fredag 3 juli 2009

Silly season SSK: Rightaren Yanick Lehoux klar - tacka frun för det.

SSK har letat länge efter en högerskytt och har nu efter lång väntan äntligen fått in en rightare i laget.

Han heter Yanick Lehoux, kommer närmast från AHL-laget Hamilton Bulldogs . Är född 1982 , är 184 centimeter lång och väger 90 kilo samt har gjort 321 poäng på 442 seniormatcher. Och har spelat i följande klubbar under seniorkarriären: Baie-Comeau Drakkar (QMJHL), Manchester Monarchs (AHL), Servette (Schweiz), Basel (Schweiz), Phoenix Coyotes (NHL), San Antonio Rampage (AHL), HK Atlant (KHL), Hamilton Bulldogs (AHL).

Han har gjort 122+179 = 301 poäng i AHL. Och SSK kan faktiskt tacka hustrun för att det blev just Kringelstan.

Det berättade SSK:s assisterande tränare Peter Larsson när jag ringde upp honom och frågade hur de hittat Lehoux.
- Ja du vet ju att vi letat ersättare och hans namn dök faktiskt upp redan i maj, någonstans tillsammans med många andra intressanta spelare. Alla de här hundratusen agenterna som finns skickar ju ut listor med namn och statistik och listar vilka som är bra och dåliga spelare och sedan har vi använt våra kontakter för att kollat runt på de här spelarna. Och någonstans kände vi då i maj att det blir svårt att få en sån här kille, som har de här meriterna, med tanke på våran ekonomi.

- Men ju längre tiden gick så… han (Lehoux) hade ju hoppats på envägskontrakt med Montreal men så fick inte han det och började titta på annat. Och hans fru, har alltid gillat Stockholm så...

Jasså varför då?
- Jomen de har varit här på semester för några år sedan och då fastnade hon för Stockholm. Han (Lehoux) hade jättebud från ryska ligan men hon påverkade hans val ganska mycket då hon ville få komma och bo i närheten av stan (Stockholm). Han har spelat några år i Ryssland och Schweiz tidigare men hon var förälskad i Stockhom och då drog det lite mer.

Spännande!?
- Ja det känns skitkul att man får en kille som inte väljer de största pengarna utan han känner istället att det var viktigt för honom att komma till ett lag där han kan vara en av ledarna och få driva gruppen. Och det är det vi hoppas vi han ska göra också.

Vem är Lehouxs agent?
- Det är gamle Röglespelaren Micke Johansson. Han har pratat sig varm för Lehoux och vi har sett lite tapes och så och vi var nöjda med det vi såg plus att han (Lehoux) visade att han verkligen ville hit. Han frågade mycket om laget, pratade mycket om arbeta och så och passade in i profilen som vi sökte.

- Sedan har Micke väl förklarat för honom att Poppe (SSK-tränaren Peter Popovic)spelat i NHL och att jag spelat ute i Europa. Och han blev nyfiken. Så det känns jättekul att vi kunde landa en på pappret så bra spelare, sedan får man se om han kan levera på stor is också.

Ja hur stor erfarenhet har han av stor is?
- Svårt att säga men vi har ju NHL-scouter som vi har kollat med. Alla har sagt att han är en bra spelare, så vi hoppas det stämmer... det gäller ju att hitta rätt killar, rätt karaktärer. Sedan är det skillnad på att spela på stor och liten rink. Men jag tror att det här franskkanadensiska spelarna har mer lir i sig än de som är enbart kanadensare. De är som spelare som Guy LaFleur, de har mer europeiskt lir i sig om man kan säga så. Och vi tror att Lehoux är mer spelfördelare än målskytt. Det känns någonstans som vi får lite mer spelrum med honom.

Han är ju center annars?
- Ja men vi tror han kan spela på kanten också. Kanadensiska centrar spelar generellt lite annorlunda än våra centrar. De som är från Europa är mer defensivt lagda, vana vid att ta mer defensivt ansvar. I Kanada så är det gärna med längst fram... som Wayne Gretzky. Han var sällan i egen zon trots att han var center... ha, ha. Nä men den här killen (Lehoux) har händerna och spelsinnet det är vi på det klara med. Samt har varit toppscorer i AHL i flera år så någonstans tror jag vi får mer nytta av honom än om vi värvat en renodlad ytterforward. Nu blir vi mer flexibla, det kan passa oss.

Kommer han bo i Stockholm då? Nu när frun är så förälskad i stan?
- Nja, vi får se. Jag tycker det är bättre om han bor här ute, då är han närmare laget och så är det ju bara 20-25 minuter in till Stockholm. Men vi får se vad vi kan ordna för boende.

Och då fattas det bara en back?
- Ja, men jag tror det ordnar sig till ispremiären. Jag kan inte säga för mycket men det finns spelare där ute och nu när det gäller Lehoux så har vi avvaktat och avvaktat och hoppats på det här och till slut så gick det i lås. Ibland kan det vara till fördel att vänta på spelare som hoppas på kanonkontrakt annanstans, och så går det i kras då känner de att oj snart är det ispremiär och jag har inget lag... i de lägena kan man kanske tjäna lite ekonomiskt på att man väntat också….

Okej, slutligen, när kommer han?
- Till isstarten (3 augusti), avslutar Peter Larsson.

Jag (Marie) måste erkänna att jag har lite dålig pejl på Lehoux men statistiken är bra. Sedan får vi se vad han kan prestera här men det låter som en spännande värvning i alla fall.

Inga kommentarer: