fredag 27 november 2009

"Att hålla nollan är lika viktigt som att göra åtta mål" (AIK-målvakten Heino Lindberg efter 8-0 mot Troja)















Fjärde nollan för säsongen och därmed tangerat personligt rekord för hållna nollor. Och det trots missade matcher på grund av skada och med mer än halva serien kvar att spela. Christopher Heino-Lindberg är inne i zonen.

– Det är kul det är det. Jävligt roligt, säger AIK-målvakten.

AIK hyllade Erik Olsson och hans avlidne tvillingbror Lennart före matchen.
Att Gnaget sedan lekte hem 8-0, bjöd på snygga mål och bra målvaktsspel blev en extra bonus.

Men Heino-Lindberg fick jobba i målet trots den stora segersiffran. Troja/Ljungby må vara blekare än all världens albyl bakåt men hade en del farliga kontringar och ett par vassa frilägen trots den stora AIK-dominansen i matchen.

– Det som är skönt är att vi, att laget, har fått bättre koll nu på grejerna efter den där riktigt dåliga matchen vi gjorde mot Oskarshamn. Vi hade ett snack på Ritorp efter den matchen, hade tre dagar matchledigt och körde riktigt hårda träningar, hade möten med laget och så.







Vad kom ni fram till?


– Att det saknades energi, inte att inställningen var fel men att det ändå saknades lite energi, att vi kanske kände att det gick ju bra förra året och man är ju inte mer än människor så då kanske vi tappade energi, men där vände det. Efter det har försvaret varit mycket bättre.

Fast du har väl blivit bättre också, det är inte bara laget.

– Nä men allt går hand i hand, vi målvakter kan inte stå på huvudet hela tiden, vi behöver hjälp också. Men jag har inte varit dålig, utan tycker att jag har varit bättre än förra säsongen även om det har varit en del skitsnack om att jag har stagnerat. Det har jag inte men samtidigt så har vi i laget spelat bättre bakåt i flera matcher nu och då höjer jag mig också självklart är det så.


Er målvaktstränare Anders Persson säger att du blivit mer tålmodig, lugnare under matcherna, inte är lika hetsig och att du numera håller dig en meter – max - ut från målet. Och det tycker jag syntes i dag också.

– Ja, ha, ha lite så är det väl. Jag har blivit tajtare, försöker jobba med att inte vara FÖR het, det är svårt det där men man ska vara tänd utan att vara spänd om du förstår vad jag menar, säger Christopher Heino Lindberg och får en kram av Erik Olsson.

Hedersgästen har kommit ner till omklädningsrummet för att hälsa på sina spelare, får ett par kramar av dem och blir fotad med och får en kram av Heino också.

– Hoppas ni vinner mot Sundsvall nu också säger Erik och berömmer AIK-målvakten för att han bland annat nickade bort en puck.

Och får en kram till innan vi fortsätter intervjun:

Vaddå nickade du bort en puck? Det missade jag.

– Ja, ha, ha, de la in en puck för styrning jag hann inte göra mer än att få dit huvudet och nicka bort den, skrattar Heino.

Som inte vill sväva iväg trots att han redan tangerat sitt personliga rekord i antal hållna nollor (fyra stycken under grundserien förra säsongen):

– Nä men nu är det medstuds, innan dess var det motstuds. Men även om det är medstuds nu så vet man ju att det kommer att komma motstudsar också.

Fast faktum kvarstår ju. Lika många nollor nu redan som du höll förra säsongen och då har du ändå varit borta i några matcher på grund av en axelskada.

– Jo men jag försöker vara så professionell som möjligt utanför isen, käkar rätt, sover rätt. Det kommer med laget också, man får vara extra noga. Man kan aldrig göra mer än sitt bästa men man kan alltid vara förberedd, vara så noggrann som möjligt med det. Nu har jag fått lite självförtroende men samtidigt är allsvenskan tuff så det blir tufft mot Sundsvall i nästa match också. De har riktigt bra målvakter bland annat.

Men det här med att du är lite lugnare nu, håller dig kall inne i målet längre, stämmer inte det då?

– Jo, det stämmer väl delvis men det är ingen jättestor skillnad mot förr men mycket har ju med självförtroende att göra också. Men jag tycker att Persson (målvaktstränaren) ska ha stor cred för det också. Han är här, varje dag, trots att han jobbat heltid som lastare på Arlanda också. Men han är här, varje träning, så han är viktigt på det sättet. Och gör ett otroligt jobb.


Du hade några räddningar där på slutet, bland annat ett friläge där du räddade med benskyddet och såg väldigt samlad ut.

– Jo det är tålamod, att man väntar men det handlar om att man får spela mycket matcher också och det har jag gjort nu (efter att han kom tillbaka från axelskadan).
När man spelar mycket och är hel så är man inne i det på ett annat sätt än om man inte stått på sju matcher. Men jag är nöjd nu, med både mitt och lagets spel, det gäller bara att vi fortsätter så, säger Heino.

Som fick ljudligt stöd när Troja Ljungby fick ett friläge med bara några minuter kvar av matchen.

”Neeeeeeeeeej” gick som ett sus genom Hovet. Sedan fick Heino ut benskyddet och dödade den Trojachansen.

Det kändes som om alla på Hovet höll tummarna för din fjärde nolla, trots att det inte hade spelat någon roll för matchen om det hade blivit mål där.

Hur viktigt var det att hålla nollan?

– Det är viktigt, absolut. Att hålla nollan är lika viktigt som att vi gör åtta mål och vinner matchen för det sista som händer i tredje perren, det är det man tar med sig till nästa match. Man kan inte bara tänka att vi vinner matchen ändå, utan man måste spela bra för att få med sig självförtroendet och spela lika bra i nästa match, avslutar Heino.

AIK har ny match igen på söndag, mot Sundsvall borta. Nästa hemmamatch spelas på onsdag mot Mora.
Biljetter till den matchen kan ni boka här. (Biljettlänkarna är ett samarbete med Ticnet & Tradedoubler)

Inga kommentarer: