måndag 30 november 2009

Uttagen till JVM- Förlust mot Frölunda med 1-6. Lukas Kilström fick en händelserik måndag


SSKbacken Lukas Kilström (obs bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle) FOTO Marie Hallman

Lukas Kilström fick både en kul och en tråkig kväll.


Rolig då han efter att JVM-truppen släppts i SVT fick mess från nära och kära om att han får åka till Kanada.

Tråkig då SSK åkte på en ny storförlust 1-6 mot Frölunda.


Men jag är optimistisk lagd så vi börjar med det roliga först…


Inför säsongen var det inte många utanför SSK som hade hört talas om Lukas Kilström. Efter bra spel i elitserien är han, som aldrig spelat i några j eller ungdomslandslag, nu uttagen till JVM runt jul och nyår.

En minst sagt glad överraskning:


– Ja, det ska bli riktigt kul, en riktig upplevelse att få åka dit.


Hade du det här på känn?


– Nej jag förväntade mig ingenting, ville inte ha för stora förväntningar för då kan man bli besviken, så det här är, att det blev som det blev, är bara kul, säger Lukas Kilström glatt från hotellrummet i Göteborg.


Men du fick ju åka med till Kanada nu, på senaste turneringen och det var enligt förbundskaptenen Pelle Mårts en indikation på att man låg bra till?


– Nja men jag ville som sagt inte tänka på det, för om det inte blev så skulle man bara bli besviken utan jag försökte bara spela så bra som jag kunde där och spela mitt spel här hemma, så det är riktigt kul, säger Kilström.


Vad trodde du, inför säsongen, att du hade för chanser?


– Jag trodde ingenting om landslaget utan ville bara göra så bra ifrån mig att jag skulle ta en plats i A-laget och spela så mycket som möjligt där, säger Kilström.


Som spelade sin första landslagsturnering, alla kategorier, nu för en dryg månad sedan då JVM-laget åkte till Kanada.


Men om du inte spelat i några ungdoms eller j-landslag, då måste det vara ditt fina spel i SSK som gett utdelning?


– Hm, ja jag vet inte, säger Kilström ödmjukt.


Om du skulle gissa vad som gjort att de tog med just dig då?


– Det är väl att det är viktigt att ha många olika spelartyper i ett lag. Jag ska väl stå för det fysiska spelet, är en allroundspelare men är väl extra bra på det fysiska, på att gå på kropp, säger Lukas Kilström och fortsätter:


– Alltså jag åker inte och söker upp någon att smälla på men jag är fysiskt lagd fast jag är en allroundspelare också, går ofta på kropp och spelar fysiskt.


Hur tycker du att du har utvecklats under hösten i a-laget?


– Jag tycker jag har utvecklat allting i mitt spel, för alla är hjälpsamma och så. Man frågar mycket och får många svar. Det är mycket som är nytt men jag tycker att jag har blivit bättre på det mesta.


Vem frågar du oftast?


– Jag frågar allihop men många frågor gäller backspelet och då frågar jag dem andra backarna. Poppe (SSKtränaren Peter Popovic) har ju varit back en gång i tiden också, man kan fråga honom med. Sedan brukar jag snacka med Josef (Daniel Josefsson) och (Stefan) Bemström. De brukar tycka det är roligt att hjälpa till. Men alla i laget är hjälpsamma!


Kul att du frågar tycker jag, det är inte alla som gör det?


– Nä men jag vill bara utvecklas så mycket som möjligt och då är det bara att fråga. Alla tycker det är roligt att hjälpa till, säger Kilström glatt.


Om man ska gå över till det mindre roliga så förlorade SSK återigen stort. Efter 1-5 senast var givetvis en ny stortorsk, 1-6 mot Frölunda borta under måndagskvällen det sista SSK ville vara med om.


Vad hände?


– De fick 2-0 tidigt i första, sedan får vi 2-1 och vi tar över där ett tag, har känn på 2-2 men de tar en time out och direkt efter timeouten tror jag det är så hänger de dit en igen. Sedan får de en till och så sätter de några till.


Hur kan det få rinna iväg så?


– Jag vet inte, men vi har problem med bortaspelet. Vi pratade lite om det efteråt och ska fortsätta prata om det i morgon (läs tisdag). Vi måste jobba med bortaspelet för det här får inte hända, även om det har hänt nu några gånger på senaste tiden, säger Kilström och fortsätter:


– Vi har ju en chans vid 1-2 att gå ifatt till 2-2 men sedan vet jag inte vad som händer efter att de gör 3-1. Det känns som att vi tappar andan på något vis. Alla sliter, alla kämpar, alla jobbar på så mycket man bara kan men det blir för tungt. Vi måste hitta tillbaka till det spelet vi hade innan de gör 3-1 det där spelet som gör det lite lättare.


Ni spelar ändå rätt bra hemma, är det så svårt att ta med sig det spelet till bortaplan?


– Jo men det blir lite annorlunda spel borta. Nu har jag inte varit med så länge men Frölunda är ett bra hemmalag.

Vi måste hitta något sätt att hitta tillbaka till det spel som vi hade när det kunde ha blivit 2-2 men blir 3-1, vi måste kunna kolla tillbaka där, nu rinner det iväg för mycket.


Ni har många spelare på skadelistan, hur stor roll spelar det?


– Det är klart att det märks att det är spelare borta men det är inget som vi kan tänka på. Vi vet att vi har chansen att vinna ändå, bara vi jobbar och sliter hårt i 60 minuter, avslutar Kilström.


Som alltså gjorde sin första träningslandskamp i karriären så sent som för en månad sedan. Och nu ska med till JVM. Stort!


Djurgården har tre spelare med till JVM – Jacob Josefson och Marcus Krüger var båda ganska givna, men DIF får även släppa ifrån sig Daniel Brodin som gjort succé i DIF:s A-lag de senaste två månaderna.

Hur kul som helst för de tre, blir lite tungt för DIF att ersätta dem även om det går lite rykten, en del galna, andra mer tänkbara om ersättare. Jag kommer att återkomma till det.


SSK spelar för övrigt ännu en bortamatch på torsdag, den tredje i rad, nu mot HV71. Nästa hemmamatch blir på lördag, mot Brynäs.

(Biljettlänkarna är ett samarbete med Ticnet & Tradedoubler)

5 kommentarer:

Difaren sa...

Marie fort upp med Difs ersättare haha =) allti lika kul läsning=)

Larry sa...

Lukas hade knappast lirat i SSK:s A-lag om det inte vore för att pappsen är pamp där.

Anonym sa...

Men har jag missat något eller är Mårts också hans pappa?

Marie Hallman sa...

Difaren: Nja, ena tipset jag fått är så crazy så det är bara dumt att sätta upp det. Stämmer det är det kul att ha varit först med det men jag vill inte dra igång några galna rykten när jag - i det här läget - inte hunnit kolla med mer en än person och den personen veerkligen var skeptisk...

Larry: Det håller jag inte alls med om. Jag tycker att han har spelat bra under hösten och visat att han har gjort sig förtjänt av en plats. Att Mårts väljer ut honom som en av endast sex backar, när det finns andra bra som inte blev valda, visar väl att han har gjort något rätt?! Det tycker i alla fall jag och anonym :)
SSK har ett risigt försvar, det kan jag däremot hålla med om men det är då inte Lukas fel. Finns några äldre spelare där som man kan kräva betydligt mycket mer av.

Anonym: Som du ser ovanför här, precis min tanke :)

Kent Fredriksson sa...

Jag tror att "pappsen" ringde Mårts och bad på sina bara knän att ta med Lukas. SSK har ju som bekant väldigt starka backar redan så va f-n... ge grabben chansen!!

Larry Hagman, somna om