fredag 31 juli 2009

Nu finns alla siffror på bordet -så ska AIK bolagiseras

Ni kanske minns intervjun jag gjorde med AIK:s ordförande Mats Hedenström för några veckor sedan om ekonomin.

Redan då kunde jag berätta att det skulle föreslås en bolagisering av verksamheten för att komma tillrätta med det negativa kapital (8 317 000 kronor) som AIK dras med efter den gångna säsongen och som bara måste ner till minst plus minus noll (och såklart gärna vara på plus) den 30 april 2010, dvs inom ett år, annars väntar indragen elitlicens och degradering.

Nu har AIK lagt ut alla papper och därmed alla siffror kring både säsongen som gått samt detaljer angående den föreslagna bolagiseringen på sin hemsida (http://www.aik.se/) inför årsmötet som hålls torsdag 13 augusti klockan 19.00 på Radisson Blu Royal Park Hotel i Frösundavik.

I den verksamhetsberättelse som nu är officiell kan man läsa att AIK förväntar sig dra in 20 miljoner kronor genom den bolagisering i två delar (se nedan) som man hoppas att medlemmarna ska säga ja till på årsmötet.

Enligt verksamhetsberättelsen skulle en eventuell bolagisering av föreningens elitverksamhet innebära "att föreningens spelrätt för herr- och damlag flyttas till bolaget. Juniorlagen och ungdomslagen blir kvar i föreningen."

Samt att:

"Bolagiseringen har, om den genomförs, som mål att dra in 20 miljoner kronor till det nybildade AIK Hockey AB. Det kommer i så fall att ske i två delar, där den första delen, riktad mot kapitalstarka AIK-vänliga företag och privatpersoner, beräknas dra in tio miljoner kronor och genomföras direkt efter årsmötet i augusti. Fler kontakter har redan tagits för att säkerställa att detta kapital kan erhållas. En andra etapp, som riktas publikt, beräknas dra in lika mycket."

Enligt det prospekt som finns kommer AIK hockey (föreningen ) gå in med 400 000 kronor, övriga investerare väntas stå för resten, dvs totalt 19 600 000 kronor. Eftersom det rör sig om A och B-aktier (A-aktien = tio röster per aktie, B-aktien = en röst per aktie) kommer AIK hockey enligt förslaget ha 71,4 procent av rösterna i det nya bolaget och övriga investerare 28,6 procent av rösterna i bolaget. (För mer detaljer kolla in prospektet)

Lite intressant att läsa i verksamhetsberättelsen föresten att AIK först väntade sig 18 miljoner i marknadsintäkter för den gångna säsongen som sedan förväntades landa på 12 miljoner som sedan utlovades hamna på 7-8 miljoner kronor men i slutändan i verkligheten blev ynka två miljoner kronor. Viss skillnad det...

I årsredovisningen (som också finns på hemsidan, liksom bolagiseringsförslaget och verksamhetsberättelsen) kan man för övrigt se att kostnaderna för löner, arvoden och pensionsavsättningar (obs det är inte bara spelarlöner utan även löner till tränare, kanslipersonal och övriga ledare runt laget bland annat) mer än fördubblats (!) från 6 331 237 kronor (exklusive sociala avgifter på 1 764 954 kronor) för säsongen 2007-2008 till 14 160 334 kronor (exklusiva sociala avgifter om 3 169 792 kronor) för den gångna säsongen.

Om man då tittar på den havererade marknadssidan (se ovan) så förstår man att det lyser rött i det egna kapitalet för närvarande. Med totala intäkter på drygt 26 miljoner kronor och kostnader på totalt drygt 34 miljoner spänn så måste det in stålars pronto. Det räcker inte med mer publik (vilket dock givetvis skulle underlätta för AIK). Det är därför AIK ser bolagisering som en väg ur eländet.

Den som vill läsa årsredovisningen, verksamhetsberättelsen och förslaget till en bolagisering kan gå in på AIK:s hemsida där det finns länkar till alla dokument i PDF-format. Stort tycker jag.
Varken SSK eller DIF har velat lägga ut sina papper på samma öppna sätt, men nu kan alla AIK-fans sätta sig in i ekonomin och gå till årsmötet och säga vad man tycker. Det är nu ni har chansen, ta den!

Nära nu!

Bara ett par dagar kvar sedan är även Djurgården och SSK på is.

Jag har ju skrivit tidigare att det verkar vara klockan 10.40 (till 12) som gäller för Djurgårdens ispremiär och nu finns det en notis på hemsidan som bekräftar att ispremiären begås just den nämnda tiden.

Ingång genom vakten på Arenavägen (jag kommer ju aldrig i håg vilket nummer det är men jag har för mig, obs är inte helt säker, på att det är 32). För er som inte vet var ingången är så ta tunnelbanan, gå över bron, ta trappan ner på vänster sida (om ni har tunnelbanan i ryggen), gå direkt till höger när ni kommer ner (och nu har trappan i ryggen) gå tills ni ser en liten vaktkur och en infart bakom gallergrindar så kommer ni rätt.

Verkar ju inte vara något organiserat från klubben men jag vet att det finns fans som vill vara på plats och jag lovar att spelarna uppskattar alla som kan tänkas dyka upp på läktaren.

************************

SSK har (passande nog för mig) sin ispremiär klockan 17.00 samma dag, dvs nu på måndag. Perfekt, eftersom jag därmed hinner till båda.
SSK har tänkt till här, det kommer presenteras spelare, säljas souvenirer och skrivas autografer, barnen får gratis glass och den som vill stödja ungdomslaget kan komma redan halv fem och köpa en burgare eller två. Mycket bra tycker jag.

Noterar apropå det här med tröjnummer att Blaz Gregorc kommer spela i nummer 15 och Ryan Glenn i nummer 40 den kommande säsongen.

Michael Nylander: "Edmonton skulle jag kunna tänka mig att prova"


Här kommer snack nummer två från SOK:s NHL träff ... det har ju snackats en del om var Michael Nylander ska spela kommande säsong.

Jag passade på att fråga ExAIKaren själv hur läget är... och fick det här svaret:
- Jag har kontrakt i två år till med Washington men jag vill blir tradead och har pratat igenom läget med klubben. Det är inte så svårt att förstå att jag inte kommer spela där något mer. Men det är ett ömsesidigt beslut som både jag och de är införstådda med.

Vad händer nu då?

- Jag vet inte, för det är svårt att få till en trade. Lönetaket sjunker nog nästa säsong och då blir det svårt att få in mig för många klubbar. Men jag har en "no move" klausul, det vill säga Washington kan inte tradea mig till någon annan klubb utan mitt godkännnade. Så jag har en del att säga till om.

Det har ryktats om KHL för dig?
- Fast det är inte aktuellt. Det är i NHL som jag vill spela så vi får se var det blir. Men jag kan inte stanna i Washington i alla fall, inte med den roll som jag har fått där. Med den rollen de har gett mig måste det ske en förändring för att jag ska spela i klubben.

Vilken roll menar du att du fått?
- Nä men jag spelade ju knappt något på slutet. Min tränare har den åsikten att jag inte är tillräckligt bra för att spela i laget, i Washington, då måste jag spela någon annanstans. Tills dess får man bara göra det bästa av situationen.

Finns det något datum som du måste hålla koll på? Något typ av trading deadline?
- Nej, inte när man står under kontrakt som jag. Så det är inget problem.

Jobbigt att inleda säsongen så här?
- Äh, men jag är van vid det sedan förr. Det är hockey, jag vet hur businessen är därborta. Sedan, visst , det är alltid bättre att veta var man ska spela men jag har ju fördelen att jag har en "no move"klausul, jag kan vänta tills jag hittar något som känns bra, jag känner mig inte speciellt oroad för det.

Någon klubb som står högst på din önskelista?
- Eh...hmmm... alltså jag kan inte säga att jag har något önskelag så där och det är svårt att komma in i de flesta nu med tanke på lönetaket men Edmonton hade varit kul att pröva. Nu tackade jag ju nej till dem förut, då när jag valde Washington i stället för att vi hade mer vänner, kände mer folk där och det kanske var lite bättre socialt sett men Edmonton hade jag faktiskt tyckt var roligt att prova. Det skulle jag kunna tänka mig nu men det blir nog svårt för dem att få in mig under lönetaket, avslutar Michael Nylander.

Tre Kronors nya vapen -kanadensaren som ska hjälpa Sverige till nytt OS-guld.

Jag har ju utlovat lite intervjuer från NHL-minglet i Göteborg. Här kommer den första, en artikel om Tre Kronors nya videocoach Jonas Plumb, som presenterades under träffen på Hotell Avalon.

**********************************************

Han är kanadensare, från Vancouver.
Och hjälper gärna Sverige att ta ett nytt OS-guld i februari.
- Jag ska lära mig nationalsången så jag kan sjunga den när vi står där på slutet, säger Tre Kronors nya videocoach Jonas Plumb.

Det var när Bengt Åke-Gustafsson var på rekogniceringsresa i Nordamerika i vintras som förbundskaptenen gjorde kapet som kommer väga tungt när kanadensare, finländare och amerikaner ska besegras i Vancouver.

- Jag lärde känna Benke (Bengt-Åke Gustafsson) är han var och hälsade på i Washington. Hotellet som han bodde på hade inga hockeykanaler, så han hängde med mig och kollade matcherna i stället. Vi spenderade rätt mycket tid tillsammans, både under och vid sidan av matcherna både i Washington, i Vancouver och i Nashville. Efter ett tag frågade han om jag ville jobba för Sverige i OS, berättar Jonas Plumb för bloggen.

Hur lång betänketid som kanadensaren behövde på den förfrågan?
- Två sekunder. Jag tänkte i två sekunder sedan sa jag, great! Självklart, jag kommer älska att jobba för Tre Kronor under OS.

Tre Kronors nya videocoach har ingen formell tränarutbildning men han har desto mer praktisk erfarenhet att luta sig emot i stället.

I våras var han en av orsakerna till att Washington slog ut NY Rangers ur Stanley Cupslutspelet.
Plumbs detaljerade kartläggning av bland andra Tre Kronors målvaktsstjärna Henrik Lundqvist spelade en viktigt roll när Washington vände ett 1-3 underläge och vann åttondelsfinalen med 4-3 i matcher.

- Det är ju alltid laget som gör det, men visst spelade min kartläggning roll. Vi kartlade hans rörelser in i minsta detalj, det är klart det bidrog, medger Plumb.

I Vancouver ska han samla in allt material om motståndarnas spel, lägga extra vikt vid power play, boxplay och målvakterna och där kartlägga varje detalj som Bengt-Åke Gustafsson kan tänkas behöva. Sedan är det upp till förbundskaptenen att använda informationen på smartast taktiska vis.

Men det är inte Svenska Ishockeyförbundet, utan SOK, Sveriges Olympiska Kommitté som står för lönekostnaden:
- Bengt-Åke kom till oss och frågade om det var något vi kunde bidra med, eftersom det låg utanför deras budget. Och vi ser det som något extra, något viktigt som vi ville bidra med, berättar Glenn Östh på SOK.

Man kan ju undra vad Plumbs landsmän kommer säga om hans hjälp blir, bokstavligt talat, guld värd för Tre Kronor.

Men Plumb har inga betänkligheter:
- Nej för mig spelar det ingen roll vilken nation man kommer från i ett sånt här läge. Jag är proffs och tycker dessutom det ska bli spännande att få vara del av ett OS, som dessutom går i min hemstad Vancouver. Det här är min chans att få vara med i ett OS och jag tycker bara det är häftigt att få vara del av ett så starkt lag som det svenska, säger Plumb.

Som dessutom satt upp ett personligt mål för sitt deltagande i OS.
- Jag måste ju lära mig nationalsången så jag kan sjunga den när vi vinner. Det är inte lätt, jag har försökt och måste fixa det på egen hand, men det ska gå. När OS är över lovar jag att du ska få se mig stå där efter matchen och sjunga hela Du gamla Du, fria. Absolut, avslutar Jonas Plumb med ett brett leeende.

Tre Kronor på U2

Känner mig hyfsat mosig i dag efter en lååååång men rolig torsdag i Göteborg. Blev lång dag då vi åkte hemifrån vid åtta på morgonen, var mer än tre timmar på mingel och sedan rattade tillbaka hem igen. I säng vid 03... men det var det värt.

Glömde skriva i går att de som går på U2 i kväll och gillar hockey kan hålla utkik efter en hel drös NHL-stjärnor. Alla, utom fyra personer, som var på minglet i går spelar golf i dag på dagen i Göteborg. Är faktiskt ett pressmingel till i dag ute vid golfen men jag nöjer mig med gårdagens... efter golfen är hela gänget som var på plats i går bjudna av Svenska Hockeyförbundet på konsert. Tror det var fyra pers som inte kunde gå så gillar du hockey och är på U2 i kväll så är det läge att roa sig med lite hockeykändisspotting.

Intervjuerna jag gjorde kommer närmaste dagarna här, kommer två lite senare i dag också.

torsdag 30 juli 2009

NHL-mingel i Göteborg

Har spenderat dagen i Göteborg på hotell Avalon där 35 NHL och AHL-spelare minglade runt. Finns ett gäng intervjuer/snack gjorda med Jonas Gustavsson, Micke Nylander, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Henrik Zetterberg och Henke Lundqvist. Kommer närmsta dagarna här på bloggen....

..Men först lite mingel. Jag har köpt en ny digitalkamera och well.... krävs lite träning för att det ska bli riktigt bra bilder insåg jag när jag kollade på dem jag tagit men bilder finns i alla fall, här är lite mingelbilder från ettt regnigt och blåsigt Göteborg....


... där partytältet uppe på Hotell Avalons takterass hade det tungt. Ett av de två brakade faktiskt ihop när det blåste som värst...





...Joel Lundqvist och Fabian Brunnström bangar dock inte för lite oväder, stod lugnt kvar under partytältet tills det lyfte... Joel tyckte det var kul att vara hemma, har hittat ett nytt hus och konstaterade att det var en härlig utmaning att få ta ett större ansvar nu i Frölunda, som kapten...


... det blev hyfsat trångt inne i sviten som ledde ut till takterassen. Spelarna delades upp i grupper som antingen minglade med media eller provade kläder eller fyllde i lite pappersexcercis inför os.... Här mumsar bland andra Jonathan Ericsson (längst till vänster), Erik Ersberg, Jhonas Enroth, Per-Johan Axelsson, tror jag och Niklas Hjalmarssson längst ut till höger på lite mackor....



... pratade lite med Samuel Påhlsson, en av NHLs och Tre Kronors bästa defensiva forwards. Tyvärr väldigt underskattad men grymt viktig för vilket lag som helst.
Han blev tradead en gång under säsongen som gick och precis efter den tog slut. "En konstig känsla att byta klubb så där plötsligt men det hör till spelet" konstaterade "Samme".....

Kryllade ju av stjärnor, Niklas Lidström, Henrik Zetterberg (intervju kommer senare), Niklas Kronwall (intervju senare här med) med flera. Här minglar bland andra Douglas Murray, Rickard Wallin och Jonas Frögren (ryggen mot kameran)...


Jonas Gustavsson (längst till höger) var förväntansfull inför äventyret i Toronto.. mer om det i en senare intervju...









En till målvakts-Jhonas. Jag tyckte han blivit längre sedan senast vi sågs, för ett år sedan. Han garvade mest när jag sa det men vi mätte med TT:s Andreas Hanson och jo, nog har han blivit några centimeter längre...

... Stjärnorna skulle självklart förevigas på bild. Vilket inte var det lättaste. Här syns bland andra Jhonas Enroth, Tomas Holmström, Niklas Lidström, Samuel Påhlsson, Erik Ersberg, Douglas Murray och Joel Lundqvist.

"Sätt de kortaste i fram" hojtade pressfotograferna... varpå Jhonas Enroth och Danne Larsson ställde sig på knä, medan de övriga spred ut sig...




... här ser ni bland andra Tom Wandell, Samuel Påhlsson, Johnny Oduya, Micke Nylander, Danne Larsson, Henke Lundqvist och Niklas Kronwall (med brillorna)... fundera över vem som ska stå var...

Till slut tog blivande OS-kaptenen (?) Lidström tag i alla yra spelare och styrde upp en okej gruppbild....











... nämligen den här historiska bilden! Smile :0) Kan ni se vem som är vem?

(Jag lägger in bilderna från en väldigt liten dator ska försöka se bilden i ett större format och lägga in alla namnen senare)





onsdag 29 juli 2009

Bom-Bom i Minsk, del 1:

Jag tänkte ju att bloggen ska följa Josef Boumediennes öden och äventyr i Minsk i höst och vinter.
Och här kommer en första rapport.... från Josef som just var på väg ut ur lagkamraten Hannes Hyvönens lägenhet när jag ringde.

Vitryssland och Minsk kanske låter så där i en del öron men Josef och de andra utlänningar i Dynamo Minsk har - så här långt, det vill säga en dryg vecka - haft det kalas, berättar KHL-backen.
- Ja det har varit hur bra som helst. Jag har nog aldrig blivit så här bra emottagen någonsin, överhuvudtaget! Så säger alla tio som är utlänningar i laget. Alla är helt överväldigade av hur det har fixats med alltifrån lägenheter och visum till mobiler och annat. Så det har varit hur bra som helst. Sedan pratar typ fem personer på kontoret flytande engelska, hela tränarstaben med, så det är kanon.

Ute på stan då? Där är det väl vitryska som gäller?
- Ja, exakt det är inte så jättemånga som pratar engelska men de restauranger som vi har gått på har engelsk meny och alla är väldigt hjälpsamma så det går bra. Och det är en fin stad med grymt bra restauranger, det är lätt att ta sig runt och sjukt rent. Man ser inte ett skräp någonstans. Sedan säger de att det är noll kriminalitet här...

Ah, men det låter lite för bra för att vara sant ju?
- Ja kanske det, men de som är härifrån säger att det är i stort sett noll i alla fall.

Nu har du varit där i en vecka ungefär, vad är bäst hittills?
- Tja ….. jag skulle nog säga helheten. Som jag till dig innan jag åkte så har alla jag pratat med innan bara haft bra grejer att säga om stan och det finns fan inget... som är dåligt. Jag vet inte vad som skulle vara bättre i Helsingfors eller Stockholm än här.

Men du det här med klubben, det är ju förre NHL-coachen Glen Hanlon (tränare i Minsk) och hans folk (tex är även sportchefen från Washington) som sköter klubben nu. Skulle det varit annorlunda om inte alla dessa NHL-människor drivit klubben?
- Det tror jag absolut. Deras målsättning är ju att göra det här (Minsk) till den mest attraktiva klubben i KHL. Men självklart ska man veta också att går det inte bra sedan under säsongen, spelar vi inte bra, då kan det nog bli annat ljud i skällan. Det gäller att leva upp till förväntningarna.

Inte bara glassa runt då, ha, ha?
- Nej, precis. Alla vi som är nya, vi är medvetna om att det gäller att spela bra också. Annars lär man nog få höra.

Men även om det mesta är bra... så undrar man ju. Vitryssland. Något som är annorlunda?
- Ja, he, he det finns det väl. Läkertester och så är till exempel mycket mer omständliga. Som när man ska göra neurologiska tester till exempel. Här får man stå och blunda och ta sig för näsan med händerna. Det är väl i och för sig samma tester som i NHL men inte med lika avancerad utrustning.

Där har man dator, elektroder i skallen istället?
- Ja exakt.

Maten har så här långt varit bra - och varierad. Det har inte bara varit kyckling som en del andra klubbars spelare vittnat om från Ryssland utan det är "hur juste som helst", berättar Josef Boumedienne.

Första träningsmatchen spelas på tisdag, säsongen drar igång i början av september. För Minsk del med match den 11 september.

Innan dess blir det alltså träningsmatcher mot Riga och HC MVD i en stad som heter Pinsk (med reservation för att jag stavar fel här) och träningsläger i Schweiz där Dynamo Minsk möter Geneve och Basel.

Jag måste rätta mig själv också, sist jag intervjuade Josef Boumedienne skrev jag att familjen åkte med direkt men så var det inte. Jag fattade lite fel där, familjen kommer flytta med mot slutet av augusti. Innan dess hinner Josef dessutom hem en snabb sväng på några dagar.

Och eftersom familjen inte är där blir det mycket hänga med de andra nio utlänningarna i laget.
När Bloggen ringde upp var Boumedienne som sagt hos Hannes Hyvönen.
- Ja vi hänger ihop hela tiden, alla vi utlänningar. Idag var jag och (Mikko)Jokela och köpte en varsin cykel. Den ser ut som en gammal gubbcykel fast den är ny och har 21 växlar, ha, ha... och det är lättast att ta sig runt med cykel här. Vi bor mitt i stan, har tre minuters cykelväg till arenan.

Varför köpte inte Hannes en hoj då?
- För att han bor ännu närmare, han bor bara 200 meter från arenan. Fast han tänker ändå ta hit bilen, säger Josef Boumedienne med ett skratt.

Arenan är föresten av det lyxigare slaget. Den är helt ny och tas i bruk i höst. Förutom hockeyhallen så finns en cykelvelodrom, en speedskatingarena, två träningsrinkar samt ett spa. Den som vill se en bild av hur det ska se ut när det är klart kan kolla längst upp på klubbens hemsida, på den här länken http://www.hcdinamo.org/

- Helt sjukt fin arena, avslutar Bom-Bom.

Vi får se hur det går att få tag i honom under träningsspelandet, kan bli lite trixigt i Schweiz men sedan ska det väl gå bättre så det blir fler rapporter från Josef Boumedienne om livet i Minsk. Håll utkik efter det!

tisdag 28 juli 2009

Hockey Supporter Unionen - fansens röst

Det är inte bara spelarna som drar igång säsongen nu, elitserielagens fans har börjat ladda upp och i lördags (25 juli) bildades föreningen HSU-Hockeysupporterunionen.

Fansen har arbetat ända sedan i vintras för att skapa en organisation som bevakar hockeysupportrarnas intressen i elitserien.
Det hölls ett första möte i Karlstad i maj och i lördags träffades nio av tolv officiella supporterklubbar i Timrå för ett första årsmöte.

Vad vill man då?
Ja enligt ordföranden, Timråsupportern Stefan Jalonen så är syftet med föreningen att ”främja en positiv läktarkultur och supporterintressen” samt att vara en "stark röst för alla hockeysupportrar samt att agera som ett samarbetsorgan för Elitseriens Supporterklubbar" för att påverka bland annat regelverk och bemötande med mera.

Det var som sagt nio av tolv klubbar på plats i Timrå men elva av tolv stöttar den nya supporterunionen. Enligt Jalonen är det bara AIA, Rögles Supporterklubb som står utanför, enligt uppgift då man "inte vill stöta sig med Rögle".
Vilket ju är lite knasigt då hela poängen med HSU är att samarbeta med klubbarna och försöka komma fram till ett läge där alla är nöjda med sitt, berättar Stefan Jalonen när jag ringer upp honom.

EDIT: Jag fick ett mejl här under kvällen om varför Rögles supporterklubb AIK inte är med, så här stod det i mejlet:
" Eftersom det skulle vara de officiella supporterklubbarna som skulle vara med i HSU KAN inte AIA vara med där utan ok go från Rögle BK då man INTE är officiell supporterklubb.Så enkelt är det och det är nog inte för att man inte vill ansluta sig till HSU utan för att det är ordnat så i dag att man inte är officiell supporterklubb och därmed ej kan/bör ansluta sig utan Rögles ok om inte HSU även tar med icke officiella supporterklubbar/gör ett undantag."

Nåväl, jag antar att alla inblandade löser det där till slut.
HSU har hur som helst redan börjat arbeta och se över regelverket som råder för klackarna både på hemma och bortamatcher. Och arbetet sker i samarbete med Hockeyligan, berättar Jalonen:
- Ja vi har haft ett möte med Hockeyligans Lena Fahlin som är säkerhetsansvarig där. Det är mycket säkerhetsfrågor kring bortaresor och så till att börja med och de (SHL) tycker verkligen att det här (HSU) är bra och vill få vara med i ett fungerande samarbete. Tanken är att alla ska vara nöjda med sitt, är vi, klubbarna och Hockeyligan nöjda, då har vi ett bra samarbete.

Varför behövs HSU?
- Förr har man bara beslutat om regler utan att fråga supportrarna om det funkar, då blir det lätt missnöje. I det samarbete som vi har nu så har vi tre killar som ska se över reglerna för se hur man ska kunna anpassa reglerna bättre utan att tumma på säkerheten. Lite sånt ska vi titta på bland annat.

Nu är det här bara elitserielagens supporterklubbar, varför inte även hockeyallsvenska supporterklubbar?
- Vi valde att ta elitserien först. Ska man dra igång en stor apparat så måste man börja någonstans. Tanken är att få in även de allsvenska supporterklubbarna till slut men man måste börja någonstans och få i gång en organisation först, säger Jalonen.

Det finns ju supporterklubbar som inte är "officiella", de är också välkomna att ta kontakt med HSU säger Jalonen men då genom sin officiella ledamot. (Alla officiella suppporterklubbar till lag i elitserien, förutom Rögle (se ovan), har en ledamot med i styrelsen).

Det finns inget namn än på vem som kommer företräda Djurgårdens fans i HSU men det är Järnkaminerna som har en ledamot i styrelsen (såklart) så dit kan de som har några frågor vända sig.

I SSK är det Robin Paulrud som är den ledamot man ska vända sig till. Daniel Vikström i Blue Lightnings är också involverad i det här.

Det finns ingen hemsida eller epost än men det är på väg enligt Jalonen som tror att domännamnet då blir hockeysupporterunionen.se så är ni intresserade av den får ni hålla utkik på nätet efter det.

måndag 27 juli 2009

Försäsong DIF: Marcus Nilson - nummer fyra

Apropå tröjnummer så har Marcus Nilson fått sitt nummer nu.
Och bloggen kan avslöja... att det blev nummer 4.
Han ville ha ett lågt nummer och eftersom det inte fanns så värst många att välja mellan så blev det fyran.

Det här är första gången som han har haft så lågt nummer i Djurgården föresten. "Mackan" hade nummer 18 som junior, första gången han spelade i DIF:s A-lag stod det 10 på ryggen, under lockouten hade han nummer 17 och i Tre Kronor tror jag - och den jag kollat uppgifterna med - att det bara varit nummer 26.

En vecka kvar till Djurgårdens ispremiär föresten. Spelarna kommer köra in lite skydd och grillor den här veckan men den riktiga premiären blir på måndag och om jag nu lyckats få reda på rätt tid så är det mellan 10.40 och 12.00.

Försäsong AIK- ispremiär!

Så har då AIK gått på is... var lite vingligt första minuterna både här och där och jag noterade ett par fall där första minutrarna men sedan så... var det fullt ös.
Jag var på plats (kommer om det går som jag planerat vara på DIFs och SSK:s ispremiärer också nästa vecka).
Bilderna är sådär, kameran jag tänkte använda fanns inte tillgänglig så det blev mobilen.

Men här är lite bilder och lite noteringar från Ritorp, måndag lunch:




AIK:s tredje keeper Joakim Strandberg var först ut. Och jäkligt sugen...Stod liksom resten av gänget och trampade i spelargången när ismaskinen körde sista varven....





... Strandberg (som kommer lånas ut till Huddinge) var som sagt först, Jonas Liwing var först ut av utespelarna, tätt följd av Johan Ryno...



... Johan Ryno (nej det inte är inte han på bilden) vad gjorde han där? Ska inte han till Detroit? undrar ni kanske? Jag frågade AIK:s sportchef Anders Gozzi som gav det kortfattade svaret:
"Han är med och tränar nu så får vi se sedan".






Det var full fart på isträningen. Mattias Beck (bilden) stod för dagens snyggaste mål när Svart vann den lilla internmatchen på tvären efter straffar. Beck la en iskall backhand in i nätet och belönades med stort jubel....



... Internmatchen slutade oavgjort vid "full tid" och fick alltså avgöras på straffar. Beck la in ännu ett snyggt mål i straffläggningen, stolpe in för svarta laget. Tungt meriterade Dick Tärnström drog till med ett stenhårt som ven långt utanför Christopher Heino Lindberg vilket alltså gav segern till de svarta.....



... Träningen höll på i en dryg timme. Lite vanliga övningar, lite internmatch och på slutet...

... lite kondition/styrketräning med bland annat "idioten fast putta målet samtidigt" stafett. Vet inte om det finns något bättre namn för det...






..avslutningsvis så var det förutom högt tempo även hög stämning passet igenom. Syns att många, precis som Jonas Liwing här i gul tröja vid sargkanten längtat sedan april.
Liwings mål under ispremiären var för övrigt att "stå på benen hela träningen".
Såg inget fall så det verkar ha gått bra ....

Försäsong AIK: "Det är ¨hårdare här"

Tvillingarna Ahlström är ju nya i AIK för säsongen. De premiärkörde i sifforna 20 och 21, nästan samma som i Huddinge (20 och 22) men i AIK är ju de numrena redan tagna av Daniel Bång och Christian Sandberg.
När matchtröjorna åker på om en vecka kommer det stå 86 på Oscars rygg och 68 på Victors. Jag haffade de efter ispremiären och frågade såklart vem som valde först....
... och det visade sig vara Oscar.

- Ja jag är ju storebror, ha, ha, ha så jag fick välja först. Nä, det blev bara så faktiskt....varför det blev födelseåret? Äh jag kunde inte bestämma mig för något annat nummer så då blev det så ... säger Oscar.
- Ja, sedan vände vi på det åt mig, säger Victor med ett leende.
Twinsen har kört med AIK sedan i våras men det var första gången på isen med en sprillans ny utrustning så när som på axelskydden som hängt med från Huddinge.
Och att det var nya grejer, det kändes:

- Ja just nu är det värst i fötterna, ha, ha, vi har ju helt nya grillor så det är lite stelt. Det är såna man ska värma så de formar sig efter fötterna och det har vi inte gjort än, men i morgon ska vi göra det då blir det nog lite skönare, säger Oscar.
Att de numera är heltidsanställda hockeyspelare märks.
- Ja dels är det hårdare träningar här, sedan är det fler träningar och vi kör längre, säger Oscar.
- I Huddinge fick vi ingen lön när semestern var slut så då fick man jobba mer på det vanliga jobbet och då var det svårt att hitta träna någonting, förklarar Victor.

- Precis så här kan vi köra två pass per dag ibland, det gick aldrig i Huddinge, avslutar Oscar.




Inte lätt det här ... att se skillnad på twinsen men det är Victor som sitter till vänster med nummer 20, oscar till höger med nummer 21.

söndag 26 juli 2009

Försäsong AIK: Beck bäst igen

Äntligen börjar hockeysäsongen trampa igång även i 08-området.
SSK och DIF börjar med sina tester och gemensamma fysträning i morgon, måndag, AIK har kört sina tester i helgen.

Coopertestet är ju ett gammalt klassiskt hockeytest (bland annat). Ryktet går att Mattias Beck brukar vara bäst på det i AIK. Jag ringde och kollade hur årets tester gått och ... det gick som det brukade. Han var bäst ännu en gång.
- Ja, det var jag, det gick vägen i år igen, ha, ha, ha.

Varför tar du det varje år?
- Äh jag vet inte. Jag tränar hårt kanske (stort skratt), nä men jag är väl bra på att springa, he, he.

Det är lite prestige kring det där testet va?
- Ja lite hets är det väl, man vill ju vinna, ha, ha.

Vad sa de andra?
- Inte så mycket de är väl vana vid att jag vinner, säger Mattias Beck med glimten i ögat och skrattar lite till.

Vem som var bäst i de andra testerna, styrketester med mera hade han ingen koll på, "Äh det är många som är likvärdiga där", säger Beck som ju fått barn i sommar också. En snäll liten tjej verkar det, som än så länge sover fint om nätterna.

Becks AIK kliver för övrigt ut på isen i morgon, jag har planerat att vara där om allt går som det ska. Är lite oklart om det är halv 12 eller 12 som de första skären tas men det är fysträning mellan 10 och 11 i alla fall.

Och jag tycker det är lite trist att AIK inte gör något av den här ispremiären. SSK har ju ett kul program i Templet där man nästa måndag, på kvällen, bland annat presenterar spelare och skriver autografer. Det skulle ju Gnaget också kunna göra.
Lär ju inte komma några större horder med folk, som det gör i Skellefteå, men det är ju synd att vara så totalt diskreta som AIK (och som det verkar än så länge även Djurgården) kommer att vara och inte uppmärksamma det överhuvudtaget.

Står inte en rad på AIK:s hemsida än så länge och då är det kvällen före så... vi får se hur många fler än mig som letar sig till Ritorp i morgon då.

lördag 25 juli 2009

Marie möter.... Daniel Larsson: "Jag har inte uteslutit något"

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag har ett extra gott öga till målvakter. I vintras följde jag ju bland andra Jhonas Enroths och Danne Larssons äventyr i AHL.
Och det kommer jag göra i vinter också. Men man undrar ju hur de har det på sommaren med.
Slog därför en pling till Danne Larsson, målvakt i Detroit/Grand Rapids som var ute och körde bil, på väg till en affär där det skulle köpas plankor till ett altanbygge…

Och sommaren den har varit:
- Nog har den varit bra. Vädermässigt har det väl inte varit den bästa men det har ändå varit okej.

Vad har du gjort hela sommaren?
- Jag har hållit på med huset lite sedan har jag varit och tränat i Norge och i Stockholm. I Norge var det ett målvaktsläger med en finsk målvaktstränare som bjöd in mig dit, i Stockholm var det läger med (kanadensaren) Francois Allaire.

Allaire? Det är han som är värsta målvaktsgurun ju?
-Jo de säger det, ha, ha. Men jag vet inte… alltså nog var det bra men det blev två lite olika skolor där. Först den finländska, där de har mer rörelse i spelet. Den kanadensiska stilen är lite annorlunda, det är mer bara gå ner på knä och ta puckarna på bröstet och låta de studsa vars den vill.

Aha, ha, ha, det är inte riktigt din stil va?
- Nja, ibland, men det går ju inte att spela så hela tiden, he, he.

Vad tycker du annars att du blivit bättre på under första säsongen i AHL?
- Jag har blivit bättre på att ta skotten, blivit snabbare runt målet och på att följa pucken så att när den tar på spelare framför en, när det blir returer så är man snabbare på att följa upp vars pucken tar vägen.

Har du ändrat spelstil tycker du?
-Nej, inte har jag väl ändrat den så mycket, men man vrider och vinklar kanske upp mer mot skytten nu än jag gjorde här hemma. För där borta skjuter de mer och direkt, det är sällan de passar och man täcker av målet mer om man vrider ut kroppen mer. I Sverige där det är mer passningsspel, där det är sällan någon skjuter så där direkt, då kan man inte vrida upp kroppen så där för då tappar man tid och hinner inte med när de passar.

Är du samma Danne, som person alltså, som innan du åkte eller har du ändrats något av att bo där borta i ett år?
- Eeeeh jag vet inte, he, he. Sånt där är så svårt att säga men det är skönt att vara hemma och träffa alla kompisar i alla fall. Jag vet inte om jag ändrat mig som person men jag tror jag är ganska lik mig sedan tidigare….

Det låter så i alla fall, ha, ha.
- Ja men det är ju skönt det, ha, ha.

Vad tror du om kommande säsong föresten?
- Jag vet inte, jag kommer i alla fall att åka till campen, sedan får man se vad som händer och hur det blir. Men det blir att vara kvar det här året (i Nordamerika) i alla fall. Jag har ju bara tvåårskontrakt, det här är andra året så jag ska väl spela klart det, sedan får man se.

Det ryktas att Jimmy Howard kommer bli uppflyttad till Detroit?
- Ja, de säger att han blir det men jag vet inte säkert.

Vad betyder det för dig i så fall?
- Att jag får spela mer i AHL (Grand Rapids) och sedan lär väl inte (Chris) Osgood spela så mycket till, han börjar ju bli gammal, ha, ha. Så då blir det ju en öppning för mig.

Ja känns det som det finns en chans eller känns det bara hopplöst?
- Nej hopplöst känns det inte. Jag har ju bara varit där en säsong och de (Detroit) vill ju att man ska vara helt förberedd innan man går dit oc det är väl helt okej.

Hur länge fick Jimmy Howard vänta?
- Fyra år. Så länge vet jag inte om jag har planerat att stanna där nere, ha, ha.

Jamen sedan då? Vill du stanna i Nordamerika även om det blir fortsatt AHL?
- Jomen det beror ju på vad det kan erbjuda en för kontrakt om ett år. Om de vill fortsätta satsa på mig eller inte. Det vet man ju inte förrän då och får man ett skitkontrakt så får man ju se om det kanske blir något annat. Allt beror ju på vad man har för alternativ, går det dåligt i vinter så har man nog inte så mycket att välja på där borta, ha, ha.

Jag såg en artikel i Västerbottens Folkblad där det lät som att du kunde tänka dig komma hem och spela med Skellefteå?
- Jamen (suck) de skriver lite som de själva vill ju. Det ringde en kille därifrån och frågade om Skellefteå kunde vara ett alternativ någon gång i framtiden och då sa jag att det är klart det är ett alternativ. Liksom många andra alternativ. Mer än så var det egentligen inte.

Jag har fått lite frågor från DIF-fans som blev lite bestörta och undrade varför inte Djurgården är ett alternativ. Är det det?
- Ja det är klart att Djurgården också är ett alternativ, precis som Skellefteå. Jag har inget emot någon av de klubbarna.

Så då kan du alltså tänka dig Djurgården när du kommer hem också?
- Ja, absolut. Jag har inte uteslutit något. Men du vet hur det är en del vrider och vänder på det man säger, man får ta allt med en nypa salt.

Okej, en helt annan grej. Du är med i den här stora ursprungliga OS-truppen. Tankar om det?
- Ja nog är det skoj. Det är nog inte alla som är påtänkta för det där ändå så jag tycker det är kul att få vara med i det där gänget i alla fall.

Henrik Lundqvist är väl given etta, men annars, vad har du för chanser att komma med i den slutliga truppen tror du?
- Ingen aning. Det är väl beroende också på hur det går där borta i vinter. Om det går riktigt bra så kanske man har en liten fördel av att vi spelar där borta, att vi är vana vid små rinkar och levnadssättet och allt där borta. Men chanserna är nog inte så stora. Fast man kanske kan ha tur och komma med som tredje keeper i alla fall?! Ha, ha.

Nu kommer du försäsongsträna med Skellefteå, det var aldrig tal om att åka ner till till exempel Puddinglägret? (Det läger som Tre Kronors materialförvaltare Anders Pudding Weiderståhl har varje år)
- Nä, för det är ju mest ploj, de kört mest smålag och det är inte lika bra träning som att köra med ett lag som kör i gång på allvar som Skellefteå gör nu.

Kommer du vara med fullt ut eller på ett hörn på SAIK:s träningar?
- Jag vet inte, men jag ska väl komma in och avlasta de andra om de kör hårt. Jag har inte fått schemat än men det blir väl något sånt, avslutar Danne Larsson.

Som kommer köra en 15-16 mil enkel resa till varje träning (blir inte alla dagar) för att kunna träna med SAIK. Imponerande. Men vill man satsa hårt så vill man och det vill Danne.
Jag kommer som sagt att fortsätta följa hans öden och äventyr i Nordamerika i vinter också, ni får hålla utkik efter det.

fredag 24 juli 2009

Apropå OS-träffen...

..... som jag skrev om i går så har TT nu pratat med förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson om den deltagarlista som gått ut och där alla utom Joel Lundqvist spelar i AHL/NHL men där det ändå fattades namn som Sedinarna, Micke Samuelsson, Nicklas Bäckström och Mattias Weinhandl.

Och precis som jag trodde så saknades de namnen av praktiska skäl. Eller som Gustafsson säger till TT:
- Alla kunde inte vara med, helt enkelt. De är väl någon annan stans. Men vi ska ha fler träffar, så det ordnar sig.

Att det var lite oväntade namn med som Tom Wandell, Carl Gunnarsson, Jhonas Enroth och Daniel Larsson förklarar förbundskaptenen för TT med orden:
- Ja, men det finns inget övre tak. Vi kan nominera hur många vi vill. Någon gång i september ska vi lämna in hela listan.

Han säger också, precis som jag skrev och trodde, att man gör den här NHL/AHL samlingen nu då det är mest praktiskt att få tag på alla när de är hemma över sommaren. Varför det då inte är några KHL spelare med kan man ju undra... men de kan ju å andra sidan fångas in under EHT-turneringar senare under säsongen. Så det är väl inte lika bökigt med det då kanske.

Försäsong SSK: "Det är medicinen som gör att han inte kan träna med laget eller spela matcher"

Nu har jag fått tag på SSK:s läkare Björn Waldebäck och fått utrett vad som är fel med SSK:s landslagsback Topi Jaakola och det handlar om en blodpropp i ena armen.

Så här berättar Waldebäck om vad som hänt:
- Topi har fått en propp i ena armen, det är sånt som händer ibland bara. Varför det händer får man utreda men det kan hända vem som helst och i bland kommer man inte fram till varför, det bara händer helt enkelt.

Vad händer nu?
- Topi får behandling för proppen och tar en medicin som tunnar ut blodet. Under tiden man tar den medicinen får man inte hålla på med kontaktidrotter. Så han mår egentligen bra, det är medicineringen som gör att han inte kan träna med laget eller spela matcher.

Varför inte?
- För att den blodförtunnande medicin han tar i sig ökar risken för blödningar. Han kan träna enskilt men kan inte riskera att få smällar. Får han en puck i huvudet eller tar en hård tackling så kan det bli en blödning som i sig blir ett mycket större problem än den här blodproppen som han har haft.

Vad kan han göra?
- Han kan springa, köra enskild styrka, till och med köra på is så länge han kör enskilt och jag vet att han tränar på så jag tror han kommer vara i bra form ändå när han får börja köra med laget igen. Jag tror inte han kommer att tappa så mycket.

När kommer han kunna delta i lagträningarna och spela matcher?
- Svårt att säga eftersom det är finländska läkare som håller i behandlingen men normalt brukar det ta ett par månader och sedan är det klart och han fick ju den här proppen för ett tag sedan så runt slutet av augusti skulle jag tro.

Det finns uppgifter om slutet av september, till och med slutet av november?
- Jasså men det har inte jag hört och så länge borde det inte ta. Att säga att han är borta hela hösten är verkligen att ta i. Men det där vet egentligen Topi bäst själv alla detaljer kring men vi får se, jag hoppas han är tillbaka till seriespelet i alla fall.


Varför kommer han vara hemma i Finland ett tag nu och träna?
- Blodproppen upptäcktes i Finland och då behandlas den där men sedan… alltså det där ska du egentligen fråga SSK - vad de har gjort upp med Topi om. Sedan om han ändå inte kan delta i gruppträning så är det kanske bättre att träna själv hemma (i Finland), det ligger ingen värdering i det, men var han kommer träna och när får du ta med SSK.

När han väl är frisk, kan det bli nya problem då om han får hårda smällar där proppen suttit?
- Nej, när man väl är frisk och behandling väl är klar så finns det inga risker alls. Då är det bara att köra på som vanligt, avslutar SSK:s läkare Björn Waldebäck.

torsdag 23 juli 2009

Försäsong SSK: Topi Jaakola riskerar att missa matcherna på försäsongen.

Det här var ju inte ett besked man ville ge till SSK:fansen men SSK:s finländske VM och landslagsback Topi Jaakola kommer mest troligt att missa de träningsmatcher som spelas fram till slutet av augusti. Samt riskerar att missa övriga matcher fram till seriestarten.

Detta på grund av en medicinsk åkomma. Jag kan tyvärr inte säga vilken, eftersom de källor som jag har pratat med inte var helt säkra på vad det är för problem som Jaakola har. Det enda samtliga källor var eniga om var att det INTE rör sig om något benbrott eller liknande utan att det mer är en medicinsk åkomma, att han inte lär kunna vara med på matcherna förrän tidigast mot slutet av augusti. Samt att Jaakola riskerar att missar samtliga träningsmatcher men sedan förhoppningsvis är spelbar från och med seriestarten.

Jag har tyvärr inte fått tag på Topi själv och när jag fick tag på SSK:s assisterande tränare Peter Larsson så hänvisade han vidare till klubbdirektören Stefan Jonsson i just det här ärendet. Honom har jag inte heller fått tag på än, men så fort jag får tag på någon som förhoppningsvis kan ge mer klargörande info så kommer jag lägga ut det.

*****
Apropå SSK ... när jag ändå hade SSK:s assisterande tränare Peter Larsson i telefonen (på en av hans sista semesterdagar... såklart, bloggen tackar för att han svarar ändå) så passade jag på och frågade huruvida 19-årige backen Blaz Gregorc har fått a-lagskontrakt eller inte.

På det svarade Peter Larsson så här:
- Alltså... han är kontrakterad av oss, för att spela i både a-laget och i J20 men han kommer att vara med oss, redan nu på försäsongen men även framåt. Han kommer ha en plats i a-lagets omklädningsrum och även träna med oss och sköter han sig så kommer han att spela.

Tycker du man ska räkna in honom som nyförvärv då?
- Hm, ja men samtidigt så har han ju varit hos oss (SSK:s J18 och J20) i två år redan så det är ... du får kalla det vad du vill, ha, ha. Men han och Lukas (Kilström) kommer att spela på åttonde och niondebackplats. Det är bra att ha lite folk om det blir händer något. Han att träna med både med oss och J20, sen hur han utvecklas, om det blir spel i tio eller 30 matcher under säsongen, det får man se. Men han är med i racet om att ta en plats i laget i alla fall.

Men det är inte han som är den här nya backen? Som Stefan Jonsson pratade om här i bloggen för några dagar sedan, eller hur?
- Nä, precis det är en annan kille. Blaz har funnits med i våra tankar länge men är väl inte de som vi räknar med som det här nyförvärvet, det är en annan kille men där är inget klart än. Vi har mejlkontakt dagligen om läget och när jag kollade nyss (torsdag morgon) så var inget klart i alla fall. Men vi jobbar hårt på det. Jag vet att killen vill hit men det är andra parter som ska säga sitt, agenter och så vidare så vi får se hur det blir, avslutar Peter Larsson.

En fingervisning om OS-truppen

Ungefär sex och en halv månader kvar till OS i Vancouver.
Men redan om en vecka träffas 37 OS- aktuella NHL och AHL-spelare i Göteborg för att fylla i accrediteringspapper, fotas och prova ut de officiella OS-kläderna.

Jag kommer åka till den där träffen där följande spelare finns med på deltagarlistan:
Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson, Fabian Brunnström, Alexander Edler, Jhonas Enroth, Tobias Enström, Jonathan Ericsson, Loui Eriksson, Erik Ersberg, Jonas Frögren, Niklas Grossman, Carl Gunnarsson, Jonas Gustavsson, Niklas Hjalmarsson, Tomas Holmström, Kristian Huselius, Patric Hörnqvist, Niklas Kronwall, Daniel Larsson, Nicklas Lidström, Henrik Lundqvist, Joel Lundqvist, Fredrik Modin, Douglas Murray, Robert Nilsson, Michael Nylander, Johnny Oduya, Samuel Påhlsson, Alexander Steen, Anton Strålman, Rickard Wallin, Tom Wandell, Henrik Zetterberg och Mattias Öhlund.

Det är ju som sagt endast AHL och NHL spelare med på den här listan och det lär bli svårt för några elitseriespelare att slå sig in i det här gänget, men helt kört är det inte. Det går att lägga till namn i efterhand och att det inte är några från elitserien/allsvenskan/KHL (typ Magnus Johansson, Tony Mårtensson Stefan Liv, Mattias Weinhandl, Dick Tärnström) med nu är nog av mer praktiska skäl. Det är svårt att få tag på spelarna från andra sidan pölen, lika bra att samla så många som möjligt på en gång när de är hemma för semester, så antar jag att man tar resten senare.

Ni som läst listan noterar säkert att det fattas några NHL-namn också, till exempel Sedinarna, Micke Samuelsson och Niklas Bäckström. Men det utgår jag från beror på att de inte hade möjlighet att vara med på just träffen. Vore konstigt annars.

Alla utom fyra spelare kommer för övrigt att stanna en dag till sedan i Göteborg och golfa lite. Bra läge för Bengt-Åke och övriga ledare att umgås med grabbarna from over there.

Måste säga att det är kul att se namn som Jhonas Enroth och Danne Larsson med här också. De ligger väl inte längst fram i racet men är ändå med, skoj.

Försäsong AIK " Vi ville att killarna skulle komma igång" (Rikard Franzén)

Gnaget är som ni har kunnat läsa här på bloggen först ut av AIK, DIF och SSK med att gå på is.

Jag pratade lite med assisterande tränaren Rikard Franzén om planeringen som ser ut så här:
- Vi kör tester lördag, söndag. Sedan fys och isträningar måndag, onsdag och fredag. (Bara fys tisdag, torsdag) för att komma igång lite på isen. Veckan efter drar vi igång rejält med ispassen och sedan åker vi till Gotland på fredag den veckan (31 juli)

Varför så tidig ispremiär (27 juli)?
- För att vi ville att killarna skulle få komma igång och känna på utrustningen och skridskorna lite nu den här veckan. Sedan blir det mer ordentligt.

Men den riktiga ispremiären är nu på måndag?
- Ja, det blir ju normala pass men inte så hårda, kanske lite spel, lite övningar så att de får spela in grejorna. Inga tunga ispass, den tunga träningen kör vi i fysen i stället den här veckan som kommer. Sedan veckan därpå så drar vi på hårdare, från måndag 3 augusti blir det full fart.

Varför drar ni till just Gotland av alla ställen på ett litet miniläger föresten?
- Vi fick en inbjudan därifrån tror jag, eller (sportchefen Anders) Gozzi fick en att vi skulle komma dit och spela en liten match (mot Nynäshamn). Det var ett annat lag som var där förra året, ett elitserielag om det nu var Brynäs eller vilka det var men det lät som en bra grej. Vi tyckte det passade bra. Vi kommer bjuda med flickvänner och fruar så det blir lite roligt vid sidan av också. Vi får lite samkväm, det är bra, liksom att tjejerna får vara med. Vi hade ett träningsläger där för tio år sedan, då var vi nere en hel vecka med fruar och barn och allt. Och just kombinationen träningsläger och samkväm tror jag är bra.

Vad ska tjejerna göra då?
- Sola och bada. Men de kommer bara ner ett par dagar. Kommer ena dagen, åter middag och sedan åker vi dagen efter. Men det är bra, för det blir så intensivt med alla matcher och resor på vintern sedan när det är igång så det kan vara kul att de får vara med nu. Och så är det bra att tjejerna får lära känna varandra innan säsongen drar igång, även om de flesta nog känner varann från förra året. Vi har ju inte så många nya, ha, ha.

Vad vill du och (förstetränaren) Roger Melin se under träningsmatcherna som kommer nu?
- Nja, vi har väl inte pratat så mycket om vad vi vill titta på men vi kommer säkert testa lite kombinationer, se vilka som passar ihop med vem och så. Vi har väl en hyfsad pejl vilka som bör spela med vem men nu får man en chans att se vilka som passar ihop så det kan man göra.

När känner du att ni bör ha kedjorna som ni ska starta säsongen med klara?
- Det är svårt att säga men man vill spela ihop laget under några matcher innan serien drar igång, man vill spela som det ska vara sedan. Sedan försöker vi hålla ihop femmorna så gott det går. Vi tycker det är bra med trygghet. Det är inte bra att hålla på och ändra får mycket. Killarna måste få några veckor på sig att hitta varandra men sedan är det svårt att säga något datum när det ska vara klart.

Tvillingarna Ahlström, vet du redan nu vem de får med sig i sin kedja?
- Ja, vi har en tanke där ... men den kommer jag inte att avslöja nu, ha, ha, ha.

Ska någon av twinsen vara center?
- Nja, jag tror inte det, de kan ju vara både ock men jag tror vi ska ha båda som yttrar på topp, utan att säga för mycket och så kan man ju alternera... men ni får se sedan, ha, ha, avslutar Rikard Franzén (även han på semester, men ringer upp ändå. Det tackar bloggen för).

Jag frågade lite om tid för ispremiären också och det lutar åt att det blir mellan 12 och 12.50 nu på måndag 27 juli. Men OBS det är en preliminär tid så vill ni vara helt säkra bör ni kolla upp det, jag ska kolla på söndag kväll också.

onsdag 22 juli 2009

Silly season: Luleå elva, Djurgården två

Säsongen börjar smyga i gång lite sakta nu och det märks inte minst på att det dyker upp den ena rankinglistan efter den andra.

Vem som värvat bäst är ett populärt tema men det är ju lite Saida över alla såna rankingar liksom när man tippar säsongen. Går ju bara att titta på tidigare statistik och intryck och då blir det inte helt rätt alla gånger. Alla kan ju både bli sämre och bättre menar jag. Alltså får ni ta den här listan nedan med en nypa salt... Jag har föresten uppdaterat den från i går kväll, råkade missa några J20 spelare här och där, inte bra, men nu ska det stämma hoppas jag.

Jag har satt mig ner och räknat lite på vilka elitserielag som värvat flest spelare och där ligger Luleå i klar ledning så här långt med elva nyförvärv medan DIF är givet sist i elitseriens värvningsliga med hela EN ny värvning, fast det blir två om man ska räkna med Marcus Krüger som redan spelat i laget som junior men nu fått A-lagskontrakt.

Här har ni listan ( där lagen är rankade efter antal värvade spelare, där det är lika många så är det alfabetisk ordning) som den såg ut på torsdagsförmiddagen:

1. LULEÅ: 1 målvakt, 3 backar, 7 forwards = 11 nyförvärv.
Kommentar: Ska bli intressant att se om Abbottwinsen håller uppe farten när det gäller att ösa in poäng liksom om Pär Arlbrandt och Niklas Olausson kan få det att stämma lika bra i elitserien som i allsvenskan. Gick ju sådär i SSK för Arlbrandt men det tror jag mer berodde på personkemi än på bristande skicklighet.

2. FRÖLUNDA: 1 målvakt, 4 backar, 4 forwards =9 nyförvärv.
Kommentar:
Mikko Lehto är största namnet så här långt. Känns som hela Götet går och väntar på Pebben Axelsson och Joel Lundqvist. Om de nu skriver på... Ryktet går att P-J har anbud från NHL. Joel har däremot haft det tungt därborta bland annat pga skador och borde ta chansen att komma hem och få en välbehövlig nytändning.

2. LINKÖPING: 2 målvakter, 4 backar, 3 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Har lagt på extra godis på en redan stjärnspäckad trupp. Här snackar vi extra allt. Fredrik Norrena har en egen ikonroll att leva upp till, det går säkert bra. Niklas Hävelid och Magnus Johansson hade alla velat ha, liksom Tony Mårtensson. Guld måste vara given målsättning med det här laget och de här nyförvärven.

2. SKELLEFTEÅ: 2 backar, 7 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Har värvat stabilt. Inga kioskvältarnamn men spelare som Linköpingsbacken Ivan Majesky och Leksandsforwarden Pierre-Edouard Bellemare (49 poäng förra säsongen) är helt klart fina förstärkningar. Har även signat hockeynomaden Yared Hagos. Dags för honom att kliva fram och få det där stora genombrottet som alla väntat på i några år nu.

2. TIMRÅ: 1 målvakt, 4 backar, 4 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Mattias "Kolan" Karlsson är en kul värvning. Inte någon storstjärna men en back med kul attityd och skön karaktär som gjort bra ifrån sig i AHL. Kan bli en klar publikfavorit. Ska bli kul att se om Fredrik Sonntag får och kan blomma ut här. Forwards Laurent Meunier och Daniel Corso känns däremot ... sådär upphetsande om jag ska var ärlig.

6. FÄRJESTAD: 2 målvakter, 3 backar, 3 forwards= 8 nyförvärv.
Kommentar: Har helt nytt målvaktspar i Henrik Karlsson (SSK) och Robin Rahm (Borås). Henke var grym i SSK kan han spinna vidare på det nu? Sanny Lindström kommer säkert vara så bra som man hade hoppats han skulle vara i ett 08-lag... och så ska det bli kul att se vad Dragan Umicevic kan göra i ett lag som Färjestad. Lite upp till bevis, inget att skylla på om det går dåligt.

6. MODO: 1 målvakt, 5 backar, 2 forwards = 8 nyförvärv.
Kommentar: De stora namnen lyser med sin frånvaro. Spelare som Roman Malek, Tojas Mojivs och Josh Green känns ju...tja lite 50/50 kan bli bra, kan bli flopp. Norrmannen Alexander Bonsaksen däremot, känns som en lite kul och spännande värvning. Landsmännen Per Åge Skröder och Mats Zuccarello Aasen har tydligen plussat hårt för den norska VM-backen som därmed har lite att leva upp till.

8. SSK: 3 backar, 4 forwards = 7 nyförvärv.
Kommentar: Står sju men det är väl egentligen sex eftersom Andreas Gröndahl fanns med - åtminstone på pappret - i a-lagstruppen redan förra året men då blev det ju bara något byte så han får räknas han med. Backen Ryan Glenn känns ju sådär... men det ska bli kul att se vad danske talangen Julian Jakobsen och AHL-poängmakaren Yanick Lehoux kan göra för att lyfta målskyttet i Sportklubben.

9. RÖGLE: 2 backar, 4 forward = 6 nyförvärv.
Kommentar: Det har varit mer snack om vilka som lämnar (Kenny Jönsson, Abbotts, Mathias Tjärnqvist med flera) än vilka som kommer in i laget. Färjestadsbacken Dominik Granka känns som en stabil värvning medan det känns som frågetecken på backkollegan Baptiste Amar. Jo han har gjort många poäng - för Grenoble i franska ligan. Men hur bra är han i den här omgivningen?

10. BRYNÄS: 1 målvakt, 1 back, 3 forwards = 5 nyförvärv.
Kommentar: Har nu två stora målvaktstalanger längst bak, då man norpat Eddie Läck från Leksand. Jakob Markström gjorde en minst sagt bra säsong i vintras men Eddie lär inte vänta snällt på sin tur utan lär utmana rejält. Spännande internfajt där. Signade Magnus Kahnberg när han inte fick plats längre i Frölunda. Kahnberg har gått på tomgång ett tag nu men får han en nytändning så blir han kalas.

11. HV71: 1 back, 3 forwards = 4 nyförvärv.
Kommentar: Lance Ward (Frankfurt Lions) är tillbaka, Per Ledin (Colorado) likaså. Jönköpingslaget vet vad man får och här har man två givna publikfavoriter som vet hur man sätter fart på en hockeymatch. Ledin borde dessutom vara revanschsugen efter äventyret på andra sidan pölen och än mer taggad än vanligt att reta motståndarna till vansinne.

12: DJURGÅRDEN: 2 forwards = 2 nyförvärv.
Kommentar: Marcus Nilson är en klassvärvning, kommer tillföra DIF attityd, energi och ett bra ledarskap. Jobbar kopiöst och var en av de bästa spelarna i Tre Kronor under VM i Bern i våras. Men bara två nya spelare? Varav den ena hämtats från J20 och redan var halvvägs inne i truppen. Hm. Känns på tok för lite med tanke på att man bland annat tappat Fredrik Bremberg. Det måste in en till toppforward här och den där backen man fortfarande letar efter skulle verkligen inte sitta fel.

Källa: hockeyligan.se

tisdag 21 juli 2009

Silly season DIF: " Tid för beslut ligger på spelarna" (Järlefeldt om värvningsläget)

Nu har jag fått tag på DIF:s sportchef Janne Järlefeldt också, som var vänligt att höra av sig trots semester och att det är lite sent på kvällen. Det tackar bloggen för.

Intervjun är gjort via SMS och det blir lite annorlunda än att göra en muntlig intervju men jag tycker det funkar ok ändå och så här säger Janne Järlefeldt om ...

... vilka spelartyper DIF letar efter just nu:
- Vi vill ha en allround back av god elitseriekvalitet. På forwardssidan en pålitlig poängmakare för 1-2 linan. Typ top AHL-spelare. Men de försvinner dock allt eftersom till NHL och KHL.

... hur DIF ligger till med värvningar, om han tror att DIF kommer värva någon inom kort och om det är några som DIF snackar med (utan att nämna några namn på vilka i såfall)?
- Ja vi pratar med några spelare nu. Tid för beslut ligger på spelarna då de har alternativ.

.... Niklas Anger är avskriven eller fortfarande ett alternativ och om Janne Pesonen som det ryktats om är aktuell för DIF?
- Alla spelare av bra kvalitet är aktuella, även dem som du namnger (se frågan).

Jag vet att ni säkert vill veta ännu mer än så här... men det är inte helt lätt för sportcheferna att svara på de här frågorna. Det tycker jag man måste förstå och acceptera (även om jag också vill veta ALLT, även det som inte kan sägas i media i det här skedet). Klubbarna vill ju inte bränna aktuella namn eller trissa upp lönerna genom att rada upp dem som man snackar med i media - till exempel.

Bara en och en halv vecka kvar till ispremiären nu för flertalet es lag (Frölunda är dock redan i gång med sin fys (och inget annat) redan nu, de andra drar i gång efter helgen) och jag tror (och hoppas så att alla slipper sitta och undra vad fan det ska bli) att det klarnar mer på alla klubbfronter de närmsta tio dagarna.

silly season DIF: Niklas Anger....

Har fått lite frågor om Niklas Anger, ringde honom i dag men det var tyvärr inte så värst mycket han kunde säga.

Jag frågade om han pratar med Djurgården överhuvudtaget längre och fick svaret.
" Hm, ja vi pratar lite grand. MEN det finns inget nytt att berätta egentligen. Nästa vecka hoppas jag att det finns mer att säga om vad det blir (för kontrakt och var i vinter)" svarade Anger.

Han har ju tränat lite med AIK:s hockeyskola. Observera just det där sista. Jag skrev för några veckor sedan att han var och tränade lite med AIK i Ritorp men det var alltså med klubbens HOCKEYSKOLA, inget annat. Och det var som jag skrev då, mest för att få lite is och lite variation på träningen. Bara så ni vet. Inte på väg till Gnaget alltså.
Och det är väl logiskt.
Killen gjorde ju 23 mål och 19 assist = 42 poäng för DIF förra säsongen och är lite för bra för allsvenskan.

Var och med vilka han ska börja köra nu när försäsongen drar i gång var fortfarande klart idag (tisdag). " Det är under utredning" som Anger sa med ett skratt.

Vi får (förhoppningsvis) lite mer konkreta besked nästa vecka då....

EDIT: Jag skrev lite tidigare i dag att jag inte hade fått tag på DIFs sportchef Janne Järlefeldt än men nu så har jag det. Kolla inlägget ovanför det här.

Apropå silly season så måste jag säga att Rögles tapp av Mathias Tjärnqvist nog smärtar rejält.
Att Skåneklubben tappat poängmaskinerna Abbots, världsbacken Kenny Jönsson och nu även inte så flashiga men ack så stabila och för laget därmed viktige Mathias Tjärnqvist kommer bli kännbart.

Backen Dominik Granak (Färjestad) samt forwards Mario Kempe och Eric Beaudoin är ju tre bra värvningar men om de är de ledartyper som Rögle behöver nu när de fyra ovannämnda vinnarskallarna drar, det är frågan det.

måndag 20 juli 2009

Silly season SSK: "Vi tittar på en spännande back, det gör vi"

En vecka kvar tills SSK samlas för gemensam träning igen. Men det saknas en back... som sportklubben nu letar frenetiskt efter.

SSK:s klubbdirektör Stefan Jonsson kunde (självklart inte) gå ut med vilka namn de tittar närmare på men det är ju intressant att veta vilken typ av spelare man letar efter och så vidare.
Så jag slog en pling och fick det här svaret på frågan vilken typ av back som SSK letar efter för att få en komplett trupp:
- En bra spelare självklart... ha ha, nä men vi behöver en spelande back. En som är bra både offensivt och defensivt och en som bör spela bra i power play.

Hur ser marknaden ut på den fronten då?
- När det gäller den spelartyp som vi söker efter så känns det som om alla letar efter just en sån spelare så det blir nog tufft att få en kille med toppkvalitet. man ska lite flyt för att hitta en sån spelare men ... det är inte omöjligt att vi har det flytet...

Utan att nämna namn (jag vet att du inte kan) finns det någon särskild spelare som ni har ett extra öga på redan nu?
- Ja, vi tittar på en spännande back, det gör vi.

Oddsen på att ni får just honom?
- Oj, det .. det känns bara onödigt att säga några odds. Det går liksom inte, det kan vara 90 procents chans eller tio eller två. Det är helt omöjligt att säga.

När vet du besked om det kan bli något avslut med just den här killen då?
- Inom en vecka hoppas jag... men jag vill säga att det är ingen "stjärnspelare" det här, utan snarare en som vi hoppas ska kunna bli en en sån.

Så fansen ska inte hoppas på något så kallat "stornamn"?
- Nej, det här är mer en kille som vi hoppas ska bli riktigt bra.

Jag vet att även ni blev erbjudna den här ryska backen Dmitrij Jusjkevit, är han intressant för SSK något mer?
- Nej, han passar inte in i det vi vill ha. Det har inte bara med spelartyp att göra, det är ålder (37 år), att man passar in i gruppen... det är möjligt att han skulle passa in i gruppen men vi bör bedömningen att vi inte vill chansa på att han gör det eller inte, så nej, han är inte aktuell längre.

De nya spelarna som har klart med kontrakt, är de med när ni kör i gång på måndag? (27 juli)?
- Jadå, de har varit med redan före också, var med och körde lite fram till semestern.

Okej, nu när jag ändå har dig på tråden. Forwarden Daniel Despotovic, jättetalangen som det snackats om länge i SSK. Hur blev det med honom egentligen?
- Jag vet inte. Jag hoppas han hittar ett kontrakt i en allsvensk klubb men vi gör bedömningen att han inte klarar att ta en skjorta i vår trupp nu. Jag hoppas han kan vara mogen för elitserien om ett år men han är inte mogen för ett ordinarie a-lagskontrakt i år. För att göra det skulle han behöva spela mycket, det kan han inte göra hos oss och därför vore det bra om han fick spela mycket i en allsvensk klubb i ett år.

Vad fattas för att han skulle ta en plats?
- Det är väl det sista steget. Det är lite grejer här och lite där. Han har talang, absolut men det är inget lätt steg att ta. Det är extremt få som tar det och går direkt från juniorlag till att ta en ordinarie plats i ett elitserielag. Och vi har en så tunn trupp ändå. Får vi skador kan vi inte förlita oss på att alla juniorer som vi plockar upp ska fylla en ordinarie plats.

- Sedan, när man är en offensiv talang som Despo så krävs det ännu mer. Det är sällan man kastar in en sån spelare i fjärde kedjan. Där sätter man de (juniorer) som man vet orkar jobba hårt för laget, de som inte är så kreativa men som tar ett stort jobb för laget. Despo har mer avslutarens roll, då är det ännu svårare att ta sig in som ordinarie. Sånt där är ju lite beroende på spelartyp. Man kan inte säga att den ena spelare är bättre än den andra utan man måste kolla på vad han (Daniel Despotovic) har för roll också.

- Och det är så klart inget kul besked att ge en sån kille, att truppen är fulltalig, att han inte får plats. Men vi hade inte önskat något hellre än att han skulle vara färdig och att han kunde ta en plats men det gör han inte. Det är den bedömnign som våra tränare och det elitråd som vi har satt ihop har gjort. Det finns säkert andra som tycker annorlunda men vi kan inte lita på andras bedömning, vi måste lita på vår egen bedömning.

Framöver då kanske?
- Ja, som sagt. Förhoppningsvis, i framtiden, kanske om ett år, så hoppas vi kunna se Despo i truppen igen. Men vid den tidpunkten är det inte bara upp till oss, då är det upp till honom också. Om han fått spela mycket i en allsvensk klubb och då är så duktig som vi tror han kan bli så är det inte säkert att han vill hem (till SSK). Är han så bra då så är säkert andra klubbar med och hugger också. Så, återigen, det är inte så att vi inte tror på Despo, utan det är mer så att vi inte har möjligheten att ha med honom just nu. Truppen är fulltalig, förutom den back vi söker, och ekonomin tillåter inte att vi har honom på ett kontrakt och lånar ut honom även om det kanske hade varit det bästa. Men det (att ha kontrakt och låna ut) det har vi tyvärr inte råd med som läget ser ut i dag, avslutar Stefan Jonsson.

Som var vänligt och tog tid av sin semester för den här intervjun. Eller semester.. jo han HAR semester men är som alla andra klubbledare i elithockeybranschen ständigt standby för att hålla koll på spelare och hitta den där sista pusselbiten....

... jag vet att Djurgården också letar. Och jag vet att ni är många som skulle vilja ha en intervju med bland andra DIF:s sportchef Janne Järlefeldt på samma tema som den här, angående den forward och back som saknas men jag har inte fått tag på honom i dag. Får se om det går under veckan.

söndag 19 juli 2009

hockeyledig söndag

Extremt off topic det här men jag gör som elitspelarna i hockey den här söndagen, dvs tar en helt hockeyfri dag.

Bara en vecka kvar nu till säsongen smyger igång med tester och fys och på vissa håll isträning så det gäller att njuta av sommaren när man kan.

Alltså hängde jag på världens snällaste Sandra och Henrik ut i Stockholms skärgård, åkte lite båt, drack lite vin, metade lite och ja ni vet, bara njöt.

Som sagt, man får passa på innan allvaret drar i gång! Men en liten hockeyrelaterad mening ska jag få med föresten... noterade just att NHL och landslagsmålvakten Micke Tellqvist gift sig nu i helgen med sin Sara. Stort grattis!


Lite hockeyledigt i Stockholms skärgård med vin...








...aborrmetning dock utan framgång...

...och väldigt snälla vänner, tack Henkan, Sandra och Anton.












lördag 18 juli 2009

Försäsong AIK: Jonas Liwing: "Jag har längtat sedan i april"

Börjar lacka mot slutet av semestern nu för de flesta spelarna i elitserien och hockeyallsvenskan. Några kör igång under den kommande veckan, resten drar igång veckan efter.

Jag har ju längtat efter ispremiären sedan hockey slutade. Sjukt? Kanske det. Jag har en kompis som verkligen gillar hockey men som senast i juni undrade om jag hade något fel i skallen som satt och suktade efter lite ishockey när det var sommar och sol (nåja var rätt regnigt just då) ute....

Men jag är inte ensam!
Slog precis en pling till AIK-backen Jonas Liwing som har en vecka kvar på semestern. (Eller semestern, de tränar ju ändå nu med fast själva)
Och han kände som jag... dvs sa att han längtat länge efter att börja köra igång igen...
- Ja jag har längtat sedan i april! Typ....Första två veckorna är det skönt att vara ledig sedan längtar man tillbaka till isen och att köra på is är SÅÅÅÅ mycket roligare än att isa, säger Jonas Liwing med ett skratt.

AIK börjar med tester (benböj, coopertest med mera) lördag och söndag 25 och 26 juli. Måndag 27 juli går man på is... i Ritorp och varvar under veckan is med fyspass (och kör alltså två pass per dag).
I slutet av veckan efter, dvs vecka 32 åker Gnaget till Gotland på ett träningsläger där man bland annat möter Nynäshamn berättade Liwing.
AIK skulle egentligen göra sin ispremiär på det där lägret men nu blir det redan måndag 27 juli ute i Ritorp sa Liwing som var en av dem som blev extra glad över att få gå på is redan då....

Exakt vilket klockslag de går på is 27 juli är däremot lite oklart.... Jonas kom faktiskt inte ihåg utan att ha almanackan framför sig men jag ska kolla upp det där och återkomma med det.

Djurgården och SSK?
Well, DIF samlas 27 juli, kör fys och tester under den veckan och en del spelare kommer smygtesta lite utrustning också...har sedan ispremiär måndag 3 augusti

SSK samlas också den veckan, dvs 31. Har ispremiär 3 augusti, jag frågade Peter Larsson senast vi pratades vid om det skulle testas lite grejer i förväg hos dem också men Larsson trodde spelarna skulle vänta till förmiddagen 3 augusti med det och sedan gå direkt på riktiga ispremiären på kvällen.

fredag 17 juli 2009

"Han är allt du vill ha"

Om det var mycket svenskt bland topptio i årets NHL-draft så kan det komma att bli desto fler ryssar nästa år.

NHL European Scouting har redan släppt en lista över spelare som man tror kan komma att gå först i draften 2010. NHL:s europeiska scoutingchef Göran Stubb nämner i en intervju på NHL.com tre ryska forwards - Kirill Kabanov, Evgeny Kuznetsov och Alecander Burmistrov - som han tror kommer vara bland de första draftvalen.

Bland svenskar har NHL European Scouting ögonen på Skellefteåbacken Johan Alm.
"Han är stor och är allt du vill ha i en spelare. Han har inga färdigheter i spelet som sticker ut men har å andra sidan inga svagheter heller. Han är en väldigt komplett back, gör väldigt få misstag" säger Stubb i intervjun.

När det gäller forwards lyfts Brynäsforwarden Calle Järnkrok fram på listan. Järnkrok gjorde 26 poäng och hade plus 22 under sina 41 matcher med Brynäs U20lag.

Han har gjort bra i från sig i landslaget också, vilket Göran Stubb har noterat. Så här låter Stubbs omdöme om Järnkrok:
"Han är liten men extremt teknisk. Är en väldigt snabb skridskoåkare, är väldigt snabb i sina rörelser och har fina händer. Han är en spännande spelare, har en fantastisk attityd, säger Stubb till NHL.com.

Den som vill läsa hela intervjun hittar den på den här länken: http://www.nhl.com/ice/news.htm?id=442634

torsdag 16 juli 2009

En lite annorlunda signing bonus...

Tyckte det var dags att pigga upp bloggen med lite bilder idag efter att ha passerat ett köpcentrum i Uppsala.
Och vad har det med hockey att göra då?
Jo, det finns ett par lite speciella parkeringsrutor vid det här köpcentrat (som heter Gränby Centrum)....












... jag vet inte om det syns så bra men kolla in texten på marken:
VIP
ALMTUNA
GUSTEN

Det skrivs ju en del kontrakt och delas ut en och annan miljon eller två i signingbonusar så här under våren och sommaren och de här parkeringsrutorna är en lite... ska vi säga ovanlig? ... form av signing bonus....


... som Hockeyallsvenska laget Almtuna gav till sin nya keeper Gusten Törnqvist när han lämnade Luleå och skrev på för AIS i våras.
Han fick föresten två lika fina p-rutor, en på vardera sida om köpcentrat, precis invid två stora entreér.


Finns en text på Almtunas hemsida där det även framgår att Gusten inte bara fick parkeringsplatserna utan en del presentkort från sponsorn Gränby Centrum, Atrium/Ljungberg-gruppen att handla för i köpcentrat.


Sedan finns det en lite mer allvarlig tanke med p-rutorna också, det ser man om man läser texten på skylten vid parkeringen där det förutom texten "P-platsen är exklusivt reserverad för Almtuna IS målvakt Gusten Törnqvist som värvats med hjälp av Gränby Centrum" står att att sponsorn "är också involverad i Uppsala Arena som planeras att byggas ihop med gallerian och stå klar 2012.


Nu återstår det att se vad det blir av den där gallerian, jag såg i lokalpressen att Uppsala kommun börjat backa lite om sin medverkan så 2012 kanske är lite optimistiskt tänkt. Vi får se.

En helt annan sak man undrar är ju... vad händer om någon annan ställer sig på Gustens exklusivt reserverade p-rutor. Och hur vet P-lisorna om det är Almtunakeeperns bil som står där eller inte..... Hm. Se där lite man kan undra på när man inte har annat för sig.

Någon som känner till några andra kul signingbonusar föresten? Berätta gärna i kommentatorsfältet i såfall!

onsdag 15 juli 2009

Josef Boumedienne: "De försöker driva det (Minsk) som en NHL-klubb"

På måndag sätter sig Josef Boumedienne, 31, med familj på planet mot Minsk i Vitryssland. Bom-Bom spelar ju i just KHL-laget Minsk i vinter och jag ville passa på att snacka lite om det innan de drar...

Boumedienne är ju en fan av Nordamerika så vitryska Minsk blir en helt annan påse än den han är van vid. Å andra sidan... så brukar han passa in bra var han än spelar.

Men varför just Minsk då? undrade jag och fick det här svaret av Josef Boumedienne.
- Jomen det kändes som ett grymt bra alternativ. Tränaren (Glenn Hanlon) är min gamla tränare från Washington. Och han som är sportchef i Minsk är också från Washington, plus att jag känner många spelare i laget. Och så verkar det som om de försöker driva laget som ett NHL-lag. Allt verkar jäkligt seriöst och proffsigt, det känns bra.

Hur märker man det då?
- Det märks på all information man får, hur allt är tänkt att skötas, vilken vision de har. Klubben får en helt ny arena med 15 000 sittplatser i höst som invigs i november till exempel. Allt är genomtänkt... vi har bland annat fått hela träningsplaneringen till hösten, till säsongen drar i gång, redan nu. De har två fystränare från Edmonton och så vidare. Det känns som de försöker driva det som ett NHL-lag.

Men det blir en himla skillnad att bo i Vitryssland ju, jämfört med att bo i Nordamerika. Vid sidan av isen menar jag.
- Ja, fast alla jag pratat med säger att Minsk är en grymt bra stad att bo i. Jag har inte hört en enda negativ grej av de som bott där. Alla som jag har kollat med har höjt staden till skyarna. Jag kanske har en FÖR positiv bild av den, ha, ha.

Familjen?
- Den följer med. Min fru känner flera av spelarna och deras fruar och det finns en amerikansk skola och så också.

Amerikansk?
- Ha, ha, ja ungarna pratar ändå bättre engelska än svenska och jag tror inte det finns någon svensk skola. Sedan är det inte så långt hem, det tar två timmar med flyg. Och man kan även ta båten till Riga, sedan är det bara 40 mil. Minsk ligger sydost om Riga, åker man bil så åker man genom Littauen, efter Vilnius är det bara 15 mil kvar.

Okej, men det blir kanske en lite omställning att spela med ryska spelare. Eller?
- Jag vet inte... men det går nog fortare fast på ett annorlunda sätt. Jag vet inte hur man ska förklara riktigt men jag tror inte spelet ställs om lika snabbt som i Nordamerika men samtidigt så är det mer ytor och fart på varje spelare. Om man kan säga så. Det är mycket full åkning på stora ytor, spelarna har högre hastighet i KHL fastän spelet i sig går fortare i NHL. Man kan väl jämföra med bandy, där åker spelarna fortare fast själva spelet går snabbare i hockey än bandy.

Fast jag tänker lite på att ryska spelare brukar vara väldigt individuellt inriktade och köra offensivt själva och kanske inte alltid ta så stor ansvar bakåt, hemåt. Då blir det en del för dig som back att göra?
- ja, fast vi har fyra utländska backar så här långt och jag tror de försöker signa en till utlänsk back så... sedan är tränaren och och andrecoachen nordamerikanska så... de har ju sina system som de vill köra. Och som jag är van vid så det blir nog inte så mycket nytt för mig. Jag tror de kommer ha en väldigt disciplinerad defensiv om jag känner tränaren rätt, ha, ha. Sedan är det upp till spelarna att anamma den stilen. Men det ska bli kul. Minsk har en ny målvakt också, Andrei Mezin, som spelar i Vitryska landslaget och som togs ut som bästa målvakt i VM nu senast. Han är ruggigt bra av det jag sett honom i landslaget, även om jag inte känner honom personligen på något sätt. Sedan har de en svensk målvaktstränare också som heter Michael Lehner (pappa till Frölundamålvakten Robin Lehner).

En sak jag undrat är ju om Sverige någonsin var ett alternativ när du valde klubb?
- Nej, inte nu, det ska jag inte påstå. Alltså jag trivs så jättebra utomlands, sedan tycker jag det är kul i Sverige på sommrarna, ha, ha... Sedan spelar pengarna så klart in. Plus att jag inte har så jättebra erfarenheter av elitserien. Jag har spelat i två lag som legat i botten då (SSK och Brynäs), det var väl inte så kul...

Sedan då,efter Minsk, fortsätter du spela utomlands eller kommer du hem sedan?
- Det är svårt att säga. Allt handlar om vad man har för alternativ och vad man känner är det bästa både sportsligt, ekonomiskt och socialt. Men alltså... jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka till Sverige och spela igen men det är inte givet, det är det inte.

Att fortsätta i AHL/NHL då? Är den karriären över?
- Ja, det känns väl lite så. Jag har varit skadad minst två månader varje säsong som jag spelat där efter NHL-lockouten. Jag har inte haft det rätta flytet, när det har gått bra så har jag blivit skadad. Det har varit samma sak varje år och nu känns det som jag börjar bli lite för gammal. Å andra sidan... är man frisk och får ha en kanonsäsong här och kanske spela VM och visa upp sig där så.. jag menar, skulle jag få chansen igen. Om en NHL-klubb till ta över en igen, då är det klart att man skulle vilja spela där igen.

Men det (spel i NHL) är inte målsättningen längre?
- Nej, det känns som det är för sent för att ha det som målsättning nu. Speciellt med alla skador som man har haft. Skadorna gör att (NHL) klubbarna blir lite skeptiska.

En bra grej med att du spelar i KHL i vinter är ju att du blir tillgänglig för landslaget eftersom ryska ligan har samma speluppehåll som elitserien. Tror du att (Tre Kronors förbundskapten) Bengt Åke Gustafsson hör av sig nu?
- Oj, ingen aning. Men det vore trevligt om det skulle hända, ha, ha.

Så om han ringer och frågar om du är intresserad av decemberturneringen i Moskva?
- Jo men det är klart att jag skulle åka om han skulle vilja ha med mig och om jag var frisk. Om man spelar bra och känner sig pigg och frisk och kan prestera bra så spelar jag hellre med landslaget än bara tränar i tio dagar, avslutar Josef Boumedienne.

Han är som ni kanske vet lika sjukt intresserad av hockey som jag och skulle bli en bra expertkommentator när den egna hockeykarriären är över. Jag hoppas kunna göra lite regelbundna kollar i vinter med honom om hur livet är där borta. Så håll utkik efter det.