onsdag 13 januari 2010

Engblom: " De lockar fram en extra offervilja"


(David Engblom satte segermålet mot Bofors. Foto Marie Hallman)

AIK dominerade matchen, men det blev ända ”bara” vinst med 2-1 mot Bofors på Hovet.

Första perioden blev mållös, i andra fick AIK till slut utdelning på någon av alla sina chanser.

I tredje reducerade Bofors och jagade kvittering men AIK stod upp bra och höll emot.


David Engblom gjorde sitt tredje mål för säsongen.

Ett mål som först inte såg ut att vara något, men en alert domare och en säker Engblom visste att pucken hade gått in vid ena stolpen.


– Ja, Tobbe kommer alltid på bra avslut, jag ser honom komma och drar ner mot mål så låg pucken bara där, det var bara att slå till, ha, ha. Det var lite samma sorts mål som mot Troja, lite bök och stökmål, säger Engblom.


Sedan blev det onödigt spännande i sista?

– Ja, vi måste ha bättre utdelning i pp. När vi får så många och långa chanser i fem mot tre som vi får så måste vi göra mål där. De gör det i och för sig bra i boxen, men har man tre relativt långa lägen i fem mot tre så ska man ha utdelning, så är det ju.


Varför får ni inte utdelning då? Speciellt i tredje så såg det väldigt segt ut, tycker jag?!

– Jag vet inte men det finns väl risk att när man har så många pp och inte får utdelning så blir det tveksamt. Då blir det svårt i det tredje när man inte har lyckats i de två första. Där hade vi många fina chanser och skulle ha haft mål. Jag vet inte hur de räddade några gånger där, de hade ju varken klubbor eller någonting och låg överallt men lyckades ändå få stopp på pucken på något vis.


Vad säger du om Bofors försvar? Det kändes som värsta köttmuren emellanåt?

– Jo, de var bra men vi var ännu bättre på att täppa till. De släppte in två mål, vi släppte bara in ett, he, he, konstaterar David Engblom med ett stort leende.


Boforsspelaren Linus Persson såg till att höja spänningen redan 40 sekunder in i slutperioden då han lyckades trycka i en puck mellan Christopher Heino Lindbergs benskydd och ena stolpen. Nästa som det mål Engblom gjorde.


Men AIK-forwarden blev inte nervös, trots att segern hängde lite på gärdsgården när Bofors pressade på i slutet av matchen.


– Nämen, nervös blir man inte, det hör ju till att det är så här. Det är de här jämna och tajta matcherna som är de roligaste. Man vet vilka känslor man får med sig in när man har vunnit en sån här match, det är sånt man tar med sig till nästa. Så nervöst var det aldrig, det är det bara om man har en puck som dansar på mållinjen, he, he.


Varför är de här jämna, fysiska, matcherna roligast?

– Jo men de lockar fram en extra offervilja. Det är kampen som är rolig, mycket roligare än om man vinner med 7-0, då åker man ju man ju mest och väntar på slutsignalen till slut, säger Engblom.


Som nu kan glädja sig åt femte raka segern (varav fyra trepoängare och en vinst på straffar)


– Det känns väl bra, vi har startat starkt (efter juluppehållet), har bra rörlighet både offensivt och defensivt och så har vi börjat spela mer fysiskt. Är nog mer obekväma för motståndarna att möta.


Att spela mer fysiskt, har ni pratat om det eller har det bara blivit så omedvetet?

– Allt vi gör är medvetet, he, he Nä men vi har pratat om att vi vill ha större rörlighet, spela tyngre, ha bra fart, vi tjänar på det. Och att fullfölja. Vi har många tekniska spelare, har väl inte storleken så att vi är det största laget utan har mer skickliga spelare individuellt och då måste alla spelare bidra mer med fysiskt spel för att det ska bli jobbigt för motståndarna.


AIK ligger kvar på fjärdeplatsen men har nu bara en poäng upp till trean Mora, samt drygade ut neråt så att man har fyra poäng ner mot femman Malmö.


Men än är det inte läge att slappna av:


– Nej, det känns mest som att det är en väldigt tajt serie. Att den är jämnar än förut. Men det är så otroligt många matcher kvar (18), så många poäng kvar att spela om så det går inte att slappna av, inte alls.

3 kommentarer:

Larry sa...

Problemet är att det skjuts för lite från blå. Det ska spelas runt, runt, runt, runt och sökas diagonalpassningar genom slottet. Nej, bättre att Dick öser från blå hela tiden och sedan hugger de på returer, så tillvida han inte sätter pucken direkt. Han har ju gjort några PP-mål från blå tidigare under säsongen, så jag förstår inte varför det ska vara så svårt att låta honom konstant lossa bössan a la Eldebrink under det glada 80-talet.

Hans sa...

Visst skall Dick skjuta oftare men just igår hade Bofors en kille som lirade i princip man-man på Dick i varje PP. Så det var inte så lätt för honom att komma till skott. Det Gnaget behöver träna på är alternativt spel när motståndarna spelar som igår.

Dessutom måste det bli lite rakare och mer pang på överlag. Just nu är det mycket glassiga småstyrningar och duttande i mittzon som hamnar på fel ställen.

Annars var det en rätt ok match igår. Bra checking och bra fart på skridskorna. Jag är i alla fall nöjd med 3 pinnar. :)

Marie Hallman sa...

Larry och Hans: Ja, hjälp vad det var runtspelning, kändes som spela gurka på uppvärmningen typ. Sedan håller jag i och för sig med Hans, vet inte om det just bara är Dick som ska skjuta. Nu spelar de runt för att hitta lägen åt honom, blir alldeles för förutsägbart. Jag håller helt med Hans, måste finnas alternativ att ta till.
Kanon med seger ju , men det är för tajt för att lira runt, poängen måste fortsätta komma match efter match, annars är elitseriedrömmen körd.