onsdag 20 januari 2010

Från botten till toppen. Tomas Montén om den stora förvandlingen.

På slutspelsplats sedan den 17 oktober.

Djurgården spelar i en annan division jämfört med förra året.

Men vad är skillnaden?

– Det här är ett bättre lag, med betoning på LAG, säger Tomas Montén.


Det har varit en skön säsong för alla Djurgårdare.

Starten var väl sådär med placeringarna fyra, åtta, tio, tio men den 29 september tog sig Djurgården upp på sjätteplatsen och med undantag av en tionde placering den 15 oktober har nollåttorna hållit sig på slutspelsplats, oftast från placering sex och uppåt.


Varför?

Inte helt lätt att svara på.

Frågar man spelarna säger dem ”tydligare roller. Alla vet vad det ska göra”

Men det visste de väl förra säsongen också förhoppningsvis.


Tomas Montén, som gör sin tredje säsong för Djurgården tycker att frågan är svår att svara enkelt på.

Men radar upp några anledningar:


  • En mer aggressiv offensiv.
  • Erfarenheterna från förra året.
  • Kontinuitet
  • Bättre nyförvärv
  • Målvakternas lyft
  • Ett bättre lag, med betoning på lag.


Och någonstans är allt en:

– Fortsättning på förra året. Vi tog vid där vi slutade. Vårat problem förra säsongen var att vi inte tog en enda vinst på elva omgångar i november. Där tappade vi en jävla massa poäng, den här säsongen hade vi visserligen tre torsk i slutet av november men vann istället fyra i början av december, säger Montén och fortsätter:


– Vi låg faktiskt fyra efter 16 omgångar förra säsongen, innan den där förlustviten började. Men då fanns det rätt mycket brister i spelet och i laget också som blev bättre under resans gång. Det vi gjorde bättre på slutet tog vi med oss in i den här säsongen.


När gäller kontinuitet så var 15 av den här säsongens spelare med förra säsongen.


– De var med om både uppgången och framför allt fallet med de här tuffa matcherna. De var med om slutet på säsongen när vi gick från sista plats till nia till häng på slutspel och sedan tappade igen. Det var viktigt för de yngre spelarna och det är en fördel för oss nu att så många var med då, de som var det vill inte hamna där igen.


Två spelare som stärktes extra mycket av stålbadet är lagets målvakter, menar Montén:


– Båda är statistiskt sett mycket bättre nu än förra säsongen. Så mycket skit som de fick förra året… hade de inte varit med då, så hade de inte varit så här bra nu. Stefan var skadad men kom igen och Wesslan fick dra ett jättetungt lass. Men båda tog det och snacka om att de kom stärkta ur det som var tufft då, säger Djurgårdstränaren med värme i rösten.


Men kanske är det sammansättningen på laget som är nyckeln, tillsammans med Hardy Nilssons aggressiva offensiv.

Djurgården tappade visserligen förra säsongens poängmaskiner Fredrik Bremberg och Niklas Anger inför den här säsongen.


Men:

– Vi har, utan att vilja kritisera de spelare som lämnade, ett bättre lag nu, med betoningen på LAG. Vi är jämnare och de nytillskott som vi fått in har varit riktigt, riktigt bra. Och om man tar bort Linkan (Fredrik Bremberg) och Anger när de var som bäst och byter ut dem mot Marcus Nilson och Mathias Tjärnqvist så bytte vi bort offensiv skicklighet mot skickliga tvåvägsspelare. Och du får ut mer av såna spelare i varje match än du fick av Anger och Linkan även om de var jättebra när de var på topp, säger Montén och fortsätter:


– Sedan la ju Rompa (Ronnie Pettersson) av. Falken (Nichlas Falk) skulle fylla hans plats som stabil sjätteback, och även om han har spelat en del center så känns det som Falk är lite bättre - utan att kasta skit på Rompa som gjorde det väldigt bra.


– Sedan är det inte svårt att förstå att Kyle Klubertanz är tio gånger bättre än vad David Schneider var. Det förstår alla som sett oss spela. Kyle är yngre, tuffare och framför allt skickligare.


Robin Figren hade det tungt, vi ersatte honom med Marcus Krüger. Vi visste inte att Krüger skulle producera så mycket mer men han är överlag en bättre spelare. Plus att Andreas Holmqvist kom in förra säsongen. Han var bra första veckorna, sedan tyngdes han av allt strul med Frölunda. I år när han har fått lugn och ro har det gått mycket bättre.


– Och så har du Jimpa (Jimmie Ölvestad) som är som natt och dag jämfört med de två senaste åren när han har varit skadad, säger Tomas Montén.


Men det är inte bara individerna som skiljer sig en aning.


– Spelmässigt har vi fått ett mer hårt arbetande lag än förra året. Sedan vill Hardy spela fysisk, rak och intensiv hockey och det har passat bra för dem som fått vara med. Han har fått fart på Jimpa och de yngre är redan drillade på intensiv hockey när de kommer. De har svårt att spela smart och defensivt, har bara energi att gå i och köra och det passar in i det spelsätt som vi har valt.


Tittar man på Djurgårdens spelsätt så är defensiven och spelet i boxplay i stort sett detsamma som de tre senaste åren.


Offensiven skiljer sig däremot med en hårdare forechecking, med långa anfall där Djurgården - med så få passningar som möjligt, helst bara en lång passning - vill ta sig ner i anfallszonen för att där bita sig fast på motståndarnas planhalva och ligga på så hårt på motståndarna att de i sin tur får det jobbigt att vända spelet och skapa chanser. Samtidigt som spelet när det lyckas ger de egna spelarna lite extra energi.


Det ska jämföras med förra säsongen där Djurgården försökte spela mer på skicklighet, försökte bygga spelet nerifrån egen zon och lira sig in i anfallszonen.


– Fast vi ändrade lite på det i november, då gick vi över mer till hårt jobb. En förändring som höll i sig och som vi byggde vidare på inför den här säsongen, säger Montén.


Den här vanliga spelarförklaringen, att ”rollerna är mer tydliga nu” håller inte Tomas Montén med om riktigt.


– Nej jag tyckte väl att vi blev tydligare med det redan i november förra säsongen. Sedan har vi fortsatt med det i år.


Ni ger inte tydligare direktiv nu då?

– Nej, det som däremot skiljer är fjärde kedjan. Nästan alla lag har ju en defensiv fjärde uppställning som ska döda utvisningar, spela noll-noll och ta bort motståndarnas bästa. Men vi har valt en offensiv fjärdekedja istället, där våra juniorer ska komma in och skapa energi, åka sönder motståndare och vara offensiva. Så gjorde vi inte förra säsongen, men vi hade inte de spelarna då heller.


Tycker du själv att det är stor skillnad på då och nu?

– Jo, det känns att vi är bättre som lag nu. Vi har ett bredare material, en bredare trupp. De som kommit in är bättre och de som var med har tagit steg framåt och gett ett jämnare och bättre lag.


Utöver allt detta kan läggas att Mika Hannula täckte upp för JVM spelarna i sju matcher, att man ersatte Mathias Tjärnqvist när han skadades med Mike Zigomanis, så skedde inte när Andreas Engqvist missade stora delar av säsongen på grund av handskada förra året.

Plus att det är lättare att fördela arbetet på tre istället för två tränare:


– Det känns som att vi lärde oss enormt mycket av förra året och att det är små, små justeringar som vi har gjort som gett en väldig skillnad. Det är fruktansvärt roligt att få vara med om det, avslutar Tomas Montén.

9 kommentarer:

Robin Fredriksson sa...

Grymt bra intervju!

Wille sa...

Lysande Marie!

JayJay sa...

Mycket bra Marie!

Marie Hallman sa...

Robin, wille och JayJay: Tack ni allihop. Det värmde så här i slutet av en tung dag. Tack för att ni läser, det gör mig glad. :)

Danne sa...

Dina intervjuer gör mej glad:D

Erik sa...

Fortfarande bästa hockeybloggen. Jag är inne och kollar flera gånger om dan!

Marie Hallman sa...

Danne: Bra det :)
Erik: Tack du, ju oftare och ju fler som blir glada, desto bättre :)

Acke sa...

Bästa hockeybloggen, alltid lika intressant. Go Marie!

Marie Hallman sa...

Andreas: Tackar ödmjukast :) och tack alla för att ni läser!!