fredag 29 januari 2010

Fredric Andersson: " HV passar oss bra tror jag"


(Fredric Andersson ser fram emot HV på lördag. Foto Marie Hallman/ARKIVBILD)


1-3 mot Djurgården i går. Det var precis det som SSK inte behövde.

Att sedan Modo och Frölunda vann och gjorde luckan upp till slutspel större gjorde inte saken bättre.

– Men Djurgården var riktigt bra. De jobbade hårdare än oss från start, backcheckade från start och var tajta. Vi fick inga riktiga lägen. Deras målvakt var bra också och hela försvaret, det var bra rakt igenom hela matchen, konstaterar assisterande kaptenen Fredric Andersson.


Hur kommer det sig att ni inte jobbar hårdare än dem?

– Ah jag vet inte, eller vi jobbar hårt vi med. Det är ju inte så att vi inte jobbar. Men vi fick inte tag på dem. De var smarta, är långa i laget när de får pucken och vi kom inte åt dem. Vi låg för långt ifrån varandra, det var för långt avstånd och då fick vi inte tag på dem.


För jag antar att ni inte gick in med en axelryckning?

– Nä, nä, det blir bara den känslan att de jobbar hårdare men det är väl egentligen att de spelade smartare. De spelar lite annorlunda än vad andra lag gör, säger Fredric Andersson.


SSK har varit mästare på att värva ”inget kan stoppa oss nu” matcher med just såna som dem mot Djurgården där man inte ens är nära. Det känns nästan lite manodepressivt?

– Jo, ha, ha men mot Djurgården stod det ändå 2-1 inför tredje. Och efter jul har vi bara spelat mycket bättre, var bara ett mål ifrån, så de kändes inte att vi inte kunde ta dem. Vi hade chanser, har spelat bra i tredje perioden i de flesta matcherna men det kände som om vi inte kom upp i den energi som krävs för att vända matchen. Men varför vi inte har den energin det kan jag inte svara på, säger SSK-forwarden.


Match mot tabelltrean Djurgården i går (torsdag), mot serieettan HV71 i morgon lördag och tvåan Linköping på tisdag innebär ett minst sagt tufft program för SSK.

Glöm inte Timrå också, påminner Andersson.

En minst sagt viktig match det med då det just nu bara skiljer tre poäng mellan nian Timrå och tian SSK.


Men att SSK har tre topplag på rad nu är inget som förskräcker menar Andersson.


– Jag tycker i alla fall att det känns som att möta vilka lag som helst. Det är jämt i varje match, så var lagen ligger i tabellen spelar inte så stor roll. Mot HV har det dessutom känts bra hittills. Det har varit jämt i alla matcher så HV ser vi fram emot, hela laget. De passar oss bra tror jag.


Varför?

– Jo men de leder serien, det är ett bra lag. Det blir roligt. Nu är det i och gör sig bortamatch och då backar man hem och stänger till lite men Djurgården var mer tajta, det blev inte lika många klara chanser. Mot HV brukar det bli mer luckor. Om vi lyckas tajta till vårat spel så får vi betydligt fler chanser mot dem.


Men HV har ett ruggigt bra pp. Toppar pp-ligan och är sjukt effektiva. Hur försvarar man sig mot det?

– Vi har kollat deras pp lite på video innan. Och de flesta lagen vet vad dem gör men de är så skickliga så det är svårt. Men det gäller att sätta press på dem i rätt läge, inte låta dem stå där och styra in alla mål.


Men om alla vet, varför lyckas ingen stoppa dem då?

– Ja, ha, ha, men det är för att de har så många olika alternativ. Så en nyckel mot dem är att ha bra boxplay och att vi är bra själva i pp. Det har vi inte varit på sistone. Vi måste få fler skott framför allt. Vi skjuter alldeles för lite. Det är inte så svårt att spela pp egentligen. Upp med pucken till back och ett skott så blir det farligt! Sedan ska man göra det också, det är svårare, ha, ha, säger Andersson med ett leende.


Ska HV besegras i Jönköping krävs att SSK får tillbaka den energi som fått laget att vända omöjliga underlägen till seger.


– Men den tror jag kommer tillbaka – direkt. Det kändes bra redan idag (fredag) på träningen. Det går inte att gå och tänka på en förlust. De var bra, det var inte vi, så kan det vara ibland. Så det är ingen fara med energi. Möter man HV borta så kommer den automatiskt.


När ni kom igen efter förlustsviten före jul så var det bland annat genom att titta på sköna klipp från segrar och SSK mål. Dags för ny videokväll?

– Ja, vår videokille brukar dra ihop lite highlights från vinster och mål. Det är skönt att titta på ibland, när man hänger dit en, jag tror man får självförtroende av det, säger Andersson.


Som har lyft sig de senaste matcherna.

– Mmm, det känns bra också. Jag har spelat med (Jiri) Bicek och (Patrick) Yetman. Det är två killar som har bra fart under skridskorna, som jobbar hårt. Det passar mig bra. De är starka i sarghörnen i offensiv zon. Jag försöker ligga och läsa lite i slottet och hoppas att det kommer någon puck upp dit, samtidigt som man måste hjälpa till i defensiven som center också, oftast.


Vem som står i målet i morgon, lördag vet han inte.

– Men jag tycker att Pontus (Sjögren) gjort två bra matcher här nu när han har fått chansen.


Vad säger du om Riku Helenius då?

– Han ser stor ut, är stor i målet och rörlig längs isen. Så det ser bra ut, avslutar Andersson.


Fotnot: Så här har det gått i matcherna mellan SSK och HV den här säsongen.

15/10 (b) förlust, 2-4

29/10 (h) vinst, 5-3

3/12 (b) förlust i sudden 4-5

9/1 (h) vinst i sudden 5-4

2 kommentarer:

Sven D. sa...

Hej Marie!
Tack för den intervjun! Nu ser jag bara fram emot lördagseftermiddag då jag går in i "tjurarenen!

Marie Hallman sa...

HEj Sven. Så du är på plats! Hoppas du får en bra kväll i Smålands Jerusalem:)