fredag 29 januari 2010

Gozzi: "Helt kört med Laraque, tyvärr"

Att NHL satt käppar i hjulet för AIK:s värvning av Montrealstjärnan Georges Laraque är kanske allmänt känt, jag vet inte men i de sista artiklarna som jag läste stod det att AIK fortfarande hade hopp om en lösning även om den låg långt borta.

Men det hoppet är nu totalt släckt, sa Gozzi när jag frågade honom i andra pausen.

- Först sa Montreal nej, sedan löste vi det. Och det var så gott som klart, då sa NHL nej, så nu är det kört, säger Anders Gozzi till bloggen.

Orsaken är Laraques kontraktsklausul om att han inte ska kunna bli uppsatt på waivers och NHL godkänner inga transfers vare sig till AIK eller något annat ställe om spelaren inte går genom waivers först.

Varför vill han inte gå med på waivers då?
Det beror hur kontraktet med Montreal är utformat och att det är ett år kvar på kontraktet efter den här säsongen.

Skulle Laraque ta bort sin klausul och gå med på waivers så har de andra NHL-lagen 24 timmar på sig att plocka honom.
Han skulle därmed riskera att hamna i en klubb både den här och nästa säsong där han inte vill vara.

När han nu inte säger upp notradeklausulen så blir han istället helt free agent i sommar. Då får han visserligen inte spela i vår, men blir helt utköpt i sommar, får 75 procent av resterande lön hos Montreal in på kontot oavsett var han tar vägen och är fri att helt själv välja vilken klubb han vill spela för.

Och det sistnämnda alternativet var för bra för att väljas bort. Vilket man kan förstå. Hade han blivit plockad på waivers så hade han ju ändå inte fått spela i AIK och då hade Laraque sumpat sin chans till nästa säsong att spela var han ville.

Synd tycker jag att det blev så, hade varit en kul spelare att se i hockeyallsvenskan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Då får man längta lite till nästa säsong då. Enligt Hockeyexpressen kommer han att spela i AIK nästa säsong.

Marie Hallman sa...

Micael: Fast det står ju inte att han är klar, bara att han nu kan göra det och att han sagt att han gärna ville hit nu.
Allt beror nog på var AIK spelar och vilka andra anbud han får nu när han kan välja helt fritt, men visst vore det kul om han då valde AIK.