lördag 30 januari 2010

Lehoux " Riku gjorde några big saves"


(Lehoux siktar på slutspel. Foto www.hockeymedmariehallman.se/Arkivbild)

SSK har haft enormt svårt att vinna på bortaplan den här säsongen och stod inför eftermiddagens (lördag) bortamatch i Jönköping på blott tre trepoängssegrar.

Så åker nästjumbon ner och vinner med 4-2. Matchen avgjordes i tredje där SSK gjorde tre mål varav två på nio sekunder då först Linus Klasen och sedan Yanick Lehoux gjorde 3-2 respektive 4-2.


– Det var en bra match, mot ett mycket bra lag. Men vi spelar bra, tar inte många utvisningar, (nye målvakten) Riku (Helenius) var bra och gjorde några ”big saves” åt oss. Vi tackade med att göra några mål framåt åt honom, säger en nöjd Yanick Lehoux.


Ni har som sagt haft svårt på bortaplan förr, nu vinner ni mot serieledarna, varför?

– Jo men vi har spelat bra på slutet även om vi inte varit så jättebra på bortaplan. Men vi vann ju nu senast mot Rögle borta och försöker ändra på lite detaljer. Sedan närmar sig slutet på säsongen, slutspelet kommer allt närmare och vi behöver tre poäng i varje match nu för att ta oss dit. Vi försöker hitta ett sätt att ta de där treorna och i dag lyckades det.


Har ni gjort några radikala ändringar i bortaspelet?

– Nej, det tycker jag inte, det är inga större skillnader mot förr. Men killarna i laget tror mer på sig själva nu. Vi har kommit ihop bättre som lag.


Peter Popovic har snackat om att ta med det aggressiva hemmaspelet som funkat bra, och använda mer av det på bortamatcherna?

– Hm, ja men nja. Det är ingen större skillnad. Och jag vet inte varför det varit svårt borta tidigare den här säsongen men nu känns det som att vi har börjat en ny säsong. Vi ser att vi har chansen att gå till slutspelet och försöker göra det genom att göra vårt bästa bara.


Nyförvärvet, AHL och NHL-meriterade målvakten Riku Helenius gjorde sin debut i SSK. Vad kan du säga om hans insats?

– Det var ju första matchen här men han är stor, ser snabbt ut på fötterna, täcker upp nätet bra och gjorde några riktigt svåra räddningar. Det kommer att bli tuff tävlan nu mellan våra tre målvakter om vem som ska stå. Det är bra för laget, säger Yanick Lehoux och fortsätter:


– Det är alltid bra när man tävlar mot varandra. Ju fler du har som utmanar dig, desto mer måste du höja dig för att ta din plats. Det är lika för alla, oavsett om man är målvakt, forward eller back. Man vill ju ha många bra spelare i ett lag som sporrar varandra, så att alla pushar sig själva för att spela bättre. Nu måste killarna ta ett kliv framåt för att få stå. Det är bra för oss allihop.


SSK-forwarden har nu sakta men säkert börjat nå normal kapacitet efter den svåra hjärnskakningen som han fick mot Brynäs och som höll honom borta från både spel och träningar i flera veckor.


– Jag mår bättre nu, inte superbra men bättre. Det kommer att ta lite tid att vara i toppform men när man inte har gjort någonting på åtta veckor så är det tufft att komma tillbaka. Det går inte på en dag eller två men jag tränar på och försöker komma i full form. Det kommer att ta lite tid så det är bra att vi vinner nu och får självförtroende av det.


När du gjorde comeback fick du huvudvärk efter matcherna, hur är det nu?

– Nu känner jag inte av det alls. Min hjärna har börjat samarbeta med mig så det känns bra, ha, ha, skrattar Lehoux.


SSK ligger, trots den fina bortaskalpen, fortfarande kvar på elfte platsen då Timrå som var tre poäng före inför matcherna i dag, också vann sin match mot Linköping.


Luckan upp till fast mark är alltså fortfarande tre poäng. Frölunda och Modo tog bara varsin poäng i mötet lagen emellan, det gjorde gapet upp till slutspelsplats lite mindre och SSK har nu sju pinnar upp till Frölunda på åttondeplatsen.


Det har Lehoux bra koll på:

– Ja det är klart man kollar hur vi ligger till. Vi vill ju till slutspel, det är säkert samma sak för de andra som vill till slutspel också. Det kommer att bli ett tajt race till slutet om slutspelsplatserna. Det är bra för både ligan, oss och publiken.


Berätta om ditt mål?

– Jag försöket forechecka, deras back tappade pucken, jag fick den framför nätet, såg att målvakten tittade till vänster och försökte lägga den under knäet. Det fanns en liten, liten lucka där pucken smet in fint, ha, ha.


Det känns som Linus 3-2 och ditt 4-2 med bara nio sekunder emellan blev spiken i kistan. Kände du så med?

– Nja, vi kände väl hela matchen att vi kunde vinna. Det var ingen särskild stund i matchen som gav den känslan. Visst, HV är bästa laget i ligan men vi kände att vi var med hela tiden. De fick 2-1 men vi var fortfarande med. Vi visste att Riku är bra och skulle hjälpa oss med svåra räddningar när det behövdes, så vi trodde på seger hela tiden och fixade det också, säger Lehoux.


Som fått lära sig ordet kvalserien sedan han kom till Sverige men som också tycker det är bra att ligan inte är stängd.


– Det är ju inte så kul om man är ett av de två lagen som hamnar i kvalserien men systemet i sig är kul. Det gör att man inte kan luta sig tillbaka och slappna av på slutet av en serie, det gör serien intressant och rolig ända till slutet. Det är bra för fansen i andraligan också, att de vet att man kan ta sig upp, avslutar Lehoux.


Copyright: www.hockeymedmariehallman.se

6 kommentarer:

SSK-Hasse sa...

Har du blivit snyltad av eftersom du blivit så noggrann med "källan" eller vad man ska kalla det för?

Lite lustigt att många säger att Helenius är stor och täcker mycket nät. Ändå släppte han in två puckar som båda gick högt i målet och som han väl då borde ha täckt bort om han nu täcker så mycket. Är mycket skeptisk till denna värvning. En enstaka bra match kan vem som helst göra. Helst hade jag sett att Bjurling fått fortsätta. Mer reko kille är svår att hitta.

Marie Hallman sa...

SSK-Hasse. Jäpp det har jag. Men bara SSK artiklar. Jag har inget emot att man länkar eller creddar citat/fakta om man anger källan eller publicerar några rader och sedan hänvisar med en länk till bloggen men det är inget kul när en del snor hela artiklar rakt av utan att berätta var de kommer ifrån. Jag lägger ner väldigt mycket tid och en del pengar (resor o telefon) ur egen ficka och att några då rippar rakt av är inte okej...

Björne är jättesnäll, det håller jag med om. Har inte hunnit se Riku själv, ska kolla på tisdag om han står så jag har ingen uppfattning om honom riktigt. Men det kan ju vara bra, som Lehoux säger med konkurrens

Mange sa...

Hej Marie,

Vill tacka för ditt arbete du gör för hockeyn i Södertälje.
Bra artiklar varje gång!

Fortsätt på samma sätt!

Anonym sa...

Hasse: Har du sett matchen? Ettan gick väl knappast högt? Ett misslyckat skott från Thörnberg som hamnar helt fel och Davidsson kan raka in den i öppet mål. Den hade ingen målvakt i världen tagit. Riku täckte av hela målet men en felträff skapade den situationen. Det kan man aldrig räkna med som målvakt.
Tvåan kan man ju ta men det är ett kanonskott som Tedenby får på. 94 i räddningsprocent - när hade Bjurling det senast borta mot HV?

Är du snäll och åtminstone håller dig till fakta nästa gång du tänker vara kritisk?

Stilleh sa...

Kor är också snälla, men jag skulle inte vilja ha en i mål i elitserien...

Yannick säger det bra i artikeln. Konkurrens är bra på alla positioner. Bjurling har varit mindre bra stundtals och det ska inte vara självklart att han får stå bara för att. I hockey är resultat det som avgör om du ska ha kvar jobbet. Detta innebär ju självklart att även Helenius faller inom samma ram. Bäste man ska stå, svågerpolitik lämnar vi åt just politiken...

Marie Hallman sa...

Mange: Tack du, det värmer att höra :D Jag kämpar på!

Stilleh: Nä, så är det väl. Jag pratade med sportchef Kilström nu på söndagskvällen. Alla tre kommer vara kvar i laget när deadline för transfers går i natt. Detta då Bjurling är skadad. Hur de ska lösa dilemmat med tre målisar på träning när Björne är tillbaka blit tydligen tränarnas sak.