onsdag 27 januari 2010

Leksandshumor

Ni minns kanske vad Leksandsledningen och Ejendal sa efter ännu ett kvalseriefiasko i våras och inför den här säsongen?

Att nu skulle det satsas på egna produkter, egna talanger skulle lyftas fram, man skulle inte plocka in en massa ålderstigna så kallade stora namn med fetinglön.

Sedan värvade man Peter Nordström, 35, Thomas Rhodin, 38, Tom Lawson, 30, Tony Virta 37 för att nämna några.
Och nu senast, Jussi Pesonen 30 och Antti Hulkkonen, 32 från finländska SM-liiga klubben Ilves.

Det är väl vad man får kalla Leksandshumor?

Inget ont om de här spelarna även just Tony Virta såg mer trött än energisk ut på Hovet senast men till exempel Pesonen är en spelare som nog de flesta lag skulle tacka ja till med glädje.

Det jag reagerar på är bara den här kluvna tungan. "Vi ska satsa på eget, ungt" och så gör man som alltid - satsar på äldre, tyngre namn med stor plånbok. Och i slutet på januari så dunkar man in några stjärnor till, för säkerhets skull.

Jag förstår i och för sig att de gör det.
Det är många miljoner på spel och Leksands återtåg kan inte tuffa på i all oändlighet utan att någonsin komma fram till stationen.

Leksand vill upp och gör allt de kan, det förstår jag med.
När Rögle dessutom ser ut att ha kört fast helt och ligger med blottad strupe och mest troligt får det jävligt mycket tuffare än förra året i årets kvalserie så gäller det att hugga när man har chansen.
Och vill då Ejendal med flera tömma börsen, så är det ju deras val.

Men som sagt, till nästa säsong vore det mer klädsamt att inte strö klyschor som "satsa på ungt och ur egna leden" omkring sig när man ändå inte tänker göra det.

Säg som det är istället, att nu bara måste Leksand upp och ska det göras Dalastyle så är det äldre, tunga och väldigt dyra namn som gäller.

Blir snyggare och mer ärligt så.

När det gäller just nyförvärv så kan jag föresten inte låta bli att undra hur stora konton Leksands sponsorer har att ösa ur.
Jämför med SSK, som värvade Riku Helenius och Patrick Yetman.
Bra spelare men definitivt billigare än Pesonen och Hulkkonen.

SSK fick rätt munnen efter matsäcken då man saknar deg i massor. Den degen finns uppenbarligen i Leksand istället. Imponerande på sitt sätt.

20 kommentarer:

Pelle sa...

Även om Rögle ser taskigt ut i Elitserien så är det mer troligt att det blir Gnaget som tar deras plats. Leksand kan ju bevisligen inte vinna mot AIK i viktiga matcher (4-1 till Gnaget senast ju och två AIK-segrar i kvalserien förra säsongen), så de måste först ta sig förbi AIK innan de siktar högre.

Hans sa...

Alltså, jag läste ett så roligt inlägg på Flasback idag om det här ämnet:

""------ Ace Ventura skrev:

(Från Golden Hill) En snabb jämförelse av spelarköpen mellan Leksand och AIK de senaste tre säsongerna.

Ejendals PRO-åldersinvest AB:
2009/2010: 22 (så här långt)
2008/2009: 11
2007/2008: 11

AIK:
2009/2010: 3
2008/2009: 6
2007/2008: 5

(Källa: Eliteprospects.com + de 2 nya Liffarna).

Det som gör det hela ännu mer komiskt att vi sedan 2008 bara förlorat 1(!!!) match av 7 under full tid mot det där köpgänget (en har slutat oavgjort).
-----""

Tycker faktiskt att det var ett riktigt roligt och talande exempel. AIK ligger bara några poäng efter Leksand i tabellen trots att Leksand spenderat e n o r m t mycket mer pengar på sina pensionärs(PRO)-spelare. :)

Rulle sa...

Leksand är ju precis på väg att göra exakt samma sak som Malmö. Och hur har Percys manskap lyckats de senaste åren? En spelare som en gång i tiden varit ett stort namn blir också gammal och avdankad. Men det har tyvärr Leksand inte insett. Och Marie, du skulle ju kunna addera Jonas Höglund och Ed Belfour till listan bland de farbröder som de har plockat in. Snart låter de väl Sigge Svensson och Tomas Jonsson göra comeback med droppställning och allt med sig på isen.

Anonym sa...

Skön humor, betala era räkningar för fan!

Wiborg sa...

Jadu... Du verkar inte ha så stor koll på hur det sett ut under säsongen för Leksand. Herregud, skaffa fakta.

Anonym sa...

När spelade Jonas Höglund i Leksand?

Anonym sa...

Kära Hallman. Kolla hur många juniorer som fått chansen denna säsong det är fler än tidigare år. Att Leksand vill tillbaks till ES är ingen hemlighet. Pesonen och Hulkonnen är spelare som håller hög elitserieklass. AIK och Leksand till ES och SSK och Rögle i AS vore kanon. Vilka derbyn nästa år :)

ante sa...

Hans: Har man inga pengar kan man ju inte handla, det säger sig själv. Betala era räkningar eller flytta till Ryssland, ni kan ju försöka leva rövare på en bortamatch i Moskva istället och kolla hur det går jävla huliganer!

PRO-åldersinvest har en medelålder på 26,07 med dessa nya spelare. Vad den var innan vet jag inte men säkert runt 25.

Anonym sa...

Leksands fans betalade dom 500.000 som Heino behöver senast man var i sthlm och fyllde Hovet. Inte är det BA:s förtjänst iaf, dom kommer bara på matcherna när just Leksand spelar eller det vankas kvalserie. Patetiska fans, usch och fy!

Anonym sa...

"Men som sagt, till nästa säsong vore det mer klädsamt att inte strö klyschor som "satsa på ungt och ur egna leden" omkring sig när man ändå inte tänker göra det."

Så det räcker inte med: Åslin, Martin Karlsson, Markus Karlsson, Janolhs, Andersén och Norén som man plockat upp från juniorerna till iår?

Leksand har efter dagens nyförvärv en snittålder på 26år. LIF kanske ska börja köra med enbart juniorer? En sån otroligt oinsatt diskussion.

Anonym sa...

aik humor: vi bor i tattarsolna och lever på bidrag, betalar aldrig en räkning, men ni e ialla fall stolta. För övrigt har LIF ett yngre lag än aik solna bollklubb

Anonym sa...

"Så det räcker inte med: Åslin, Martin Karlsson, Markus Karlsson, Janolhs, Andersén och Norén som man plockat upp från juniorerna till iår?"

Du glömde jocke Ericsson

Marie Hallman sa...

Svar till allihop:
Jag har inte skrivit att Leksand inte har använt en enda junior. Men faktum kvarstår ju. Ju längre säsongen går, desto mer fyller man - som vanligt - på med fler och fler äldre, dyra och gamla "stora" namn.
Och vilka får sitta när de stora namnen rullar in?
Ja inte är det de stora namnen man värvar i alla fall.
Jag har full förståelse för att Leksand gör så här, de gör det som alla lag som har pengar skulle göra i samma läge.
Men jag tycker man kan vara öppen från start och säga att vi börjar med det här laget, men tanken är att fylla på med tyngre namn allteftersom.
Sedan är frågan vad som är bäst. jag vet inte. Leksand spelar fortfarande i allsvenskan, trots de tunga namn man plockat in alleftersom de senaste säsongerna
Jag pratade med en NHLscout när Leksand var på Hovet. Han suckade bara och skakade på huvudet när han såg lagsuppställningen och muttrade "fan att de gör så här igen, de lär sig aldrig".
Men men, vem vet. Kanske lyckas det den här gången. Bara säga grattis i så fall.

Robin Raak sa...

I dag spelar en gammal 17 åring i Leksand.

Marie du börjar bli lite pinsam.
Gå i fällan även du med.
Men vad gör man inte för att få folk och läsa ens blogg.

Vika ut sej snart kanske?

Dalatjat sa...

Robin Raak:
Hade Victor Rask spelat i förstafemman också om Pesonen varit spelklar idag? Knappast, och det är ju exakt det som Marie skriver både i inlägget och här i kommentarerna - de unga spelare som Leksand _HAR_ satsat på kommer få stryka på foten när dessa utländska 30+:are ansluter till truppen.

Gå du in och läs diskussionerna på ert eget forum superstars.nu så framgår att de flesta Leksandssupportrarna är klart medvetna om att de yngre spelarna kommer få stå tillbaka med Virta och Pesonens intåg och vissa applåderar även detta eftersom "de inte håller i en kvalserie" medan andra tycker de här värvningarna är onödiga och stör harmonin. Varför blir det för Leksingar något så himla kontroversiellt om någon utomstående påpekar samma sak som ni själva diskuterar, Robin?

Anonym sa...

Bra resultat idag. Ser ut som att Leksand värvar klokt...

Marie Hallman sa...

Robin Rak: Jag trodde inte en själ skulle bry sig om detta inlägg. Men det var visst mer känsligt än jag trodde. Jag skriver inte inlägg för att jaga läsare, jag skriver det jag tycker är angeläget att skriva. Thats it.
Läs gärna Dalatjats kommentar, det är mitt i prick.

Dalatjat. Tack, precis så menade jag! Äntligen en som förstod.

Olle Qvennerstedt sa...

Marie

Har du koll på hur många dalmasar, eller egna produkter som finns i Leksands A-trupp idag?

Det luktar lite dåligt självförtroende nu när man närmar sig kvalserien igen att köpa in fler lite halvtrötta spelare än att släppa upp eget folk.

Marie Hallman sa...

Olle: jag har inte räknat efter hur många egna produkter men de anser väl att laget de haft inte håller och hoppas att förstärkningarna äntligen ska hålla måttet och äntligen ta Leksand till kvalserien. De kanske inser att det kommer bli tufft i år igen.

Anonym sa...

Att Leksand aldrig lär sig. De gör likadant som de gjort de senaste säsongerna.

Laget har gått bra men ändå värvar man äldre mätta spelare som ger oro i den befintliga gruppen. Därefter underpresterar hela laget när det gäller som mest.