fredag 29 januari 2010

Marcus Ragnarsson: " Vi har inte vunnit något på riktigt än"

08-derby i går, där Djurgården var det starkaste laget.


”Vi hade inte en målchans på hela matchen” sa SSK-tränaren Peter Popovic efteråt och Djurgårdsbacken Marcus Ragnarsson håller med om att det var fördel Djurgården matchen igenom:


– Ja det var väl en gedigen insats, av hela laget, tycker jag. Det var först lite grann i tredje perioden, efter tio minuter av den, som de tog över spelet lite grann i fem minuter. Men de skapade inga riktigt heta chanser. Var lite uddlösa framåt faktiskt.


Det känns som att ni mer och mer liknar en maskin och flera spelare har sagt det också att det känns som en maskin. Kan du förklara känslan i laget när det är så?

– Ah men vi har utvecklats hela säsongen. Vi är ganska puckskickliga och duktiga på att hålla pucken inom laget. Vi har haft mycket puck i de flesta av matcherna.


Mycket puckinnehav, är det ett mått på styrka?

– Jo det är det ju. Såklart. Ju mer som vi har pucken desto större chanser har vi att vinna matcherna.


Men det händer rätt ofta, som mot Brynäs senast till exempel, att det lag som vinner inte alls skjuter lika många skott, att laget som vinner kontrar till sig segern istället och inte alls har mest puck.

– Jo, visst är det så. Men i det långa loppet så vinner man många fler matcher när man har mycket puck och för matcherna. Det är en styrka som lag att ha det.


Vad krävs i laget för att ha den styrkan då?

– Det gäller att många vågar. Vi har många skickliga individualister i laget, sedan krävs det lite självförtroende också. Men det handlar mycket om att våga, att även om man misslyckas ibland så är det bara köra på. Man måste våga misslyckas emellanåt och vi har en bra mix i laget, är bra individer allihop och har bra kemi.


Måste man ha tränare och ledande spelare som visar att det är okej att begå misstag?

– Jo, så är det. Och Hardy säger alltid att så länge vi jobbar och försöker så… misstag händer ju men det är värre om vi går ut och visar en dålig attityd. Så länge som man har rätt inställning så är det okej att göra misstag emellanåt, säger Marcus Ragnarsson.


Men tränaren Hardy Nilsson ställer verkligen höga krav också.

Det finns uppgifter om att han har skällt ut spelarna i Djurgården även efter matcher som de har vunnit och det bekräftar Ragnarsson:


– Jo men det är lite av hans grej också. Att vi inte ska bli nöjda och bekväma bara för att vi vinner en match, vi har ju inte vunnit något på riktigt än. Det är en lång resa det här. Det är väl lite av den mentaliteten som vi har fått in, jämfört med föra året. Då kunde vi vara nöjda med att vi hade vunnit en match och så började vi slarva med detaljerna och så åkte vi på stryk igen.


Nu har vi blivit bättre och vi har inte de där riktiga genomklappningarna heller. Vi är jämna, det är sällan som vi har gjort en riktigt dålig match. Vi har bättre försvar, forwards backcheckar bättre, målvakterna är bättre. Vi har lyft oss i varje lagdel.


Ja, jag minns slutet av förra säsongen. Då hade ni en sju åtta matchbollar på slutet men lyckades förlora varje gång ni hade chansen att ta den där sista slutspelsplatsen?

– Ja, det blev så, att när det drog ihop sig så hade vi chansen men ingen energi i laget, säger Ragnarsson.


Och ser en långsiktig strategi bakom den högre energinivån i laget:

– Jo men det är stor skillnad mot förra året, inte minst träningarna. Från dag ett i somras, direkt när vi började så var det kampövningar direkt. Det ger resultat om man tränar på sånt varje dag.


Varför gör inte alla lag och tränare det då?

– Det är mycket tränarens filosofi som avgör. Nu körde vi mycket en mot en i hörnet, mycket skydda puck i hörnet, vara stark med pucken så att man inte blir av med den så lätt. Framför allt forwards har blivit bättre på det. Nu kan de ta en smäll i anfallszonen utan att bli av med pucken, säger Ragnarsson.


Som varit med länge, men inte lika länge i DIF som Nichlas Falk som på lördag, mot Rögle, blir förste Djurgårdsspelare att göra 700 matcher för klubben (om inget hinner hända som stoppar honom från spel såklart).


Och åldermannen Ragnarsson är imponerad av Falk:

– Vad ska man säga?! Det bevisar att han varit eller snarare ÄR en duktig spelare som har varit Djurgården trogen. Det är inte många som spelar hela karriären i ett elitserielag. Om man nu spelar i elitserien. Och att han fortfarande är med är bevis på att han har gjort något bra.


Vad bidrar han med allra, allra mest?

– Det är väl dels att han är en ledare vid sidan av planen. Sedan på isen så är han spelskicklig. Det är det som är hans stora plus, samt att han har bra spelförståelse, avslutar Marcus Ragnarsson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.difhockey.se/nyhet.php?news=6656



VAMOS!!! Kung Hardy

Marie Hallman sa...

Anonym: Mycket bra av DIF att göra klart det redan nu. Det kommer underlätta när man ska skaffa spelare inför nästa säsong.