onsdag 20 januari 2010

Westerling " Det finns inget bättre än att slå Leksand"


(Foto Marie Hallman)

Richard Gynge må ha gjort det matchvinnande målet men det var Jonas Westerlings distinkta 3-1 mål som sänkte Leksand för gott den här kvällen.


Westerling och kedjekompisen Patrik Bergström kom två mot en med målvakten Joacim Eriksson efter att Leksandsbacken Kimmo Lotvonen snubblat på sig själv och satt sig på baken.


– Jag tänkte först skjuta själv men fick ett infall och passade istället. Jag kände att jag ville vänta och se vad målvakten tänkte göra, men jag kunde gå rätt långt in och så kom Westerling bra där. Det blir tufft då för målvakten när de måste göra en sån lång sidledsförflyttning, säger Patrik Bergström.


Hur fick ni pucken egentligen? Tog du den?

– Ja, han ramlade och den bara låg ju där, var bara att ta, det var lite flyt, säger Bergström med ett stort leende.


Nu blev det som sagt till sist Jonas Westerling som sköt in 3-1 målet. Så här säger han om läget:


– Jag tänkte först att han (Patrik) skulle skjuta själv, när man kommer sådär två mot noll så brukar det bli tveksamheter om vem som ska skjuta och så hinner målvakten vanligtvis läsa av situationen och tjuva ut och så blir det inget, säger Westerling och fortsätter:


– Men sen såg jag att han passar, jag försökte bara lasta på allt vad jag hade för att jag skulle få upp pucken så att målvakten inte skulle ta den med benskyddet. Jag är ju inte någon som skjuter hårt i vanliga fall så jag tog i för allt vad jag var värd, ha, ha.


Känslan när du åkte fram till klacken (som stod bakom Leksandsmålvakten)?

– Fantastiskt! Vi var lite tillbakatryckta där efter att de hade fått 2-1, så det var ett jäkligt viktigt mål. Och jätteskönt. Vi behövde det (målet) verkligen.


Hur viktig var segern?

– Mycket viktig. Leksand leder visserligen men nu är vi bara fyra pinnar efter. Vi ska vara topp tre, då behövs alla segrar, oavsett vilka vi möter. Och särskilt med tanke på att vi har en tuff match mot Almtuna på fredag.


Som ni haft svårare mot än ni har haft mot Leksand faktiskt?

– Ja, men det är också ett bra lag. De spelar en rolig och fartfylld hockey, vi måste vara på tårna men självklart ska vi dit för att ta tre nya poäng, slår Westerling fast.


Men tillbaka till Leksandsmatchen.

Segern där var AIK:s sjunde raka vinst.

Förklaringen?

Pusslandet med kedjor har äntligen landat i bitar som kuggar i varandra som de ska.


– Ja, vi har fått lite mer bitar på plats nu. Vi har ändrat en hel del i formationerna, nu har vi fyra perfekta formationer som passar ihop än bättre än förr. Nu har vi inte en formation som ska göra allt utan vi har fyra linor där ALLA kan gå in och avgöra. Det är skönt. Nu passa alla ihop, vi fick leta lite för att hitta dit men det blev riktigt bra.


Och ni har verkligen snurrat runt och testat än det ena än det andra?!

– Ja, man kan ju tycka att man ska spela bra oavsett vem man spelar med och det kan vi. Alla är bra hockeyspelare, men man får ut ännu mer nu av varje individ, nu när vi hittat de perfekta formationerna, säger Westerling.


Som känner sig extra hemma med Patrik Bergström och Richard Gynge. Den kedjan har gått från klarhet till klarhet de senaste matcherna:

– Jag och Patrik är lite lika varandra. Fast han är lite rivigare. Jag som är center får samla upp spelet lite och man ser att Gynge alltid är redo för skott. Det är lätt och framför allt roligt att spela med de två. Det är sällan du inte hittar en pass till de här två. De är båda väldigt bra spelare. Vi trivs väldigt bra tillsammans, åker mycket skridskor, jobbar hårt, det är hemligheten, säger Jonas Westerling med ett jätteleende.


Att han sänka superfavoriten Leksand inför ett nästintill fullsatt Hovet var bara galet gott grädde på moset:


– Det är svårt att beskriva hur stort och hur kul det är. Men du kan ju tänka dig själv skillnaden att spela inför ett fullt Hovet och inför 800 personer. Det ska inte vara någon skillnad men vi är ändå människor. Och man höjer sig. AIK har, i mitt tycke, den bästa publiken i Sverige när de sluter upp så här. Då blir vi otroligt starka. Det ska till ett riktigt bra lag för att slå oss här med den här publiken i ryggen.


Det syntes att du trivdes. Nog för att du brukar vara glad när du gör mål men nu såg du helt galet glad ut?

– Jo men jag är ju Morapojk jag!, he, he.


Som har varit i AIK länge nu?

– Jo men det finns inget bättre än att slå de där. Även fast jag har varit här i fem år så går det där aldrig ur en. Aldrig någonsin. Jag är född med det där, att slå Leksand är det bästa som finns. Att få göra det här, med AIK, på Hovet, inför alla fansen... det kan inte bli bättre än så här. Jag njuuuuter, he, he, avslutar en lycklig Westerling.

10 kommentarer:

Anonym sa...

rätt ska vara rätt, Kimmo Lotvonen snubblande t.o.m på OFFENSIV blålinje, inte egen blå.

Annars så e de ok :-)

/K

Marie Hallman sa...

K: Oki... är ändra :D

Anonym sa...

Marie är bäst igen igen igen och igen

Anonym sa...

Det vore intressant att få höra när Patrik Lundh skriver på för DIF? Han spelar idag i Bofors, men kan lämna laget för ett ES lag när som helst. Nästa Sässe när ssk har åkt ur då kommer en annan gammal dif spelare skriva på - Linus Videll. Hoppas att Klasen kommer också! Tror dock att han kommer dra utomlands.

Måste säga att jag håller på AIK lite. Vore en dröm att spöa AIK i ett fullsatt Globen!=)

/ Espen :)

Anonym sa...

Men Marie.

Ändringen om Lotvonens snubblande på egen blå som du ändrade till AIKs offensiva blå är väl helt meningslös ?
Egen blå och motståndarens offensiva blå är väl detsamma ?
Och saken var ju den att han schablade på leksand offensiva dvs AIK blålinje.
Gör om gör rätt :-)

/k

Marie Hallman sa...

Anonym 1: tack du det värmer :)

Anonym 2: Men hade inte Bofors satt stopp för just det. Han hade någon klausul om att få dra redan nu men jag har för mig att Bofors gick in och satte stopp för det ändå? Att gå redan nu alltså.
Är lite osäker på vad Videll och Klasen gör, tror mycket beror på var de slutar och hur det ser ut inför nästa säsong.

K: Nä men han snubblade ju där nere, vid leksandsbåset, vid den blålinje som var närmast Leksandsmålet. Det är det jag vill åt så nu får det stå som det gör :)

Unknown sa...

Marie, han snubblade faktiskt på offensiv blålinje, framför AIK:s bås, direkt efter att Färjestadsgubbarna krockat två meter in i AIK:s zon. Lotvonen var sista utposten på AIK:s blålinje och försökte ju nå pucken direkt efter medspelarnas krock. Bergström och Westerling påbörjade sin solokörning mot Leksandsmålet långt före mittlinjen.

Marie Hallman sa...

Kjell: jag har för mig att det var betydlig längre in men okej, jag ger mig. ändrar till bara blålinjen då.

Marie Hallman sa...

Kjell: Jag tog bort ordet helt. Räcker med att han ramlade på arslet, det är ju liksom hela åpoängen. :)

Anonym sa...

Att dom drattade på arslet är ju liksom bara halva grejen, Att Leksand i anfallszon schabblar och tappar pucken till två AIKare som får åka i gräddfilen från EGEN zon (aiks) hela långa vägen till den alldeles alldeles övergivne ericsson är väl ändå huvudpoängen?

Skitsamma, gnaget vann och borde ge leksand kalla kårar med statistiken inför kvalserien

/K