tisdag 9 februari 2010

Dags att klämma ur sig ett beslut nu...

Det är Svenska Ishockeyförbundet som just nu har pucken när det gäller frågan om AIK ska spela i KHL nästa säsong eller inte.
AIK har ju skickat in en förfrågan om att få göra det och nu ska SIF samla sig till ett beslut. Frågan är ju - när?

Jag har försökt klura ut det där men får inga klara besked.
Ringde SIF:s generalsekreterare Jörgen Lindgren förra veckan och frågade.

Svaret blev det luddiga beskedet att SIF har styrelsemöte i mars men eftersom övriga allsvenska klubbar vill veta hur AIK kommer att göra, vad AIKs medlemmar säger på det extra möte som kommer att vara det vill säga hur det blir före den 10 mars, alltså innan kvalserien börjar, så kan man ta ett extra styrelsemöte innan dess. Och "lär nog göra det".

Jag hade hoppats att det fanns ett datum att luta sig mot och det gör det kanske internt men utåt vägrar man säga när besked kommer.

- Ni får veta när det är klart, blev Jörgen Lindgrens kommentar.

Jotack, det förstår vi men det hade ändå varit bra med ett datum.

AIK har inte heller fått några besked om datum. Det enda man har fått besked om (jag kollade alldeles nyss) är att det inte blir några gemensamma arbetsgrupper mellan förbundet och AIK utan SIF kommer ta dels ett generellt beslut i frågan och därefter ett specifikt för AIK.

Min gissning? Att man i det generella beslutet säger sig vilja se över frågan framöver. Men att man i det specifika beslutet säger nej till AIK med anledning över att frågan inte är färdigutredd.

Det här är alltså min alldeles egna spekulation, men det är så det känns efter de signaler jag har fått från olika håll. Det handlar i grund och botten om en maktfråga. Vem ska dra i trådarna och styra serierna och där tror jag inte att SIF vill släppa fältet fritt.

Men det är vad jag TROR alltså. Hur det blir i verkligheten återstår att se när SIF:s styrelse väl klämmer ur sig ett besked.
Detta kan komma att tas även nu under OS. Hela styrelsen kommer visserligen inte vara på plats i Vancouver men telefonmöten har använts förr och det kan komma att bli ett sånt nu med om det krävs för att få tillskott ett beslut.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det bästa vore om dom dröjer med beslutet till efter kvalserien är färdigspelad. Det är ren idioti att vi (AIK) ska rösta om KHL förens vi vet vad alternativen egentligen är. Dessutom kan vi skylla på förbundet gentemot KHLs datum som är den 1/4.

Fast alla AIK-hatare och lantnollor i förbundet vill naturligtvis stjälpa istället för att hjälpa så dom kommer väl att göra allt för att jävlas, som vanligt.

Marie Hallman sa...

Anonym: Men det kommer inte att hända. De övriga lagen har krävt besked före kvalserien och jag kan förstå dem på ett sätt. OM nu AIK ändå inte skulle bli kvar så är det ju justare att något annat lag får chansen att jaga den där elitserieplatsen med allt vad det innebär av extrainkomster både under ks och vid ett eventuellt avancemang.
Men jag förstår hur du tänker också, det är ju självklart skillnad mellan att välja mellan es och KHL och as och KHL. Nu kommer det bli ett val mellan KHL och ett frågetecken. Idiotiskt ja. Å tredje sidan... så tror jag förbundet säger nej och då är ju hela saken ur världen. Då finns det ju inget att rösta om längre om jag förstått AIK rätt (eftersom man har sagt att man ska rätta sig efter förbundets beslut)

Hans sa...

Undrar om förbundet verkligen vågar säga nej.

Hur ska dom då hantera t.ex. EHL framöver? Och vad skulle egentligen vara syftet med att säga nej? För förbundet är till för s v e n s k a lag men det står ingenstans vad jag vet att de prompt måste främja svenskt l i g a s p e l? Det är bara en egen tolkning som gjorts mig veterligen.

Förbundet måste inse att hockeyn utvecklas och internationaliseras det är knappast att främja svensk hockey att sätta alla svenska lag i husarrest inom rikets gränser.

Anonym sa...

Konkurs eller nedflyttning pga elitlicensen är nog att vänta när det gäller AIK.KHL kan vi glömma

Marie Hallman sa...

Hans:Det är ju skillnad. ECHL är ju en turnering där de själva får vara med och bestämma. Den påverkas inte av att de säger nej. Om de däremot säger ja till AIK så tappar de kontrollen då fler klubbar kommer vilja ta sitt pick och pack ohc lämna när de inte trivs i de svenska serierna längre. Och då tappar SIF makten helt över svensk hockey. De har ju redan tappat makten över elitserien, tror inte de vill luckra upp bestämmande rätten över serierna som är en av de få maktmedel som de har kvar. Men är min gissning.

Anonym: AIK får se till att spela upp sig i elitserien... då klarar de licensen. Tufft men det är bara tugga i sig.