onsdag 17 februari 2010

Micke Österberg: "Det är bara att blunda så går det"


(Mikael Österberg, gör helst mål mellan benen på målvakten. FOTO:www.hockeymedmariehallman.se)

Minns ni matchen den 15:e januari?

Då Mikael Österberg avgjorde med sitt andra mål för säsongen när han blev oväntad matchhjälte mot Borås borta.

Ett mål som innebar tangerat målrekord för AIK-backen.

Mot Växjö hemma såg han till att passera det gamla rekordet när han gjorde sitt tredje mål för säsongen.

– Jag sa ju det, det är bara att blunda så går det, säger ”Öset” med februaris allra största ”leende.


”Såna mål gör han ju på träningen varje dag” hojtar Daniel Bång när han går förbi.


– Nej, för fan. Det gör jag inte, jag gör ju aldrig mål så det var fantastiskt kul att få göra det. Det var väldigt roligt, speciellt i en match som betyder så mycket, säger Österberg och lägger sidan till:


– Fast det var ett skitmål!


Det var det väl inte?! Kontrar jag.


Österberg tog pucken djupt nere i egen zon, trampade på över hela banan, var hårt uppvaktad av Växjöbacken Niclas Burström men lyckades ändå ta sig ända fram och la pucken iskallt mellan benen på Viktor Fast:


– Äh det var ju inte så att jag drog någon direkt. Det vara bara att åka för kung och fosterland och blunda och räkna till fem när man kom fram, sedan satt den där, säger han ödmjukt med ett skratt.


Men det såg väldigt medvetet och genomtänkt ut. Som om du såg luckan mellan skydden och la pucken med flit mellan benen

– Gjorde det? Ha ha. Ja såg det ut planerat ut så är det bra ha, ha. För det var det inte. Jag lägger ju de flesta målen mellan benen när jag väl gör några eftersom jag ju inte får upp pucken! Ha, ha, jag är glad om jag får upp pucken över den gula listen på sargen. Så där som när man stod i hockeyskolan när man var liten och försökte lyfta den över sarglisten he, he


Så du siktade inte?

– Jo, lite kanske, he, he men jag ville mest bara få in pucken på mål. Jag hade någon i ryggen, hade inte tid att sikta, men visst, lite cred kanske jag ska ha för det då, skrattar Österberg.


Målet var som sagt hans tredje för säsongen. Det var dessutom hans första på hemmaplan den här säsongen.

Och segern, 3-2 över Växjö, samtidigt som jagande Mora och Malmö förlorade sina matcher vid full tid kan bli avgörande för jakten på de tre direktplatserna till kvalserien till elitserien.


AIK gick nu om Växjö, är återigen tvåa i tabellen och har två pinnar ner till nya trean Växjö. Sedan är det fyra poäng ner till nya fyran Almtuna, sex poäng ner till femman Malmö och hela 11 poäng ner till sexan Mora.


– Ja, det var en riktigt viktig match, det var lite play off känsla över den. Mycket att vinna och mycket att förlora, säger Österberg.


Som analyserar matchen så här:


– Vi gör en bra första (period) som sätter sin prägel på matchen sedan i andra... ja om jag kunde säga varför det blir som det blir men vi får några utvisningar emot oss och. det behövs inte mycket för att ett bra lag ska ta tag i taktpinnen och det gör Växjö där (då man reducerade till 1-2 efter bara 46 sekunder). Vi tar time out och de behåller greppet ett tag men sedan börjar vi jobba oss in i det och ser till att inte ha så långt lag. Då vänder vi på det.


På vilket sätt får ni ihop det menar du?

– Jo men enda sättet att stoppa dem är att hålla ihop lagdelarna så att de inte får de här farliga kontringarna som de är jäkligt bra på. De spelar enkelt men de gör det jäkligt bra. De har ett lagspel som imponerar, får ofta två mot ettor och tre mot tvåor och då är det jäkligt farliga


Håller ni den här andraplatsen nu?

– Ja, visst, det är klart att vi siktar på det, det ska vi greja! Lovar Österberg.

Som har en liten egenhet för sig.


AIK-backen sitter nästan alltid kvar en stund för sig själv i båset. Efter sista matchvärmningen och efter första och andra perioden.


Tränarna har inget emot det, då AIK har sina genomgångar precis innan laget ska in igen, men jag kan inte låta bli att undra varför, han sitter där alldeles ensam.

Och här börjar Österberg, som redan var på rejält gott humör, att garva rejält.


– Hm, vad ska jag säga nu då? Väntar du dig något filosofiskt? Undrar han med ännu ett skratt.


Nä jag bara undrar. I största allmänhet!!

– Ja, he, he, vad ska jag säga... men ibland när man har sista bytet i perioden så är man lite trött... och sedan är det frisk luft i hallen medan det är svettigt i omklädningsrummet och då kan det vara skönt att sitta där och tänka på sina hyss, ha, ha, Och tänka på vad man gjort bra eller behöver göra bättre. Det är en fridfull plats att sitta och tänka på, avslutar han med ännu ett leende.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ditt otroliga jobb Marie.

Anonym sa...

Grymt målat av Öset idag! Bra backjobb också. Tack även för svaret på varför han satt kvar i båset efter 1:a. Satt och funderade över det i hela periodpausen sen... :)

Marie Hallman sa...

Anonym 1: Tack själv för att du läser. Ibland känns det tungt men så har jag läsare som du och ni andra. Då känns allt plötsligt lätt igen :)

Anonym 2: Ja jag tycker det var ett kalasmål, fattar inte varför han kallar det skitmål. Och det där med pausvilan i båset har jag funderat på i evigheter men glömt att fråga. Skönt att äntligen få svar :)

Anonym sa...

Ytterligare än mänsklig interjuv av Marie. Snacka om journalist ! Woow bäst i stort sett jämnt. OS guld till Marie !