onsdag 3 februari 2010

Slutspurt! Så går det...

Tio matcher kvar nu (förutom för SSK och Linköping som tjuvstartade slutspurten i går, tisdag, och har nio kvar vardera).

Jag har roat mig med att tippa hur det går i serien. Resultat ser ni här...

1. HV71
2. Linköping
3. Djurgården
4. Brynäs
5. Färjestad
6. Skellefteå
7. Luleå
8. Modo
----------
9. Frölunda
10. SSK
-----------
11. Timrå
12. Rögle

Hur jag tänkt kan ni se här nedanför... där står lagen i den ordning som tabellen är nu. Ni hittar vad som talar för och emot och en motivering till slutplaceringen.
Hur det går i slutspel och kvalserien tar vi efter OS... när vi vet exakt vilka lag och hur spelschemat /lottningen blev.

Ni får, som alltid, ta min tippning med en nypa salt. Jag gör inga anspråk på att vara någon allsmäktig allvetare, det kan ingen vara i ett så avancerat spel som hockey med all den inbyggda slump som finns. Men så här tippar jag:

1. Linköping, 46 matcher, 84 poäng, + 38 .

PLUS: 17 trepoängare hemma av 22 möjliga imponerar. Firma Hlavac och Hlinka levererar varje kväll.

MINUS: Beroende av att H & H samt Tony Mårtenssons dagliga leveranser. Riskabelt om det blir skada på någon i trion. Målvakten Fredrik Norrena blandar och ger – lite väl mycket emellanåt.

SLUTPLACERING: Tvåa. Leder visserligen serien nu men med en match mer spelad än HV71. Jönköpingslaget tar tillbaka toppositionen i kväll och släpper det inte sedan.


2. HV71, 45 matcher, 83 poäng + 38 .

PLUS: Grymt svårspelade hemma, nästan lika ruggiga att möta borta. Ett komplett lag och ett powerplay som får motståndarna att rysa.

MINUS: : Har tappat oväntade poäng de två senaste matcherna. Börjar det infinna sig en mättnad nu? Nöjer sig HV med att ligga tvåa är man farligt ute inför slutspelet.

SLUTPLACERING: Etta. HV nöjer sig inte med näst bäst. Det gäller att markera och framför allt varva upp inför slutspelet. Det gör HV.


3. Djurgården, 45 matcher, 75 poäng, + 26

PLUS: Extremt tajt lag med fin personkemi och en inställning som kommer leda långt. Träningarna gör emellanåt ondare än matcherna och bygger därmed en hårdhet hos spelarna.

MINUS: Kan fortfarande dippa oförklarligt i perioder under matcherna, framför allt i starten av dem. Det problemet måste slipas bort.

SLUTPLACERING: Trea. Har bara blivit bättre och bättre. Jagar hemmaplansfördel för första gången sedan säsongen 2002-2003. Miljoner in på kontot och extramatcher med Järnkaminerna i ryggen lockar och gör trötta ben lite piggare mot slutet.


4. Färjestad, 45 matcher, 75 poäng, - 3

PLUS: Har värvat friskt inför slutspurten. Har seriens kanske starkaste organisation runt laget, finns mycket erfarenhet och rävar bakom öronen att ta till.

MINUS: Inte helt lätt att få in nyförvärven i systemet på en match eller två. Halvdassigt pp och sådär boxplay, som måste slipas till.

SLUTPLACERING: Fem. Kommer bli farliga i slutspelet som alltid. Men håller inte undan för Brynäs som gasar om i slutspurten och därmed snor sista platsen med hemmaplansfördel.


5. Skellefteå, 45 matcher, 72 poäng, +2

PLUS: Ett av de tajtaste lagen bakåt, bra boxplay, få stjärnor men bra lagmoral som gör att laget maler på.

MINUS: Näst sämst pp i serien, saknar spetsspelare som kan avgöra. Bara en spelare med bland topp 25 i skytte respektive poängligan.

SLUTPLACERING: Sex. Seriens dark horse kommer hota Brynäs och Färjestad, maler på men tappar poäng på att man saknar spetskompetensen som finns hos Brynäs och Färjestad.


6. Brynäs, 45 matcher, 67 poäng, + 15

PLUS: Jacob Markström, seriens bästa målvakt. Supertajt försvar, jäkligt svårt att ta sig igenom. Spetsspelare i Somervuori och Dixon, rutin i rävar som Molin och Dackell.

MINUS: Har fått ihop laget lite väl sent kanske för att hinna jaga i fatt de poäng som saknas för att gå om Färjestad och Skellefteå.

SLUTPLACERING: Fyra. Seriens kanske mest underskattade lag har till slut hittat ett vinnande koncept med betongförsvar kombinerat med spetsraider i finskkanadensisk kombination. Chockar sig till en fjärdeplats.


7. Luleå, 45 matcher, 63 poäng, - 7

PLUS: Vad the Abbotts kan när det stämmer vet alla. Har spännande spelare som Pär Arlbrandt, Niklas Olausson och Johan Fransson. Plus en tradition av att aldrig vika ner sig som inte kan underskattas.

MINUS: Får inte spelet att stämma just nu. Och hur är stämningen i laget? Lägg därtill att båda målvakterna ligger långt ner i målvaktsligan och att bara fyra lag har släppt in fler mål än Luleå.

SLUTPLACERING: Sjua. Bara en trepoängare på de sex senaste, turbulensen kring Jonte Hedströms vara eller inte vara. Det känns mer som ner än upp runt Luleå just nu. Men Luleå lyckas trots allt bita sig fast ovanför strecket.


8. Frölunda, 45 matcher, 60 poäng, -7

PLUS: Ett lag fullt av tunga namn med en väldig massa erfarenhet. Nytändning med Lillis Lund som tränartillskott i båset och på träningarna.

MINUS: Tredje sämst på bortaplan med ynka fyra trepoängare. Har (liksom Timrå) släppt in tredjen mest mål. Saknar en Foppa som kan lyfta laget.

SLUTPLACERING: Nio. Tyvärr. Det tillfälliga glädjeskutt som tagits räcker inte. Åtminstone inte om Foppa håller sig på benen i Modo. De som ska kliva fram verkar sakna den uthållighet som krävs. Och säsongen tar slut när serien är över.


*********************************

9. Modo, 45 matcher, 59 poäng, - 2

PLUS: Peter Forsberg. Markus Näslund. Say no moore.

MINUS: Väldigt svajjigt på målvaktssidan. Är galet beroende av sina superstjärnor. Övriga klarar av någon märklig anledning inte av att lyfta sig på egen hand trots all NHL-erfarenhet så det gäller att Foppa och Macke håller sig i speldugligt skick..

SLUTPLACERING:Åtta. Men det är med reservation. Foppa vill så gärna, så gärna till slutspel. Håller han så blir det så. Om inte är det bara att fetta in grejerna efter omgång 55.


10 Timrå, 45 matcher, 56 poäng, -17

PLUS: Drar på sig få utvisningar. Har potential i spelare som Daniel Corso och Magnus Pääjärvi-Svensson.

MINUS: Har redan nu fyra poäng och tio måls underskott upp till slutspelsplatsen. Släpper in på tok för många mål. Har svårt att hitta jämnheten.

SLUTPLACERING: Elva. Det är för mediokert. Inte riktigt bra, inte riktigt dåligt och de få spelare som håller hög standard är på tok för ensamma om sin höga nivå. Har en fördel av att vara ovanför strecket nu men kommer inte att kunna hindra ett tokjagande SSK från att byta kvalspel mot säker mark.


******************************


11. Södertälje, 46 matcher, 53 poäng, -37

PLUS: Riku Helenius är riktigt bra. Bra back up i såväl Bjurling som Sjögren. Linus Klasen jagar titeln som poängkung i klubbens historia. Har en erkänd förmåga att rycka upp sig och vända matcher.

MINUS: Faller igenom lite för ofta. Har fått jaga hela säsongen, räcker orken nu? Hinner Helenius hitta rätt på den stora isen eller kom han in försent? Kommer de tre tappade poängen = gapet upp till Timrå att bli ödesdiger? Finns lite jobbiga frågor att få svar på.

SLUTPLACERING: Tia. Om det är nerverna det hänger på så är det fördel SSK. Här finns inget att förlora i slutspurten. Spelarna är vid det här laget vana vid att jaga. Det är ett plus. Lyckas P och P klämma ur den sista energin så flåsar sig SSK förbi Timrå, upp på säker mark, i sista stund. Det kommer bli med andan i halsen, men dock. Det går.


12. Rögle, 45 matcher, 41 poäng, - 46

PLUS: Dominik Granak är en klassback. Mathias Månsson har hungern. Men Nä. Tyvärr Rögle. Det finns ingenting som talar för något annat än kvalspel.

MINUS: 15 poäng upp till fast mark redan nu och stjärnor som sviker. Ett lag som vikner ner sig så fort det går emot. Och ”stjärnor” som Jeremy Colliton och Baptiste Amar som skulle lyfta Rögle men som sedan har varit allt annat än bra.

SLUTPLACERING:Tolva. Tränaren Gunnar Persson gör helt rätt som börjat scouta kvalserielagen redan nu. Det är straffavgöranden i kvalserien också. Bara börja träna lite extra och vara så pass väl förberedda som det bara går för att inte kvalserien ska bli en mardröm den också.



Gå gärna in och lämna era tippningar! Alltid lika kul att se hur andra tänker. Jag ska på bloggprisgala i kväll (är inte nominerad och kan inte vinna men blev inbjuden och lite gratis käk är ju aldrig fel). Så det kan ta till i morgon innan jag kan svara på kommentarerna.

Jag vet att AIK spelar borta mot Oskarshamn i kväll, osäkert om jag hinner göra något på det, beror lite på den där galan. Vi får se.

7 kommentarer:

Larry sa...

När du kommer tillbaka från galan kan du väl kolla varför Dick Tärnström saknades mot Oskarshamn. Han saknas från och till under säsongen i vissa matcher. Sen har han inte varit lika bra den här säsongen som den förra, då han var på en nivå över alla andra. Nu är han på samma nivå som övriga. Dessutom drar han på sig många onödiga utvisningar. Känns nästan som om han har personliga problem på något vis. Verkar inte i harmoni och den här sporadiska frånvaron talar för det också.

Angående tippningen har jag svårt att se hur SSK ska missa kvalserien. Kanske lite önsketänkande också från min sida då jag inbillar mig att Gnaget har det lättare mot SSK än mot Timrå. Timrå har ju ändå spelare med en högre högstanivå än SSK och det kommer ändå ge utdelning till slut.

DIF sa...

Larry du tänker fel. SSK är MYCKET bättre i år och de har fått ordning på grejorna nu. Det blir tufft att ta sig förbi Timrå som är ok och plockar säkert 9-10 poäng sista 10 vilket gör att SSK ska upp i 13-14 sista 9 det är tufft. Men sett över 10 senaste är SSK mycket mycket vassare än Timrå.
Det blir samma ES nästa år igen, möjligen kan Leksand ta Rögles plats. Trots att Rögle är kassa i år har dom en helt annat speed än gnaget, växjö och leksand.

Marie. Du har en j*****t bra blogg! Keep up the GREAT job!

Marie Hallman sa...

Larry: Vilken sågning! Jag håller inte med dig. Dick har haft en del skadeproblem men det har nog mer med åldern än entusiasmen att göra.

Jag tror de allsvenska lagen får tufft mot alla utom mot Rögle där det verkar vara snudd på motorhaveri. Känner igen scenariot från när tex Malmö åkte ut. Finns ingen gnista alls där.

DIF: Håller med dig om SSK. Men inte om Rögle se ovan. Det finns helt klart en plats ledig, sedan är frågan vem som tar den.
Tack för snälla ord också hörru, de värmer !

DIF (igen) sa...

Ja du har nog rätt om Rögle. Värvningen av Månsson lyser panik, det verkar inte som de hittar någon som vill lira hos dem. De får hoppas på Kenny-i-båset effekten. Fö halvjobbigt och bli av med Kenny, Tjärnqvist och bröderna Abbot till denna säsong.
Kul prestigematch ikväll. Slutspelet börjar närma sig.

FFF sa...

Får hoppas att ditt tips går in Marie, vore bra om DIF kommer topp 4 och SSK klarar sig undan kvalet.

Johannes sa...

Markus Näslund menar du väl, och inte Mats Näslund? ;)

Marie Hallman sa...

DIF: ja nu känns det som det är dags va?! Jobbigt att det ska in ett OS emellan.

FFF: Jag hoppas också. Får se hur det blir med Modo då Foppa klev av med skada igen, det ställer till det lite för tipset.

Johannes: Absolut, he, he. Ska ändra, bra att du säger till :) Mats kör väl lite veteranhockey men har ju inget här och göra.. :D