torsdag 18 mars 2010

Nichlas Falk: "Vi har fyra tunga kedjor som går varje kväll"


(Nichlas Falk tror på ett långt slutspel. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Bästa placeringen i elitserien sedan guldsäsongen 2000- 2001.

Då går Djurgården in i slutspelet med en helt annan säkerhet än senast.

– Vi har en bra känsla i laget och går in i slutspelet stärkta av ett bra självförtroende, med full fokus och en tro på att vi kan gå vidare, säger Nichlas Falk.


Djurgårdsveteranen har varit med om alltifrån guldår till säsonger på gränsen till kvalserien med laget i sitt hjärta.

Och visst är det skillnad på att gå in i ett slutspel som ett topplag, jämfört med för två år sedan då Djurgården säkrade en slutspelsplats i en av de sista matcherna och sedan åkte ut mot Linköping direkt.


Vad är största skillnaden på då och nu tycker du?

– Att vi dels har skaffat oss en position mycket högre upp och att vi dels varit klara för slutspelet en längre tid. Det gör att man kan börja ladda för slutspel mycket tidigare än som under de senaste gångerna då det blivit klart i sista eller näst sista omgången. Blir man klar sent så kan det bli en mättnad, att man spelat under press så länge att är man klarar målet så kanske man blir nöjd, undermedvetet.


Nu blev ni klara med sex omgångar kvar och har legat på slutspelsplats ända sedan 17 oktober. Hur länge har ni laddat?

– Vi har väl inte gått runt och tänkt att ”om en månad börjar slutspelet” sådär. Utan det är mer att var och en har fått gå och känna att snart är det slutspel, det gäller att tagga igång redan innan och hålla uppe den fina formen som vi har haft. Att inte låta det rinna iväg på något sätt. Man har varit mentalt förberedd bara.


Vad menar du med rinna iväg?

– Nä men risken finns ju när man är klar tidigt att man skiter i vissa matcher men vi har fortsatt och gå för vinst i alla matcher, även när vi var klara. Det har inte funnits någon mättnadskänsla alls i laget utan vi har fortsatt att försöka vinna våra matcher.


Ger andraplatsen i sig ett självförtroende som man kan ha nytta av i slutspelet?

– Nej, det tror jag inte. Självförtroendet hänger mer på hur det har sett ut i grundspelet. Om spelet har hackat och man slutar tvåa så är det dåliga spelet en nackdel. Men om det har gått som tåget och man har skaffat sig en femteplats på slutet på grund av det så lyfter det en. Så det beror helt på hur spelet har sett ut, säger Nichlas Falk.


Det borde tala för Djurgården som bara sett starkare och än mer svåra att slå mot slutet.


– Ja, jag tycker det har sett ganska bra ut för vår del. Även om det är några matcher som vi inte har vunnit så har vi haft chansen att vinna. Vi har haft häng på motståndarna även när vi har förlorat, har haft chansen att vända i tredje hela tiden, vilket är en styrka i sig. Sedan har det inte blivit så alla gånger, men många gånger har det blivit så att vi har vunnit.


Kvartsfinalmötet mellan Djurgården och Brynäs kommer att bli ett möte mellan två lagmaskiner där båda lagen är bra på att hålla ihop lagdelarna när motståndarna pressar på.


Men om det nu blir två lagmaskiner som stångas mot varandra. Vem ska då ta kommandot? Och hur?

– Exakt… det är det man får se hur det utvecklas. Vi vill fortsätta med vårat spel i alla fall, vilket innebär att hålla mycket i pucken och jobba hårt utifrån det.


De har ett väldigt starkt och tungt försvar. Hur ska ni lirka upp det?

– Vi får se men vi har fyra tunga kedjor som går varje kväll och vi hoppas väl att det till slut ska kunna nöta ner Brynäs, säger Falk


Snacket om att Djurgårdens uppspel längs kanterna är lättlästa rycker han bara på axlarna åt.


– Alltså jag vet inte om vi är mer är mer lättlästa än andra lag. Alla har ju sin variant på uppspel och det har inte så lång tid att lista ut hur de andra gör. Vi kan deras uppspel också. Sedan får vi se om de hittar något botemedel mot våra så får vi väl hitta på något annat sätt (att spela upp pucken) också.


Djurgården har, under säsongen, blivit allt bättre på att ställa om och byta varianter när man märker att motståndarna kan förutse hur uppspelen ska gå.


Och även om det kan se rätt likartat ut från läktaren så finns det ett gäng varianter att ta till:


– Det är tränarna som har en idé om hur vi ska göra. Sedan är det alltid upp till puckföraren hur han gör. Står det någon i vägen är det svårt att göra den varianten som man har bestämt och då får man improvisera. Det gäller bara att de andra är snabba att hänga på, säger Nichlas Falk.


39-åringen var med redan när Hardy Nilsson gjorde succé med sitt spelsätt och tog Djurgården till guld 2000 och 2001 vet vad det är hos Djurgårdstränaren som får laget att lyfta sig:


– Dels så har han betytt jättemycket med sin kunskap. Hamn har alltid en jävla massa idéer och lösningar på alla grejer. Sedan vet spelarna exakt vad som förväntas av dem samtidigt som Josefson och Krüger fick börja vara med och känna på det redan förra året. Och sedan fortsatt gå framåt och har varit väldigt tongivande i år.


Och Hardy sa ju direkt att det var de unga spelarna som var uppsidan med att ta sig an Djurgården?

– Exakt, där har han en stor del i att det gått bra för dem. Han har verkligen låtit dem spela och växa i sina roller. Sedan har det fallit väl ut också. Så att han körde på med dem har verkligen betalat sig så här långt.


Vad i hans spelsystem är det som funkat så bra för er?

– Jag vet inte men det har funkat i stort sett ända från Nordic Trophy för oss med anfallsspelet och när det går bra så blir alla bekvämare i situationerna. Man känner inte samma stress, man känner sig komfortabel i rollerna och då kan alla spela ut på ett annat sätt.


Du var ju med senast när det begav sig, har han ändra något i spelsystemet sedan dess? Uppgraderat det på något sätt?

– Absolut. Det tycker jag. Det är inte samma som förr. Dels är det lite andra spelartyper, det känns som vi har varit lite mer spelskickliga i år jämfört med hur det var då. För då hade vi en eller två lines som var riktiga torpeder, som bara gick in och flåkörde hela tiden. Nu känns det som att vi har flera line som har lite mer lir i sig. Det är förhoppningsvis en bra mix, säger Nichlas Falk.


Om han ska vara back eller center kommer att bestämmas från match till match beroende på var behovet är störst på grund av skador.


Men Falk räknar inte med att dominera och komma två i den interna poängligan som senast Hardy tog Djurgården till ett slutspel.


– Nej, ha, ha, det tror jag inte. Men jag ska göra vad jag kan för att bidra till laget. Sedan om det blir att göra poäng eller döda utvisningar eller vad det blir det får man se.


Och det här är inte Falks sista säsong med Djurgården. Inte om han själv får bestämma i alla fall. Det har förekommit uppgifter i bland annat en kvällstidning att han ska sluta med hockeyn.


Men Nichlas Falk vill fortsätta:


– Ja jag hoppas ju att det blir så. Hockey är det roligaste som finns och jag känner att så länge man är med och bidrar och är frisk, så länge man kan hålla sig på en bra nivå och klubben tycker att man gör något bra så känns det löjligt att sluta bara för att man kommit upp i en viss ålder, säger han och avslutar:


– Men sedan om man känner att man inte hänger med för fem öre, då är det klart att man får ta sig en funderare. Men så känns det definitivt inte nu.

Inga kommentarer: