tisdag 20 april 2010

Silly season AIK


(Heino vill stanna. Frågan är vad AIK vill. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Att Fredrik Holmgren inte blir kvar i AIK vet ni säkert redan.

Bittert så klart, här gör han en heroisk kvalserie, håller nollan i den avgörande matchen och spelar upp AIK i elitserien.
Så får han inte vara kvar.

Jag trodde ett tag att han skulle vara det.
Dagen efter att AIK gått upp ringde klubben, enligt uppgifter jag har fått, runt till flera agenter och berättade att man letade en förstemålvakt.

Med tanke på det, trodde jag att man ville ha kvar Holmgren (som ju varit reserv och delvis utlånad under grundserien9 som back up. Men så var det inte.

Man vill ha kvar Christopher Heino-Lindberg som har varit uttalad förstekeeper och frågan är ju nu om man därmed lagt det här med förste åt sidan och låter Heino behålla förstespaden, eller om man tänker sig Heino som backup och jagar en ännu mer meriterad målvakt.

Jag har pratat lite med Heino i dag, han visste inte själv riktigt vad AIK ville. Utan säger så här:

- Gozzi (AIK:s sportchef) har sagt att han vill att jag ska vara kvar och att de kommer ge mig ett kontraktsförslag. Sedan om det är som uttalad förste, som andra eller om det är 50/50 som de tänker sig, det vet jag inte. Jag har en del erbjudanden från andra klubbar också men vill gärna vara kvar i AIK. Men det beror ju på vad de kan erbjuda för kontrakt också, jag måste ju först få det där kontraktsförslaget så jag vet vad AIK vill och inte vill så får vi se sedan, säger Heino.

Jag har tyvärr inte kunnat nå Gozzi idag, det låter på mobilsvaret som han har fullt sjå nu men jag för nya försök senare i veckan tänkte jag.

AIK har nu fyra kontrakterade spelare. I dag blev det klart att Frölundas rivjärn Patric Blomdahl ansluter liksom Josh MacNevin som blev poängbäste back i Hockeyallsvenskan med 46 (14+32) poäng på 48 matcher och även i kvalserien där han gjorde 9 poäng (2+7) på nio matcher. Han ska ansluta först den 1 oktober och är enligt AIK:s hemsida en artistskattespelare.

Kan låta konstigt då artistskatten ändrades i vintras och då Idrottsföreningar nu, utöver den tidigare så låga artistskatten på 15 procent också måste betala en arbetsgivaravgift om 15-30 procent beroende av idrottsmannens eller artistens ålder.

Men så konstigt är det inte. Det går enligt uppgifter i tidningen Affärsvärlden i höstas att slippa den extra arbetsgivaravgiften om klubben är ett aktiebolag (och det är ju AIK) samtidigt som spelaren man vill kontraktera också bildar ett aktiebolag. Kan vara så som de har löst det.

AIK har också kontrakt med Christian Sandberg och Daniel Bång för nästa säsong. Enligt AIK har båda förlängt sina kontrakt med ett år, vilket fått en del fans att undra varför det blev bara ett års förlängning och inte mer.

Inte så konstigt när det gäller Sandberg visade det sig när jag ringde och frågade.
Han hade nämligen ett gällande kontrakt redan eftersom han skrev ett rakt tvåårskontrakt (inte 1+1 utan två år rakt av) förra våren då han förlängde den gången.

Han visste inte varför AIK inte redovisat detta tidigare och varför man kallar det en förlängning nu utan konstaterade bara att han redan var under kontrakt, således inte har skrivit under någon förlängning nu och att det därför aldrig ens kom upp en fråga om hur lång förlängningen skulle vara. Eftersom den alltså gjordes redan förra året.
Ni hängde med där hoppas jag.

Om det är samma för Bång vet jag inte, har inte fått tag på honom eller Gozzi och nu har min röst lagt ner helt så jag får återkomma senare om det. Helt klart är ju i alla fall att han spelar i AIK kommande säsong och det är väl kanske den viktigaste infon just nu.

4 kommentarer:

Hans sa...

Fyra riktigt(!) goda nyheter igår!

Bång och Sandberg är två av de som fungerat som motor och hjärta i truppen (utifrån sett), Blomdahl är den typ av spelare vi behöver mer av nu när vi kommer att ändra spelstil och Josh kan bli en riktigt fin tillgång i det så viktiga PP-spelet. Är mer osäker på hans defensiva kvalitéer men han reder sig nog även hemmåt skulle jag tro.

Vill gärna se att Heino stannar, oavsett roll. Själv tror jag på ett 50/50 upplägg med t.ex. Fasth. Dom har rätt olika spelstil så det kan nog bli hyggligt förvirrande för motståndarna. :)

Funderar också på vilka som inte kommer att få förnyat förtroende nästa säsong? Helst skulle man vilja se att alla kvalhjältarna fick hänga med till elitserien men den brutala verkligheten tillåter ju knappast det.

Hans sa...

Stort tack också till Holmgren som gjorde en fantastisk insats i kvalserien! Fredrik är för evigt nedskriven i historieboken för detta.

Marie Hallman sa...

Hans: En bra start, absolut. Fast jag fattar inte varför AIK kallar ett redan befintligt rakt kontrakt (Sampa) för förlängning. Men skit samma, det är en bra start på lagbygget i alla fall.

Anonym sa...

Mer silly om AIK nu tack! :)