tisdag 11 maj 2010

AIK på is!


(AIK och Jonas Liwing har redan gått på is! Fast inte på Hovet där den här bilden är tagen, utan på Ritorp. FOTO: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det är några månader kvar till den ”riktiga” ispremiären.

Men AIK går mot strömmen och gick på is redan i dag ute vid Ritorp.


– Vi kommer att köra två ispass i veckan. Fast det är inte som vanliga träningar utan 30-45 minuter teknik, sedan isfys, berättar Jonas Liwing.


AIK körde fystester samt styrka och kondition (läs löpning alternativt motionscykel) förra veckan.


Men från och med nu och fram till någonstans runt midsommar då det där dags för semester så kommer Gnaget att köra ett par ispass i veckan utöver morgonpassen med överkropp alternativt ben och eftermiddagspassen med uthållighetsträning.


Is redan på våren är rätt vanligt i Finland, men desto mer ovanligt i Sverige:


– Ja, lite faktiskt. Förrförra sommaren hade vi ett ispass i veckan då vi körde 45 minuter fys på isen och sedan tvåmål, men nu har de plockat bort tvåmålen helt. Tyvärr, jag hade gärna sett att vi hade spelat lite match på slutet och också men det fick vi inte…


Men att du inte är less på matcher så här på våren?

– Nääää det blir lite glädje när man spelar match. Man får bråka, tacklas lite och tjafsa med grabbarna i laget, det är alltid roligt, he, he, säger AIK-backen.


Som den här dagen fick köra mest teknikträning som till exempel att:


– Tja, det kan vara att åka och dribbla med två puckar eller att man är två som tävlar om en puck, inget jättespeciellt. Vi har en speciell tekniktränare, (AIK-forwarden Andreas) Dahlströms pappa som sköter sånt där.


AIK-spelarna blev filmade i dag också, från alla möjliga och omöjliga vinklar.

Filmerna ska visas för spelarna nästa vecka och är ett sätt att hitta vad i skridskoåkningen som behöver fixas till.


När konditionen ska finslipas under ispassen blir det intervallträning samt att dra något bildäck eller dra en lagkamrat som hänger i ett gummiband efter sig och bromsar.


– Det gäller att man är en av de sista som bromsar så att man inte får allt för mycket tillbaka, säger Liwing med glimten i ögat och ett stort skratt.


Nästan hela laget var för övrigt med på isen, nye målvakten Viktor Fasth och AIK-ikonen David Engblom är de som har anslutit senast till laget då de drog i gång sin träning idag (tisdag). Dick Tärnström har dock inte börjat träna med laget än, men var nere och hälsade på nere på Ritorp.


När spelarna går på is efter flera månader brukar det vara många Bambi på hal is men så var det inte i dag säger Liwing:


– Nä det kändes rätt okej, det var ju bara någon månad sedan vi spelade sista matchen. Och det är rätt stor skillnad på att köra lite så här och sedan kliva på i augusti jämfört med om man inte har tränat på flera månader.

Man ligger väl lite före alla andra lag då i augusti i och med att vi kommer att ha varit på is så mycket.


Det finns inga bilder från träningen tyvärr, då jag inte hade möjlighet att åka dit. Men lite senare i sommar hoppas jag hinna göra nedslag från såväl AIK:s som DIF:s och SSK:s träningar. Ni får hålla lite utkik efter det.

Inga kommentarer: