måndag 17 maj 2010

Dick Tärnström: "Det har aldrig varit något snack om saken"


(Tärnström stannar i två år till. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK-fansen kan andas ut.

Nu är det klart även officiellt att Dick Tärnström stannar två år till i AIK.

– Men det sa jag ju från början, så det har aldrig varit något snack om saken. Det har varit på gång ganska länge, sedan har det bara tagit lite tid, säger AIK-backen.


Som är efterlängtad av fansen.

Och när han ändå skrev på så slog han till med två år på en gång:


Varför?

– Ja men varför inte?! He, he nä men det var rätt lagom tycker jag. Det kändes rätt lagom långt och bra. Det är kul att köra på när man har varit med och spelat upp AIK, det ska bli kul att försöka etableras oss i elitserien också.


Varför tog det sån tid då?

– Äh, det var inget konstigt egentligen. AIK höll på och gjorde klart med allt det andra (ekonomi, årsredovisning, avancemanget även pappersmässigt, med mera) så då drog det ute lite med mig.


Det låter som du är väldigt sugen på det här?

– Ja, det ska bli jättekul att spela i elitserien, på den högsta nivån som man kan spela här hemma. Det känns bara inspirerande och kul att det blir lite skillnad mot att spela i allsvenskan. Så det är jätteroligt.


Ni har dömts ut redan av flera experter, som Mats Wennerholm i Bladet till exempel som sätter er toksist.

– Mmm men jag vet inte om han kan kallas expert?! He, he nä men det är klart att vi får det tufft. Vi är nykomlingar och har inte samma plånbok som de etablerade lagen men det är ju inte så konstigt och med tanke på det ekonomiska glapp som är mellan serierna så är det tufft att komma upp (i elitserien).


Vad tycker du är realistiskt för fansen att förvänta sig av er nu?

– Alltså spelar du så spelar du för att gå till slutspel. Sedan om det blir så eller inte återstår att se men vi har ett ungt och spännande lag och många av våra killar hade anbud från elitserielag inför säsongen (som nyss spelats) men valde att stanna kvar i AIK. Kan de ta ett kliv till i år så anser jag inte att de är sämre än några andra lags befintliga elitseriespelare. Kan alla ta ett steg i rätt riktning i år så har vi ett intressant och spännande lag. Det kommer att vara tufft ett tufft förstaår i år men det är bara att kämpa på, säger Dick Tärnström.


AIK-backen låter verkligen jätte, jätteglad och sugen inför den kommande säsongen. Han har kört barmarksträning själv ett tag, var ner på Ritorp och hälsade på Gozzi och grabbarna förra veckan när de drog igång isträningen och ansluter nu själv till lagets kollektiva träning från och med i morgon tisdag.


När han får frågan om vad som ska bli allra roligast kommande säsong behöver han bara fundera några sekunder:

– Det är nog att få spela bra hockey igen. Elitserien är ju som sagt högsta nivån man kan spela på här hemma, det blir ett snäpp till och där vill spela. Nu är vi där och nu ska vi göra det bästa av det.


Det tog ett tag innan det sjönk in rejält hos de flesta i laget att AIK hade gjort det alla trodde var omöjligt.

Så var det även för Dick Tärnström:


– Jo men med de klyftor som är i dag med dagens seriesystem och vilka reklam och tv-rättigheter och egna sponsorpengar som finns i elitserien men inte alls på samma sätt i allsvenskan så är det ett otroligt steg att ta sig upp. Det är fantastiskt svårt. Det är bara att se på Leksand och på alla pengar som de har slängt ut för att gå upp och så har de ändå inte lyckats, säger backstjärnan och fortsätter:


– Det är svårt för de allsvenska lagen att värva etablerade spelare till sina lag och jag tror att man måste bygga laget som vi gjorde med ett ungt lag där alla vill framåt och vill ta de här stegen som (Christian) Sandberg och (Daniel) Bång med flera har gjort i vårat lag. Men det har tagit några år. Det är ju svårt att behålla de spelarna om de gör bra säsonger i allsvenskan också, då försvinner de ofta till något elitserielag. Så det vi gjorde var en otrolig prestation egentligen.


Men allt det där är lagt bakom er nu antar jag?

– Ja, absolut. Nu är vi inne på en ny säsong och tittar framåt. Det var man tvungen att göra nästan direkt när det var klart. Man sög på glädjen över det vi hade gjort i någon vecka men man kan inte leva på gammalt så där, så när vi väl var i elitserien så gällde det att börja rusta för en ny säsong och börja förbereda sig för den och det är det vi gör nu.


Vad blir viktigast att tänka på nu för att ni ska få det här att funka?

– Hm, jag vet inte men det är väl hårt jobb. Det är det som gäller. Annars är det väl... alltså det är ju bara hockeymatcher som vi ska spela och det har alla gjort innan så... sedan är det ju klart så att alla lag vi kommer att möta är lite bättre på allt, men det är bara att jobba på och se till att vi tar ett kliv upp allihop.


Får du som ändå varit med om både elitserien och NHL vara lite extra pedagog nu i det här unga elitserielaget och var den som både kyler ner och piskar på?

– Äh, så har det ju varit länge oavsett serie som vi har spelat i eftersom jag har varit med så länge. Så det har blivit lite tips och råd här och där men om alla bara gör ett hårt och bra jobb så ska det nog bli bra det här också.

Inga kommentarer: