söndag 27 juni 2010

Fussball....

Någon som såg England-Tysklandsmatchen i VM? Och Englands bortdömda mål? Lite off topic kanske men ändå inte. Det finns ju ändå en gemensam nämnare mellan den händelsen och hockey och det är domare.

Och efter att ha sett fler fotbollsmatcher nu på några veckor än det är hälsosamt att göra när man älskar hockey så måste jag säga att herregud. Vad är det för domare de har hittat till de här turneringen?

Och varför kan fotbollsfolket inte inse det man i hockeyn insåg för väldigt länge sedan - att en målkamera är till en himla bra hjälp. Vad är problemet liksom? Nu finns det ju kameror på matcherna ändå, i alla möjliga och omöjliga vinklar vilket gör att alla utom han som borde ha sett händelsen - även utan kameror - ser att bollen är i mål och sedan blir felaktigt bortdömd.

Obegripligt. Det har hänt att argument som " det tar tid att hålla på och titta på målkameror" har förts fram. Okej. Men stoppa klockan då. Eller gilla läget, det tar ju inte längre tid att kolla situationen på en målkamera än det tar för en av hollywoodskådisarna på planen att ligga och dö och sedan återuppstå kort därpå i match efter match.

Att fotbollen dessutom envisas med en huvuddomare - fast planen är gigantisk är ju lika mycket 1800-tal det. Tempot på ett VM är ju högre än en domare hinner med - bevisligen. Så många tabbar som det har varit under detta fotbolls-VM så måste antingen domargänget vara det sämsta någonsin - eller så har utvecklingen inom sporten gått framåt, gjort spelet snabbt och därmed svårt för en domare utan hjälp av till exempel kameror att hålla reda på.

Vad har då detta med hockey att göra? Jo den gemensamma nämnaren var som sagt - domarna. Händer ju att man blir tokig på elitseriedomarna här hemma men efter att ha sett detta fotbolls VM får man väl säga att allt är förlåtet (nästan).

Visst känns det ibland som den kritik som förs fram under hockeysäsongen rinner av rättskiparna som vatten på en gås men börjar man tänka efter och jämföra så är det inte så illa inom hockeyn - faktiskt. Även om det så klart finns en hel del att få ordning på fortfarande.

7 kommentarer:

Lossenlad sa...

Håller med. Förstår inte att en sport som omsätter mångmiljarder varje år inte kan ta sig i kragen och rätta till dessa dommarproblem.. Har helt tappat intresset för restan av det här VM:et efter målmissen mot England och offsidemissen vid Argentinas 1-0 igår.

Jerker sa...

Det är lite annorlunda med sporter där klockan stoppas vid varje avblåsning jämfört med sporter med rullande tid som fotboll. Det faller sig mer naturligt att göra avbrott i den förstnämnda typen av matcher.
Men det man kan fundera över är varför de inte använder sig av repriserna från storbildsskärmarna. Då behöver de inte sätta upp separata målkameror.

Donkeyman sa...

Fotbollen har ett gigantiskt problem här. Jag ser mycket Bandy som ju spelas på en lika stor bana och som går ännu mycket snabbare. Ändå vill jag påstå att dömningen i Bandy är klart överlägsen den i Fotboll. Och Hockeyn står ännu en nivå ovanför. Orsaken är fler domare och enklare regler.

Skall man få bättre dömning i Fotboll är det tre ting som skall till:

1. Offsideregeln ändras. I dagens spel är det helt omöjligt för en linjeman att se när en boll spelas och samtidigt ha koll på om spelare är on- eller offside. På de allra flesta människor är ögonen synkade och ser åt det håll man vrider huvudet.

2. Domarsystemet ändras. Det är för mycket feldömningar i straffområdena och vid målsituationer. Antingen införs måldomare eller (ännu hellre) har man fler domare på banan.

3. Fjärdedomaren ersätts med en videodomare. Se hur det går till i Cricket. När domarna är osäkra om "Out eller Not Out" ger de tecken till videodomaren som tar beslutet. Domaren behöver inte själv springa och se på någon skärm. Det är inte någon lång process och tar inte längre tid än vad man förlorar på spelarnas målfirande.

Jag hoppas verkligen att Fotbollens framväxt i "nya" länder som USA, Canada, Japan och Korea kommer att tvinga fram den här typen av ändringar.

Jonas sa...

Jag håller med Donkeyman. Det är ytterst, ytterst sällan det blir tveksamma domslut i bandy. Och bandy är ju om man hårddrar det fotboll på is. Det är samma storlek på spelytan och lika många spelare på planen och har hörnor och frislag som kan jämföras med fotbollens fasta situationer, för att inte tala om straffslagen.

Så två huvuddomare på planen vore absolut värt att testa.

Sen när det gäller tveksamma mål - gör som hockeyn hade när de hade haft några tveksamma målsituationer under 80-talet och innan målkamerornas era - ha droppnät på som är fastsatt i ribbans underkant. Tar bollen i droppnätet på vägen ned efter ribbträffen är det mål - enkelt.

Marie Hallman sa...

Losenlad: ja visst blir man less?!

Jerker: fast det tar ju inte så lång tid att kolla. domarna har ju headset på, sätt några snubbar framför en tv och voila, där har du de. Med tanke på hur mycket tid som går åt att filma skador mm så borde det här inte vara något problem ju.

Donkeyman: Låter som kloka ideer. Sedan borde de göra något åt alla filmningar man får ju spader.

jonas: nog klagas det i bandyn också men visst är de överlägsna fotbollen. Och allt fånigt mummel om att misstag är en del av spelet. Eh okej. Men jag vill se mål och fint spel, inte filmningar och tabbar som diskuteras i veckor efteråt. Ibland känns det som att de är rädda för att domarnas roll ska tappa i aktning och betydelse, men då är man ju fel ute. Det måste ju vara spelet, målen, finterna, taktiken som är i fokus inte detta ständiga dravel om kort hit oc dit och domare som har noll koll. Begriper inte varför fotbollenär så sega.

Larry sa...

Donkeyman: Du hävdar att domarnivån är högre i ishockey än i bandy. Vill du med oss skämta aprilo? Domarnivån i ishcokey är ju lika låg som i fotboll. I praktiskt taget varje match hör man ju publiken skandera "Domarjävel" efter att domaren har missat en solklar hakning eller interference eller dylikt. Hockeydomarna håller i Sverige en väldigt låg nivå. Däremot är domarna i NHL av högsta klass. Inte nog med att de följer regelboken - de har också känsla för spelet - att låta det flyta när det smälls på lite men ändå styra upp det rejält när gränsen passeras.

Marie Hallman sa...

Larry jag tror poängen hos donkeyman - och den håller jag med om - är att fotbollen är sämst oc verkligen illa ute. 1800-tal är bara förnamnet.