måndag 14 juni 2010

Silly season SSK: " Vi pratade med Tampa för en vecka sedan och då sa de okej"


(Tampa har sagt okej. Nu fattas bara ett skriftligt ja. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


SSK går i väntans tider – på bland annat målvakten Riku Helenius.

Men nu verkar Tampa vara på väg att släppa honom.

Samtidigt gör de NHL-regler som finns att allt drar ut på tiden:

De här reglerna krånglar till det lite för oss men vi pratade med Tampa för en vecka sedan och då sa de okej till att han spelar i Sverige, säger Helenius agent Jarmo Kork.'


Det är övergången mellan ett nytt och ett gammalt NHL-avtal som gör att SSK:s slutliga kontrakt med Helenius drar ut på tiden, berättar agenten.


När den finländska målvakten skrev på för Tampa för tre år sedan var det det gamla NHL-avtalet som gällde, nu finns ett nytt och det har trasslat till allting.


Reglerna är många och snåriga men lite förenklat kan man säga att:


  • Tampa äger NHL-rättigheterna för Riku Helenius i en säsong till och kan om de vill kräva att han spelar där kommande säsong. Men de måste lämna besked senast 1 juli om de vill ha honom tillbaka till Tampa kommande säsong eller inte.

  • Från och med 1 juli blir han en slags restricted free agent (finns flera sorters dito) och då kan Tampa ge honom en release att spela i Europa men vill han stanna och spela i någon annan NHL-klubb så är det bara Tampa avgöra om han får göra det eller inte.

Nu verkar det dock som att Tampa inte är intresserade av att plocka upp honom i NHL-klubben kommande säsong utan att man i stället ger sin välsignelse för spel i Europa.


–Det är först den 1 juli som Tampa kan släppa honom officiellt och skriva på papperna men vi pratade med Tampa för en vecka sedan och då lovade dem att det är okej att han får spela i Sverige och Finland kommande säsong, men däremot inte i KHL som de ser som en konkurrent.


Och han har ju ett skrivet kontrakt med SSK om att spela där om Tampa säger ja, eller hur?

– Ja precis så det känns som att allt är klart nu och att han kommer att spela i SSK kommande säsong. Men han måste få deras okej på papper också, för om han spelar ett år i Europa nu och sedan vill tillbaka till NHL så måste Tampa ha sagt okej till spel här under det året. Och det tror jag att de gör nu.


Men om de ändrar sig före den 1 juli och kräver att Riku ska spela i Tampa så måste han göra det?

– Ja precis, de har ett optionsår och måste säga till senast 1 juli om de vill ha honom tillbaka. Men det lät inte så när vi pratade med Tampa i förra veckan. Då sa de att det är okej att han spelar här så jag skulle väl säga att jag är till 99 procent säker på att de kommer att säga okej även officiellt till spel i Södertälje (den 1 juli). Vi kommer nog att skriva klart det där kontraktet med SSK snart, det blir nog okej.


Har ni berättat det här för SSK? Och varför säger de inget utåt om det i såfall?

- Ja vet inte men jo vi har berättat för dem. Fast det är en tuff sits de sitter i så de kanske vill vänta med att säga något utåt förrän alla papper är klara och allt är 100 procent klart.

copyright:www.hockeymedmariehallman.se



Dela

4 kommentarer:

Jonas sa...

Oavsett vilket känns det som om SSK behöver en rejäl förstärkning på målvaktssidan om det inte ska bli annat än kvalserien. Helenius svaghet (höga skott och mycket simmande på isen) blottades ju rejält under slutomgångarna och i kvalserien. Känns inte helt stabilt. Dessutom så är ju Sjögren allt annat än stabil över längre tid. Gör enstaka bra matcher. Nej jag hade varit rejält orolig om jag vore SSK-supporter.

Seifier sa...

jonas, höga skott är ALLA butterfly målvakter svaga på, sen mycket simmade? nej nej det gjorde inte riku ofta, hans svaghet är lång skott från blå, när-spelet är otroligt bra, samt hans sidledsförflyttning är väldigt bra, top 5 målvakt i ES lätt,

Riku blir skillnaden på slutspel eller kvalserien för SSK, solna aik´s MV känns osäkra då båda är väldigt skadebenägna och att Heino är väldigt ojämn, men när han är på topp så är han ju riktigt bra,
brynäs verkligen dålig mv besättning även luleå samt timrå.

solna aik, brynäs, luleå och timrå lär kämpa om att undvika 11-12 plats.

Larry sa...

Seifer: Vad har du för källa på den där stavningen av AIK?
Helenius räddningsprocent i kvalserien på 91,1 är ju föga imponerande. AIK:s nye reservkeeper Victor Fasth hade ju högre räddningsprocent än det i kvalserien.
Så nog har SSK problems på målvaktssidan. Den som säger något annat borde ta av sig blindglasögonen och inse hur det faktiskt ligger till.
Top 5 från botten möjligtvis av målvakterna i Elitserien kommande säsong. Du har inte funderat på varför inte Tampa Bay vill ha honom? Om han varit bra hade de ju signat honom direkt.

Det är väl det som varit problemet hos SSK och deras anhängare de senaste säsongerna att de haft en för stor övertro på sitt lag som egentligen inte alls varit bra. Känns som om det är samma sak denna gång.
Och jag håller med Jonas om att Helenius var riktigt svag på höga skott och i de matcher jag såg låg han och simmade väldigt mycket på isen.

Nej SSK är på väg mot kvalserien på nytt och där lär de få sällskap av Luleå.

Marie Hallman sa...

Jonas: Riku har en svaghet och det är att han inte orkar hålla koncentrationen 100% av en match, han får någon dipp här och där och då släpper han in mål. MEN han är en bra keeper och får han komma in och köra en hel säsong så kommer han vara ännu bättre än han var i kvalserien. Ett bra val bara det blir klart någon gång.

Seifer och Larry: När det gäller AIKs målvakter så har båda haft problem med skador. Det går inte att komma ifrån. Det gäller att de får en bra försäsongsträning nu så att kropparna håller så gott som möjligt även om vissa skador är förslitningsskador och inte går att göra så mycket åt än att försöka hålla nere.