onsdag 11 augusti 2010

Gunnar Persson: " De har bestämt sig för att ta ett kliv framåt"


(David Engblom och Gunnar Persson under ispremiären. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det har gått en och en halv vecka sedan ispremiären för 08-lagen.

AIK körde först hårt en vecka, spelade sedan träningsmatch mot Nynäshamn (vinst 7-1) och har sedan haft en ny träningsvecka.

Jag var lite nyfiken på känslan i laget så här långt så jag ringde AIK:s nye assisterande tränare Gunnar Persson och kollade läget.


– Känslan är bra. Riktigt bra. Vi spelade mot ett bra division ett lag, Nynäshamn i fredags och praktiserade det som vi har tränat på. Det var målsättningen med den matchen också och det var mycket grejer som hamnade rätt som vi hade hoppats.


Några särskilda moment som du tänker på?

– Nja, men just när det gäller grundspelet så tränar vi på olika saker nu och de satt stundtals hyfsat. Sedan var det ju första matchen men vi försökte ändå tänka på att jobba på det grundspel som vi ska ha resten av säsongen.

Andra tankar efter första matchen och de här första veckorna?

– Att vi har ett jäkla bra driv i gruppen. Alla kör som tusan. Det gör väl i och för sig alla lag, driver på och kör, men det känns väldigt, väldigt positivt i det här gänget måste jag säga.


Ni har ny träningsmatch på tisdag (Almtuna hemma på Ritorp). Vad är det som du och Roger Melin vill se i de här första träningsmatcherna?

– Det är naturligtvis att alla ger järnet för att ta en plats i laget och så att det som vi tränar på ska återkomma i matcherna.


Har ni ändrat någonting i spelet från förra säsongen?

– Vi diskuterar väl det lite men vi bygger framför allt vidare på det offensiva spel som AIK hade förra året. Vi har mest tränat på offensivt spel de här första veckorna, inte gått in så mycket på det defensiva än. Och vi kommer inte att ändra så mycket i spelet utan det är mer det offensiva som ska känneteckna AIK.


Men ni går upp en serie så jag antar att det finns saker ni måste ändra på?

– Jo, man måste ju minimera misstagen så mycket som möjligt. Misstag kommer alltid att ske men antalet måste minimeras.


Ja, det var ju lite mer förlåtande spel i allsvenskan?

– Jo precis, kliver man upp ett steg så möter man bättre spelare, marginalerna blir mindre men det får man jobba med och det är alla medvetna om.


Finns det några som har klivit fram extra de här första veckorna? Några juniorer som visat upp sig extra kanske?

– Ja jag tycker att när det gäller juniorer så är de som vi har med just nu, Patrik Nemeth, Joakim Nordström och målvakten Niklas Lundström, riktigt bar. Sedan är det fler killar som velat visa upp sig, jag tycker att även äldre spelare som (Mattias) Beck, Dicken (Dick Tärnström) med flera, de som tillhör det äldre gardet, kör som tusan! Sedan har du spelare som Sandberg och Bång som inte är juniorer men ändå unga som har ett jäkla driv. De har bestämt sig för att ta ett kliv framåt. Och jag tror många i laget kommer att ta det där klivet framåt, det tror jag.


Du sa att ni mest jobbar med offensiven nu, varför har ni väntat med defensiven?

– Jo men det är lite olika hur man vill börja en säsong. Man börjar ofta med defensiven men vi har gjort tvärtom och börjat med mycket skridskoåkning och offensivt tänk. Och tanken Jbakom det är väl att man gör så för att gå i gång skridskoåkningen och känslan så att man har driv i allting. Det blir mer åka skridsko i början, inte så mycket stå still eller träna kampmoment, just kampmomenten får komma senare, säger Gunnar Persson.


Straffarna kommer att bli extra viktiga i år då oavgjorda matcher först går till sudden och om det fortfarande är oavgjort går till straffläggning. Där får lagen välja målskyttar men blir det straff under ordinarie tid ska den som fälldes lägga straffen. Det gäller alltså att alla är förberedda på att ta en straff.


– Ja vi har inte tränat på det än. Men det enda sättet att göra det är att lägga in det i den dagliga verksamheten och det kommer vi naturligtvis att göra även om vi inte har pratat så mycket om det än.


Det finns tränare som säger att det inte går att träna på straffar?

– Jo men det är klart att det går. Sedan är det i och för sig så att redan under den ”vanliga” träningen så får killarna många frilägen att träna på. Men det gäller att killarna har åtminstone två olika varianter som man gör och är säker på så att man har det som en grund och botten, avslutar Gunnar Persson.


När det gäller Laraque osv så har jag sökt Gozzi men fortfarande inte fått tag i honom. Han brukar höra av sig tillbaka förr eller senare så den infon får (fortfarande) komma senare. Sorry för det.

16 kommentarer:

Benny sa...

Hade varit kul att få höra Gunnar eller Melin prata lite om kedjorna. Det var ju lite märkliga sammansättningar i matchen mot Nynäshamn. Var det ett prov eller har de redan spikat kedjorna i praktiken. Kändes ju lite märkligt att Salmonsson gick in i förstalinan samtidigt som Gynge satt vid sidan av. Och att okände Johan Andersson från Almtuna fick så mycket speltid. Även Nordström tillsammans med twinsen kändes ju lite "sådär".
Här de mest "rimliga" kedjorna som jag ser det.

Bång-Sandberg-Rudslätt
Ahlström-Gynge-Ahlström
Blomdahl-Steen-Ericsson
Beck-Engblom-Salmonsson

Hans sa...

Det var ingen som "satt vid sidan av"? Det var bestämt sedan innan matchen att Gynge och och Engblom skulle stå över första halvan av matchen för att sedan byta med twinsen.

Det var första träningsmatchen, efter 5(!) dagar på is. Tror vi kan lugna ner oss lite i spekulationerna om hur kedjorna kommer att se ut. Det formar sig nog med tiden ska du se.

Hans (igen) sa...

Mycket glädjande också att alla verkar vara så tända samt att junisarna kliver fram så bra. Tror även att ganska många av förra årets spelare kommer att "blomma ut" till riktiga Elitseriespelare relativt omgående. Även Johan Andersson är en av de jag absolut tror lite extra på i år.

Marie Hallman sa...

Benny: Jag tror som Hans att man kan vänta lite med kedjorna. De första matcherna är ju till för att få igång spelarna och grundspelet.. sedan börjar man jobba mer med rena kedjor. Ska ta det när det närmar sig lite.

Hans:Ja det är kul, hoppas bara det håller om/när motgångarna kommer. Det är då laget verkligen testas. Jag är också nyfiken på Johan, ska bli kul att se hur det går där.

K sa...

Hajade till lite när du skrev att den fälls under ord tid ska lägga straffen själv, vad händer om han skadas eller åtminståne blir hämmad på något vis? Gör gärna ett inlägg om alla nya regler och få lite frågor/svar med någon ansvarig. Vore intressant! /K

Järnkamin sa...

Hahaha aik.. årets stryk lag! Modo, Brynäs och AIK får slåss om fortsatt ES spel.

Kom ihåg var ni hörde d först!

FBK go go gooo sa...

AIK lär behöva värva något om de ska spela i ES.. Värvat klart? Aj då..
Men...90% är ju från HA.. kan man vara så naiv i den klubben att alla ska höja sig samtidigt? Inga skador och medgångspubliken sviker efter 5 omgångar.. Njaaa att inte tippa AIK sist är bara ett bevis på okunskap om ishockey. Att tippa annat är för att vara annorlunda och gå mot massan. Det är lika fel lik väl.

Lycka till i kvalet, gnaget..

Anonym sa...

Laraque har pensionerat sig.... Så tyvärr AIK...

Hans sa...

Järnkamin - Hörde det först? Ja, det är ju inte från dig iaf. Att vi kommer att komma sist i år hörde jag första gången redan c:a 1 timme efter Växjömatchen. Så som alla gårdare är du lite efter.

Jag tror absolut att vi kan nå slutspelet med det här laget. Å du FBKare - det finns inget bättre än när en egen produkt blommar ut! Eller känslan när man plockar upp en junis till A-laget och han verkligen lyckas etablera sig där! Håller du inte med? ...nä just det, ni har ju ingen utvecklande verksamhet där borta i skogen utan ni köper er bara framgång till fikahallen. Troligtvis sitter du som ett fån framför datorn just nu och har inte en susning om vilken typ av äkta lag-känsla jag pratar om. Tragiskt...

Nåja, matcherna ska spelas också. Vi får väl se vem som får rätt till slut.

Lhc tar guld sa...

Somna om somna om somna om
Laraque blir hellre pensionär än lirar i gnaget.. ha ha ha många är vi som ler & dansar

Sam sa...

har vart nere och sett några träningar och kan ju bara konstatera att det där om att "hela laget kommer att höja sig" redan är ett faktum. Har följt AIK i Ritorp sen Ritorp byggdes och speeden och intensiteten i träningshallen ligger på en helt ny nivå. Alla vi på sidan bara stod och dumflinade till slut. Enda frågetecknet var Nolander, såg segare ut än övriga.
Både Steen och Rudan säger själva att de fått otroliga nytändningar.
Alla har bättre värden än dom nånsin tidigare haft. Ahlströmmarna kommer att få sitt genombrott. Gäller bara att hitta rätt tredjelänk till dem.

Marie Hallman sa...

K: Ja, det där är ju en bra fråga. Och ett bra uppslag att göra ett snack med någon domaransvarig. Ska ha det i bakfickan, säg till sedan igen om jag glömmer det!

Järnkamin: du är ju inte direkt först på den banan... om man säger så...

FBK: Som tur var så ska det spelas om det också. Lite intressant med Färjestad föresten, jättebra utespelare men målvaktsparet känns... sorry men sådär måste jag säga.

Anonym: Så är det nog men jag skulle ändå vilja veta vad det sista snacket mellan hono och aik blev i så fall så jag tänker fråga Gozzi det.

LHC nu tror jag inte att AIK står och faller med Laraque, snarare tvärtom. Men hanhade varit bra ur prsynpunkt och när det gäller att ta på sig all uppmärksamhet och ta bort pressen från laget - bland annat. Men AIK har ju aldrig räknat med honom utan sett L som en bonus så jag tror de överlever...

Sam: jo håller med om tändningen där. Den är på topp, nu gäller det bara att de orkar hålla den andan uppe hela långa säsongen, särsklt när dippen kommer för den får ju alla lag. Det som avgör hur det går är hur man klarar av den. Ska bli intressant detta.

FBK sa...

Marie-)) Ja för i AIK finns inget som oroar! (Ler) Heino är en glaslirare och de andra har till 80-90% bara spelat i allsvenskan. Vore mycket konstigt om ett lag går upp från en lägre serie med samma manskap med tron om att dansa sig mot säker mark?!
Nyförvärven är inga som skulle hamna i några topp-lines i övriga elitserielag. Ingen räknar med att du eller AIK supporter håller med/inser/är objektiv. Vi vet att du tänker placera AIK högre än dina kollegor.. du hugger ju inte av den hand som föder dig. AIK, DIF och SSK har du aldrig tippat som någon annan media.
FBK är guldkandidat.. målisarna är den svaga länken? Ok, kör på det men inte allt på isen som för Solna beevers..
Brynäs.. målvakter.. AIK..FBK..HV71..Modo..Luleå.. Frågan är vilka av dessa som har det bästa framför stolparna? Sorry AIK, tro på er själva! Ingen annan gör nog det med förstånd.

Marie Hallman sa...

FBK: Klart AIK kommer få det tufft. Det har jag väl inte sagt annat om. Men jag tror ändå att många som dömer ut dem gör det utan att ha sett en enda match med de spelare som man nu sågar totalt. Jag vet ju hur få folk det var där från media förra året till exempel. typ... inga när det nu inte var Leksand på isen eller slutet av kvalserien. AIK kommer givetvis slåss i botten men att de är givet sist håller jag inte med om.

Ska man tala guldkandidater så känns HV71 outstanding. Vilket lag! På alla poster!

Färjestad kommer vara med i toppen, absolut. Deras utespelare är av toppklass men jag tycker de har gjort ett lite konstigt målvaktsval. Vet inte hur ofta du såg Nihlstorp förra säsongen men inte är han någon guldmålvakt än i alla fall.

Nu när de ändå hade chansen att ta in en ny trodde jag de skulle ta in en mer meriterad målvakt än de gjorde.

Marie Hallman sa...

FBK var ju föresten lite kul med kvalserietippningen. Var jag och en till som hade AIK som ett av två lag i toppen. Inga andra i media som jag har sett. Och där hade vi rätt i alla fall...

Marie Hallman sa...

FBK: glömde ett par grejer.. jag tippade Djurgården runt en sjätteplats förra året. Tror inte jag var särskilt ensam om det. Men det var ju helt galet med tanke på hur det gick... och biter den hand som föder... ha ha. Den här bloggen har aldrig gett en krona i inkomst så det behöver du inte oroa dig för. Jag tippar som jag känner bara, sedan ska man alltid ta alla tippningar med en nypa salt. Har någon haft alla rätt någon gång???? Undrar det jag.