söndag 22 augusti 2010

Marie möter:Niklas Kronwall del två


(Vätskepaus med Zäta på Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Just Detroit är en stad som finanskrisen slaget hårt emot.
Det märks så klart på många olika sätt.

– För oss är det väl både ock. Tidigare år har det varit lapp på luckan, nu kanske vi har 17-18 500 åskådare per match mot en 20 000 tidigare. Alla har inte råd att gå, men samtidigt så är vi väldigt lyckligt lottade som har så fantastiska fans som ställer upp och går på matcherna fast de har det tufft ekonomiskt. Men jag tror att folk i (delstaten) Michigan ser på sporten som ett sätt att komma ihop i samhället, ett sätt att hålla samman och ett sätt att komma bort från det dagliga livet ett par timmar. Och det gäller inte bara hockey utan även basket, baseball och så vidare. Man håller sport väldigt högt där, konstaterar Kronwall.

När han kommer hem till Sverige finns det, apropå att hålla fötterna på jorden, alltid en punkt på programmet som han särskilt ser fram emot – all star matchen i Järfälla.

Redan i början på sommaren påminner han alla om vilket datum som bör bokas in i almanackan.

Han älskar att rådda ihop ett lag med NHL-spelare för att i början av augusti få möte Järfällas a-lag ute i just Järfälla.

NHL-gänget vann årets fajt med 6-3 och det var

– Skitkul! Så jävla roligt.

Att ställa upp är ”en självklarhet” säger han:

– Det tror jag alla som är från Järfälla tycker. En stor del i det är ju att man kommer därifrån, man har tillbringa sin uppväxt där och fått bra värderingar hemifrån. Det är jäkligt kul.

På vilket sätt?
– Jo men det blir en bra start varje år på issäsongen om man säger så. Vad kan vara bättre än att samla ihop lite kompisar och ha kul?! Vi har gjort det ganska länge nu. Järfällakillarna har varit med väldigt länge, en del till och med från starten som Dalis (Erik Dahlström) och (Ronnie) Smith och såna som har varit med länge i klubben och råddat med det där.


(Träning i Segeltorp med Puddinggänget. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Och det är mer gladhockey än smälla på under den matchen. Ingen riskerar att bli ”kronwalled” då det är seniorregler, det vill säga inga tacklingar, som gäller.

– Nä, det är bara på kul. Vi har en bra nivå på det tycker jag. Det skulle bli väldigt konstigt om någon skadar sig så det är klart och tydligt uttalat innan att det får bara inte hända. Så alla håller en bra nivå, alla är där för att se bra hockey och ha roligt bara.

Efter matchen går spelarna ut och käkar. Det är nästan lika roligt, konstaterar Kronwall med ett glitter i ögonen:

– Oh ja! Det är absolut en av mina bästa kvällar på sommaren, säger han med ett brett leende.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Annars är somrarna numera en tid för bröllop. Det blev fyra förra året och fyra den här sommaren.

– Det är väl så att man börjar komma in i den åldern, he, he. Och bröllop är den allra bästa festen som finns. Det finns inget roligare. Det finns inget negativt någonstans utan alla är bara glada, på bra humör och öser på med bra musik.

Han var bestman på lillebror Staffan Kronwalls bröllop i juli och det var ett av hans tuffare uppdrag så här långt i livet.

– Jo det var tufft, det blir så lätt känslofyllt i såna lägen!

När var det som mest kritiskt? När började tårarna komma?
– Ah jag vet inte, de kom nog i omgångar. Mest hela tiden, ha, ha. Det är en stor händelse i någons liv ju och det var en stor ära bara att få stå där framme (vid brudparet).

Storebror Mattias hade ansvaret för ringarna. Det var nog bäst så för känslosamme mellanbrorsan Niklas. Och Staffans bröllop blev just så häftigt som han hade väntat sig:

– Det var helt fantastiskt. Från vigsel till middag, sedan var musiken, bandet, gästerna, allt var riktigt lyckat!

En annan sommarhöjdare har varit att träffa de vänner som ligger honom närmast om hjärtat.

Det är inte helt lätt att hålla kontakten med de här hemma men de som fortfarande finns där, är desto viktigare för honom för varje år som går på andra sidan pölen.

– Det är inte lika många nu (som han håller kontakten med), det för att jag inte är så jättebra på att höra av mig... men som tur var så har jag goda vänner finns där ändå. Mina absolut närmaste har jag kontakt med hela tiden - på ett eller annat sätt. Även om det kan gå ett par tre veckor ibland utan att man hörs, det beror lite på schemat och så hur man har det. Men de finns där ändå. Och det skönaste är ju att det finns några som betyder mycket och som gör det utan att man behöver hålla den dagliga kontakten. Man pratar kanske inte lika mycket och ofta med dem men när man väl gör det så betyder de lika mycket och det vet dem.

Blir de vänner du har kvar nu extra viktiga?
– Ja, det är dem. Det är killar man försöker göra saker med varje sommar.

Att han numera är kändis vill han inte alls hålla med om.
Han kan alltid vara sig själv, känner sig inte som någon som folk känner igen.

– Nej, jag har aldrig känt att jag inte kan göra saker och sådär. Om det väl kommer fram någon så är det mest yngre killar som gillar hockey som vill ha en autograf, men i övrigt är det väldigt lugnt på den fronten.

Så du känner dig aldrig som den superstar som andra kanske ser dig som?
– Nej, ha, ha, verkligen inte. Jag tänker inte ens i de banorna!

Jag har en kompis som var på en bensinmack när Zäta kom in för att betala bensinen han hade tankat. Det tog en halvtimme innan han lyckades betala och ta sig ut till bilen igen på grund av alla som ville prata med honom?
– Ha, ha ja men jag kan inte jämföra mig med honom! Det är ju en helt annan grej, en helt annan liga. Han kan inte gå någonstans utan att folk stannar honom och vill snacka men han är jättebra på att hantera det. Sedan är han väl inte för snäll ibland också, ha, ha. Då tar det tid för honom att tanka, avslutar Niklas Kronwall med ett brett leende.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Sommaren börjar ta slut, en ny säsong är på ingående.
För den som vill följa den förra Djurgårdsbacken finns nu en ny officiell Niklas Kronwall hemsida på nätet.

Den hittar ni här.
Och självklart har han länkat till det som ligger honom närmast om hjärtat i hockeylivet, det vill säga Detroit, Djurgården och Järfälla.

Under säsong är det tänkt att det ska gå att följa Niklas Kronwall lite närmare på sajten Han kommer själv att skriva där någon gång i månaden om hur det känns och vad som händer.
Och förhoppningsvis få skriva om en lång säsong, med ett roligt slut den här gången.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Marie!

Du har inte lust att snacka lite med lillebrorsan också? :) Ang DIF och så..

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack! När det gäller staffan så passade jag på att kolla när jag träffade Niklas (de gick från Hovet tillsammans) men han sa då att läget var det samma som när vi pratades vid i början av augusti, dvs han vill lämna och har folk som jobbar på en lösning men det är många om och med där när det gäller regler så än har inget hänt. Om du vill läsa intervjun med honom i början av augusti så hittar du den här: http://marieshockeyblogg.blogspot.com/2010/08/staffan-kronwall-jag-har-sagt-att-jag.html