fredag 13 augusti 2010

Monten inför DIF-LHC: " Nu är vi så redo som man kan bli"

Vilken kross (8-1) som HV71 (med Danne Larsson i mål) stod för mot Frölunda i går! Visst det är bara träningsmatch men att ha 0-5 i arslet redan efter första perioden är inget som bygger självförtroenden eller gläder publiken. Som buade ut sitt lag.

Kul för Danne att nästan hålla nollan i första matchen efter comebacken från AHL/NHL.

Men det var då. I kväll är det Djurgårdens tur av 08-lagen att göra sin första träningsmatch för säsongen.


(Djurgården är redo för första matchen i European Trophy. Bilden är från ispremiären. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Jag har tagit ett snack med tränaren Tomas Montén som beskriver känslan inför matchen så här:


– Bra! Förra året gick vi på is på måndagen och spelade mot Linköping på fredagen i samma vecka. Det funkade väl det men i år har vi fått en hel vecka till på oss så nu är vi så redo som man kan bli. Mer redo blir man inte och man måste ju börja spela någon gång så att man har något att gå på.


Vad har den här ”extra” träningsveckan inneburit?

– Nä men just det att vi har haft tv bra veckor på oss att jobba på i lugn och ro. Vi har haft en bra start. Sedan behöver inte det betyda att vi vinner nu direkt men vi har kommit i gång bra tycker jag.


Det blev en lång säsong i våras på grund av finalspelet, spelar det någon roll nu?

– Nej, det tycker jag inte att det gör. Visst, det känns som om säsongen precis tog slut, ha, ha och jag tror det har varit lite tuffare för spelarna att träna i sommar. De har haft kortare tid på sig så det har nog känts lite tajtare för dem i sommar. Men nu har det gått så lång tid (sedan säsongsslutet) så jag tror inte det påverkar. Enda fördelen blir väl att perioden med fys varit kortare. De flesta har lättare att träna på is, säger Tomas Montén.


Djurgården har gjort ett antal värvningar och som alltid numera kommer man även att låta flera juniorer vara med och kämpa om en plats. Så formationerna i de första matcherna kommer inte riktigt se ut som de ska göra framåt säsongsstarten.


– Det kommer väl att bli en kombination av att testa folk och formationer och att spela som vi vill spela sedan. Vi har åtta eller nio matcher på oss att testa dem sedan måste vi ha hittat de konstellationer som vi vill ha.


Kommer de nya och kidsen att få mer speltid nu i början?

– Ja lite, kanske. Vi vill ju se de här nya lite extra men framför allt vill vi ju pröva dem i olika formationer. Det är samma med de yngre. Det är viktigt att de yngre får chansen att spela sig in nu. Tar man inte plats nu så blir det svårare sedan att ta en plats i september när serien startar. För de äldre är det ju lättare att ta sig in i laget.


Hur mycket kommer ni att experimentera?

– Jag vet inte. Sånt där kan falla på plats direkt men det är sällan man hittar alla rätt på en gång. Vi har en plan men vi vill se de yngre och nya först innan vi kan bestämma oss slutgiltigt. Sedan tror jag vi har åtta matcher på 18 dagar så enbart spelschemat gör ju att vi måste använda oss av mycket folk nu på försäsongen, säger Montén.


Stefan Ridderwall är redan nu uttalad förstemålvakt i Djurgården men även Mark kommer att testas i några matcher.


– Stefan och Wesslan delade väl på det förra året även om Wesslan fick lite fler matcher och så kommer det vara nu med, att Mark får några matcher även det kanske inte blir lika många som Stefan fick då. Men vi måste ha i gång båda våra målvakter. Jag såg att Norrena har fått spela nu i Linköping men de kommer nog också att använda båda målvakterna.


Men Stefan kör första matchen antar jag?

– Ja, han står i dag (fredag) sedan får vi se. Vi har ju match i morgon (lördag) och på onsdag och på lördag igen sedan så det kan mycket väl bli så att de får stå varsin match i början så att vi får igång båda men vi får se.


Kommer ni att testa mycket detaljer i matcherna eller är det mer spela ihop laget som gäller?

– Det blir både ock. Vi har ju i stort sett samma lag och spel som vi hade förra året, det är mer att sätta grejerna och få igång nyförvärv och yngre, det är de som måste vävas in i det.


AIK hade tränat mest på offensiven så här långt berättade Gunnar Persson för bloggen i veckan. Djurgården har kört ungefär 50-50 på offensivt och defensivt samt tränat dubbla pass med pp-spel i onsdags. Dessutom har Marcus Krüger och John Norman tränat lite extra på tekningar då det fanns lite istid över.


Men om Krüger ska vara center är inte bestämt än.

– Nej, det är det inte. Han kan vara både center och på kanten så vi kommer att använda honom där vi har störst behållning av honom, säger Montén och påpekar sedan att just Marcus Krüger ”alltid spelat center”.


– Det var först förra säsongen, när han kom upp till oss, som vi satte honom på kanten för då tyckte vi att Andreas Engqvist passade bättre i centerrollen i den kedjan.


Hur många juniorer tror du kommer få chansen sedan när det är på riktigt?

– Oj det är omöjligt att svara på. Vi ar sett de så lite än, till exempel så var ju både John Norman och Patrick Cehlin borta med J20landslaget förra veckan. Men alla ska få chansen så får vi se sedan hur det ser ut.


Djurgården spelar alltså sin första match i kväll, mot Linköping, på Hovet. HV71 spelar samtidigt mot Malmö. Ingen av dem matcherna går att ta hem då Viasat satsar på Icebreakers i kväll.


MEN sedan ska det enligt de uppgifter som jag har fått från Viasat gå att beställa hem alla de matcher från European Trophy som visas på tv-kanalen Viasat hockey till sin dator via PPV.


Till exempel är det redan nu klart att man kan se matchen i morgon, Färjestad-Djurgården samt Djurgården-Jokerit i sista omgången plus samtliga matcher i European Trophys slutspel. Viasat jobbar även på att kunna sända Eisbären Berlin på tv och PPV nästa vecka. Plus att man såklart även kan köpa PPV från de övriga lagens matcher som sänds i Viasat.


Om man vill köpa PPV matcher från turneringen så går man in på viasatondemand.se, eller klicka på den här länken, så kommer ni dit och kan sedan leta upp den match man vill köpa hem PPV. Matcherna kostar 99 kronor. Och det krävs inga abbonemang utan den tjänsten är öppen för alla.

4 kommentarer:

katarina sa...

Hur många biljetter är sålda?

Marie Hallman sa...

Katarina: Vet inte tyvärr men kommer det runt 1500 -2000 så är det väl bra. Så biljetter kommer finnas till alla som vill ha.

Fotbolo sa...

Kronwallarna vann med 6-3, dock var det inte fullsatt men vad jag hört har det inte ståt nånting i lokaltidningen, synd då det e trevligt event.

Marie Hallman sa...

Fotbolo: Tack! Jag skulle ju ringa och kolla men hann inte. Ska se om jag får tag på Niklas i morgon.