söndag 12 september 2010

Grattis Stockholm - igen!

Jag tog mig lite ledigt i dag så det här inlägget kommer sent men stort, stort grattis till Stockholm Röd som försvarade TV-puckstiteln från förra säsongen när man slog Småland med 2-1. Väsbys Tobias Liljendahl gjorde båda målen. Djurgårdens Richard Mutze-Hvitman stod i mål. SDE-backen Vilhelm Westlund fick dessutom Lillstrimmastipendiet som bästa back i turneringen.

Det här var för övrigt trettonde gången som Stockholm vann TV-pucken.

Det finns en och annan ute i landet som retar sig snacket om att hockeyn behöver starka Stockholmslag. Men det är ju faktiskt så det är.

Ta en titt på elitlagen runtom i landet. En stor, stor mängd av de "lokala" hjältarna är spelare som är från Stockholm, har fostrats här och sedan flyttat i antingen tidig ålder eller lite senare ut till elitklubbar runt om i landet.

Inte så konstigt i sig, det är här det bor mest folk och det är självklart från det området som det ska komma flest spelare.

AIK:s och Djurgårdens ungdomssatsningar gör att unga spelare numera stannar kvar lite längre i huvudstaden. För några år sedan var det annorlunda, då kände många att det inte fanns någon framtid här och drog till hockeygymnasier runt om i Sverige där de sedan tog steget upp till eliten.

I dag vet alla 08-kidsen att det finns en realistisk möjlighet att få chansen i AIK eller Djurgården. Att det faktiskt går att stanna hemma, gå på hockeygymnasium här och via storlagen slussas in i elitserien. Det gör hockeyn mer attraktiv. Det lockar fler kids. Och det har hela hockeysverige nytta av.

En sån här dag är det dock inte enbart AIK och DIF som ska hyllas, utan det är först och främst samtliga engagerade ledare, funktionärer och föräldrar i Stockholms klubbarna, som jobbar - oftast - oavlönat och lägger både tid (köra, sitta i bilkö, köra lite till, sälja lotter och you name it!) och pengar för att hjälpa fram de här spelarna.

Stockholms stad är nog - tillsammans med Solna - de mest ishockeyfientliga kommunerna som finns i Sverige. Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt slog på trumman när hon kom till makten och lovade att minst ett nytt ishallsbygge skulle vara klart- eller åtminstone igång 2010.
Så blev det inte. Mycket har däremot blivit sämre.

Hockeyföräldrarna i Stockholm har förutom trängselskatter på väg till och från träningar/matcher nu till exempel även fått höjda ishallspriser som ett ovälkommet brev på posten lagom till den här säsongen. Notan skickas till klubbarna men i slutänden är det barnen och deras föräldrar som betalar i form av högre avgifter till klubbarna.

I Solna skiter kommunen i ingångna avtal och låter sedan barnen betala priset för avtalstvisten med AIK när man drar in istider på Ritorp, en anläggning som AIK har betalat både en och två gånger i form av först byggkostnader och sedan en hyra - för den hall man själv bekostat- till Solna. Hyror som för övrigt vida överstiger det som först avtalades.

Jämför det med andra kommuner runt om i landet och det borde sprida sig en skammens rodnad över Stockholms och Solnas politiker. Och det rejält.

Föräldrar, ledare och andra ideellt jobbande funktionärer i Stockholms ishockeydistrikt kan dock sträcka på sig. Ni gör ett kalasjobb, året om, 24-7. Ni är så jävla bra. Så grattis till er och alla grabbarna i Stockholm Röd. Sträck på er och njut av segern - det är ni så väldans mycket värda!

Fotnot:
Spelarna i Stockholm Röd kom från AIK (4), Djurgården (5), Haninge IK (1), Väsby IK (1), SDE (8), Nacka (1) Flemingsbergs IK (1), Hässelby Kälvesta (1).
Spelare från Göta Traneberg, Huddinge, Nynäshamns IF, Trångstunds IF och Spånga hockey.

I Stockholm Vit fanns utöver spelare från nyss nämnda klubbar även spelare från Nynäshamns IF, Trångsunds IF och Spånga Hockey. I den ursprungliga vårtruppen fanns även spelare från Huddinge och Göta Traneberg med.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du, Marie, vilka partier som har sagt att de vill gynna hockeyn/sporten i allmänhet? Inte ofta man hör pratas om det.

Marie Hallman sa...

Anonym: Nja, alla brukar väl SÄGA att de tycker det är viktigt att Stockholm finns med på kartan idrottsmässigt, när det sedan gäller att GÖRA något av allt det man lovar och snackar om är det nog lika illa i alla partier känns det som. Jag har inte några vetenskapliga belägg för det men det känns lika illa på alla fronter. Tyvärr.

Niklas Persson sa...

Sen betalar ju vi i stockholm, för säkerhets skull robin hood skatt! Så vi finansierar hallar i landet som kommunerna bygger men klubbarna äger...

Vadå bitter?

Benny sa...

Fast utan gnagaren Winborg hade det inte blivit någon final överhuvudtaget. Det var ju hans segermål när matchen stod och vägde som mest som blev helt avgörande. Ett bevis på gott som något att det MÅSTE till en AIK:are för att det ska bli framgång för Stockholm. Bananätarna från östermalm och fuskarna från SDE gjorde inte mycket väsen av sig för att Stockholm skulle gå vidare.

Rätt kul att se också att det gick så uselt som det gjorde för Södermanland där majoriteten av spelarna var från Södertälje. En klar signal inför framtiden att Stockholm och AIK har något stort på gång medan sportklubben är på väg ned i dyn rejält.

Anonym sa...

Benny: Winborg har ännu inte spelat en enda tävlingsmatch för AIK. Gissa tre gånger vilket lag han spelade i förra säsongen?

Anonym sa...

Benny: HAHA.

Marie Hallman sa...

Niklas Persson: ungefär så ja.

Benny: Där valde du fel spelare om du nu ville framhäva just AIK. Adam kommer senast från Djurgården och var registrerad för DIF i TV-pucken. Han har även spelat i Huddinge för några år sedan, vet inte om det finns ännu en klubb med innan dess men AIK har han som anonym påpekar inte spelat en enda tävlingsmatch för än. Så det är uppenbarligen ett samarbete mellan AIK, DIF och Huddinge som krävs ;)

Glöm inte att vårda språket föresten, du vet vad jag tycker om att ni kallar varandra för öknamn.

Larry sa...

Nja enligt swehockey är Winborg reggad för AIK i tv-pucken.

Anonym sa...

Benny got pwned

Marie Hallman sa...

Larry de har de ändrat nu för i den pdf som skickades ut med hösttruppen innan men delade upp spelarna i två lag står han på DIF. Men då hade han kanske inte hunnit byta än. Dock har han ju fortfarande inte spelat någon tävlingsmatch med AIK ;) Så samarbetet där känns klockrent :0)