fredag 24 september 2010

Owuya: "Man lär sig mycket"


Förlust 2-4 för Djurgården borta mot Brynäs i går, torsdag.
Och första elitseriematchen från start för Mark Owuya.
Jag fick tag på honom nu i morse på väg till träningen och undrade om det var pirrigt inför fajten?
– Ja, det är klart att det var lite nervositet men det var sån bra nervositet, att man blir tänd, så det kändes bra, säger Djurgårdsmålvakten.

(Owuya, 2010. Foto Privat)

Djurgården låg på bra inledningsvis mot Brynäs och fick både 1-1 (Nisse Ekman) i första och tog en snabb ledning till 2-1 (Oscar Eklund) i andra men Brynäs fick sedan en snabb kvittering och efter det var övertaget kvar hos Gävlelaget matchen ut.

När jag ber Mark recensera sin egen insats blir omdömet:
– Helt okej, det är klart att man vill ha ännu fler puckar man det kan bli sådär.  Det kändes ändå rätt bra i första. De hänger en kasse i pp (1-0), det vete fan hur den går in. Det ser ut som om de hänger pucken lågt men den går ändå in över eller via benskyddet på något sätt, säger Owuya och fortsätter:


 
(Nisse Ekman är några skär före. FOTO ANDREAS GRANDIN)

– Sedan i andra känns det också bra till en början, vi gör 2-1. Sedan får de en skitkasse, de bara kastar in pucken från sidan och lyckas styra in den på något konstigt sätt. Jag gör många bra räddningar också men de hade många bra lägen och till slut orkar vi inte hålla emot.

Nu var det här ju din första match från start, beskriv känslan, var det som du trott eller annorlunda?
– Alltså jämför man med försäsongen så har ju nästan varje match där varit svårare! Så det (att den här var lite lättare) är ju positivt i alla fall, om man ser det så.

På vilket sätt var de matcherna svårare?
– Då var det mer skott och mer skott ur svåra lägen mot mig och det var svåra skott nu också men ... det här kändes som lite konstiga mål.

Ja, den sista är ett skott som Mads Hansen mest drar iväg:
– Ja, den är så jävla typisk. Han drar pucken från blålinjen, jag ser den först och tänker att jag ska ta den, då blir det lite missförstånd med vår back. Han ser inte att killen skjuter och går efter sin gubbe som han ska göra i ett sånt läge, men han går in precis när killen skjuter så jag ser inte hur pucken kommer och letar lite dåligt efter den också och missar den precis. Det är ju annars en sån puck som jag ska ta men det blir som det blir. Sedan gör jag några bra räddningar efter den, så det var ju bra i alla fall, säger Mark Owuya.

Som tycker att den Brynäs 2-2 kvittering satte tonen för resten av kvällen.
– Jag tycker ändå vi gör det rätt bra. Vi har någon period i andra där vi sätter en jäkla press och hade de inte fått andra kassen så hade det nog blivit en annan matchbild. Håller man 2-1 och får 3-1 så har man matchen. Nu blir det inte så men Bjurling är en bra spelare. Sedan har vi lite otur ibland, vi har lägen som inte går in. Det är små detaljer.

 
(Bjurling var bra mot Djurgården. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Nu är det dagen efter, har du släppt det där nu?
– Ja, nu släpper man den matchen, det måste man göra. Och det ska bli jävligt kul att fortsätta träna och köra på hårt som fan bara. Lirar man som man vet att man kan och ska lira så blir det bra till slut, det är inget konstigt med det, säger Mark Owuya.

Sedan släpper vi matchen eftersom jag är lite nyfiken på hur det har funkat hittills på träningarna med mera med Djurgården. Förra säsongen var ju Mark utlånad, mestadels till Örebro, men nu får han köra hemma med nye målvaktstränaren Thomas Magnusson. Och det är en hit.

– Det har varit jäkligt kul och det funkar jäkligt bra också. Det känns bara bra, det är skönt att ha en målistränare som jag får ha nu. Det är stor skillnad mot hur det var förra året.

På vilket sätt?
– Kvaliteten på träningen blir en helt annan, man kan jobba på ett annat sätt och köra ordentligt hela tiden.

Vad har ni jobbat med mest för din del?
– Det är inga speciella detaljer exakt så men det har varit bra, vi kan snacka mycket, bolla mycket, ta upp lite tankar och så. Det är sånt som framför allt gör att det blir en jävla skillnad. Vi tar upp lite olika situationer, man ser en speciell grej på träning eller under match och snackar om det, det hade jag inte alls förra året. Men det är jäkligt bra att få kunna analysera målen och hur man jobbar med klubban, såna saker, allt som har med spelet att göra.

Kollar ni matcherna ihop, alla tre?
– Han (Magnusson) brukar gå igenom dem med den som lirat men sedan kan man vara med och kolla lite också, det är kul för man lär sig mycket.

Finns det något som känner redan nu att du gör bättre, som du har lyft upp ett snäpp?
– Ja rent generellt så har jag blivit bättre på att rädda puckar. Jag tycker jag var bra på det innan också men nu har jag blivit bättre på att läsa var skotten går, att se vad det blir för skott, var de kommer att komma, att läsa hela matchsituationer.

Du och Thomas har haft lite olika åsikter om returer, vad som är bäst när man är tvungen att ta en retur, om man helst ska styra dem rakt ut eller åt sidan. Har ni kommit lite närmare varann där?
– Ja, där kommer vi överens rätt bra nu, säger Mark med ett skratt.

Sedan diskuterar vi lite detaljer där men det snacket får ni någon annan gång.
Rent generellt kan man väl bara sammanfatta det med att det alltid är bäst att dra in pucken och inte släppa retur alls men alla puckar går inte att ta och då finns det i målvaktskretsar lite olika meningar om när det är bäst att styra pucken åt sidan eller om man ska lämna retur rakt fram. Men det är där som känslan för spelet kommer in för hur man som målvakt gör rätt val.

Men som sagt, det är värt en egen artikel så det får bli en annan gång. För Marks del gäller det att köra på.

(Mark mot Brynäs. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Vem tror du får stå på lördag?
– Jag torskade så och Stefan är uttalad etta så det är nog han som ska lira. Men det är Hardy som bestämmer hur det blir. Jag ska göra så bra som möjligt ifrån mig på träningarna och när jag får spela nästa gång. För då ska det bli vinst, slår Owuya fast med glimten i ögat.

En bra målsättning såklart, sedan vet man aldrig hur det går. Och hur det än bli och när nästa chans än kommer så tänker Mark vara redo:

– Ja för mig spelar det igen roll vem som är uttagen, jag fokuserar på att spela varje match – det är bara kul att ha den fokuseringen - så får man se sedan om man får spela eller inte.  

4 kommentarer:

Stefan sa...

Expressen är inne på att Brynäs van tack vare "Djurgårds-taktik", håller du med om det Marie?

Benny sa...

Självklart ska returer styras ned i hörnen och bort från det farliga området. Fråga bara Heino-Lindberg som lämnar returer rakt fram och rakt ut i banan, hur många det har straffat sig, inte minst i premiären mot Linköping. Då lämnade han ju en retur rakt ut, på bladet på en Linköpingsspelare. Jämför med Viktor Fasth igår som plockade bort två riktigt bra lägen med att styra returerna ner i hörnen.

Erixon sa...

Bra att du ser det som läropengar Mark. Det är så man utvecklar unga spelare!

Stefan> Nej.

Marie Hallman sa...

Stefan: Läser man texten så verkar det så men jag vet inte. Har inte hunnit se matchen i repris så jag kan inte säga något om Brynäs spel.

Benny: Hm du och Mark är inte ense där... Att Heino lämnar returer rakt fram beror nog bland annat på att det är just det som målvaktsgurun Allaire, som Heino gillar, lär ut. Det finns för och nackdelar med båda men det är som sagt ämne för en egen artikel.

Erixon. Ja han är verkligen ambitiös. Det gillar jag.