tisdag 28 september 2010

Noterat: AIK-Djurgården 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)


Matchen: MMMM Heta känslor, bra fart och sju mål. Grejt.
Målvakter: Viktor Fasth, AIK, 92,9 %   Stefan Ridderwall, Djurgården, 78, 3  %
Publik: 13 850
Domare: Sören Persson & Morgan Johansson.

(Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

Bäst i AIK   
MMM Johan Andersson, f.
MM Victor Fasth, mv.
M Oscar Ahlström, f.
Bäst i DIF  
MMM Patrick Cehlin, f.
MM Kristofer Ottosson, f.
M John Norman, f.

Kvällens...

...första måljubel: fick Oscar Ahlström som slog in sin egen retur. Hans första mål i elitserien och för säsongen för övrigt.

... 1-0 (2.17) Oscar Ahlström (Victor Ahlström, Patrik Nemeth)  Oscar får pucken av brorsan, bryter in från kanten, går runt Ridderwall och får ta hand om sin egen retur och då går pucken in.

... smäll: Daniel Bång mosade Daniel Brodin mot sargen så pass att han blev utvisad 2+10 för checking from behind. Djurgårde lyckas dock inte utnyttja sitt pp.

... läge 1: fick AIK:s Patrick Blomdahl då det kom in en puck till honom där han stod nästan ren i slottet men han kom  liksom inte åt pucken och där gick den chansen till spillo.

... läge 2: AIKs David Enblom stod bra placerad för ett friläge halvvägs in i första men fick inte heller han grepp om pucken, gjorde en snurrfint och la sånär in 2-0 bakom ryggen men Ridderwall i DIF kassen var bra med.

... slarv: Djurgården hade en man för mycket på isen, det bäddade för AIK som gjorde mål nummer två.

... 2-0 (11.20) Patric Blomdahl (Oscar Steen, Daniel Rudslätt) spel 5 mot 4.  Skott av Steen, Patric Blomdahl står i gröten framför DIF-målet och styr in pucken. Målet var AIKs första i pp för säsongen.

... replik: Det tog bara 24 sekunder efter den kallduschen så hade Djurgården reducerat.

...2-1 (11.44) Nisse Ekman (Daniel Brodin, Nichlas Falk) Brodin pinnar på längs kanten, vänder sig om, lägger ner pucken bakåt till Nisse som klipper till ett hårt skott som dundrar in vid sidan av Fasth.

... läge 3: Finfint läge för Mario Kempe när Christian Eklund skickad in en smörpass rätt i slottet men Kempes skott gick preciiiis utanför.

... Kvittering: Djurgårdens young guns hade bestämt sig, pucken skulle in. De högg tills det gick.

... 2-2 (1.56) Johan Norman (Marcus Krüger, Patrick Cehlin). Det var skott, retur, skott, retur skott och någonstans mitt i högen av ettriga Djurgårdare stod John Norman och gjorde sitt första derbymål i karriären.

... Andersson: AIKforwarden Johan Andersson sa själv häromdagen att det har gått sådär hittills för honom men nu gjorde han sitt 4 mål på fem matcher och befäste ledningen i den interna skytteledningen. Martin Thörnberg toppar, även han på fyra mål men på fyra matcher.

...  3-2 (5.18) Johan Andersson (Richard Gynge, Johannes Salmonsson. Andersson kommer i hög fart längs kanten, går på mål, får helt plötsligt oceaner av luft och lägger in 3-2 I farten, från sidan med en backhand.

... skott i ställningen: Jag såg inte riktigt om det var ribban eller stolpen men Patrick Blomdahl träffade målramen i pp i början av andra.

.. dubbel: Johan Andersson gör det igen. Nu halvvägs in i andra.

... 4-2 (9.56) Johan Andersson (utan assist). Indianare av Djurgårdsbacken David Printz, som blev så stressad av Richard Gynge att han la pucken rätt in i slottet där Johan Andersson tackade, tog emot och klippte in 4-2. Andersson är nu på delad  andra plats i elitseriens skytteliga.

... skada 1: Patrick Cehlin lämnade isen halvvägs in i andra, blödande. Men kom sedan tillbaka.

… skada 2: Daniel Bång, AIK, klev av med handskada i andra. Oklart med statusen där, var så rörigt efteråt att jag missade att kolla det.

... friläge: Jimmi Ölvestad och Kristofer Ottosson kom i en sån dödlig kontring som de ofta hade under slutspelet. Ottosson la en diagonalpass till Ölvestad vid bortre stolpen men Ölvestad var lite för nära när han fick pucken och fick inte till något bra skott samtidigt som Fasth gör en bra räddning.

... extramålis. Djurgårdsforwarden Mario Kempe gjorde en fin insats som extramålis och räddade ett AIK läge på mållinjen lite mer än halvvägs in i andra.

...stolpskott AIKs första målskytt, Oscar Ahlström fick fint läge drygt 14 minuter in i andra då han fick iväg ett skott som gick bakom Ridderwall, sedan i bortre stolpen stolpen och ut.

.. bästa tryck blev det när fansen sjöng ramsor utan hat. Då blev det mäktigt. De ramsorna och det trycket tackar vi för.

... kontring 2: Ölvestad, Tjärnqvist och Ottosson hade en giftig kontring i slutet av andra som bara borde ha suttit.

.. Djurgårdskämpe: Måste vara Daniel Brodin, som den mannen rev och slet AIK:are till vansinne.

... AIKkämpe får bli Patric Blomdahl som visade hur mycket han trivs i matcher där det är heta känslor och ingen som backar.

.... spiken i kistan. Kom redan i början av sista. Extra för Djurgården som hade några smålägen på rad minuterna innan men inte fick till avsluten.

... 5-2 (10.18) Oscar Steen (Christian Sandberg)  Steen hade precis kommit in från utvisningsbåset, får pucken avChristian Sandberg vid mittlinjen, får världens friläge och åker som en dåre och väntar iskallt ut Ridderwall som får se pucken gå mellan benen.

Och så två saker jag helst hade sluppit skriva...
kvällens...
... kaos: insläpp som stormades, försening på över en kvart,  ett Djurgårdsgäng som fick ta sig över hela läktaren till andra sidan för att försöka dra igång slagsmål, krossade rutor i entrén. Precis allt som 13 750 personer inte ville ha. Sedan fanns där cirka 50 nötter på varje sida som till varje pris skulle bråka. Det är bland annat de nötterna som är orsaken till att introt måste köras med ljuset på . Tack för det. Inte.

... idiot. Det psykbryt till människa som i DIF klacken tänder en bengal (!) och sedan kastar in den på sina egna spelare som står uppställda för nationalsång. Jag finner fan inga ord.  Sinnesjukt.


Skotten i matchen 23-28 (7-8, 13-12, 3-8) 

10 kommentarer:

Justus sa...

kvällens...fråga: Vad SKA HARDY SÄGA NU????

Och kvällens felaktiga publiksiffra...
Det var nog 13 200 skulle jag tippa på i Globen. Inte fler än så. En hel knippe tomma stolar direkt till vänster om dif-klacken och sedan små sektioner om 3, 4 och 5 stolar lite här och där som heller inte var besatta.

Justus sa...

och kvällens medgångssupportrar... Djurgårdens som gick hem med mer än tio minuter kvar i stället för att vara kvar och stötta sitt lag fram till slutsignalen. Snacka om patetiska medgångare som inte stöttar sitt lag i motgång.

När AIK förlorade premiären mot Linköping med 1-5 stod hela AIK-klacken mangrant kvar i två-tre minuter efter matchen och applåderade sitt lag. Det kan man kalla stöttning.

Marie Hallman sa...

Justus: Jag såg ett stort gäng AIK supportrar lämna klacken när ett gäng DIF-supportrar gjorde det samma. Sedan drog det en stor hög med AIK-fans, eller ska vi kalla dem Firman boys? i början av tredje. Konstigt att de inte villa hylla sitt lag.

Visst är det trist med de DIF fans som drog i förväg, det tycker även jag. Men man ska veta att de har stått, i match efter match, hur emot det än har gått och sjungit fram sina supportrar precis som AIKs gjorde mot Linköping.

Djurgårdens supportrar kommer dessutom på varje match, när AIK mötte SSK var det bara 3 481 på Hovet.

Med detta vill jag ha sagt att det finns med och motgångssupportrar på alla håll. Så ta det lite lugnt nu innan ni från olika lag kastar skit på varandra. Okej?!

Hans sa...

Det må så vara att Djurgårdarna kommer på matcherna (nu när dif är SM-finalister å allt) men det ursäktar inte deras beteende igår. Det var djurgårdarna som oavbrutet provocerade mest, attackerade sittplatsgnagare som råkade sitta i närheten av deras klack, stökade runt, sjöng ramsor och kastade in bengal på isen(?) under nationalsången, gick över till AIKs sida för att slåss osv osv.

Fast det som är mest irriterande är att om AIKarna gjort samma sak hade det stått på löpet på varenda tidning idag. Nu står det absolut i n g e n t i n g mer än allmänna notiser om att det var lite stökigt igår - vilket underförstått tolkas av alla (det är bara att läsa artikelkommentarerna) som att AIKarna bråkade igen. Trist.

Hans sa...

Kul match annars! Det var verkligen ett RIKTIGT derby med ett jäkla drag från båda klackarna och en fartfylld fight på isen!!

Roligt för oss i AIK att våra spelare fick (och kunde) spela ut och visa att de faktiskt håller elitserieklass. Gozzi och AIKs ledning har visat på att det går att fylla ett lag med Allsvensk potential och få dem att utvecklas på rätt sätt. Riktigt roligt att se.

Extra + igår till Oskar Steen som slet ordentligt matchen igenom, Nemeth som var en riktig försvarsklippa (killen har väl inte ens fyllt 19 år och fick spela mer än 27 minuter!!), Andersson för sitt målsinne och Fasth för sitt målvaktsspel.

Nu ska jag njuta hela dagen... sen är det dags för ny match.

Justus sa...

Hans: Det är DET som är så tragiskt. Det gullas alltid så fantastiskt med förbundets egna gulleplutt-lag som kan bete sig hur de vill men när AIK gör någonting. Då är det rubriker "Här dör hockeyn". Men när Dif gör något sattyg är det bara charmigt och stämningshöjande. Blir så trött på hyckleriet och att när Difs supportrar sviker deras lag är det plötsligt legalt bara för att de stöttat så fint innan men när AIK:arnas supportrar uteblir från någon match då är det genast ett hallaballo (syftar på det du antydde här Marie och på att AIK-publiken blev veckans kalkon på TV4:s lista) Tänk på att det mot SSK var DUBBELT så många som det var jämfört med vissa matcher i allsvenskan. Man får sätta saker och ting i sitt perspektiv och bara för att man är ett elitserielag betyder inte det att det är automatiskt 7000+ på varje hemmamatch... i synnerhet som att biljetterna kostar en hel del och många går på både fotboll och ishockey.

mårten sa...

Hans har en poäng. T o m på dif:s officiella forum tar dom ju upp sina egna supporterproblem, och tar avstånd från hur huliganer i dif:s namn misshandlade en vakt, vandaliserade, trakasserade oskyldiga AIK-supportrar, m.m. Tycker det är såå typiskt att media inte tar upp detta mer, vilket man givetvis gjort om det varit AIK som svarat för allt detta och "tagit problemen till elitserien"...

Marie Hallman sa...

Hans, Justus och Mårten.
Jo jag håller med om att det var några ur DIFklacken, som verkade tillhöra DFG med eventuella hangarounds, som skämde ut sig mest inne på arenan (utanför vet jag inte var ju inne och såg inte vad som hände där).
Att man tar med sig en bengal är ju så hjärndött så det finns inte, pinsamt att bua ut nationalsången och hur det kunde få gå en hel hoper idioter från ena sidan till den andra är ju obegripligt.
Att det finns många i DIF-fans leden som tar avstånd från all denna skit ser jag som positivt.
Det var 13 850 pers i arenan, drygt 100 försökte sänka hela festen med psykbrytbetende. Det gör mig så TRÖTT.
Viktigt att alla bra fans, dvs resterande 13 750 personer står upp och säger att man inte accpeterar det här.
Sedan ska väl tilläggas att det fanns AIKare som betedde sig illa också. Jag gick ut där AIK klacken hade stått, det hoppades sönder ett antal stolar, det var krossade glasväggar och ett golv som såg ut att ha varit med på ett öl/sopslag utan dess like. Antar att AIK får ta notan för stolar och glas på AIKklackens sida De pengarna hade de behövt bättre till att bygga ett stabilt eslag framöver.
För mig gör alla som förstör fel, oavsett i vems namn man säger sig göra det.
Sedan varför övriga media väljer att bara lyfta fram ena sidans bråk vet jag inte. Det får de svara på. Jag försöker hålla det på en juste nivå här seda om jag lyckas vet jag inte men jag försöker i alla fall.

Marie Hallman sa...

Justus: glömde det om antal i publiken men visst, du har rätt i att det tar tid att bygga upp ett förtroende, det tog lång tid för DIF att nå den mängd de har regelbundet på sina matcher nu.
Argumentet att det är många fotbollsmatcher köper jag däremot inte,för DIFfansen har ju samma sits...
Men det DIF gjort som AIK måste börja göra är att samarbeta med fans och klack och via tex förmånliga klackkort jobba hem publiken igen. Det räcker uppenbarligen itne med att säga att nu är vi tillbaka i elitserien. det krävs mer jobb än så det har DIF ledningen fattat och verkligen anammat gentemot fansen, jag hoppas AIKs ledning gör detsamma.

Anonym sa...

Det var slutsålt i globen åtminstone i Djurgårdsklacken, dom tomma stolar som fanns på sidan kan förklaras av att folk trängde ihop sig i trapporna..

Patiskt också är att de gnagare som var 300 pers på matcherna i allsvenskan gormar om medgångssupportrar! ingen självinsikt där inte.