måndag 27 september 2010

Peter Mellqvist: "Man undrar ju vem som bestämmer i kommunen?"


Den första förberedande förhandlingen i målet mellan AIK och Solna Kommun har varit uppe i Tingsrätten. Det var den faktiskt redan förra veckan. Men ingen har skrivit om det och jag hann inte göra något på det då men nu har jag kollat med AIK:s ordförande Peter Mellqvist om vad som hände och vad som gäller framöver:

Så här säger Mellqvist om det som hände den 23:e när parterna möttes i den första förberedande förhandlingen:

– Domaren gick igenom målet med båda parter för att ta reda på vad man tvistar om och vad man är överens om. För vår del finns det två bitar. Dels att Solna har hyreskrav på oss och att vi har motkrav på dem för de 9 miljoner som vi anser att vi har betalat för mycket.  Och dels att Solna vill avhysa oss från Ritorp redan innan tvisten är avgjord.

Vad hände med avhysningsdelen?
– Solnas advokat ville att man skulle behandla frågan om avhysning direkt, på stället. I vanliga fall i en hyrestvist så kan man deponera den hyra som man anses skyldig men vi anser inte att vi vill deponera de pengarna så vi anser att vi har betalat det vi ska och nio miljoner för mycket på det. Men domaren ville inte gå med på Solnas krav om en direkt avhysning utan sa att de skulle komma in med en skriftlig begäran som hon ska ta ställning till senare.

Vad kan hända om domaren tar ställning för Solnas krav där?
– Då kan det bli så märkligt att vi ska bli avhysta men ändå vinner tvisten och sedan får nio miljoner tillbaka. Vilket rimmar väldigt illa med det som samtliga politiker sa i valrörelsen, då man sa att man inte ville att det här skulle avgöras i rätten utan i samförstånd.

Fick ni någon hint om vad domaren lutar åt för beslut och i så fall när?
– Nej men det rimligaste är väl att rätten inte tar beslut nu innan de andra förhandlingarna är avgjorda. Men även om de tar ett beslut om avhysning redan nu så kommer vi att bestrida det och med den formella gång som är så kommer det inte att hända något rent praktiskt förrän huvudförhandlingen är uppe i rätten. Så det kommer inte att hända något nu.

När kommer slutbehandling av ärendet att ske?
– Som det verkar nu så blir det någon gång i januari-februari-mars, i tingsrätten i en så kallad huvudförhandling, säger Mellqvist.

Som är irriterad över det dubbelspel som han menar pågår i Solna.
– Före valet sa alla politiker samma sak, att AIK är det viktigaste varumärket i Solna. Då sa alla att de ville att det här skulle avgöras genom samtal mellan parterna och inte i Tingsrätten, då sa man – och det har vi på band på hemsidan – att AIK var det viktigaste varumärket i Solna och att det var viktigt att AIK blev kvar i Solna. Sedan är det första som händer efter valet att advokaten och den högsta tjänstemannen begär att vi ska avhysas innan målet är avgjort. Då undrar man ju vem som bestämmer i kommunen, tjänstemännen eller politikerna? Det är ju intressant att man säger en sak utåt till väljarna och att vi sedan har en helt annan diskussion kontra tjänstemännen än vi har mot politikerna.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, kommer du vara på Globen imorgon?

Anonym sa...

Skulle underlätta i förhandlingarna om det inte fans puckon som envisas med att kasta sten på spelarbussar, skapa kravaller och stökar runt i största allmänhet. Tror inte att "varumärket" väger så tungt i Solna längre. Dom, som alla andra, har väl tröttnat på skiten som AIK drar med sig.

Marie Hallman sa...

anonym jäpp!!!! :D

anonym två: tror inte det hänger på det, tvisten är så gammal och solna har tydligen gjort någon marknadsundersökning där AIK ansågs vara främsta varumärket. men visst skulle alla vinna på att puckona - oavsett vilken förening de påstår sig stötta - la ner skiten de håller på med.

Anonym sa...

Visst är det märkligt att många gnagare blir som tokiga när någon säger att AIK är från Solna men samtidigt tycker att Solna ska göra allt för AIK?

Marie Hallman sa...

Anonym: undrar om du inte blandar ihop två diskussioner där och det är ju namnfråga och inte frågan var man är i från. AIK vill bli kallade just det och inget annat, Inte Solna AIK som många motståndare framför allt från Skellefteå vill få det till. Frågar du mig och majoriteten av svenska folket så finns det bara ett AIK och det är Gnaget. De där uppe heter Skellefteå, men med tillägget AIK. Så är det bara :)

Anonym sa...

Nej Marie, jag blandar inte ihop. Gnagarna vill inte förknippas med Solna och man menar att man är en stockholmsklubb som bildades på biblioteksgatan (eller var det nu var) och inte har något med Solna att göra.
Ändå anser man att Solna ska ställa upp för AIK trots att AIK IF struntar i att betala hyran osv.

Det handlar om attityd Marie och där har gnagarna en attityd alá "äta kakan och ha den kvar".