fredag 10 september 2010

Silly season SSK: Per Nygårds om värvningsläget

Mindre än en vecka kvar nu och många SSK-fans väntar fortfarande på den där spetsforwarden som klubben har pratat om att försöka värva.

Jag tog ett snack med sportchefen Per Nygårds om det och lite till.

Här har ni Nygårds tankar om...

...hur det går med värvningen av en spetsforward?

– Vi har utrymme i budgeten men vi måste ju hitta en spelare som vi vill ha också. Vi kan inte värva en som inte finns. Det är ingen som är jättenära just nu. Vi hade diskussioner med en nordamerikan men han fick kontrakt i NHL så det blev tyvärr ingenting.

... om det kan komma loss lite namn närmsta veckorna?

– Ja, sista dagen att sparka spelare billigt för KHL-klubbarna är nu, fredag eller i morgon lördag. Och där kan det bli en öppning med någon som plötsligt sitter där med bara 25 procent av sin lön. Sedan kommer det säkert att hända något där borta (i NHL) också. Det finns många som vill till Europa en än finns det ingen som har den spetsen som vi vill ha och det ska vara någon med spets om vi ska värva.

... några namn som har ryktats och önskats av fansen. Till att börja med Shane Toporowski?

– Där tyckte vi redan att vi har en sån spelare i Chabada. Han är mer en som bökar vid mål, vi skulle behöva någon som är mer snabb, en mer teknisk målskytt än han (Toporowski).

... Mark Parrish?

– Jag har bra kontakter i Dallas och där sa de att han är en ”total no!” Jag har bra förtroende för deras kunnande och åsikter så säger de det så tror jag på det. Då är det inte en spelare som vi ska ha.

... Tim Stapleton:

– Han vill inte till elitserien. Vi har pratat med agenten som säger att han helst vill till NHL och blir det inget där utan han ska till Europa så är det ”go for the big bucks i KHL” som gäller enligt agenten. Och då är det ju inget att lägga mer energi på.

... Kyle Wellwood.

– En bra spelare men han har helt fel inställning mentalt och det är ju en sak som vi också måste titta på. Ska vi ta in någon så ska det vara en person som tillför något till gruppen, som när Timrå tog in Sonnenberg. När andra hade panik för att det gick dålig var han en som kunde skrika igång folk när det var jobbigt. Han kom in och bara körde. Man måste hitta en spelare som har ledaregenskaper och energi i kombination med de andra (hockeytekniska) spetsegenskaperna som vi söker. Och det är inte alltid man hittar det man vill ha på rean.

Wellwood har helt fel inställning mentala och det är ju också en sak som vi måste titta på.

Om ni inte hittar någon alls då nu i dagarna?

– Ja då kanske det inte blir en värvning den här veckan. Då kanske det dröjer en bit in på säsongen. Det är ju inte så att vi har panik eller står där med nio forwards. Vi har ju en trupp som vi känner oss trygga med, vi behöver inte känna panik med dem. Vi har ju inga jätteskador, förutom Pakas då, som flera andra lag har, säger Nygårds.

När det gäller just Pakaslahti så pratade jag med honom lite i går under matchen mot AIK. Han trodde själv att det kanske kunde ta en till en och en halv månad innan ljumskarna är bra och det är ungefär samma tid som Nygårds är inne på när jag frågar sportchefen när han tror att finländaren kan komma tillbaka?

– Jag vet inte. Fyra veckor är väl en tid som nämnts men det är inte någon som vet riktigt. Först måste han bli smärtfri innan han kan köra och det kan ta några veckor. Han testade på is häromdagen men då hade han tagit en cortisonspruta först och när man gör det måste man vila ett par dagar, vilket är ett problem för honom som inte gillar att vila. Men sedan åkte han lite skridskor där på en träning och det kändes så där.

Är operation ett alternativ eller är det helt avfärdat nu?

– Nja, det verkar inte aktuellt nu i alla fall och det är nog inget alternativ. Det är små, små bristningar i ljumsken som måste läka. Det går att åka skridskor men det går inte att åka fort. Och man kan inte gå på halvfart i elitserien, och även om han är en som alltid ger järnet så funkar det inte att köra halvskadad. Man måste vara 100 procent och vi hoppas så klart att han är det snart men jag vet inte när.

Kan det bli så att det aldrig blir bra och att Pakaslahti måste ge upp och sluta?

– Det vet jag inte och det är upp till kroppens läkningsförmåga. Man måste som sagt vara hundra procent om det ska funka. Men just nu är det en hypotetisk fråga, och vi hoppas ju alla på snabbast möjliga comeback, avslutar Nygårds.

9 kommentarer:

BigDan sa...

Du menade väl Sonnenberg där va Marie och inte Sonntag? :) Skulle vilja se Sonntag stå och gapa på de andra att de inte producerar! :)

Mycket bra intervju och skönt att få lite klarhet i vilka spelare som inte är aktuella.

Anonym sa...

Tack Marie för en bra intervju. Du hjälper oss att få lite mer kött på benen om hur SSK/Nygårds tänker och vad som söks. Guld värt för oss nyfikna fans :)

VH/Centh

Marie Hallman sa...

Big dan: Åh sorry, det ska vara Sonnenberg! Så klart. Bra att du sa till, ska ändra :)

Anonym: Tack själv, det värmer :D

Cylinderhatt sa...

Marie, kan du inte höra med Nygårds hur SSK tänker om den nya europaligan?

Marie Hallman sa...

cylinderhatt: jo men inte i dag. Jobbar på dn i dag. Men jag ska försöka komma ihåg senare.

Anonym sa...

Ska SSK värva en utlänning till!? Har dom ingen skam över huvud taget?

Anonym sa...

Paka är på g enligt Medical team. Han kände nästan ingen smärta när han åkte på träningen. Ingen fara där inte även om intervjuen är vinklad åt det hållet..

Namnen du nämner till Nygge är från forumet av folk som vet nada, for inte visste du dom? DET hade varit intressant..
Hur är det med kontakterna???

Anonym sa...

Är det inte pinsamt att vara SSK-fan? Spelar vi inte i SVENSKA Elitserien eller? Om det här fortsätter förstår jag inte varför SSK skulle ha ett existensberättigade i ES öht?

Marie Hallman sa...

Anonym två: Det är inte vinklat åt något håll. Jag frågade Nygren hur det hade gått då när Pakas testade. Svaret som står är det som han gav. Varken mer eller mindre. Jag frågade även Pakas. Han sa att det kunde ta en 4-6 veckor innan han kunde köra. Du får välja själv om du litar på deras svar eller inte.

Namnen är dels såna jag som jag kände till, dels såna som Nygren nämnde själv då vi pratade om vilka spelare som har önskats/ det har ryktats om. Det finns säkert fler namn som har varit i omlopp men det var de här fyra som kom upp under snacket med honom.