fredag 29 oktober 2010

Fasth " Vi kämpar för varandra, det är en symbios"

 
(AIK:s målvakt har nu två hållna nollor, men hyllar hellre laget. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

3-0 för AIK mot Brynäs igår och därmed andra hållna nollan i elitserien för AIK-målvakten Viktor Fasth.
Som – precis som alltid – hellre lyfter fram laget än sig själv:
– Vi gör en riktigt bra match, vi krigar och är heta framför både deras och våran kasse och städar undan riktigt bra. Vi kastade oss, täckte skott och skymde deras målvakt, det var kul att se, säger han till bloggen.

Och just det hårda jobbet var något som laget tagit upp internt före resan till Gävle:

– Ja, det var skillnaden mellan till exempel Luleå matchen och den i går (mot Brynäs). I går var vi mycket hetare framför kassen, mycket mer desperata. Och det är ett måste i dagens hockey. Man måste vara desperat framför båda kassarna, det är så målen görs i modern ishockey.

Kollar man bakåt så var det ju så ni spelade mot både Frölunda och Djurgården (vinst på övertid respektive full tid) också?
– Precis, man kan se ett mönster för hur vi spelar och vi måste spela så för att vinna.

Varför spelar ni inte så hela tiden då?
 – Det är en svår fråga, alla vet ju att det är så man SKA spela och det är vår vilja att spela så i varje match också. Sedan vissa dagar så har man det tyngre och så men målet är att komma upp till det spelet i varje match. Sedan finns det ju ett annat lag på banan också som gör allt de kan för att undvika att vi får komma in på deras kasse. Men vi visade i går att när vi gör det så tar vi tre poäng så det är något vi måste fortsätta med.

Är det svårare att spela så mot olika motståndare? Jag menar mot till exempel ett spelskickligt eller ett mer kämpande lag?
– Nja, nej, det är klart att det är tufft om man möter bra lag men det är så moderna hockey spelas oavsett, att man har mycket folk som trycker på och går mot kassen, säger Viktor Fasth.

Det var många som skrockade olycksbådande om att han som kom från allsvenskan inte skulle hålla i elitserien. De tvivlarna har Fasth tystat med besked nu med bland annat två nollor på de 15 första matcherna.

Men att få honom att ta åt sig äran själv är som att göra snöbollar i helvetet. Det går inte.
– Nä men det är ett kvitto på att vi spelar hårt och slåss för varandra. Att vi släpper in noll mål är ett kvitto på att vi har gjort rätt över hela banan.

Och lite cred till dig själv kanske?
– Nej, det handlar om att grabbarna ger mig förutsättningar att hålla nollan likväl som jag vill ge dem chansen att vinna varje match. Vi kämpar för varandra. Man är inte själv på banan. Släpper man inte in mål så har hela laget gjort ett bra jobb. Det är en symbios.

Tror du att jag någon gång någonsin kommer lyckas få dig att lyfta fram dig själv och ditt spel? Så att du ger cred till dig själv?
– Nä, ha, ha, ha. Du kan ju försöka, ha, ha, ha men nä. Det kommer inte att hända, säger Viktor Fasth.

Men om man nu inte bara tittar på senaste matchen utan hur han själv har utvecklats, då finns det saker som till och med han själv kan lyfta fram.

För visst känner även Viktor Fasth att han har lyft sig sedan han tog klivet upp i elitserien:
– Jo jag har utvecklats och har lärt mig nya saker varje dag och i varje match. Det är lite annorlunda att spela här (i es) framför allt så är det ett tajtare spelschema. Det gäller att ställa om och göra sitt jobb i match efter match. Det är först när allt är slut som det ska summeras.

 (FOTO OLSIN SPORTFOTO)

Vad är det som har gjort att du har fått den här utvecklingen då?
– Vi (målvakter) har gnuggat mycket med (AIK:s målvaktstränare) Stefan Persson som har hjälpt mig att tajta till mitt spel. Vi har ett mantra som vi kör efter: ”Do less, get more”. Det innebär att man kortar vägarna för puckbanan och att man ska vara steget före. Det betyder jättemycket för mig att få jobba med honom och att ha den möjligheten att utvecklas.

Du sa att det är jobbigare mentalt i elitserien, är det svårt att släppa matcherna?
– Jo men man måste släppa dem för varje match är en anspänning mentalt. Man måste vara fokuserad i minst 60 minuter, ha fullt fokus hela tiden så efter en match så är man ganska trött i skallen. Det gäller att kunna komma tillbaka och ha fullt fokus på nästa träning och hela tiden egentligen.

Hur gör man för att behålla koncentrationen?
– Alla har sina olika knep, men de håller jag för mig själv, he, he. Musiken är en del, det är den men sedan har jag andra grejer, jag har bland annat en kille som jag jobbar med på den mentala biten, en kille som jag har jobbat ihop med sedan Växjötiden.

Just det här att släppa missar, det är många målvakter bra på och något jag önskar jag var bättre på. Är det något man bara måste vara bra på eller har du jobbat på det?
– Det är något man har fått lära sig med åren, att man måste gå vidare och sedan handlar det om viljan att utvecklas, att man lär sig av sina misstag och jobbar med de detaljer som finns, säger Viktor Fasth.

Som i går fick se Brynäs nye målvakt Thomas Greiss ha ännu en tung kväll. Eller egentligen var det ju laget Brynäs som inte fick till det, även om Greiss hade sin del i det.
Och Fasth är inte den som är skadeglad, tvärtom. Han känner sympati med Greiss som har fått en så tuff start i elitserien:

– Ja, det är aldrig kul att se en målvakt släppa in en massa mål. Som målvakt så vet man hur tufft det är att stå där och som målvakt är linjen mellan hjälte och syndabock alltid tunn, det är en fin gräns där och jag tycker verkligen att man måste se helheten också. Man måste se vad som händer över hela isen, visst han släpper in mål men vad händer innan han gör det? Man måste se helheten innan man dömer ut någon, säger Fasth och fortsätter:

– Greiss är en bra målvakt, annars hade han inte haft de meriter han har. Han har vari NHL i några år, då måste man ha gjort något bra. Jag tror inte man ska dra för står växlar på resultaten i hans första matcher.

I morgon lördag tar AIK emot Linköping hemma. I målet står Fredrik Norrena som är trea i målvaktsligan, har två hållna nollor han med, en räddningsprocent på 92,88 och ett GAA på 1,76. Plus en grym erfarenhet:

– Han är riktigt bra! Men vi har revansch att kräva sedan första matchen. Då var vi tillbakapressade man jag tycker ändå vi tog över spelet mer och mer i andra och med lite flyt hade fler puckar gått in. Nu är vi taggade, vi ska in och göra allt för att slå dem.

Har du gett några tips till dina utespelare hur de ska göra mål på Norrena?
– Nä, ha, ha, jag tror att de fixar det bra själva. Det gäller bara att vi håller oss till vårat spel, att vi har mycket folk in framför deras kasse. Det har många duktiga spelare men det har vi med.


Inga kommentarer: