onsdag 27 oktober 2010

Montén: " Mer fokus på anfallsspelet"


 
(Montén vill se mer fart på rören. FOTO:ANDREAS GRANDIN)


0-3 mot Frölunda och andra matchen på rad som Djurgården blev nollade framåt.

Nu höjs – återigen – röster om ett sönderläst Djurgården.
Men den kritiken ger inte Tomas Montén mycket för:
– Det där stämmer ju inte. Det är samma typ av snack som när man för ett år sedan sa att Rundblad är slarvig och lat bara för att han gör ett par misstag och så nu när det går bra så är han plötsligt ett spelskickligt geni. Det är så larvig det där, säger Djurgårdstränaren.

Och fortsätter:
– Visst finns det alltid saker att göra, detaljer att utveckla, men alla spelsystem är beroende av motståndarna och vad de gör. I går skapar vi inga bra chanser och var uddlösa,  Frölunda fick matchen dit de ville. I går spelar vi dessutom på bortplan, då spelar man en annan sorts spel. Hemma har vi ändå gått hyfsat bra, det är borta som vi inte har plockat de där extrapoängerna som man skulle vilja ha

Matchen i går var ingen höjdare. Bloggen såg reprisen i dag och inget av lagen spelade särskilt bra:

– Nej, och vi börjar riktigt dåligt, sedan kommer inte i gång. Vi hade inget tryck framåt alls och det var igen formation som såg riktigt het eller på ut. Vi gör inga mål, och det gjorde vi inte mot HV heller men då gjorde vi en okej match i alla fall, där hade vi en del chanser. I går mot Frölunda så kändes vi inte alls spetsiga, vi hade ingen riktigt fart i spelet och framförallt så skapar vi inget framåt. Vi har några småchanser framför allt i andra när vi försöker lyfta spelet efter deras mål men äh, nä det var inte bra., medger Montén.

Ni har ju ett riktigt bra lag nu, bara ett par spelare borta pga sjukdom och inget att skylla på. Och ändå funkar det inte?
– Nä, jag vet inte varför det var som det var igår riktigt. Men vi får ingen fart i spelet och utan fart så är det svårt att skapa chanser då blir det lätt för motståndarna att försvara sig hela tiden. Sedan kändes vi fega och uddlösa i går men så har det ju inte sett ute i de andra matcherna. Mot HV till exempel så var det ändå helt okej, sedan gör de 2-0 med två och en halv minut kvar. De ligger på, vi har tre pp precis innan det, sedan får de en snabb vändning där och gör 2-0. Men då var vi mer i matchen på ett annat sätt jämfört med igår.

Sex perioder utan ett enda mål nu? Det händer inte ofta i hockey, oftast ramlar det in något skitmål i alla fall?
– Ja precis, men vi har lagt mycket fokus på försvarsspel i början av serien. I början gjorde vi en hel del mål framåt men släppte också för mycket bakåt, det har vi tajtat till och nu har vi snittat runt två mål bakåt på slutet. Jag vet inte om det är det att vi har lagt fokus så mycket på försvaret så att vi har tappat fart och fantasi i anfallsspelet. Men vi pratade om det i dag, att lägga mer fokus på anfallsspelet, vi får se om det ger effekt i morgon (mot Linköping).

Nu när ni har snackat om det, vad har ni sagt då?
– Att vi inte får fart i spelet och utan fart så är det svårt att skapa chanser. Man måste skapa fart över hela banan oavsett var man är på den, man måste ha fart och fantasi i anfallen, åka mer skridskor i anfallszonen, åka mer skridskor i mittzonen och även i egen zon så att vi får upp pucken snabbare.

För några veckor sedan hade spelarna ett eget snack, det kallades snabbt för krismöte?
– Jamen... det var det ju inte. Vi pratar varje dag och just den gången var det lite åsikter bland spelarna som kom till oss, då sa VI att ta upp det där internt ni så kan vi ta det gemensamt sedan. Så det var inget krismöte, sedan har vi möten varje dag där vi tar upp vilka grunder och vilken del i spelet som vi ska jobba på men det hade vi förra året också, säger Tomas Montén.

En annan kritik som förts fram nu på sista tiden är att Djurgården skulle ha för många äldre, etablerade spelare som saknar den hunger som fanns i laget förra säsongen.
Den kritiken är än mer obegriplig än den andra menar Montén:

– Jag tycker att vi har samma mix nu som förra året. De unga spelarna som försvann har vi ersatt med andra unga killar, de äldre har vi ersatt med äldre så nä. Det är ingen skillnad. Sedan så… alltså vi gör ingen bra match i går man i övrigt så tycker jag inte att det är någon som åker runt och glider. Det är inte så att några åker runt och petar bara, utan alla jobbar hårt och gör allt man kan för stunden. Sedan  om det inte studsar rätt, då handlar det mer om form och flyt. OM vi hade haft spelare som bara gled runt och inte gjorde det de ska, DÅ hade det varit kris. Men så är det absolut INTE. Jag tycker att många jobbar hårt och försöker prestera varje dag, säger Montén och fortsätter:

– Massmedia gör samma fel nu som vi själva gjorde i början, det vill säga att man tror att det är februari, mars, april nu. Men förra året vid den här tiden så låg vi faktiskt nia (nu är DIF tia), med samma poäng som vi har nu (17 pinnar). Jag ska inte säga att vi är där vi ska vara men jag tycker inte att det är en någon kris, om man jämför med förra året. Och jag tycker vi har jobbat bort det där (att man tror man är i slutet av säsongen formmässigt fast man inte är det). Vi jobbar bättre och mer rätt nu än vi gjorde i början av serien.

Två spelare var för övrigt borta i går. Marcus Nilson var febersjuk redan före matchen, Marcus Krüger klev av efter 4.24 i första med magsjuka. Han var lite risig redan innan, försökte spela men spydde sedan i första pausen och klev av.

– Det är frågetecken för båda spelarna i morgon torsdag, konstaterar Montén.


8 kommentarer:

lan-kan sa...

Som DIF har spelat de senaste 2 matcherna är helt oacceptabelt. Ser verkligen ut som om de skiter i det. Förutom vissa spelare som man tycker trummar på. Typ Cehlin. Skärpning nu på riktigt.

Anonym sa...

Förstår att Monten måste prata neutralt med media och försvara laget utåt. Hoppas dock att det är en annan ton när tränarna o laget har genomgång. Kämpa nu DIF och visa att ni tagit kritiken på allvar. //Kokta hönan//

Marie Hallman sa...

lan-kan Jo har sett sådär ut men skiter i det, det gör de ju inte. Även om det ibland ser ut så när det låser sig.

kokta hönan: ja jag hoppas de har haft en fet och rejäl diskussion. De måste sparka varandra i baken om ingen annan gör det.

Anonym sa...

Satt o kollade på matchen på Canal plus. Satt och väntade och väntade på att Hardy skulle ta en av sina time-outer som tidigare fått igång spelet och spelarna..Men inget hände. Den kom aldrig! Och varför bänkas inte spelare (oavsett vad som står på deras ryggar) som verkar ointresserade av att spela och prestera?! Bänka t.ex. Honken, Ölvestad och Widing och plocka in några junisar som är hungriga (Claesson, Strömberg och Söder t.ex.) ..Kanske den signalen som behövs från ledarhåll?!
/Mats

Nicke sa...

Fortfarande tidigt på säsongen, så ser ingen kris i DIF men vissa saker måste ändras.


Anonym: Varför bänka ölvestad? Han krigar ju iaf på, visst han tog ett par dåliga utvisningar senast men han försöker ju väcka laget iaf.

Honken ser jag inte heller att man ska bänka, däremot kan jag hålla med om Widing.
Han är ju helt under isen, han kan de plocka ner i en 4:e kedja under tiden man försöker göra sig av med honom, han har ju inte haft ett rätt på hela säsongen.

Ge Nisse mer istid och en bättre omgivning än Widing så ska vi se att det händer grejer. Skulle kunna tänka mig en första kedja med Nisse, Otto och Mario tex.

Defensivt ser det ju bra ut men man vinner ju inga matcher om man inte gör mål så enkelt är det.

DIF behöver bli mycket tuffare framför motståndarkassen.

Ha det gott!

//Nicke

Anonym sa...

Nicke:
Widing är def. årets flopp!! Platsar inte i en fjärde kedja hekker! Låna ut honom till Västerås eller nåt! ;)
Ölvestad har enligt mig bara sett trött och seg ut (bortsett från ett ett par tillfällen). Och är långt ifrån den energiklick och aggression han visade förra säsongen.
Honken likaså - ser trött och ointresserad ut även om inte lika illa som de två ovanstående. Kan göra det mest katastrofala bytena med dräll och slarv på egen blå.

Intressant konstellation med Otto, Nisse och Mario! =)

En som dock KÄMPAR i varje match är Tjärna! Han är Mr Djurgården denna säsong!! Lyft fram honom Hardy!!
Sen finns ju Falk, Sillen och Brodin också! =)

Börjar bli peppad inför ikväll! Vi ses då!

/Mats

Anonym sa...

Nu får dom fanimej ta sig i kragen och börja kämpa och visa hjärta. Frölundamatchen var tyvärr pinsam från DIFs sida. Så länge dom ger 100% och försöker så ska man inte gnälla men man kan ifrågasätta sig om många kunde titta sig i spegeln efter VF matchen.

Mårten

Marie Hallman sa...

Mats: jag såg också den matchen, i repris. Ingen höjdare. Såg segt ut från båda håll vilket gör att förlusten känns ännu värre. Vet inte om det hjälper att bänka folk men kanske värt att pröva?! Problemet är ju att det bara är en 4-5 som känns pigga och då blir det få kvar...

Nicke: Håller med dig i det mesta där!

Mårten: nä man hoppas ju att de skrikit lite åt varandra, eller vad som helst för att få en reaktion. Det här kan ingen vara nöjd med