fredag 8 oktober 2010

Niclas Wallin: "Vi har ett lag som definitivt kan gå hela vägen"

(Wallin är redo för jakt på ny buckla. Foto.www.hockeymedmariehallman.se)

NHL-premiär i kväll på Globen där San Jose möter Columbus.
Det är nog främst Douglas Murray som har ögonen på sig av svenskarna.
Men jag vill passa på och slå ett slag för Niclas Wallin.
Den förre Lulelåspelaren som har vunnit Stanley Cup med Carolina och nu jagar ett till årtal att sätta under sin tatuering av bucklan på vänsterarmen.

Jag snackade lite med Wallin tidigare i veckan och han såg verkligen fram emot premiären:
– Det ska bli fruktansvärt kul. Hela släkten, 14 personer från Boden, kommer ner också. Så det är kanon.

Hur många biljetter har ni egentligen?
– Vi har tio biljetter var men sedan dealar man till sig de man behöver, så brukar vi göra där borta, det är ju inte så ofta jag behöver mina biljetter där då får jag några här från killar som inte har så stort behov av sina plåtar här, säger Wallin.

De flesta hockeyspelarna har en avslappnad attityd till media, Niclas Wallin har en i kubik. Det finns alltid tid till ett snack, ett leende, en skön kommentar.
När han klev av isen och jag knallade fram hördes ett glatt ”men tjeeeeeeeeeena! Är du här!”

Och då ska ni veta att det var ett bra tag sedan vi sågs senast.
En av herrarna i NHL-s presstab störde sig på att att jag och ett par reportrar till började göra intervjun sådär direkt vid isen men Wallin log avvärjande och sa bara:

- Its okej! Im with friends!

Wallin har en annan sympatisk sida också, mannen är obotlig optimist och envis som få när det gäller att pressa sig själv för lagets bästa.

Jag glömmer aldrig när han spelade i Luleå och hela laget var mer eller mindre däckat i magsjuka. 10-12 av spelarna kom till match i Gävle (övriga låg hemma och spydde) och spelade om jag minns rätt oavgjort mot ett Brynäs där alla var friska.

Efter matchen, när det var dags för intervju, hojtade Wallin:
– Stanna! Jag är magsjuk! Du måste stå några meter bort!

Sedan stod vi och hojtade frågor och svar fram och tillbaka i en korridor i Gavlerinken. Wallin förklarade att det var de som var ”minst sjuka” som hade varit på isen den där kvällen. ”De som antingen inte hunnit bli riktigt sjuka än, eller är på väg tillbaka” som spelade. Själv hade han spytt i båset mellan bytena. Sanslöst.

Men just den inställningen har han haft nytta av i NHL.
När han fick problem med en inflammerad slemsäck i en fotknöl i våras, bet han ihop och körde på så gott han kunde.

Han missade några matcher, men spelade ändå åtta av 15 matcher i Stanley Cupslutspelet. I somras opererade han foten, läkarna rensade bort de ärrvävnader som orsakat cirkulationsproblem i fotleden.
Någon månad efter fick han en ny infektion där operationen gjorts men efter ett mindre ingrepp till och antibiotikakurer så är han nu fit for fight.
Så gissa om premiären är efterlängtad av norrbottningen:

– Ja personligen så … känns allt jättebra nu, speciell jämfört med i fjol då jag gick igenom värsta skadehelvetet. Jag hade problem med en fot slutspelet. Jag var så less, och det är knappt så jag orkar prata om det längre men jag fick verkligen kämpa mig igenom varje match och kunde knappt gå. Nu har jag opererat foten, den känns jättebra. Nu kan jag gå normalt när jag går ut ur omklädningsrummet efter matcherna, det är skönt, konstaterar kämpen Wallin.

Och som den sympatiske människa han är hade han även några varma ord till övers för Andreas Lilja som åkte med hela vägen till Sverige på tryout och på flyget från Tyskland till Sverige fick veta att han inte skulle få en plats i San Jose utan att det bara var att åka hem utan att ha spelat en sekund på turnén.

– Jag lider med honom (Lilja), lite jobbigt att åka med hit och får höra det här men han har ändå fått visa upp sig på västkusten nu, för lagen där. Det är bra. Och han har kört som fan i somras, hade bland de bästa testvärdena i laget, har är i bra form det märks, säger Wallin.

San Joses sista träningsmatch i Tyskland tyckte han gick sådär:
– Vi vann på straffar till slut men nu var inte de bästa förutsättningarna direkt… du vet här där kom vi till isen direkt från flyget, vi kom och skulle spela Nordamerikans hockey på stor is, det gick ju… sådär.
Men det var en kul match och rätt kul besök där, vi hade en liten golftävling och så var vi till militärsjukhuset och hälsade på (nordamerikaner) där.

Wallin har som sagt både vunnit Stanley Cup (2006 efter seger i finalen mot Edmonton) och varit med och förlorat en Stanley Cup final med Carolina (mot Detroit 2002)

Dina förväntningar i år?
– Vi har ett lag som definitivt kan gå hela vägen, det är de förväntningar och de mål som vi har också. Jag har ju varit med och spelat slutspel tidigare och det finns inget roligare. Nu får jag dessutom vara med laget från början, får höra hur de tänker och vill spela. Vi har fått behålla 80-85 procent av laget, ska spela mer intensivt, har ett lag som gillar att hålla i pucken . Det känns som vi har en riktigt bra chans att gå hela vägen den här gången.

Inga kommentarer: