fredag 15 oktober 2010

Oscar Ahlström: "Backarna är lite smartare i elitserien"


(Oscar Ahlström på Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Tredje segern (4-3 mot Modo) och andra trepoängaren för AIK i går.
Klart att alla i Gnaget var glada idag, fredag.
– Ja det är vi, he, he. Skönt att vi vände och vann till slut, säger Oscar Ahlström.

Och det här var en seger som AIK behövde efter alla hedersamma uddamålsförluster.
– Vi hade lite flyt där och fick med oss ett mål på slutet. De hade chanser de med, men vi också, vi hade ribbskott, jag hade öppet mål och det hade nog kunnat gå hur som helst där ett tag men sedan var det skönt att Johan (Andersson) fick in pucken (4-3) där på slutet.

När jag såg att Modo hade gjort 3-2 så tänkte jag att nä men vad fan inte nu igen. Fanns såna tankar hos er med?
– Nej, för det kändes som att vi var med. Vi hade fortfarande chansen i och med att vi hade mycket spel i deras zon, säger Oscar Ahlström.

Som alltså även hade världens läge 14 minuter in i första. Ahlström stod plötsligt framför öppet mål, Modomålvakten Niklas Dahlberg stod helt fel men lyckades göra en 180 graders vändning och kasta sig så att pucken studsade på hans klubba och in i plocken. Dyngflax. Typ.

– Ja, precis, ha, ha. Jag fick pucken lite långt fram där och när det är öppet mål så är det lätt att man blir lite halvstressad. Man kan faktiskt bli det när man känner att man måste sätta den, man börjar tänka att nu är det öppet mål, nu måste jag få iväg pucken…

Man skulle ju annars kunna tänka sig att man tänker ”öppet mål! Fan vad gött!”
– Jo och så känner man väl också men tja, jag fick väl iväg ett skott. Eller skott och skott. Jag fick inte på någon riktig träff. Pucken hamnade i lite för bra höjd för honom, den kom lite för perfekt för målvakten. Han läser ungefär var pucken ska hamna där han når den. Skulle pucken ha gått upp i taket så hade han inte kunnat ta den, eller om jag hade lagt den längs isen. Det hade varit svårt att hinna för honom om jag hade lagt den där.

 Så den hamnade perfekt fel och mitt på för honom?
– Ja precis, ha, ha men det var inte så mycket…. Alltså det är klart att det är surt men man kan inte göra mycket mer än köra vidare sedan. Men det var irriterande dels att jag missade och dels att han fick den i plocken också! Annars hade vi ju kunnat få en retur och göra mål på den, säger Ahlström.

Som spelades fram av brorsan Victor till AIK:s första mål efter fint klapp-klapp spel några minuter före missen.
– Ja det målet lyckades jag ju göra men jag missar öppet mål, ha, ha, ha.

Det kanske är lättare när man inte hinner tänka och kör med ryggmärgen?
– Jo, det är väl så det brukar vara, he, he.

Modo tog över ledningen 9.44 i tredje, Per-Åge Skröder gjorde 3-2. Och då hängde det som sagt ännu en hedersam uddamålstorsk i luften men AIK vägrade ge sig. Nyförvärvet Rastislav Pavlikovsky satte 3-3 efter 13.44 och sedan fick Johan Andersson avgöra - igen. 4-2 kom med 1.18 kvar till full tid.

Efter matchen poängterade tv-skytten i tv att just vändningen kan komma att bli viktig för AIK och det håller Oscar Ahlström med om.
– Jo men det är alltid skönt att veta sedan att man har gjort det tidigare, då har man det med sig i fortsättningen, säger Oscar Ahlström.

Men om du ska jämföra den här vinsten med matcherna där ni har uddamålsförlorat, vad gör ni annorlunda?
– Det är väl småsaker egentligen. Nu gör vi det där extra målet men som i Skellefteå borta så hade ju Dick (Tärnström) friläge och hade kunnat göra mål på slutet men då gick inte pucken in, ny lyckas vi få in två puckar på slutet.

Så det är mer än slump att det händer just nu? Det är inte så att ni har ändrat och donat i spelet?
– Nej, precis utan det är mer att vi hade flytet med oss istället för emot oss den här gången.

Tvillingarna är ju som många i AIK:s trupp nya i elitserien men det har inte märkts så mycket, med undantag av första matchen.
– Det har gått bra, vi har kommit in bra i elitserien både jag och brorsan. Vi ska bara jobba på och försöka få in fler puckar på mål och sätta fler chanser men annars har det funkat bra.

Vad har varit svårast i omställningen från allsvenskan?
– Hm det är svårt att säga faktiskt. Backarna är lite smartare men det skiljer inte så mycket i tempo. De kanske inte rusar ut i hörnorna på det sättet som vissa backar gör i allsvenskan, elitseriebackarna har lite bättre koll och är smartare med pucken när de har den. Men tempot skiljer inte så mycket. Sedan, i allsvenskan så kan man åka och gömma sig lite och ändå klara sig bra men här måste man vara med i skallen hela tiden. Annars så blir det lätt misstag och mål emot.

Oscar och Victor parades i går ihop med nyförvärvet Rastislav Pavlikovsky. De fick en träning ihop och det funkade okej tycker Oscar.
 – Vi gjorde en bra första period hela femman, sedan var det mycket utvisningar och mycket pp och så, så det var inte så mycket byten (i andra och tredje).

Har du och Victor känt någon oro inför att petas ur truppen när de nya spelarna nu kommer in?
 – Nja, jag vet inte. Jag har inte känt någon oro sådär. Man får ta det som det kommer, man kan ändå inte göra mer än sitt bästa. Och skulle det bli så, så finns det ju andra lag.

Hur har det gått, på den enda träning som ni har haft, att släppa in honom i spelet?
– Jag tycker vi har haft ganska lätt för det. Vi har ändå bytt den tredje spelaren ganska ofta i AIK, det är väl ingen sådär som vi har spelet med under en längre tid.

Det brukar ju annars snackas om att det är svårt att spela in sig med tvillingpar? Sedinarna har fått höra mycket av det till exempel?
– Ja men jag vet inte… det blir mest sånt prata bara för att vi är tvillingar. Det är samma som snacket att ”ni är bara ute i hörnen” men kollar du på andra kedjor så är de lika mycket ute i hörnen dem och det är samma om en annan kedja ska spelas ihop, det blir bara mer snack om det för att vi är tvillingar.

Men när det kommer en ny kille, snackar ni något om hur ni ska få med honom i erat spel?
– Ja det gör vi, vi har ju ett spel som hela laget ska spela efter med uppspel och så och det är väl det man snackar om mest, det andra får komma mer naturligt.

Men erkänn nu att om ni anfaller alla tre, letar du inte lite extra efter Victor då?
– Nej, men jag vet vart han är. Så då blir det kanske att … jag vet att han är där eller där borta och då blir det automatiskt att man lägger pucken till honom. Sedan kanske den andra killen också är fri men honom ser man inte lika fort, he, he, säger Oscar Ahlström med glimten i ögat.

I morgon väntar Timrå borta, AIK åker tåg upp på lördagen.
När lagen möttes på försäsongen var AIK ”inte alls med” säger Oscar som nu hoppas på uppryckning och revansch där.
För ta två segrar på raken, visst ska även AIK kunna göra det i elitserien:

– Ja för fan, det är klart vi kan. Det ska vi lösa. Vi vill alltid vinna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt Oscar! Grym balja mot MoDo! Nu kör vi för 3 nya fräscha poäng mot Timrå!

Marie Hallman sa...

Anonym: jag gillar verkligen twinsen, de har skön inställning. Bara ösa på!