söndag 31 oktober 2010

Stefan Johansson "Vi har lagt ner bättre skitjobb "


( Stefan Johansson, älskar att ta skitjobbet. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Vinsten mot Brynäs tidigare i veckan gav inte bara tre poäng.

Det gav ett bättre självförtroende också.
– Klart att den segern betydde en hel del. Det är alltid skönt att ha en seger i ryggen när man går in för nästa match. Det självförtroendet tog vi med mot Linköping, säger AIK-backen Stefan Johansson.

Och visst märktes det. Det AIK som förlorad med 1-5 mot Linköping i premiären vann nu (på lördagen) med 2-1 och spelade framför allt som ett elitserielag. Det gjorde man inte i första matchen.

– Nu var det en riktig laginsats. Vi gjorde en bra match rakt igenom, från försvar till anfallsspelet, säger Johansson.

Vad var största skillnaden nu jämför med premiären?
– Den största skillnaden var nog att vi hade lite för mycket respekt för dem i premiären, det var lite nytt för många i laget då, men nu har vi kommit in i det och vet hur det fungerar.

Nu är Linköping förstärkta med Hlinka, Hlavac och Melichar. Märktes det?
– Nja, det märktes inte någon större skillnad, vi gjorde en bra match båda lagen. Det blev ju bara 2-1 så det ar tajt. Och var det någon skillnad så var det väl i så fall att vi gjorde en bra match, ha, ha.

De har ändå ett riktigt bra lag på pappret:
 – Ja men det är inte alltid det lag som har det starkaste laget på pappret som vinner, he, he.

Nej men det var nog få som förväntade sig att ni skulle slå dem?
– Kanske men så tänker inte vi. Vi vet att vi kan slå alla lag, det tycker jag verkligen. De resultat som vi har gjort har visat att vi är med i matcherna. Vi har hugg på alla lag, det känns bra att man har det med sig.

Det känns som att ni har varit som varit två olika lag på sistone. Ett i matcherna mot SSK (2-3) och Luleå (0-3) och så ett mycket bättre mot Brynäs (3-0) och LHC (2-1)?
– Jasså, jo men det är mycket tillfälligheter. Vissa matcher vinner man, andra förlorar man men i grunden så är det hårt jobb som alltid ligger bakom en vinst. Och vi har lagt ner bättre grundjobb de senaste matcherna. Det ger resultat för just skitjobbet, att varje spelare ska göra sitt är viktigt. Man kan säga att vi har lagt ner bättre skitjobb, det måste man också göra om man ska vinna.


(FOTO OLSIN SPORTFOTO)

Men mot SSK och Luleå såg ni lite nertryckta ut, mentalt?
– Nja, det vet jag inte men skillnaden då var mer att… alltså vi lägger ner det jobb som krävs för att vinna matcherna nu. Det är så pass bra motstånd så att lag som jobbar hårdast oftast kommer att vinna. Så är det faktiskt. Det är så pass tajt och så jämna lag att de som lägger ner mest jobb, tar mest skitjobb, oftast går segrande ur matcherna, säger Stefan Johansson.

Det är inte så ofta han gör mål men mot Linköping satte han 1-0 målet. Han skulle gärna göra fler mål, men det är ju inte riktigt det som är hans jobb.

Hur tycker du att det har gått för egen del så här långt?
– Det har gått bra. Man kommer in i det mer och mer, man känner liksom för varje match som går att man utvecklas och spelar sig erfarenhet av att spela i elitserien. Det går framåt just för att man får fler matcher i bagaget.

Det är ju lite lustigt att det har gått bra mot lag som just Linköping, Frölunda, Djurgården, förväntade topplag. Är det för att ni får slå lite extra ur underläge där?
– Nej det tycker jag inte. Först och främst så måste jag säg att det är 12 bra lag med i serien. Jag tycker inte man kan titta för mycket på tabellen heller. Där finns lag i toppen och i botten men alla är bra, jag tycker inte man kan säga att det finns några speciella topp eller bottenlag.

Hur ska ni orka hålla ångan uppe hela säsongen? Det är ju många som tvivlar på att ni pallar?
– Vi är bra tränade, från grunden och vi kommer att gneta på hela säsongen. Vi kommer inte att lägga oss ner och dö utan vi ska kriga som fasen för att komma så högt upp som möjligt och då gäller det att vi är noggranna med allting, säger Stefan Johansson.

En annan faktor som lyfter AIK är sammanhållningen i laget. Det må vara många som tvivlar på Gnaget men det hjärta som tog de svartgula upp i elitserien finns fortfarande kvar.

– Ja vi har en bra sammanhållning, tror på oss själva och är inte alls oroliga att vi inte ska orka. Sedan hur sammanhållningen märks… det känner man bara. Man trivs bra i laget och allt funkar bra runtikring, det kommer lite av sig själv.

 På måndagen väntar Frölunda på Hovet. AIK vann ju första mötet, med 1-0 efter förlängning borta.

– Jag ser verkligen fram emot den här matchen, det blir en rolig match tror jag. Det är en så pass viktig match och såna är alltid kul. Om det blir lika tajt som i första matchen vet jag inte men det är inte så många matcher som slutar noll ett, ha, ha. Men det är inte omöjligt. Vi ska försöka hålla tätt bakåt och förhoppningsvis släppa in noll mål, he, he.

Och där har ni bra hjälp av Victor Fasth som, mot alla spådomar, har hållit nollan i två matcher redan.
– Ja, vi känner en trygghet i att ha Fasth där bak. Speciellt som back är det skönt att ha den tryggheten. Man vet hur han agerar i vissa lägen, det underlättar hela vägen. För i och med att man vet hur han agera så kommer det naturlig hur vi (backar) ska agera också.

Inga kommentarer: