onsdag 24 november 2010

Ottosson: " Det borde gå att plocka ut mer av det här laget"

 
 (Kristofer Ottosson, fotad hemma på Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Luleå är starka hemma. Det fick Djurgården känna på efter en halvdan insats uppe i Coop arena, konstaterar Kristofer Ottosson:
– Jag kan inte säga att vi gör en bra insats direkt. De trycker tillbaka oss långa stunder i vår egen zon. Det får en del chanser men tar udden av vårat spel så att vi får lägga mycket kraft på att försvara oss. Så det var väl sådär.

Luleå har bara en förlust hemma på de första 11 hemmamatcherna. Den förlusten kom dessutom i förlängning (då Timrå vann på öt den 20 november) så än så länge har ingen fått med sig alla tre poängen från Luleå.

(En himla massa Luleåspelare. FOTO JIMMY PETERSON)

Vad är det då som gör de så sjukt starka?
– Jag vet inte faktiskt men av traditionen så är ju hemmaplan lite bättre för alla lag, sedan verkar Luleå vara bra i år och då blir de extra bra hemma men någon vettig förklaring har jag inte. Det är ju inget lag som spelar annorlunda hemma egentligen, det är ju ändå samma spel hemma som borta.

Har de något i spelet som sticker ut?
– Nja men det märks att de jobbar hårt och backcheckar hårt. De kommer ofta hem med fem spelare tidigt och överbelastar hårt i egen zon, de vinner ofta pucken genom att de gör det tillsammans. De gör det med en tanke och ett hårt jobb, det är de duktiga på, säger Kristofer Ottosson.

Djurgården sköt bara fem skott i första, sex i andra men vann skotten med 14-9 i tredje.
– Vi hade inte så mycket egentligen i de två första perioderna sedan blir det väl naturligt att de som leder backar lite. Det blir gärna lite annat spel då från laget som leder respektive ligger under. Att just de forcerar lite.

(Hardy Nilsson har lite att fundera på. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Jag tycker det är lite svårt att sätta fingret på eran insats i höst, det är lite mittemellan på något sätt. Inte kanonbra men inte skitdåligt heller, det är liksom mittemellan?
– Ja, generellt så är vi lite ojämna. Jag vet inte vad det beror på riktigt. Vi gör bra insatser, det gör väl alla men som vi gör idag så är vi inte riktigt nära. Vi är med i matchen men gör ingen gedigen insats, det är lite uddlöst, jag vet inte varför, säger Ottosson och fortsätter:

– Det är väl en känsla också… vi är med i matchen och har chansen att vinna, sedan gör de 3-1 i öppen bur. Men matchen lever ända till dess och även efter det. Det är inte så stora skillnader i matcher men det är lättare när man får ledningen. Sedan är det slumpartat vem som får det så även om känslan är att det svänger mycket i matchen så gör det inte det. Det är snarare smådetaljer, som vem som gör första målet och sånt, som avgör.

Men en sak skiljer ut sig markant, säger Djurgårdsforwarden:
– Vi har inte riktigt den energin som vi hade på slutet av förra säsongen när vi drev på hela tiden. Då kändes det som att vi hade en jäkla energi. Den har saknats lite än så länge men den kanske kommer. Det kan vara det som gör att det upplevs som lite upp och ner.

Hur kan den energin saknas?
– Alltså vi vill ju ha den energin hela tiden, men det vill ju motståndarna också. Alla vill ha initiativet och lägga ner pucken och jobba fast det den. Men jag vet inte varför… det är väl dels att man har en gemensam tanke och ska du lyckas så ska alla ställa upp på den till hundra procent hela tiden. Jag vet inte om vi har mer att plocka ut där kanske. Kvalitetsmässigt så har vi ett jättebra lag, det borde gå att plocka ut mer av det här laget.

(Tjärnqvist gör ett försök.. FOTO JIMMY PETERSON)

Tittar man enbart på pappret så har ni ju ett bättre lag än förra året?
– Ja det är jag beredd att hålla med om. Men alla måste leverera, alla måste funka tillsammans. Det är så många bitar som måste funka och falla på plats även om man går spelare för spelare. Och de vore tråkigt att hamna i mitten eller där nere i tabellen. Det går fort med matcherna nu, det gäller att avancera och bita sig fast nu, sedan är det för sent, säger Kristofer Ottosson.

På torsdagen väntar Frölunda hemma. Ett sargat Frölunda som på tisdagen gjorde ännu en djupdykning.
– Fast vi har ju ingen aning om hur de kommer att spela. Vi får försöka göra en bra mach själva i stället och hoppas att vi vinner genom det. Hur motståndarna spelar, spelar ju inte så mycket roll. Det är vad vi själva presterar som kan bli bättre. Ska man vinna en match mentalt också så är det bästa att gå ut och vara det bättre laget på isen bara. Det är jobbigare än om någon försöker snacka motståndarna ur balans.

3 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Det största problemet är ju att Djurgården har så sjukt svårt att göra mål!

Widing behöver verkligen komma igång! Ja några till får gärna kliva fram!

Marie Hallman sa...

Niklas Persson: Ja det är värst vad det knyter sig, svårt att förstå varför faktiskt!

Niklas Persson sa...

Det är bara hoppas Widing får peta in en skitpuck. Tror det släpper då! Proppen ur!

Mackan kom ju igång sent förra året, så jag är inte orolig ännu. Inte för ofensiven i alla fall!

Däremot är det ofta lite virrigt i defensiven. Lite väl mycket pillande på pucken! Ut med den ur zon!!