söndag 28 februari 2010

Grattis Kanada

Känns ju bittert att säga det men grattis Kanada.
Fatta vilket party det kommer att bli där borta.

Jag höll en tumme för USA och vilken spänning det blev när jänkarna kvitterade med bara 25 sekunder kvar att spela. Eller om det nu var 24,7 sek....

Är det något jag saknat ofta i svensk landslagshockey de senaste åren så är det just det jävla anamma som alla nordamerikaner visar oavsett på vilken sida av gränsen de bor.
Det finns inga gamnackar, inget spela säkert, bara ösa, ösa, ösa.

Eller som Tommy Söderberg skulle ha sagt, ända in i kaklet. Och lite till...

Den känslan fanns i Tre Kronor 2006 men sedan har det varit ... jag vet inte men även om det blivit medaljer och även om det spelats bra matcher så har jag allt för ofta saknat den där spunken. Speciellt i de lägen när de har gått emot.

Vi har ju bra spelare, vi har unga fräcka talanger på väg upp. Så visst finns det hopp.
Och nu tar Pelle Mårts, mannen som gillar att testa det oväntade över. (Eller okej då, efter VM om inget händer innan dess, men dock)
Det båda gott.

Roger Melin: "Roligt att det drar ihop sig"


(Roger Melin ser fram emot veckan som kommer, det är nu det ska avgöras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK lyckades inte ta död på ett vilt kämpande Sundsvall.

Det blev förlust med 1-2 borta, samtidigt som Växjö vann sin match.

Därmed blev striden om de tre direktplatserna till kvalserien ännu tajtare.

– Men vi har fortfarande allt i egna händer, konstaterar AIK-tränaren Roger Melin.


Leksand, som oväntat tappade poäng mot åttan Borås häromdagen toppar fortfarande tabellen med 102 poäng.

Men det blev skifte på platserna närmast under när omgång 49 spelades klart idag (söndag).


Växjö vann och klev upp på andra platsen med 96 poäng.

AIK som förlorade mot Sundsvall åkte ner ett pinnhål till tredje platsen och står på 95 poäng.

Almtuna, som gått starkt på slutet skuggar på fjärdeplatsen med 94 poäng.

Upplagt för rysare den kommande veckan alltså.


Men varför förlorar AIK uppe i Sundsvall då?

– Ja vad ska man säga, det är en match där vi inte gör mål och de får en ledning att spela på. Då är de täta och svåra att komma in på mål på. Vi har tappat poäng i tre av de fyra senaste matcherna här uppe, under de här två senaste säsongerna, så SÅ konstigt är det inte att vi förlorar med 2-1 mot Sundsvall borta, säger Melin.


Varför är Sundsvall så svårspelat för er då? De ligger ändå i botten och ni i toppen?

– Jo så är det väl i och för sig men vi har haft svårt mot lag, på bortaplan, som spelar på det här viset där de spelar för sitt liv. De spelar för sin existens just nu, då blir de svår att slå. I den situation som de befinner sig i så är man som ett lejon som kämpar för sitt liv.


Men ni har ju också en del att kämpa för. Om man säger så…?

– Ja absolut men vi behöver kanske inte slåss för vårat liv i alla fall. Sedan har vi förlorat mot andra bottenlag också. Och det är inte bara vi. Det är ganska många topplag som har problem med bottenlagen. Leksand har också haft det och förlorat mot bottenlag, till exempel.


Det fenomenet är intressant i sig ju. Varför blir det så, rent logiskt ska topplagen väl vinna åtminstone åtta matcher av tio mot bottenlagen?

– Jo men det är inte så jäkla lätt för man (topplagen) kommer i en sits där man – i varje situation – förväntas vara det spelförande laget. De (bottenlagen) kan hela tiden fokusera på att spela ett tajt försvarsspel och kontra hela tiden. Det är inte lätt situation att spela i. Det är bara titta på hur det gick för Tre Kronor mot Slovakien. Det är inte lätt att få hål på såna lag, säger Melin och fortsätter:


– Sedan när de (lagen på nedre halvan) spelar mot medellagen så får även de det svårt för då ska de plötsligt föra spelet hela tiden och det har de inte kunskap till. Vi vinner ändå 75 procent av de här matcherna för att vi är ett bättre lag. Sedan kommer det en förlust här och där för att man inte orkar bära det hela vägen. Det är inte så märkligt, slår AIK tränaren fast.


Vilka tre lag som tar direktplatserna och vilka fyra lag som får spela playoff avgörs i veckan som kommer.

Tabelltrean AIK har nu Mora på onsdag och Örebro på fredag hemma och avslutar serien med Malmö borta.

Tvåan Växjö har Almtuna borta, Leksand hemma och Borås borta kvar att möta medan fyran Almtuna då möter Växjö hemma, Västerås borta och Troja Ljungby hemma.


– Vi har ju allt i egna händer nu, har två hemmamatcher av de tre som är kvar. Almtuna och Växjö möts nästa gång. Så gör vi bara vårat så är det lugnt. Och det känns bra att vi har två hemmamatcher på en gång nu och att vi kan avgöra på egen hand.


Känns som ni måste ta tre raka segrar nu då?

– Nja, det beror ju på hur de andra matcherna går. Det är säkert fler lag som kommer att tappa poäng.


Jag såg på forumet att en del fans undrar om ni pallar trycket? Och att det var pressen som fällde er idag mot Sundsvall?

– Jaha men folk får ju tro vad de vill. Jag tycker ändå att vi gör en hygglig match, det är tillfälligheter och inget annat som avgör den här matchen. Det var inte mer än så.


Okej, hur känns det inför veckan som kommer då? Jobbigt nervöst eller pirrigt spännande?

– Äh det är bara kul. Det är roligt att det drar ihop sig, att det börjar gälla mycket. Det är alltid roligt att spela såna matcher, avslutar AIK-tränaren Roger Melin.

Julian Jacobsen: " Första gången i mitt liv som jag får matchstraff på seniornivå"




(Julian Jacobsen var besviken över att hans matchstraff avgjorde matchen men har nu bara tre pinnar mot Rögle framför ögonen. Foto:hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

SSK hade 4-3 och tre minst sagt nödvändiga poäng inom räckhåll.

Då kom matchstraffet som förändrade allt.

– Det var tyvärr det som avgjorde matchen. Jag var så besviken efteråt, säger Julian Jacobsen.


Det har gått en natt sedan det olycksaliga matchstraffet.

Och SSK-forwarden begriper fortfarande inte varför han fick det.


– Alltså det var ju ingenting! Jag pratade med tränarna igår efter matchen om det. Vi kom med ganska hög fart båda två. Han svänger till höger, jag till vänster så vi svänger samma sväng där. Hans ben är nära mig så han ramlar medan jag står kvar. Det var fan Hollywood på det där, säger Jacobsen.


Men jag såg (på sammandraget) att du också flög omkull.

– Jo, det är ben mot ben. Men mer än så är det inte. Jag kanske ska ha två (minuter) för tripping men inte fem och game. Men okej, det går så snabbt så det är kanske så att domarna inte ser ordentligt och när han sedan ligger kvar på isen som om knäet gått av, i fan två minuter. Då blir det så. Men jag har mina ben samlade och att man krockar är sånt som händer under en match. Synd att det tog så illa för domaren, säger Jacobsen.


Som satt och våndades i omklädningsrummet under resten av matchen.


– Jag var så besviken. Och hoppades att det inte skulle kosta oss matchen men det gör det. De gör två mål i pp. (djup suck). Det är fan… vi hade verkligen behövt de där tre poängen. Och hade inte det här hänt så hade vi fått tre poäng, det garanterar jag. Så det var det som avgjorde matchen. Tyvärr.


Vad sa resten av laget när de kom in efteråt?

– Inte mycket. De var jättearga förstås. Men det förstår man ju. Jag bad om ursäkt, det räckte med det. Det är ändå grejer som händer i hockeyn. Och det var faktiskt första gången i mitt liv som jag får matchstraff på seniornivå!


Typiskt att det hände nu då?

– Ja verkligen. Men så är det. Det är bara att jobba vidare. Vi har en match i morgon (måndag). Där SKA vi ha tre poäng, slår den danske forwarden fast.


SSK hade en lättare träning på söndagen där man åkte av sig mjölksyran från lördagsmatchen och började ladda för Röglematchen på måndagen.

Södertälje har blandat och gett mot tabelljumbon. Det blev förlust på över tid (2-3) första matchen hemma, vinst borta (4-1) i andra matchen, förlust hemma (0-3) i tredje och vinst borta (2-1) senast.


Det är med andra ord bortasegrar som varit modellen men den trenden ska brytas nu, lovar Jacobsen.


– Vi funderar inte på vad som HAR hänt. Vi kollar på framtiden istället. Och vi ska vinna varje match nu, det spelare ingen roll vilka vi möter. Vi ska köra hårt för tre poäng i varje match.


Vad talar för er tycker du?

– Först och främst så har vi hemmaplan. Sedan är vi ett bättre lag på alla platser. Vi ska ha tre poäng och är helt klart favorit i den här matchen.


Ni är ju i ett trixigt läge nu där ni inte längre har tabelläget i egna händer. Hur hanterar ni det?

– Alltså, vi tänker bara på det vi kan påverka och det är att försöka vinna varje match. Vi kan inte åka runt och hoppas att Timrå ska förlora sex om vi bara vinner tre utan vi ska gå in och försöka vinna varje puck, göra så gott vi kan för tre poäng i varje match själva.


Och om det blir kvalserien ändå?

– Då tar vi det som det kommer. Då kör vi hårt där. Men nu satsar vi på att sluta som nummer tio och få nytt kontrakt. Det kommer vi klara, det tror jag helt bestämt! avslutar Jacobsen.

COPYRIGHT: www.hockeymedmariehallman.se

Jacob Josefson "Vi vann. Det var det viktiga"


(Jacob Josefson tror på spel på tisdag mot Brynäs. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det var nog en och annan Djugårdssupporter som höll andan när Jacob Josefson fick ledas av isen med en befarad knäskada igår (lördag).

Men Josefson kom tillbaka i spel fem minuter senare och idag är knäet:

– Helt okej. Det gör ganska ont, jag fick ju en liten bentackling men det är okej, säger Djurgårdsforwarden.


Och någon fara för spel på tisdag ska det inte vara:


– Nej det tror jag inte. När det hände gjorde det sjukt ont men sedan när smärtan hade lagt sig kunde jag fortsätta matchen så i dag känns det ganska bra. Jag satt väl i en fem minuter (efter smällen) och tog det lite lugnt, sedan började smärtan domna bort lite så att jag kunde spela vidare. Så jag hade väl tur i oturen kan man säga.


Det blev en svängig match mot SSK. Djurgården inledde med att kopplade greppet tidigt genom mål av Andreas Holmqvist, SSK kom tillbaka vände och tog över taktpinnen. Och ledde med 4-3 när SSK-forwarden Julian Jacobsen fick fem minuter plus matchstraff. Sedan var det Djurgårdens tur att vända. En vändning som gav vinst med 5-4.


– Jag tycker ändå att de två första perioderna har vi chanser att göra fler mål än dem. Speciellt i första kanske, sedan blir det lite byta-chanser-hockey men det kanske är naturligt eftersom det var länge sedan båda lagen spelade riktiga tävlingsmatcher. Men det kommer väl att bli bättre framöver för vår del. Vi vann i alla fall, det var det viktiga, säger Jacob Josefson som var lite snuvig när vi pratades vid under söndagen.


Före matchen sa SSK-tränaren Peter Popovic att ”Djurgården spelar annorlunda än alla andra lag”. Och att de skulle köra lite annan taktik mot er. Något du märkte av?

– Nä jag vet inte, ha, ha. Men de startar matchen på ett bra sätt och jag tycker att SSK har spelat bra på slutet. De har visat moral när de har vänt och tagit in poäng i slutet av matcherna så vi visste att det inte skulle bli en lätt match.


Deras motdrag mot er ”annorlunda hockey" då?

– Hm ska jag vara ärligt så var det inget jag tänkte på, ha, ha, ha. Men de var inte långt ifrån att vinna. Vi hade tur på slutet att vi fick ett fem minuter långt pp när de ledde med ett mål och att vi lyckades hänga dit två under de där minuterna.


Känns som matchstraffet var avgörande?

– Det vet jag inte men det är ju aldrig kul när motståndarna får spela pp i fem minuter. För gör motståndaren mål då så får man ju ändå fortsätta spela boxplay så det är klart att det har effekt på matchen på så vis. Sedan var det tur att vi kunde utnyttja det i den här matchen, säger Josefson.


På tisdag väntar Brynäs hemma.

Djurgården hade enormt svårt att få hål på Gävlelaget (1-4) senast de möttes, men då på bortplan.

Innan dess har det blivit oavgjort (4-4) hemma, förlust borta (1-3) och vinst hemma (5-2).


– De är ett hårt arbetande lag som har bra målvakt och alltid är svåra att möta. Sedan hade de någon period där de vann en massa matcher i rad också.


Men det känns som att ni har svårt mot lag som är jättedefensiva. Som Brynäs spelar?

– Nja, jag vet inte riktigt om vi har jättesvårt mot just såna lag men … visst Brynäs har en bra defensiv. Det gäller att ha tålamod när man möter såna lag, så att man inte blir frustrerad och baklängesmålen trillar in i början. Det gäller att trumma på. Förr eller senare så går de också bort sig och då får vi våra chanser. Sedan är det viktigt att få ner pucken djupt, att inte tappa puckar på fel ställen för då är de blixtsnabba på att kontra, avslutar Josefson.

Snack med Josefson (DIF) och Jacobsen (SSK) på ingång

... intervjuerna är gjorda, kommer om en liten stund.

Femte raka?

Bortamatch för AIK i Sundsvall i eftermiddag och jakt på en femte rak seger
Inte för svitens skull men för att det nu är ruggigt tajt i toppen som ser ut så här:

1. Leksand 102 poäng (49 spelade matcher)
2. AIK 95 poäng (48 matcher)
3. Almtuna 94 poäng (49 matcher)
-------------------------------------
4. Växjö 93 poäng (48 matcher)
5. Malmö 89 poäng (49 matcher)


AIK har som sagt fyra raka inför kvällens match:
14/2 Bofors (b) vinst med 5-2

17/2 Växjö (h) vinst med 3-2

20/2 Troja-L (h) vinst med 5-4

22/2 Västerås (b), vinst med 4-0.


Gemensamt för samtliga fyra matcher är förutom att det blivit vinst att Christopher Heino Lindberg stått i mål samt att Richard Gynge gjort mål i varje match (plus matchen före, det vill säga fem matcher i rad).
Ni ser dem här (det är den fetmarkerade siffran som är Gynges mål).

10/2 Leksand (b) 6-5

14/2 Bofors (b) 0-1, 2-5 (första efter 13 sek)

17/2 Växjö (h) 3-1

20/2 Troja-L (h) 2-0, 4-2

22/2 Västerås (b) 0-3


Sju mål på fem matcher imponerar så klart och AIK-forwarden, som är tvåa i allsvenskans skytteliga, är bara två mål efter Pelle Prestberg.

Vore ju fint om ett eller båda kom idag. För Sundsvall är inget lätt byte.

Man slåss för att slippa kval neråt och har nu chansen att klara sig från det och kommer knappast ge sig enkelt.

Jag är inte på plats men kommer försöka ringa någon efteråt.

Jens Karlsson: "Extra gött att göra mål i det läget"

Jag var ju i Gävle i går på matchen mellan Brynäs och Frölunda. Jag hittar inte länkar till alla texter så jag lägger ut dem här i stället nu då....

GT och Expressen kör nog lite olika längder på texterna men här har ni fullversionen i alla fall.

GÄVLE

Det tog fyra matcher.

Sedan gjorde Jens Karlsson sitt första mål efter återkomsten till Frölunda.

Och visade varför klubben tog hem honom från Borås.

– Extra gött att få göra ett mål i det läget där matchen var, när det står och väger sådär, säger matchhjälten till GT/Expressen.


27-åringen hämtades hem från Borås precis innan transferfönstret stängdes.

Han har haft några halvchanser i de tre första matcherna med sin nygamla klubb.


– Men inget extremt. Så det här var naturligtvis jävligt skönt. Det är ju alltid kul att göra mål och alltid skönt att få första målet avklarat så att det inte går flera matcher och man börjar fundera, säger Karlsson till GT/Expressen.


Det är fem år sedan han senast spelade i Frölunda, sedan dess har han hunnit med Rögle, Iserlohn Roosters (tyska ligan), Borås, danska Aalborg och en sväng till i Borås innan han äntligen nu är tillbaka i Göteborg.


Det bästa med att vara tillbaka?

– Att jag får spela i just Frölunda igen. Jag har spelat här så många år tidigare som junior och senior och följt laget sedan jag var liten. Det är en ynnest att få vara med och spela här.


Vad har du lärt dig under de här fem åren som du kan ha nytta av nu?

– Framför allt så har jag spelat på lägre nivåer där jag har fått en annan roll och har fått spela mer. Jag har blitt bekvämare med pucken, har fått mer istid i avgörande situationer, förhoppningsvis kan jag dra nytta av det nu. Sedan så är jag väl ingen veteran men jag är inte yngst i laget längre heller, jag har fått lite mer rutin, säger Karlsson.


Den rutinen använde han mot Brynäs när han distinkt snärtade in ett handledsskott i krysset bakom Brynäsmålvakten Jacob Markström.


– Vi kom tre mot en, jag bestämde mig tidigt för att skjuta. Att det var bättre att ta skottet än att passa så att någon skulle hinna emellan. Sedan blundade jag och sköt, ha, ha. Nä men jag siktade på bortre, det var flyt att den gick stolpe in, säger han och ler stort.


Ett av dina viktigare mål i karriären med tanke på hur tajt slutspelsstriden är?

– Ja, kanske. Det kan visa sig vara det, he, he.

GT/EXPRESSEN/MARIE HALLMAN


Johan Holmqvist: " Jag har aldrig varit med om något liknande"

Här har ni text nummer två som landade hos GT och Expressen i går:


GÄVLE

Vinst med Frölunda – i en gammal välkänd tröja.

För i går var Johan Holmqvist plötsligt tillbaka i Brynäströjan igen:

– Jag har aldrig varit med om något liknande, men någon gång ska ju vara första gången, säger Frölundamålvakten med ett skratt till GT/Expressen.


Exbrynäsaren fick liksom hela laget spela matchen i Gävle i smutsgula träningströjor med Brynäsemblem på magen.


Snö på taken och rasrisk ute på Campus har gjort att Frölunda fått ta buss och färja till ishallen på Öckerö hela veckan.


När det sedan dessutom blev trassel med flyget, tidigare avfärd och plötsligt bussresa från Arlanda på grund av vädret på lördagsmorgonen gjorde den allmänna villervallan att de riktiga matchtröjorna glömdes kvar i Göteborg.


– Det kom vi på när vi satt på flyget. Så vi är tacksamma att vi fick låna tröjorna. De får gärna låna av oss om de behöver, säger Frölundatränaren Ulf Dahlén till GT/Expressen med något generad uppsyn.


Spelarna?

De tog det med ett garv:


– Alltså det har varit en otroligt speciell dag, ha, ha. Och det har varit så hela veckan att inget har gått vår väg så det blev mer att vi skrattade när vi kom hit och fick veta att tröjorna inte var med. Men det var skönt att vi fick veta det tidigt. Så att vi hann bearbeta det lite, skrattar Johan Holmqvist.


– Men vi hade bra fokus idag, så det påverkade oss inte alls. Vi gjorde det vi skulle göra och vi gör det väldigt bra.


Ja inte ska väl fel tröja kunna störa?

– Nej men det är så klart att det blev lite speciellt att spela i den där fula träningströjan, ha, ha men det var väldigt juste av Brynäs att vi fick låna dem så att vi hade några tröjor att spela med överhuvudtaget.

GT/EXPRESSEN/MARIE HALLMAN

Nicklas Czarnecki "Vi känner oss trygga"

Och här är lite snack med tränarna.

Det är två ganska lika texter men med fokus på respektive lag.

Den som vill läsa texten med Frölundafokus kan klicka på den här länken till GT.

Där hittar ni även en text av en av GT:s reportrar om Pebben Axelsson som tvingades kliva av med knäskada.


Och här har ni tränarsnacket med fokus på Brynäs


GÄVLE

Brynäs hade chansen att dra ifrån men förlorade.

Och är nu indragna på allvar i striden kring slutspelsstrecket.

– Men vi känner oss trygga, säger Brynästränaren Nicklas Czarnecki till Expressen.


Vinst och Brynäs hade haft åtta poäng ner till Frölunda.

Nu är det bara två.

Och eftersom Luleå och Modo också vann, dras snaran åt runt Gävlelaget som har sex poäng till nian Modo och två pinnar ner till åttan Luleå och sjuan Frölunda.


– Det är viktiga poäng, det känns jättebra, säger Frölundatränaren Ulf Dahlén till Expressen med ett leende.


Men Brynästränaren Czarnecki vägrar stressa upp sig:


– Jag känner ingen negativ känsla. Vi vet att vi är riktigt bra. Vi känner oss trygga och känner ingen frustration bara för att vi får en förlust.


Att det ändå blev en sådan förklarar han för ovanlighetens skull med - för många power play.

Frölundaspelarna satt ju 16 minuter i utvisningsbåset medan Brynäs bara fick fyra minuter på botbänken.


– Ja, vi fick för många power play. Ibland är det inte bra. När de kommer så tätt som i dag så blir det ibland lite obalans i laget. Man tappar tempo och det blir för omständligt. Sedan tar vi för lite skott och så saknar jag lite mer framför ”Honken”, vi måste störa honom (Frölundamålvakten) mer, säger Czarnecki.

EXPRESSEN/MARIE HALLMAN

streckdramatiken fortsätter

Blev en rejäl holmgång på Hovet noterar jag med många mål och ett matchstraff.
Tung, tung förlust för SSK som fick slita hårt i boxplay eller som Peter Popovic sa när han lanserade uttrycket "boxar" om att spela i bp:

"Vi slutar ju inte utan vi bara fortsätter, de gånger vi kvitterar så hinner vi knappt sätta oss så boxar vi i nästa byte och så fort vi tar ledningen så åker vi på femminutarn" sa han till PPV.

Jag såg att en och annan SSK:are attackerar Julian Jacobsen nu på forumet, att han skulle satt laget i skiten med flit? Men så pass mycket har jag pratat med dansken under den här säsongen att jag kan lova att han får en lång och sömnlös natt. Han har fått lite speltid på slutet så en femminutare som sänker laget och därtill avstängning är ju rena mardrömmen för honom. Så klart.

Apropå den han fällde, Jacob Josefson, så lät det ju otäckt när han klev av ett tag men nu så jag att han kunde spela på slutet. Jag var ju uppe i Gävle för Expressens räkning och såg Frölunda i fulgula träningströjor slå Brynäs med 3-1. Hade förhoppningar om att hinna ringa någon i pausen men det sket sig. Borde jag ha anat.

Ska därför ta tag i det i dag söndag när jag sovit lite och båda lagen tränat, dvs framåt någon gång efter två, och göra något på både SSK och DIF med både återblick och blick framåt. Ska kolla vad det är för fel på Zigomanis och Ragnarsson också.

Men som sagt också blicka lite framåt. Var ju ruggigt viktigt för Djurgården, både ekononmiskt och sportsligt, att ta en trea så man behåller sin plats bland de fyra i toppen.
Och ruggigt tungt för SSK att tappa en trea när man var så nära och när nu Timrå bara tog en poäng. Det är ju där de är nu, att det måste till resultat runtikring som går SSKs väg och här hade man ju fått knapra in på den lilla luckan som var mellan lagen. Bittert.

Måste bara notera två saker från de andra matcherna också...

Modo-Färjestad 10-3! Helt sjukt.
HVförlust mot Rögle?! Men inte så konstigt egentligen, vi har sett det förr. Att när det verkar kört så slappnar spelarna av och börjar plötsligt vinna. Men för sent för att hinna i kapp. Vi får se.

Hörs om några timmar....
(Off topicnotering också... det regnade i höjd med Uppsala, började snöa i Tierp, var snöstorm och isbepansrad bil i Gävle ... och när jag rattade hem, samma sak. Bilen såg inglasad ut i Gävle av all is, vid Tierp var det så varmt att isen på motorhuven smälte och flög upp på rutan, i höjd med Uppsala regnade det. Sjukt med såna skillnader på så liten sträcka!

lördag 27 februari 2010

Äntligen omstart!


(Äntligen omstart och mycket att spela om på Hovet. Foto: Daniel Pettersson/järnkaminerna.se)

Äntligen omstart. Ska bli skönt att slippa tänka på OS-debaclet och fokusera på de tre spännande strider som kommer avgöras under de sju omgångar som återstår av elitserien.
Kvalserien? Slutspel? Och vilka får hemmafördel?
Det är öppet runt samtliga tre streck (om man nu räknar kampen om de fyra första platserna som ett streck) även om det känns allra mest osäkert vem som blir trea, fyra, femma.

08-lagen inleder omstarten med derby på Hovet.
Och här kommer det bli ett drama.

SSK slåss för livet och måste i princip vinna varenda match som är kvar för att i allra bästa fall ha en chans på slutspel, men mer rimligt för att ens ha chans till fast mark och fortsatt kontrakt. Det vill säga för att slippa kvalspel.

Täljelaget som är elva i tabellen med 55 poäng har förvisso en teoretisk chans att nå slutspel också fortfarande men det kräver att de tre lagen som är före, tian Timrå (60 p), nian Modo (62 p) och åttan Luleå (66 p) ska förlora i princip varenda match som är kvar och det kommer inte att hända. Tyvärr.

Men chansen att slippa kvalspel finns ju så det är bara släppa på fullt ös nu. Desperation och spela för livet SSK, det är vad som gäller.

För Djurgårdens del finns det både sportsliga och ekonomiska fördelar att vinna genom att hålla sig kvar bland topp fyra lagen. Trean DIF är före dagens match bara en poäng före fyran Skellefteå och bara två pinnar före femman Färjestad så här gäller det också att slåss för livet.

Varje extra hemmamatch ger minst 1,5 miljoner i vinst (på Hovet, 3 miljoner om de spelas på Globen). Hemmamatcherna ger också chans till det fantastiska stöd som Djurgården har där och därmed extra chans till avancemang i slutspelet vilket i sig ger extra miljoner.

Så det är inte tal om att spela av de sju matcher som är kvar, det gäller att slåss för bästa tänkbara förutsättningar i slutspelet nu.

En intressant detalj i derbyt är att Djurgården spelat träningsmatch mot Färjestad i tisdags medan SSK (tillsammans med Timrå) är det enda lag som inte träningsmatchat.
Med tanke på att Djurgårdsspelarna kände sig lite rostiga i tisdags och blev bättre ju längre matchen spelades så är ju det lite oroväckande för SSK.

Å andra sidan slår desperation det mesta så det ska bli kul att se vilket upplägg som var det bästa.

SSK vann det första mötet mellan lagen, sedan har Djurgården tagit tre raka.
Nu säger SSK-tränaren Peter Popovic att man blev sönderlästa senast och att DIF spelar lite annorlunda och att SSK därför ska "dra tillbaka styrkorna lite grann och spela lite tråkigare och med lite mer tålamod i just den här matchen."

Intressant, fast jag vet inte om det verkligen är rätt taktik. nns som att SSK varit som bäst när man gått på offensiven, å andra sidan tvingar det Djurgården att ha tålamodet att inte tjurrusa framåt och släppa stora ytor bakåt. Å tredje sidan tror jag att DIF har det tålamodet. Det känns som att Djurgården, under säsongen, skaffat sig verktygen för att anpassa spelet så att man styr matchen oavsett vilket lag man möter.

Den här matchen hade jag för övrigt verkligen sett fram emot, trots att det är derby och därmed ångest för mig som hoppas det ska gå bra för båda 08-lagen. Men jag kommer inte vara på plats utan ska jobba åt Expressen uppe i Gävle på matchen där i stället.

Hade hoppats hinna göra intervjuer efteråt eftersom det är lördag men matchen i Gävle är sen så mest troligt får jag följa upp derbyt i morgon söndag i stället. Vi får se. Ska försöka hinna med någon egen kommentar i någon av pauserna men som sagt, kommer det inget i kväll så kommer det i morgon söndag i stället. Jag hoppas ni hänger med oavsett när det blir! Och lägg gärna in era kommentarer om matchen i kommentatorsfältet redan i dag!
Copyright: www.hockeymedmariehallman.se (text) daniel pettersson/järnkaminerna.se (foto)

fredag 26 februari 2010

Djurgårdsfansen går samman för att köpa aktier och få inflytande

Mer inflytande via aktieköp i idrottsbolagen.

Det är syftet bakom den ekonomiska förening efter brittisk förlaga som Djurgårdsfansen är på väg att etablera.

– Det handlar inte om att ge några allmosor utan att skapa en långsiktig relation som ger inflytande säger Niklas Andrae, en av initiativtagarna bakom DIF Supporters Trust.


Engelska fotbollsfans har engagerat sig i sina klubbar på det här sättet länge.

Nu försöker ett gäng Djurgårdsfans skapa något liknande som passar in i svenska förhållanden där allt fler idrottsföreningen upplåter, det vill säga, lägger ut elitlicensen till och driften av sina elitlag i särskilda aktiebolag.


– Tanken är att vara ett alternativ för de här rörelsedrivande bolagen som har en upplåten spelrätt, när de söker investorer, säger Andrae och fortsätter:


– Medlemmarna äger ju redan 51 procent av de här aktiebolagen genom den idrottsförening som man är medlem i. I det läget finns två scenarion där en sån här supporters trust kan verka. Det första är att man är med och har ett direktinflytande genom sitt aktieinnehav som vi vill göra nu. Det andra är att, OM 51 procentsregeln ändras i framtiden till att föreningen inte behöver vara majoritetsägare, så kan medlemmarna ändå fortsätta ha inflytande genom den här trusten och dess aktier.


Att det här drar i gång nu beror på en diskussion som bland annat förts på Djurgården hockeys två senaste årsmöten. Föreningen har sagt att man har ett antal aktier som man kan tänka sig att sprida på medlemmarna.


Samtidigt har årsmötet gett föreningen i uppdrag att lösa hur medlemmarna ska kunna få mer inflytande i en värld där ekonomin spelar allt större roll för vilka beslut som tas.


Det uppdraget har sedan i augusti skötts av Niklas Andrae som sedan i augusti både sitter i föreningen Djurgården hockeys styrelse och i den interrimstyrelse som nu håller på att starta den ekonomiska föreningen DIF Supporters Trust (DIFST) och även håller på att förbereda val av en ”riktig” styrelse i DIFST.


– Det går inte att bilda stiftelser i Sverige på samma sätt som man har gjort i England så att bilda en ekonomisk förening som vi gör nu, är det närmaste vi kommer att både ha en kapitalstark juridisk person som har samma egenskaper som ett aktiebolag men där inte antalet akter avgör rösträtten, utan där det är en man en röst som gäller. Det kommer alltså inte spela roll hur pengar en person har satt in, utan alla som har satt in något har samma rösträtt, alltså en man en röst, säger Andrae.


Den som vill gå med i DIFST måste betala en kapitalinsats, en engångssumma på 2 000 kronor. Dessutom måste man betala 600 kronor i medlemsavgift varje år, så länge man vill vara med i trusten.

Det går att gå med när som helst i trusten, som dock räknar med att börja ta in kapitalinsatser och medlemmar redan i mars.


Den som senare vill gå ur trusten kommer inte att få tillbaka kapitalinsatsen.

Och 2 600 kronor på ett bräde är mycket pengar för många människor.

Det är Niklas Andrae medveten om:


– Det är riktigt men det informationsmöte som vi har på lördag är inte till för att servera ett upplägg där vi säger varsågod och skölj utan tanken är att få igång en dialog. Det här ska bli medlemmarnas förening. Men det handlar också om en långsiktig satsning som ska leva vidare, säger han.


Och Andrae betonar att pengarna inte kommer användas för att köpa spelare till hockeyn eller fotbollen, eller för att stoppa pengar i svarta hål i föreningarnas budgetar.


– Pengarna ska enbart gå till aktier. Det står i stadgarna också att medlen i den ekonomiska föreningen ska användas till att förvärva aktier i rörelsedrivande bolag med upplåten spelrätt som verkar inom ramen för Djurgården alliansförening, säger Andrae.


Just nu är det bara Djurgården Hockey som har aktier som man kan tänka sig att sälja till trusten men pengarna kan i framtiden även komma att investeras i aktier i Djurgården Fotboll om intresse finns från deras sida. Och därför har trusten engagerat både fotbollsprofilen Bosse Andersson och hockeylegendaren Håkan Södergren som bland annat rådgivare (se sep artikel nedan).


Men hur kan till exempel de som vill stödja hockeyn vara säkra på att alla pengar inte plötsligt läggs på fotbolls aktier?

– För det första måste det finnas såna aktier till salu och det finns det mig veterligen inte i dag. Sedan kommer det alltid att finnas folk som brinner mer för det ena än det andra. Men tanken är att trusten ska vara neutral. Att hockey är först ut, beror på att det var där frågan väcktes på tvåårsmöten, säger Andrae och avslutar:


– Det kommer att ta flera år att bygga upp ett kapital och jag tror inte att någon vare sig i fotbollen eller i hockeyn tror att vi är en grupp som ska förse de med pengar nu direkt, utan de vet att det är en långsiktig satsning som vi gör.


(Fotnot: DIF Supporters Trust har informationsmöte på Hovet på lördag, mer om det går att läsa på trustens hemsida som ni hittar via den här länken.)

Håkan Södergren: "Supportrarna får mer att säga till om"

DIF Supporters Trust tar hjälp av Djurgårdslegendarerna Håkan Södergren och Bosse Andersson.

– Vi ska vara en grå eminens, en motvalls kärring som säger emot om det behövs, säger Södergren.


Han är redan aktieägare i Djurgården sedan tidigare. Och när han fick frågan om att vara rådgivare i den nya ekonomiska föreningen DIFST tvekade han inte.


– Det finns alltid en advisory board i såna här sammanhang. Bosse (Andersson) har ju insyn i fotbollen, jag har insyn i hockeyn och kan vara en motvikt eller en annan röst i cirkusen på samma sätt som jag var i hockeyn. Jag kan inte engagera mig i styrelsen men är gärna ett bollplank här, säger Håkan Södergren.


Han bor ju till vardags i Norge är fotbollsklubbarna är starkt Englandsinfluerade och har både hört och läst om liknande truster i England tidigare. Och han gillar idén att man som supporter kan gå in och skaffa sig mandat:


– Det är som en aktieägarförening som köper aktier i ett vanligt bolag för att man ska kunna få någon form av inflytande. Här kan supportrarna bidra utan att behöva riskera så och man kan göra sin röst hörd på ett annat sätt, säger Södergren.


Hur menar du då?

– Jo men vill du förändra något på ett årsmöte och går in och gör en kupp så förstör man så mycket. Många som gör så har ingen aning om vad man kliver in i. Det här känns som en positiv grej. Där man istället för att få folk som är förbannade och springer in på planen, skriker på årsmöten eller splittrar organisationen ger möjlighet till ett positivt inflytande.


– Det är ett sätt att få folk engagerande på en bra nivå. Här tror jag att supportrarna kan komma närmare och få mer att säga till om i de här bolagen. Och man får framför allt någon form av kontakt med dem som bestämmer. Man kommer närmare de som bestämmer. Och det är en bra motvikt när det kommer in investerorer som agent 03 och allt vad de heter. Stålar är ju i dagsläget allt som betyder något.


Är det inte risk att detta bara blir ytterligare en grej där fansen lägger in stålar utan att få något tillbaka?

– Nej, för när du är aktieägare så har du ett annat inflytande än om du är medlem i en ideell förening. Som aktieägare kan du ställa krav och får inflytande. Speciellt om du är ett gäng, som här, som går ihop. Det här är ett smart sätt för småhandlarna att få inflytande och ha någon form av inverkan och påverkan, säger Södergren.


Som tror att de rörelsedrivande bolagen dessutom lyssnar mer på en trust som har ekonomisk makt än en irriterad supporter som ställer sig upp en gång per år på ett årsmöte:


– Jo men ett engagemang på ett årsmöte är oftast en oviljesyttring. Det är få som orkar arbeta på det sätt som en styrelse gör och det kan vara svårt att ensam påverka det arbetet. Men här kan du engagera dig och få möjlighet vid flera tillfällen att påverka de människor som är en del av ägandet, av ägarstrukturen, säger Södergren och avslutar:


- Så jag tror det är en bra väg att gå, dels för att du får inflytandet och dels närheten till ledningen i (Idrottsaktie)bolagen. Plus att det är ett ytterligare sätt att engagera sig och få bidra. Det är många som inte tycker att de har kunnat göra det tidigare.

torsdag 25 februari 2010

Tajt i toppen

Galet tajt runt det övre strecket i Hockeyallsvenskan efter kvällens omgång där AIK redan spelat sin match och istället fick sitta hemma och hoppas på skrällresultat. Det blev det inte.
Men AIK ligger ju fortfarande tvåa och har fortfarande allt i egna händer.
Så här ser tabellen ut:

  1 Leksand   48 30  8 10  3 174-122 101
2 AIK 48 28 8 12 3 164-117 95
3 Växjö 48 26 11 11 4 168-135 93
4 Almtuna 48 28 4 16 3 129- 99 91
5 Malmö 48 23 11 14 6 154-135 86
6 Bofors 48 19 16 13 6 148-142 79
7 Mora 48 22 9 17 3 157-135 78
8 Borås 48 16 11 21 7 134-147 66
9 Västerås 48 18 8 22 3 124-130 65
10 Örebro 48 13 15 20 8 159-176 62
11 Troja/Lju 48 13 11 24 8 127-156 58
12 Björklöve 48 13 9 26 4 104-137 52
13 Sundsvall 48 10 11 27 6 107-164 47
14 Oskarsham 48 8 6 34 5 99-153 35

Fyra omgångar kvar att spela Hockeyallsvenskan nu.
AIK har Sundsvall borta på söndag (och inget annat!
råkade skriva fredag först men söndag ska det vara),
Mora hemma på onsdag,
Örebro hemma på fredag och
avslutar med Malmö borta på söndag.


Borde med andra ord gå att knipa den där direktplatsen
bara det inte kommer en ny
oförklarlig dipp mitt i alltihop.

Intressantast i tabellen är ju annars Mora. Som vann åtta (har jag
för mig att det var) matcher i rad och såg ut att sno en
direktplats och sedan dess har rasat som ett ton gråsten i tabellen
och nu får slåss för att överhuvudtaget få vara med i play off.
Illa, illa. Vad hände egentligen där?

Men tillbaka till AIK. Gnaget har ju verktygen och spelarna. Att
man har vilja och karaktären vill jag se i på söndag. In i
kaklet bara.

Besviken!!!!


(Henrik Zetterberg såg fram emot en ny guldjakt när alla OS-aktuella spelare samlades i somras. Men det blev respass mot Slovakien i kvarten i morse. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Men vad f-n?!
14 slovakiska skott och fyra insläppta mål?! Och 3-4 förlust och ut i kvarten?!
Herregud detta är inte bara en besvikelse, det är ju för fan uselt.

Ett lag med de här spelarna ska kunna bättre än så här. Jag vill inte ta något från slovakerna som gjorde en bra match men Tre Kronor. Hallå?!

Tre Kronor lät slovakerna dra ner tempot, precis som man ville, det var misstag ett.

Sedan tappades det puckar. Gjordes märkligt enkla misstag för att vara på den här nivån. Inte bra.

Bengt-Åke Gustafsson stod som en stenstod i båset när Slovakerna satte sina kontringar. Var fanns en plan B? Fanns det ens en sådan?

Jag såg halva matchen mellan Kanada och Ryssland och undrade efter en period hur i all världen Tre Kronor skulle fixa det tempot i en semifinal.

Så fixar man inte ens det här lustempot?!

Jag är så besviken så det finns inte. Känns som en mardrömsrepris av Nagano detta. Inte Salt Lake, men Nagano revisited.

Och nu är det nog dags för Bengt-Åke att lämna över taktiktavlan till Pelle Mårts. FÖRE det VM som spelas i maj. BÅG har den historiska dubbeln på sitt cv, det var stort. Det glömmer jag aldrig.
Han har gjort mycket rätt under de här åren, tack för det, men nu känns det som att han har kommit till vägs ände.
Tre Kronor behöver en vitamininjektion, skulle behöva lite nya krafter, lite nya tankar, lite ny taktik, lite nytt... allt. Typ.

Fanns det något bra?

Ja Peter Forsberg, som fått så mycket skit var den som klev in och tog tag i grejerna när det som bäst behövdes. Spelade fram till första, låg bakom andra och låg bakom de flesta av de bästa chanserna.

Sedinarna, skapade även om de som vanligt körde utan Mattias Weinhandl, väldigt mycket. Borde ha matchats hårdare. (Men varför gick det inte att få in Weinhandl i den kedjan, Micke Samuelsson med flera kan ju spela med dem. Det har vi sett förr. Weinhandl var helt klart fel länk, varför stuvades det inte om när det såg likadant ut från första nedsläpp i turneringen?)

Nicklas Bäckström. Låg ändå bakom tredje målet och skapade även han. Där har vi framtiden.

Douglas Murray visade bra spelsinne.

Övriga - kan fan så mycket bättre. Så. Mycket. Bättre.

Och det är väl det som svider mest av allt. Alla vet vi vad de här spelarna kan, alla vet vi hur bra de KAN vara och så torskar dem mot... Slovakien?! Okej om det hade varit Kanada, Ryssland eller USA eller Finland eller Tjeckien men Slovakien? Som var nära att förlora mot Norge?

Åh vilken besviiiiiikelse detta. Inte ens semi, inte ens en chans till medalj.
F--s, j---a, h-----e vad tråkigt.

Väldig tur att elitserien börjar om redan på lördag, att kvalserien och slutspelet närmar sig, så att det finns något roligare än den här plumpen att fokusera på.

onsdag 24 februari 2010

Gör en Schweiz - SSK!

Sjuk kvartsfinal mellan USA och Schweiz.
USA var verkligen det bättre laget, byte för byte och vann med 2-0 (mål i tom kasse i slutsekunderna) men Schweiz hade ändå det allra, allra största hjärtat.

Men vilka grejer, tennisjälvmålet av Schweiz målvakt Hillier (ett sånt som Frölundakeepern Johan Holmqvist gjorde mot Djurgården tidigare i vinter) som dömdes bort då det kom en hundradelssekund för sent.

Sedan bortdömt mål av USA för att det var blåst för utvisning och ett bortdömt mål för Schweiz som var så nära inne det kan vara när pucken tog i stolpen och studsade ut längs med sidlinjen men utan att passera den.

Att jag har med SSK i rubriken syftar på de matcher som är kvar av serien.
Och att det går att kriga sig till en hjältedåd bara man kämpar lika heroiskt som Schweiz gjorde mot USA.
Jo, jag vet, Schweiz förlorade men det kunde lika gärna ha blivit seger och Schweiz gav sig själva chansen.

De gav sig verkligen chansen och det är det jag vill se SSK göra nu när serien startar om.
Skitsamma om det står ett lag med bättre spelare både på pappret och i verkligheten på andra sidan isen.
Visar SSK det allra största hjärtat i varje byte så slipper man kvalserien. Det är ju faktiskt möjligt bara de ger sig själva chansen.

Ännu en galen hockeynight in Canada!

Och ännu en natt av överväganden.
Se alla fyra kvartarna? Och vara stendöd i morgon.
Om man nu lyckas hålla sig vaken.
Eller välja bort en eller två.
Kanada-Ryssland klockan 01.30 känns ju i och för sig som ett måste!!

Och klockan sex släpar jag kuddarna och täcket till soffan för att se Sverige-Slovakien.

Jag vet inte vad jag ska tro om den matchen riktigt.
Snackar vi VM så brukar Slovakien numera vara ofarliga, på gränsen till slagpåse faktiskt.

Men nu snackar vi OS och ett gäng NHL-spelare som vi aldrig får se röken av under världsmästerskapen så plötsligt är det helt andra förutsättningar som gäller.

Intressant att se Bengt-Åke köra på med sitt eget race, som en envis tjuren Ferdinand under sin korkek.
Båg står stadigt under någon Lönnlöv och verkar vara helt lomhörd för frågor som varför Johan Franzén aldrig flyttas upp och hur man ska få in den tredje länken i Sedinarnas kedja i spelet.

Å tredje sidan så var ju Norge (?!) ytterst nära att slå Slovakerna. Som å fjärde sidan slog ju slovakerna Ryssland i gruppspelet med 2-1.

Jag såg en artikel om att Slovakien hoppas på spel från knockade Barteckos sida. Eh, hallå? Hjärnskakning någon?
I Sverige är det en veckas vila, minst. Punkt.
Och jag förstår om man vill vara med och om man tejpar allt som går att tejpa förstår jag också men huvudskador är inte att leka med.
Inte om man vill ha ett bra liv även senare i livet.
Såg att en krönikör sa att Bartecko skulle vara lika tuff som Anja om han spelar mot Sverige.
Korkad skulle väl jag vilja kalla det snarare.
Finns ju förhoppningsvis ett liv efter hockeyn också.

Ser just nu Schweiz spela med ett sjukt stort hjärta mot USA. 0-0 efter halv matchen. Imponerande.
Men oavsett hur det går i den här matchen så blir det bara en aptitretare.
Och kvällens stora fråga blir som alltid, hur fan ska jag hålla mig vaken efter halv tre? Brukar gå bra dit men sedan.... hjälp.

tisdag 23 februari 2010

Förlust i träningsmatchen: "Men bra att få en match i kroppen innan man kommer in i allvaret igen"




(Andreas Engqvist gjorde två av Djurgårdens mål när DIF förlorade med 3-4 i träningsmatchen mot Färjestad. Fotot: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Fyra dagar (tre om ni läser det här på onsdagen) kvar till omstarten i elitserien på lördag.

Djurgården träningsmatchade mot Färjestad i Örebro för att få upp farten.

Och även om det inte gällde vare sig titlar, kontrakt eller priser så var det ändå lite prestige i matchen:


– Jo men det är det väl alltid! Det är bra att ha en sån här match efter ett uppehåll. Det var skönt att komma igång inför omstarten, säger Andreas Engqvist.


Hur kändes det i kroppen efter uppehållet då?

– Det kändes bra, men det var väl lite ringrostigt på alla håll, både för dem och för oss, he, he. Men det blev bättre spel ju längre matchen gick i alla fall.


Hur sega är ni nu egentligen?

– Nja, vi hade väl en vecka när vi inte stod på isen men sedan har vi kört på. Det har känts bra. Det kan ju vara lite sådär i tajmingen i spelet och så, att sånt är lite rostigt men man kommer in i det ganska snabbt, säger Engqvist.


Färjestad inledde bäst med två mål på de tre första minuterna. Michael Holmqvist reducerade efter 5.32, men en minut efter det satte Emil Kåberg 3-1 för värmlänningarna.

Andreas Engqvist såg sedan till att både reducera (2-3) halvvägs in i andra och kvitterade sedan halvvägs in i tredje. Exdjurgårdaren Dick Axelsson avgjorde dock 1.07 från full tid.


Berätta om målen?

– Vid 3-3 fick jag en bra pass av (Marcus) Krüger. Jag fick ganska öppet läget i slottet, gick förbi deras målvakt och la in pucken. Vid 2-3 målet var det en retur från (Jacob) Josefson. Så det var skönt, säger Engqvist.


Krüger och Mathias Tjärnqvist var ju tillbaka ja. Hur såg dem ut?

– De såg bra ut. Har varit borta ganska länge men såg pigga ut båda två. De blir en bra förstärkning inför slutet av serien och det som kommer sen…


Tjärnqvist åkte (tillsammans med Färjestadsforwarden Dragan Umicevic) ut två minuter för roughing på slutet. Var han het?

– Ja, han var lite het, ha, ha, ha. Nä men det var inte så farligt. De stod mest och snackade tror jag.


Smällde Tjärnqvist på som han skulle? Han sa ju att han skulle gå för fullt trots att det var träningsmatch?

– Jarå, det såg bra ut. Han var pigg och försökte smälla på lite, såg bra ut. Mackan såg också bra ut, det är perfekt.


Och så var det såklart Dick Axelsson av alla som avgjorde?

– Ja, såklart, ha, ha.


Det var enligt Färjestads hemsida ett ”fantastiskt skott i krysset”


– Jasså, men jag missade faktiskt det målet, he, he. Nä men han är ju en riktig målskytt så det är ju… han har ju näsa för att göra mål.


Okej. Vad har ni för nytta då av en sån här match?

– Nämen när man har varit ledig så tar det lite tid att få tillbaka spelet som vi hade innan vi gick på semester. Det kan vara tufft att inte ha spelat någon match, att komma in på slutet nu när det är så viktiga matcher som det är utan att ha spelat på ett tag. Så det var bra att få en match i kroppen innan man kommer in i allvaret igen, avslutar Andreas Engqvist.