lördag 29 januari 2011

AIK-Modo 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Matchen MMMM
Målvakter: Victor Fasth, AIK 86,4 % % och Tuomas Tarkki, Modo, 78,3 %
Publik: 6 212
Domare: Mikael Nord och Thomas Andersson.

Bäst i AIK
MMM Richard Gynge, f.
MM Victor Fasth, mv.
M Kent McDonell, f.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 
Bäst i Modo: Per-Åge Skröder, f och Byron Ritchie, f.

Kvällens...

... Friläge: Modos Byron Ritchie fick ett gyllene läge, utmanade Viktor Fasth och hade väl öppet mål skrivet i pannan men AIK-målvakten var iskall, väntade och ut ett benskydd just som Ritchie skulle trä in pucken.

...klubbyte: Viktor Fasths målvaktsklubba gick av och det går ju inte att glajda ut och byta när spelet pågår, men AIK:s eminente materialförvaltare Ambjörn passade när spelet var nere i Modozonen på och slängde med bra precision ut en klubba till Fasth.



...timeout: Melin tog en tidig timeout, efter 5.29, kanske för att det gick lite väl enkelt för Modo att ta sig ner mot Fasth men utfallet av timeouten blev till en början inte riktigt vad han hade tänkt sig då Modo nätade bara 30 sekunder efter timeouten. Så här kommenterade Roger Melin själv timeouten: ” Jag kände att vi behövde få lugna ned oss. Vi åkte åt fel håll överallt på isen”.

... 1-0 (5.59) Per-Åge Skröder (Morten Madsen, Hannu Pikkarainen) Madsen spelar sig förbi två AIK:are, passar till Skröder som står ut mot tekningscirkeln på andra sidan och skjuter så det visslar.

... 1-1 (7.15) Kent McDonell (Rastislav Pavlikovsky, Jonas Liwing) spel 5 mot 4. Ett ganska risigt pp som ändå slutade med mål då Pavlikovsky la en fin pass från kanten in till McDonell som stod mitt i slottet och klippte in kvitteringen.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 
 
... boxplay: Jag brukar ju gnälla på AIK:s pp som verkligen inte varit någon höjdare i vinter men boxplay kan man inte klaga på. Fint jobb, tätar till riktigt bra, räknar in motståndarna och gör det svårt att hitta några bra luckor att skjuta i. Modos spelare såg hyfsat frustrerade ut emellanåt.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

... Fasth: fanns många men det var rätt kul att se Skröders frustration i mitten av första, när han ”bara” skulle lägga in pucken vid sidan om AIK-målvakten och det återigen var stängt.

... 1-2 (1.15) Per-Åge Skröder (Ole-Kristian Tollefsen, Byron Ritchie) AIK gör ett huvudlöst byte och lämnar tre-fyra Modospelare helt ensamma i AIK:s zon, En av dem är ute på kanten, lägger in pucken till Skröder och när han plus en lagkamrat kommer två mot en då är det ingen tvekan, då smäller det.


...2-2 (3.13) Richard Gynge (Daniel Rudslätt) Ett snyggt mål, Gynge får pucken av Rudslätt ute vid ena långsidan, trampar på, bryter in mot Modomålet och prickskjuter upp i bortre krysset.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

... förvirring: Inte lätt att vara spelare när det är en (Svartvadet) som ska ut men domaren står och tjatar på att en annan (Danielsson) ska ta plats i utvisningsbåset. Och så blev det också, fast det var lite fel.

... 3-2 (11.05) Johan Andersson (Daniel Rudslätt, Richard Gynge) Riktigt bra spel här med, AIK har hög press, Gynge gräver fram pucken bakom Modomålet, skickar ut den till Rudslätt som står ut mot hörnet. Han lägger i sin tur en perfekt pass in till Johan Andersson vid bortre stolpen, där han styr in trean.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

... taskigaste: Modomålvakten Tarkki hade tappat klubban som låg halvvägs ut mot sargen i linje med målet, men fick han någon hjälp? Nej då. Modos Jens Westin åkte fram och puttade bort klubban ännu längre, samtidigt som AIK anföll så Tarkki fick försöka rädda utan klubba, höll armen som om han hade en men det hade han ju inte och där blev det mål.

... 4-2 (1.46) Stefan Johansson (Rastislav Pavlikovsky, Richard Zednik) Lite rörigt framför Modomålet där Tarkki som sagt var av med klubban. Pavlikovsky plockar upp pucken vid kortsidan, åker in i banan och passar ner mot mål igen där Johansson kommer åkande och sätter till klubban.

...jobspost: Modos sena värvning Ladislav Nagy har varit sjukt bra sedan han kom, men frågan är när han kan spela nästa gång. Nagy låg i början av tredje plötsligt ner, kunde inte ta sig upp och stödja på ena benet, såg ut att ha skadad ena knäet och fick både kravla och hjälpas av isen. Och spelade sedan inte mer.

... stolpskott: Nära 5-2 efter fyra minuter när Kent McDonell sköt i stolpen. Nära också efter sex minuter då Oscar Steen hade ett skott som studsade i Tarkkis handske och sånär gick in men nu for utanför.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

... 5-2 (9.33) Oscar Ahlström (utan assist) Modobacken Daniel Josefsson gör världens indianare. Står nere vid förlängda mållinjen och ska spela upp pucken men skjuter den rakt på Oscar Ahlström som står ensam i slottet och fri kan göra 5-2.

…5-3 (19.18) Per-Åge Skröder (Per Hållberg, Hannu Pikkarainen). Modo jagar reducering, Hållberg slänger in en puck i gröten framför Fasth. Pucken tar på Skröder och studsar in bakom AIK-målvakten.

…skadekoll 1: Patrik Nemeth stod och hängde vid plexit nere vid ena kortsidan. Han kunde berätta att han har en inflammation i vristen men att han var på g tillbaka och trodde sig kunna spela någon av de närmsta matcherna. Fotskadan ska inte ha något med den han fick i JVM att göra, sa han.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… skadekoll 2: Daniel Bång saknades men var även han på plats som åskådare. Bång fick en rejäl tryckare mot revbenen i en match nyligen och har haft lite svårt sedan dess. Testade i torsdags men det gick inte, oklart när han kan spela igen men skadan är i alla fall inte lika illa som den Svensson hade. Lungsäckar och annat ska ha klarat sig i alla fall. Oklar prognos på comeback.

...skadekoll 3: Josh MacNevin hängde jämte Nemeth vid plexit. Han kör, som ni kanske sett i bloggen, på is nu. Jag frågade hur hårt han kör och fick till svar att han nu hade kört en träning med fullt blås, det vill säga varit med i alla övningar precis som alla andra. Det gäller ju att skynda långsamt även om just det inte är hans grej... men blir det inga derby så lär det bli comeback i derbyt den 15 februari som han ju  hoppas.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för denna!

Hans sa...

Tackar! Kul läsning.

Erik sa...

Du hade kunnat lägga till:

Kvällens SSK-grodor: Fredrik Svenssons två jättemissar i samband med Modos två första mål och även ett par missar i övrigt som gjorde att han ställde till det rejält för sina lagkamrater. Hade inte Fasth varit på hugget som han var, hade det kunnat varit ett par till baklängesmål för Svenssons fummel och långsamma agerande. Och tidigare SSK-backen Daniel Josefssons fina indianare som ledde till 5-2.



Sen var det ju så att Danielssons utvisning var korrekt. Han gjorde sin grej innan Svartvadet var framme och gjorde sin fasthållning. Så egentligen skulle det varit 5 mot 3, där om domaren också plockat Svartvadet. Det syntes hur tydligt som helst i tv-sändningen att Danielssons utvisning för slashing var korrekt.

kvällens klantskallar...
Kent McDonell och Oscar Steen som båda slår av sina klubbor i bra lägen. Mycket klantigt agerat att slå av klubbarna vid bra lägen.

kvällens slarver...
Fredrik Carlsson. Har precis som i tidigare matcher under säsongen enorma problem att trycka ut pucken ur zonen via en enkel sarg-ut. Vinner pucken men på grund av en enorm oförmåga att få ut pucken ur zonen kunde Modo fortsätta sitt tryck. Varför ska det vara så svårt att bara göra sarg-ut?

matchens vilsna backpar... Modo pressade konstant mot AIK:s mål när backparet Peter Nolander och Fredrik Svensson var inne. Båda sega på rören och inget vidare i puckbehandlingen heller. Gozzi MÅSTE agera på backsidan innan transferfönstret stänger genom att ta in minst två nya etablerade backar.

Anonym sa...

Seriöst så var det ett apklantigt byte av hela laget som bäddade för 2-1. Det kan knappast Svensson själv lastas för.

Fish Carlsson har vuxit enormt sedan förra året. Han är fortfarande ung och har absolut framtiden för sig. Dessutom var den MoDo-pressen som uppstod lika mycket ett resultat av en dålig defensiv taggning från de forwards som var inne då.

Oavsett vad, sedan debaclet mot SSK senast har vi släppt in 2 mål i snitt. Helt ok jobbat enligt min mening.

Erik sa...

Anonym: Såg du matchen?
Vid frilägesmålet till 2-1 är Svensson 1) enormt låååångsam tillbaka till båset. 2) När han ska in i båset så står han på öronen vid sargen vilket får till följd att spelaren som ska in får vänta extra på att Svensson ska komma upp på grillorna igen.

Värvningen av Svensson begriper jag inte. Han är får låååååångsam för spel i elitserien. Där har Gozzi gjort en jättemiss, tyvärr har Gozzi fler missar än träffar när det gäller värvningar. Det vore på sin plats att fundera på en ny sportchef till nästa säsong. I den situation AIK är i, har man inte råd att missa på någon enda värvning.

Och när det gäller Carlsson: Visst han är ung och har framtiden för sig. Men sån attityd duger i allsvenskan. När det gäller spel på högsta nivå håller det inte att göra så mycket missar som Carlsson gör. Hans tveksamma spel och slarviga passningar i egen zon, i stället för att vara rejäl och slå sarg ut - ställer förstås till det för backpartnern Stefan Johansson också.

Det som MÅSTE in till nästa säsong (eller helst ännu tidigare) är ett par rejäla och stabila backar med mycket elitserierutin. Johan Åkerman och David Petrasek hade inte varit dumt. Då hade Nolander, Svensson och Liwing kunnat skeppats åt h-vete.

Anonym sa...

Visst har Fredrik Carlsson vuxit som back i år. Är dock livrädd varje gång han har pucken i egen zon. På riktigt, livrädd! Levererar dock lite sköna brytningar med sin 2m klubba ibland...

Marie Hallman sa...

anonym oc hans: Tack själv för att ni läser:)

Erik: Du har inte mycket övers till Svensson ser jag. Men håller inte med dig helt där, visst han är ingen toppback i elitserien men han gör en del bra saker också.Är inte bara skit, sedan är det ju hela femman som lämnar Fasth i sticket där vid Modos andra mål.

Jag såg inte Danielsssons slashing men det kändes som fler än jag var förvånade att det var han och inte Svartvadet som åkte.

Du har inte mycket till över för Carlsson, Nolander heller. Eller någon av backarna va? JAg tycker Carlsson har vuxit rätt bra den här säsongen. Nolander blandar och ger. Men det är ju så här också, AIK har den ekonomi som man har och jag tycker faktiskt att Gozzi har gjort ett bra jobb utifrån de pengar han har. Man kan inte sitta och önska sig spelare utifrån vad man är sugen på, han har en verklighet att jobba i och jag håller inte alls med om att han ska bytas ut.Tvärtom tror jag AIK hade haft ett annat, mycket sämre läge, utan honom.

anonym: håller med!

anonym: jovisst finns det en del att jobba på men brytningarna är fina, känns som hanhar seriens längsta armar i bland.

Erik sa...

Jag gillar Dick, Stefan Johansson, MacNevin och Nemeth. Övriga backar håller inte elitserieklass i dagsläget i mina ögon. Visst enstaka bra matcher kan de göra men över tid håller dem inte. Se på Liwing hur han har stagnerat för att ta ett exempel. Nolander har ju inte gjort enda bra match på hela säsongen. Den svaga backsidan är den direkta orsaken som jag ser det varför AIK ligger där de ligger i tabellen. Det kändes lite onödigt att plocka in forwardar som McDonell, Pavlikovsky och Zednik när det faktiskt är backar som vi varit i mest behov av. I stället valde de att skuffa bort Sandberg och Bång och Salmonsson från toppkedjorna och som med lite tålamod hade kunnat blivit en ruggigt bra kedja. Och hanteringen av Beck...ett kapitel för sig. Större AIK-hjärta är svårt att finna och han bara kickas.
Jag räknar kallt med att Gozzi fixar till backsidan till kommande säsong och dumpar Nolander, Carlsson, Svensson och Österberg och tar in fyra etablerade elitseriebackar.
När det gäller forwardssidan är det bara Jämtin jag vill ha hem. I övrigt räcker det med forwardarna vi har.


Hela femman som lämnar Fasth i sticket? Ja men det beror ju på strulet vid bytet. Hade Svensson masat sig ut snabbare och inte stått på öronen vid båset, där han hindrade både sig själv och ytterligare en spelare så hade vi fått in spelare snabbare och tidigare.

Marie Hallman sa...

Erik: Att Beck hanterats fel håller jag med om till hundra procent, det var en märklig grej. Men ingen är felfri, inte heller Gozzi. Hans största utmaning nu är ju tiden.
Ju längre det går utan att det står klart var AIK ska spela nästa år, desto svårare får han att värva nytt.
Blir det slutspel eller ingenmansland kan han komma igång om en månad, blir det kvalserien är det bara vänta till slutet av april och då är många av de bästa redan tagna... hamnar AIK i ingenmansland går man miste ompengar och har mindre budget att värva för...och åker AIK ur törs jag inte ens tänka på hur budgeten ser ut. Som det ser ut nu kan det bli vad som helst och då skriver ytterst få spelare på- Jag är då inte avundsjuk på den utmaning han har framför sig.

AIKaren sa...

Erik - Ställer mig mer frågande till varför du håller på AIK över huvud taget? Ditt tänk, resonemang och enögdhet passar bättre in i de värmländska eller småländska skogarna. Gör alla en tjänst och byt lag. Tror alla här har tröttnat på ditt kärringgnäll (ursäkta Marie) vid det här laget.