söndag 23 januari 2011

Jakobsen: " Alla känner att man har något på gång"

Lite sent men dock! Här är den utlovade intervjun med Julian Jakobsen.

(Julian vet hur man sänker Färjestad. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Södertälje tog ju tre viktiga pinnar mot Färjestad borta.
Och det i en match som var mållös ända fram till början av tredje då SSK:s danske forward gjorde 1-0 på en retur.
– Ja det var tre viktiga poäng så det var riktigt skönt, säger Jakobsen.

SSK har mött Färjestad fyra gånger så här långt, förlorade den första matchen i september med 2-3 hemma men har sedan vunnit de tre senaste mötena på rad.
Och den här gången avgjorde:


– Tålamodet, tycker jag! Vi är jävligt tajta i laget, bra genom mitten. De försökte spela upp pucken genom mitten men där var vi tajta och stängde till, det gjorde vi bra.

Hade ni snackat om det innan?
– Ja, vi har ju spelat mot de tre gånger före den här matchen så vi visste att de ofta försöker spela pucken genom mitten, ofta på centern, så vi visste att det gällde att stänga mittzonen och hålla på så, det funkade.

Är det inte lite konstigt att de inte hade någon plan b, något motdrag att ta fram när ni stängde mitten så konsekvent?
– Jo men de har haft det tungt och hade förlorat sex raka. Vi har ju själv förlorat sju raka under en period i vinter och då vet man hur det är, då har man inte så bra självförtroende. Ibland går det tung och det gjorde det för dem i den här matchen. De (FBK) var visserligen bra i andra och de tar många puckar på mål då, så vi får tacka Pontus (Sjögren, SSK-målvakten) att han håller nollan där! Men annars tycker jag att vi var bäst i första, vi följer vår gameplan det var det som slog igenom, säger Jakobsen.

SSK har tagit tretton poäng av femton möjliga sedan Yanick Lehoux kom in i laget den 8 januari. Och Jakobsen tycker att förstärkningen blivit en kick för hela gänget:
– Ja han kom in samtidigt som vi fick tillbaka folk som varit skadade. Det är riktigt bra nu, bra konkurrens. Alla vet att man måste spela bra för att få spela. Han har lyft laget till en annan nivå, det är mycket mer snack nu på och utanför isen. Allt det tillsammans har lyft laget och gett oss självförtroende.

Att en sån liten grej kan betyda så mycket?
– Ja jag har ingen aning om varför det är så, det bara ÄR så. Alla känner att man har något på gång, att vi har ett bra lag. Det lyfter både laget och jaget, så det har hjälpt laget.

 Du sa att ni snackar mer, om vad?
– Nä men det är viktigt med kommunikation. Vi är 20 man men det är inte två som är lika så det är viktigt att man snackar mycket och förstår varandra så att man liksom kan göra hundra procent på isen, det är viktigt om vi ska lyckas. Och det man säger… ja äh men nä det är hockey, allt möjligt, allt för att vi ska få en förståelse för varandra.

Det märks att ni är mer samspelta nu, men när det gick riktigt tungt så hände det ofta att ni spelade mer en och en än som ett lag.
– Ja så tycker jag med att det var, det gick lite tungt och då försöker man att göra saker på egen hand för att hjälpa laget. Men oftast funkar det inte så och det fick vi se då, att det inte gick så jävla bra att köra en och en. Nu jobbar alla för varandra och sliter för varandra och nu är vi med i matchen, säger Julian Jakobsen.

Han själv har varit utlånad en match till Tingsryd, men det var bara bra, tycker han nu i efterhand:
– Det var bara bra för mig, jag fick lira 20 minuter, fick spela pp och sådär. Det var bra att få lite tramp i benen och komma tillbaka. Det är bra hockey där, inte samma spets som i elitserien men högt tempo och det var bra att få upp pulsen och få igång lungorna. Plus att det var skönt att få lite självförtroende.

Så du lyfte av den där utlåningen?
– Ja det gör man, det var ju bara en match och hem. Man känner ju fortfarande att man är med i samma lag. Jag fick spela mycket, hade mycket puck och fick känna på grejerna, fick känna att man kan om man vill. Det var skönt.

Hittills har ni som mest vunnit tre matcher i rad, hur ska ni vinna fler?
– Det är svårt att säga för alla lag i elitserien är jävligt bra, det är inte så många lag som har mer än tre, fyra vinster på rad. Kan vi vinna tre, förlora en och sedan vinna tre igen då är det optimalt. Men vi måste ta en match i taget. Du kan inte spela bra i en match om du redan funderar på nästa, så är det bara, säger Jakobsen.

Som ser fram emot att spela med danska landslaget under uppehållet i februari.
– Det ska bli kul, och då kommer vi spela hemma i Danmark, det är skönt. Det är alltid kul att spela för ens eget land, det tror jag att alla vill uppleva. Det är lite svårare att göra det i Sveriges landslag bara, det är så många bra spelare att tävla med här. Men det ska bli kul att träffa alla killarna igen. Många har spelat ihop sedan juniorlandslaget, jag möter ju många av dem här, då är det extra kul att komma hem och spela med dem i stället.

4 kommentarer:

Fotbolo sa...

Hej Marie! Tack för en bra intervjuv som vanligt. Men skulle du kunna vara snälla att kunna kolla med Nygårds om något eventuellt nyförvärv innan fönstret stänger?

Krister sa...

Yesterdays news...
AIK vann mot serieledarna idag. Bara en som en lätt upplysning.

Marie Hallman sa...

Fotbolo: Tack själv, om jag hinner!

Krister: jomen om du läser alla inlägg så har du förklaringen där. Gjorde intervjun i förmiddags, drog sedan till Hovet, gjorde lite grejer där som nu ligger ut, ville inte ha gårdagens match efter dagens, åkte hem och gjorde ett jobb jag får betalt för till skillnad från bloggen, slängde i mig en halv pizza och satte mig sedan och skrev först den här sedan AIK. Okej?!

Marie Hallman sa...

alltl stod föresten i inlägget under. bara som en lätt upplysning krister!