tisdag 15 februari 2011

Oscar Ahlström "Det är viktigt att komma ut starkt nu"

Och här är snacket med AIK:s Oscar, eller en av dem ska jag väl säga, Oscar Ahlström.

 (Oscar Ahlström vill se AIK ta initiativet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han har tillsammans med Johan Andersson gjort flest mål i AIK på Djurgården den här säsongen. Och gjorde sitt första elitseriemål (1-0) i första derbyt den 28 september. Den 4 november blev det två mål till (0-1 och 2-5) så nu längtar han efter fler:
– Det blir en spännande match, det gäller ju mycket för båda lagen, konstaterar AIK-forwarden.

Jag tycker att det har varit jämna matcher mot dem under säsongen, det hade kunnat gå åt båda hållen i alla matcherna. Men i de två första matcherna tog vi initiativet, i de två sista var det dem (Djurgården) som gjorde det. Det avgjorde i de fyra matcherna så det är viktigt att komma ut starkt nu.

Hur märker man vem som har initiativet?
– Åh det märker man direkt. Man är rappare i tanken, rappare i skridskoåkningen och i allt man gör. Det räcker att ett par spelare tar initiativet så hänger alla med.

Vem brukar ta det?
– Alla i omklädningsrummet vill göra det, för det vill man i varje match. Men det är inte alltid de bästa spelarna som tar täten, det kan lika gärna vara de som är lite längre ner men de som gör det i match efter match är ledare i laget.

Är du och brorsan (Victor) såna spelare?
– Hm… det är svårt att säga själv om man är en ledare men man försöker i alla fall ju, säger Oscar Ahlström.

Och hittills har det funkat bra. Sedan twinsen fick in Oscar Steen i sin kedja har trion varit bland de bästa i laget i match efter match.

– Ja det har funkat skitbra med honom. Förra säsongen saknade vi någon som passade in i vår spelstil men han funkar kanon.

Varför?
– Det är ganska enkelt, vi jobbar hårt och det är klart att vi pratar lite om bågar och sådär men det mesta i vårt spel kommer av sig själv.

Och det är ju lätt för dig och Victor så klart men det måste vara tufft för den i mitten, som nu är Steen?
– Jo, he, he så är det ju och den som är med oss måste vilja ta lite initiativ själv. Han får inte tänka att nu är ni två och sedan bara stå där. Han måste vara aktiv men vi tänker ganska lika alla tre så det funkar bra.

I kväll spelas alltså femte och sista derbyt – i serien för den här säsongen. Och även AIK:s Oscar är inne på att farten avgör:

– Skridskoåkningen och utvisningarna tror jag avgör. Det klantade vi till senast…

Fast ni är ju bättre i fem mot fem än i pp… så det kanske är bra för er om DIF håller sig på isen också?
– Ha, ha ja men vi har gjort mål på Djurgården i pp tror jag så det ska inte vara några problem.

Hur viktigt är det att ha vunnit flest derbyn?
– Det är klart att det är viktigt, inte viktigare än att ta sig uppåt i tabellen så klart men alla vill vara bäst i stan. Man är ju från Stockholm och har många polare som antingen är AIK:are eller Djurgårdare och man vill ju göra allt för att AIK:arna ska få en rolig sommar…

Men Djurgården kommer oavsett hur det går att vara före er i tabellen efter matchen?
-Jomen vinner vi är det bara fyra pinnar upp så det kan vi ta in sedan, säger storebror Ahlström med ett leende.

Ska man tänka lite större så är derbyt viktigt för AIK:s överlevnad i elitserien. Vinst i kväll så har AIK lika många poäng som nian SSK och kan gå om på bättre målskillnad (AIK ligger bättre till där redan före matchen). Man kommer då dessutom bara ha två pinnar upp till Timrå trots att AIK (efter derbyt) kommer ha en match färre spelad.

-Ja det är en otroligt viktig match men det är skönt att inte allt hänger på den här matchen även om det såklart är så att förlorar vi nu så har man ännu färre chanser att ta in luckan uppåt.

Känns det nervöst inför avslutningen av serien?
-Nej, alla har ju tippat oss toksist och att vi skulle få börja ladda för kvalserien redan före jul typ, ha, ha, så nä.

Har du tänkt några tankar på kvalserien?
-Nej, det har jag inte. Jag tror inte att någon har gjort det och visst skulle vi hamna där så blir det tufft och kanske annorlunda att komma uppifrån men det har ju i alla fall jag och Victor gjort förr, med Huddinge (i kvalet till hockeyallsvenskan). Så vi vet hur det är, säger Oscar Ahlström.

Brorsan Victor har förresten också gjort mål i ett derby, han gjorde 1-1 den 11 januari. Och det är många AIK-fans som vill ha twinsen kvar i klubben. När det gäller kontrakt så är det dock ”inte jättebråttom”, säger Oscar.

-Vi får se hur det blir. Vi stannar jättegärna i AIK, vi trivs bra här och att bo i Stockholm. Sedan har vi inte kommit så långt, vi har snackat lite men vi har inte fått några konkreta bud från AIK:s sida heller vad jag vet. Å andra sidan var det ett tag sedan jag pratade med agenten, så jag vet inte riktigt hur läget är. Men vi vill gärna spela i AIK sedan får vi se vad AIK vill.


1 kommentar:

Erik sa...

Idag MÅSTE Djurgården lägga sig. Så är det bara. AIK fyller 120 år och då är det självklart att laget ska vinna.

Jag menar tänk er själva om ni har en födelsedag och tyvärr är det bara ett måste att bjuda in syrrans ohängde pojkvän. Då är det liksom självklart att han ska sitta tyst i ett hörn och inte göra något väsen av sig. Samma sak här. Detta är AIK:s dag. Då ska Djurgården stå där snällt med mössan i hand och gratulera, så kanske de får smaka lite tårta efteråt om de sköter sig.