onsdag 16 februari 2011

Pakaslahti: "Jag är nöjd om jag kan vara nyttig och bidra"

 
(Pakas när det begav sig förra säsongen. Nu är han äntligen tillbaka i omklädningsrummet, redo för match. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Han har inte spelat en endaste match sedan 2 april förra året. Men nu är det dags för comeback för Petri Pakaslahti.
– Men jag kommer vara uppsatt som trettonde forward, så vi får se om blir någon speltid över huvudtaget, säger SSK-forwarden till bloggen.
Det är tio och en halv månad sedan ”Pakas” spelade match med SSK mot Växjö i kvalserien. Sedan dess har han kämpat med rehab, vila, mer rehab, operation och ännu mer rehab. Men nu har slitet lönat sig till slut:

– Det var efter uppehållet nu senast som jag kände att det kunde gå. Jag tränade ganska hårt förra veckan och det (ljumsken/magmuskeln) höll efter den träningen och då tänkte jag att nu kanske det är dags att hoppa in i någon match, säger Pakaslahti

De tio och en halv månaderna off ice har varit lååååånga:

– Ja du… det har varit otroligt jobbigt mentalt men de gånger det har känns lite bättre så har man behållit tron att det kommer bli bra.

Det kändes nästa som att du hade gett upp där ett tag?
– Ja, det kändes lite så en tid efter operationen. När det blev bra för andra spelare direkt efter operationen men inte får mig, då kändes det hopplöst. Det var några dagar där när jag började tänka att jag kanske måste fundera på vad jag ska göra istället. Men såna här saker kan ta tid. Och jag tänkte att jag måste ändå prova och se om det går. Jag vill ju spela hockey, det är det bästa jag vet.

Vad har du haft för morot för att hålla humöret uppe?
– Det är inget speciellt så där, utan det är bara så att man vill åka till hallen och se matcherna så ser man fan vad roligt det är. Det är så mycket känslor, så härligt att få vara med grabbarna och så skönt att få tävla varje dag. Det är något som jag har gått och längtat efter.

 Annars brukar ju det här att se på matcherna från sidan vara det värsta som finns för en spelare?
– Jo så är det man och det var värre i början så klart, men man blir van vid det med till slut.

Nu ska du ju börja som trettonde forward, men vad vill du känna i morgon när du får några byten om du nu får det?
– Aaaah jag vill bara… alltså det ska bara bli kul att få vara med och känna stämningen innan matchen, att få vara med grabbarna och så. Det är ingen idé att jag ska in och spela mig i form, det är så viktiga matcher nu så jag sa till coacherna att spela mig om ni vill. De säger att jag kan påverka positivt även i båset och i omklädningsrummet och kan jag det så är det bra.

Vad ska publiken vänta sig? Att du är samma gamla Pakas i högform som vanligt?
– Nej, ha, ha det är inte alls samma sak som sista matchen. Det känner man direkt på träningarna också. Så enkelt är de inte. Jag sätter inte upp så stora förväntningar på mig själv. Det går inte att se mig som Foppa, där man väntar sig att han ska göra fyra, fem poäng per match direkt, för så blir det inte. Utan jag är nöjd om jag kan vara nyttig och bidra, hjälpa laget med något. Jag kanske får spela lite i boxplay och hjälpa killarna att vinna där, säger Pakaslahti.

Finländaren är grym på att teka och brukar vid normala säsonger alltid ligga i toppen av tekningsligan men om han kommer teka i morgon eller inte är inte bestämt.

– Nej vi får se hur det går i matchen. Och i dag på träningen så vann jag inte en enda… jag körde mot alla men förlorade allihop. Sedan tror jag så klart att känslan för det finns kvar men det är så länge sedan jag spelade så jag kommer knappt ihåg hur matchtempo känns och är.

Det kanske blir värsta chocken för kroppen om du får köra några byten?
– Ja, ha, ha. Så kan det vara. Men det är bara kul att få vara med. Jag hoppas att jag kan göra något för laget också någon dag här framöver, men ingen kan säga hur det blir så vi får se.

Du sa att du nog spelar boxplay, är det smartaste sättet att matcha in spelare som har varit borta länge? Är inte pp rätt bra också?
– Det kan det vara och jag vet inte vad som kommer funka bäst för mig, boxplay, pp eller fem mot fem. Men det är inte lätt att komma in kall och frusen från bänken i några byten heller så … jag känner nog att jag vill börja i boxplay, säger Pakaslahti och avslutar:

– Det är tufft det med men då behöver man inte vara kreativ och skapa. När man pucken och ska gå framåt offensivt och skapa chanser då är det tuffare att kliva in så här, det är lättare att försvara sig och förstöra för motståndarna. Men jag måste ju börja någonstans och hur det än blir så blir det spännande i alla fall!


Inga kommentarer: