tisdag 29 mars 2011

Fasth "En ära att få representera Sverige"



Bara en månad kvar till VM nu!  Och i morgon och på torsdag spelar Tre Kronor träningslandskamper mot Lettland. Nästa vecka blir det landskamper mot Tyskland och då kommer fler spelare från lag som har slagits ur slutspelet att ansluta, två av dem kommer från AIK – båda är debutanter – backen Stefan Johansson och målvakten Viktor Fasth.

– Han (förbundskaptenen Mårts) ringde och frågade mig idag om jag ville vara med. Det var ett ganska lätt beslut att säga ja och det ska bli otroligt roligt. Jag har aldrig fått dra på mig en blågul tröja så det är en stor ära, säger Viktor Fasth.
 Som medger att det blir lite ovant:
 – Det är klart att det blir lite pirrigt. Det är en ära att få representera Sverige och att få dra på sig tröjan. Det känns fantastiskt.

De spelare som är med nu har såklart chans att spela in sig i den slutliga VM-truppen. Mårts och Fasth han aldrig snacka något om det och om Fasth har en chans på VM?
– Det har jag ingen aning om. Men jag ska gå in och göra det bästa jag kan för laget i alla fall.

Din lagkamrat Stefan Johansson kom med också?
– Ja och det är han värd! Han har gjort en riktigt stark säsong också och det är otroligt kul att han får chansen.

Blev du förvånad?
– Nej jag tycker han har spelat bra här hela året så det blev jag nog inte, säger Viktor Fasth.

AIK-målvakten har senaste tiden omgärdats av rykten om att han skulle vara aktuell för någon NHL-klubb efter sin fina säsong. Men själv säger han bara:
– Eh jaha. Skulle det vara så att det finns något intresse så får vi ta det den dagen som det kommer. Men det är väl för mig som alla andra att hockeyförbundet har ett avtal med NHL.

Har någon visat intresse än?
– Nej det är inget som jag har hört i alla fall.

Fasth kommer ju från Växjö som just nu är nära att skrälla till sig en plats i elitserien. Det följer AIK-målvakten med stort intresse, då han känner många i laget, däribland Alsenfelt som han brukar snacka med då och då.

Kan du inte locka att komma till AIK, som backup till dig?
– Ha, ha jo men han är en fruktansvärt bra målvakt och han har nog stärkt sina aktier inför nästa säsong med tanke på den säsong som har varit och så bra som han har spelat i kvalserien hittills.

Jag tycker du ska ringa och berätta hur kul det är att spela här!
– Men det har jag redan gjort, ha, ha. Jag har redan berättat hur bra jag har det i AIK så det vet han.

Tror du att Växjö tar en plats eller kommer de rasa ihop nu på slutet?
– Jag tror att de tar en plats, det finns inga tecken på att de ska rasa ihop. Och de har ett så bra lag och en så bra tränarstab. Jag vet hur Janne (Karlsson, tränaren) är. Han håller alla spelarna på jorden och låter ingen sväva iväg. De är väl medvetna om vad som gäller, avslutar Fasth.

Apropå VM så finns en officiell VM-låt ute nu… jag tänker inte påstå att den är någon hit, men den finns och den som vill lyssna hur den låter kan göra det här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju fler från AIK som blivit uttagna? varför går ingen ut med det?

Erik sa...

Klokt val av Mårts när det gäller Fasth.

Men hur i hela helsefyr tänkte han när han tog ut Johansson??? Har han bara sett någon enstaka match Johansson spelat och haft tur att se honom spela bra i den matchen? Johansson är ju för jävla stabbig i egen zon. Ett mirakel att han blivit uttagen.

Andreas sa...

Anonym

Vilka fler från Gnaget har blivit uttagna??

Marie Hallman sa...

Anonymm o Andreas: Jag säger som Andreas vilka då?? Kan i och för sig vara fler jag säger inte emot men faktum är att just Johansson och Fasth har läckt ut lite vid sidan av. Det kommer presenteras en ny trupp till nästa veckas landskamper men den har inte presenterats officiellt än. Men jag ska faktiskt slå en pling till Mårts och fråga.

Erik: Jag tycker Stefan har varit bra men obs också att de här första träningslandskamperna är delvis ett steg mot VM men för några ocså en möjlighet att få visa upp sig och testa den här nivån. Ungefär 50/50 däroch för Stefan är det nog testa som gäller den här gången medan Fasth slåss om VM-plats.

Jack sa...

Erik - Skulle Steff vara stabbig? Du har inte sett många AIK-matcher i år du. Gårdarpajas.

Erik sa...

Jack: Jag har sett varenda sekund av alla Gnagetmatcher den här säsongen. Men du är väl en fotbollsgnagare som anslutit först under de fem sista matcherna... och då spelade Johansson bra.
Johansson är okej offensivt men varje gång han och Carlsson är inne är man livrädd för vad som kan hända. Johansson är för klen i kroppen i närkamperna och när han får pucken kan han inte slå den sarg ut. Blir lätt rundad dessutom av spelare som kommer med fart mot honom. Ofta klumpig med pucken. Ser inte till att den ligger ordentligt mot bladet utan försöker träffa hoppande puckar, puckar som står på högkant etc och missar då den allt som oftast. Och dessutom slår han en och annan indianare i varje match också. Nej, det är ett mirkael att han är uttagen.