tisdag 15 mars 2011

Ottosson: "Spela för att vinna, vinna vinna"

(Kristofer Ottosson visade vägen med vilja och två mål. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Snacka om måstematch i går och de kommande matcherna för Djurgården. Torsk och säsongen är slut men Djurgården har gett sig f.. på att göra det inget gjort och vända 0-3 underläge i matcher till seger. Oklart om det går fortfarande men en vinst blev det och kvartsfinalen mot Luleå lever.

Jag fick tag på Kristofer Ottosson på väg till träningen nu på tisdag förmiddag. Han konstaterar att det inledningsvis såg ut som det gjort tidigare:
– De gjorde sitt 1-0-mål ganska fort och sedan dröjde det innan de andra målen kom. Det tog sin tid och vi hade bara 1-1 inför sista men då blev det ett par, tre mål till. Det blev lite mer målrikt än det brukar vara. Men det var en jämn match, även om jag tycker att vi var bättre och vann ganska välförtjänt.


(Jubel i båset. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Ett mål per match i de tre första kvartarna, nu blev det fyra mål medan Luleå som vanligt höll sig runt två… vad är det som gör att det släpper i den här matchen?
– Säg det! Men någon gång måste ju målen komma. Det vore ju konstigt om man bara gör ett mål i match efter match. Sedan hade vi lite stolpe in om man ska prata i såna klyschor, jämfört med att vi inte har haft stolpe in tidigare. Men annars var det nog tillfälligheter, jag vet inte varför faktiskt.

 (Owuya plockar. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Känns det som ni ändrade något i spelet? Jag minns ju kvartsfinal då, när ni fick uppfarten och åkte isär Luleå så att de helt enkelt inte hann stoppa er på mitten.
– Ja vi hade bra fart nu med i alla fall. Det var nog bästa farten hittills av de här matcherna. Det är något som vi har velat ha i alla matcher, sedan har Luleå varit bättre eller sämre i vissa matcher och det har påverkat vår insats också. Men i går spelade vi bra och energifullt och det vann vi på, tycke jag. Vi gör en bra match, framför allt i andra när vi ligger på men inte får utdelning så mycket, men den kom ju sedan…

 
 (Jubel med klacken. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
 
När det står 1-1 inför tredje, vad tänkte du då? Jag som följde matchen online i Tälje tänkte ju bara att vad fan ska det bli 1-2 igen???
– Ha, ha, nja, det är väl i pausen kanske som det kan bli en sån liten tanke. Men det är bara att köra. Vi hade sånt gå och sån energi, och då får man slå bort det och bara köra på. Men får blockera bort de tankarna, för det gynnar oss inte ett dugg att tänka så. Det är bättre att försöka använda energin som vi hade haft dessförinnan och bara fortsätta utan att fundera så mycket.

 (Målskytt Ottosson får cred av kompisarna. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Vad säger du om målen? Dina först!
– Ja det sista (4-2) var ju i öppen bur så det var ganska enkelt, ha, ha. Men det första (1-1) var ett bra skott och en bra skymning av Mathias Tjärnqvist framför målvakten. Widings 2-1 var en lång spelvändning, ett pass från Claesson, som Widing trampade sig fram med och la in till vänster om målvakten. Tjärnqvists 3-2 var ett pp-mål.

 
(Daniel Widing sätter 2-1. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

När jag såg att ni fick en utvisning i slutminuterna igen vid 3-2 så höll jag på att smälla av. En dum en också för boarding.
– Ja, det var lite tur att det löste sig. Vi måste vara lite mer disciplinerade, konstaterar Ottosson.

  (Ottosson vs Pierre Johnsson  FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Han är en av de äldre spelarna som fått mycket skit av experterna så här långt i kvartsfinalen för bland annat uteblivna mål och poäng. Det tar han för vad det är.

– Det är alltid svårt att bedöma sin egen insats men det är klart att ingen har varit nöjd, inte jag heller. Vi har ju förlorat! Men jag funderar inte så mycket på det där. Jag läser inte vad andra tycker och tänker och försöker alltid göra mitt bästa. Jag vill prestera bra, det är där fokus ligger så det var skönt att få bidra till en seger nu.

  (4-2 och liket lever. Nu väntar kvartsfinal fem. . FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

Ni var ju tvungna att vinna, vad sa ni inför matchen?
– Att vi måste använda den situationen till att skapa energi istället för att bli oroliga. Det är inte så mycket att tänka på, det är bara att tuta och köra. Det får bära eller brista, man får ta in energi på det sättet. Man får inte bli passiv och rädd för att förlora utan bara gå ut och spela för att vinna, vinna, vinna. Så måste man göra.

  (Robin Jonsson är inte glad. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

 Det är samma läge i morgon, onsdag. Ni måste vinna den och två matcher till för att ta er till semi. Samma tankar nu då antar jag?
– Ja det är det. Det är en match i taget. Och varför kan inte vi vinna nästa? De måste ju slå oss i en match nu för att gå vidare.

 (Jimmie Ölvestad var tillbaka. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Jag funderade  lite på det häromdagen. Varför går det rätt lätt att vinna fyra första på rad men anses omöjligt att vinna fyra sista? Ni har ju ändå spelat jämnt, det måste ju vara annorlunda än om man torskat med 1-5 i tre matcher för då blir det tufft så klart?
– Jo men så är det ju. Det har varit jämna matcher sedan så är det svårt läge när man måste vinna fyra i rad. Det är alltid tufft, man kan ha otur med någon studs eller så men de förutsättningarna känner vi till. Det är inte så mycket att fundera på.

  (Mathias Tjärnqvist har precis gjort 3-2. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

De andra spelarna jag har pratat med under kvarten har sagt att ju längre serien går desto mer gynnar det er, då ni är lite tyngre och kan nöta ut Luleå. Börjar ni känna av det där på isen än?
– Det är möjligt… Vi fick i alla fall bättre utdelning för det hårda jobb som vi gör. Kan vi få dem trötta och slitna så leder det till att de gör fler misstag och det var några såna lägen i går där vi fick några frilägen och spelvändningar som vi inte har fått tidigare. Så förhoppningsvis kan vi få resultat nu på det jobbet.

(David Printz är lite större än  Sebastian Enterfeldt. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Ingen risk att ni tröttar ut er själva samtidigt? Det är ju jobbigt att spela fysiskt?
– Jo men vi kan inte göra det på så mycket annat sätt. Det går inte att åka runt och spara på krafterna. Men det gäller att spela smart när man smäller på så att det inte kostar mer kraft från oss än det tar från dem, konstaterar Kristofer Ottosson.

(Christian Eklund har tröttnat på en Abbott. FOTO ANDREAS GRANDIN)

I morgon onsdag är det alltså en femte kvartsfinal, i Luleå. Läget? Vinna eller försvinna igen.
– Vi har inga andra tankar än de vi hade inför igår. Det är bara ut och spela på samma sätt som vi har gjort. Fram med energi och inte fundera så mycket bara. 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Imorgon onsdag Marie! (Står fredag långt ner i texten.)

Tack för en bra intervju!

Marie Hallman sa...

anonym: ah jag är helt vilse i almanackan ;0)) Tack :0D