lördag 12 mars 2011

Sandberg "Vi försöker ha så roligt som möjligt"

(Christian Sandberg avgjorde för Gnaget som nu leder med 3-0 i matcher mot HV71. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

HV71 kom ut taggade som satan. Pressade på, tog ledningen, men AIK vände och vann igen. Och har nu osannolika 3-0 i matcher på de regerande mästarna.
Eller som segerskytten Christian Sandberg sammanfattade läget:
– Det känns självklart jäkligt bra… Vi vann ju! Det känns riktigt jäkla bra, he, he.

Det roligaste med de här tre segrarna är ju att det bara inte ska gå. Det ska inte gå att komma som nykomling, klara sig från kvalserien och ta sig till slutspel i sista matchen och sedan bara rada upp segrar mot de regerande mästarna som dessutom vann serien i år igen.

Fattar du vad ni håller på att göra???
– Ha, ha, nä egentligen inte. Det är bara köra på och ha rolig, säger Sandberg.

Ja ni garvar och ser väldigt avslappnade ut där på bänken mellan bytena. Exakt hur roligt har ni?
– Jag tror mycket beror på att det inte är så många av oss i det här gänget som har spelat slutspel. Vi kom med men det var strid in i det sista. Nu går vi in och försöker ha så roligt som möjligt och vinna varje match, till varje pris. Och sedan i och med att vi vinner och spelar bra så är det en så jäkla glädje.

Fast ni borde vara nervösa och så bara garvar ni?!
– Ja men det är ju så. Vi har inget att förlora. Vi går bara ut och gnuggar. Det känns bra just nu… säger Christian Sandberg på väg från omklädningsrummet till lite käk innan det blev buss hem.

HV71 vann skotten med 41-26 i matchen och låg på som galna bålgetingar i första men:
– Äh det var ingen fara. Det spreds ingen panik. De fick lite press på oss i början och kom ut för jävla bra men vi reder ut det bra. De får en balja men vi får en snabb kvittering, det var skönt att få in den och gå till vila med 1-1.

Sedan kommer 2-1 bara 54 sekunder in i andra. Hur tänkte ni sedan in för de två perioder som var kvar?
– Att vi skulle fortsätta våga ha det spelet som vi har spelat men samtidigt ha lite tanke i det man gör. Inte gå ut och köra allt för hårt utan ha en trea hemåt och fortsätta köra på. Men vi vart ju enormt tillbakapressade i tredje.

Ja där vann HV skotten med 17-3, var det panik hos er då?
– Nej, jag tycker ändå att vi spelar relativt bra. Fasth spelar oerhört bra i målet och vårat försvarsspel är riktigt bra.

Teemu Laine och Pasi Puistola hade världens chans med 1.30 kvar av tredje, såg du det?
– Tänker du på den där de snubblade runt där?

Ja Puistola försöker och försöker få in pucken, men det går inte.
– Ja, ha, ha, ha. Det är små marginaler, säger Christian Sandberg.

En dryg minut senare sätter AIK-forwarden spiken i HV-kistan när han lägger in 3-1 i tom kasse, med 18 sekunder kvar av tredje.

– Det var jävligt skönt att se pucken gå in där, he, he. Det är alltid skönt att göra 3-1 men jag visste inte hur lång tid det var kvar. Jag visste ungefär hur tiden såg ut men hade ingen koll exakt på hur mycket tid det var kvar.

Enda smolken i AIK:s glädjebägare var att Josh MacNevin fick föras till sjukhus efter en tackling i ryggen, vid sargen, av Andreas Falk. MacNevins slog ansiktet i plexit och har fått en hjärnskakning (se mer längre ner). Falk fick matchstraff (5+20, matchpenalty = minst en match avstängning) och det var då som AIK gjorde 1-1 och i samma sekund som Simon Önerud, som satt av Falks femma, klev ut på isen satte Stefan Johansson 2-1-målet.

När jag ber Sandberg kommentera tacklingen är han ödmjuk:
– Alltså det är svårt för mig att avgöra vad som hände. Det är oturligt att Josh blir skadad, det är jäkligt tråkigt och lite otur för oss.

Peter Nolander klev också av, så ni fick köra med sex backar i två perioder.
– Ja och man får lyfta fram de sex som spelade! De gör ett jävla hästjobb både i pp och i boxplay. De gör ett grymt jävla jobb!

När HV71 valde er så var det med motiveringen att ni hade kämpat er till slutspel och att bensinen nog var slut nu. Hur är det i tanken?
– Ha, ha, ha! Vi spelade bra i sista tio-femton matcherna. Kom från ett jävligt pressat läge, lyckades klara oss till slutspel i sista så vi har kvar mycket energi i det här laget.

Var är du på en bensinmätare?
– Ha, ha, ha, ja du jag är lite trött nu men det är bara att ladda om!

När ni vann kvart nummer två hörde jag två AIK-fans säga samma sak, nämligen. ”Väck mig inte!!!” De tror de drömmer och vill bara inte vakna. Och så känner nog många…
– Ha, ha, ja riktigt härligt. Skönt att höra, he, he.

AIK leder nu med 3-0 i matcher och det har hittills aldrig hänt att något lag har lyckats vända ett sånt underläge. Det är med andra ord fördel Gnaget i jakten på semifinalplats.

– Ja jag har hört det där men det är ändå en helt ny match och helt nya förutsättningar på tisdag. Det gäller att fortsätta vara ödmjuk i nästa match också.

Men ni måste ha en mental fördel i alla fall?
– Ja, visst är det en fördel att leda med 3-0, det är inget snack om saken. Men det är som sagt en nu match på tisdag. Det är bara gnugga på. Det kommer bli ett jäkla tryck i alla fall! avslutar Sandberg.

När skador på backarna är läget så här, enligt tränaren Gunnar Persson någon timme efter matchen:

·         Josh MacNevin har en konstaterad hjärnskakning. Han fick lämna sjukhuset och var med på bussen hem från Jönköping men får inte spela match på minst en vecka. Till att börja med.

·         Peter Nolander klev även han av i första perioden. Han fick en tackling, har fått någon sträckning i benet och lär enligt Persson ändå kunna spela på tisdag hemma på Hovet i kvartsfinal nummer fyra.

Inga kommentarer: