fredag 1 april 2011

Almtorp " Fansens stöd hjälper, det är därför vi gör så här "


(Jonas Almtorp sätter stort värde på fansens stöd. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
 
Tre matcher kvar i kvalserien för SSK som måste vinna tre raka för att inte åka ur elitserien. Först ut är Rögle och spelarna har tagit till ett lite ovanligt grepp för att få extra stöd – man har chartrat en buss och står för såväl resa som biljetter för de fans som följer med i bussen ner och hejar.

– Jag vet inte exakt hur det startade eller vem som drog i gång det riktigt men plötsligt låg det en lapp i omklädningsrummet, där fick man skriva hur mycket man ville bidra med, berättar Jonas Almtorp.
Är alla med?
– Det tror jag! Det var nog allihop. Det kändes självklart.

Förlusten mot Örebro i onsdags kändes desto värre. Eller för att tala klarspråk, för jäkligt.
– Det kändes inget bra alls. Vår insats då var under all kritik, som vi spelade och som resultatet blev. Men samtidigt så har vi möjlighet att rätta till det. Vi vet vad vi gör för fel. Nu är det helt och hållet upp till oss att rätta till det.

Att åka ner till Rögle och hämta hem tre pinnar från hajtanken i Ängelholm är inte det lättaste. Rögle var näst bästa hemmalag i hockeyallsvenskan den här säsongen, man tog 14 vinster vid full tid av 26 möjliga, spelade oavgjort i nio matcher och vann sju av dessa nio på antingen övertid eller straffar. Faktum är att Rögle bara förlorade tre hemmamatcher vid full tid, en på övertid och en på straffar. Så det krävs en kanoninsats av SSK.

– Men vi slog Färjestad i Karlstad under säsongen, när de var på gång. Och kunde vi göra det så kan vi ta Rögle med. Det är helt och hållet upp till oss att klara av det här.

De har en galen hemmapublik i ryggen?
– Jo men jag har spelat i många arenor där det har varit bra tryck och där man har haft publiken emot sig och spelat bra ändå. Jag har inte tänkt på deras publik alls och kommer inte att göra det heller. Jag åker ner och fokuserar på mitt spel, och lägger deras publik åt sidan.

Går det att förklara hur det kunde se så sjukt lamt ut i förra matchen?
– Nej, jag kan inte förklara vad som händer med var och en men det är mycket mentalt. Men vill vinna det gör vi. Det finns ingen i laget som inte vill vinna kvalserien, det är inte det som det handlar om. Utan det handlar om hur vi får ut viljan och energin och där har vi haft problem. Det ligger faktiskt och kokar i omklädningsrummet men sedan har vi liksom inte fått ut det.

Popovic sa efter matchen att för få vill kriga?
– Jag har inget emot att han säger så. Det såg faktiskt ut så, även om det inte var så. Och det var nog fler än han som tyckte att det såg ut så. Jag håller med om att det inte såg så bra ut och jag förstår om folk tycker så. Men jag kan säga att inne i gruppen och i laget så är det en enorm vilja att vinna. Det är bara upp till oss att göra det, att få ut det vi kan nu.

Laget har haft ett antal möten efter magplasken mot först Växjö och sedan Örebro.

Frågan är ju vad de mötena ger?
– Man kan lufta om det är något problem eller om det är något som stör och hindrar gruppen från att spela bra hockey. Men det är inga problem utan det är helt och hållet upp till oss nu att vara bäst när det gäller och där är vi nu.

Du och några andra av de mest erfarna spelarna bänkades i slutet av matchen senast med motiveringen ”Det hände inget”?
– Om Poppe tycker så, att det var bättre att spela utan mig på isen då gjorde han helt rätt. Han gör det han tror är bäst för laget just då och det är bara att acceptera.

Hur tänker du inför nästa match efter en sån grej?
– Inför nästa match är man revanschsugen i vilket fall som helst när man har förlorat. Det enda som gäller är ju att vinna matcher och jag är revanschsugen för att vi förlorade, inte för att just jag inte fick spela si och så mycket. Nu handlar det bara om att vinna matcher, för laget, för SSK och inte att få credit för sig själv, det är lika för alla.

Bussen som spelarna betalar för tar 140 personer och på tidigt på fredagskvällen var rapporten till spelarna att det var många som hade hört av sig och att intresset var stort.

– Jag vet inte exakt hur det har gått men det ska bli kul. Jag hörde att många ska åka med, har ingen exakt siffa men det är fantastiskt att alla som kommer med gör det. Vi behöver dem mer än någonsin nu, och det är bara kul att det blir lite SSK-fans där nere också.

Att fansen är en extra spelare är ju en klyscha men den kanske är sann också?
– Ja det är klart att det hjälper! Det är därför de står där och det är därför man trivs extra bra hemma för att alla hejar på en. Fansens stöd hjälper och det är därför vi gör så här, det är därför vi vill ha dem med oss.

Det sätter lite extra press på er, utöver den hårda press som redan finns i samband med att rädda kontraktet?
– Jo men så kan man inte tänka. Vi fokuserar oss på att klara oss kvar i elitserien och klarar vi det så har vi gjort det för deras skull också. Det gäller att fokusera på rätt saker nu och det finns väldigt många som man spelar för och försöker vinna för just nu och fansen är en stor del av det.

Det har gått lite olika rykten om var Jonas Almtorp spelar nästa säsong. SSK är ett alternativ som finns med i bilden men SSK-forwarden vill inte prata om nästa säsong nu. Det finns saker kvar att fixa först och det är ett nytt kontrakt för Södertälje.

– Inget är klart med någon och jag vill inte tänka på sånt där nu, utan det tar jag när kvalserien är över, då kan man börja tänka på sånt. 

12 kommentarer:

Justus sa...

April! April!

Marie Hallman sa...

Justus: nä faktiskt inte

Higginz sa...

Jag gillar att man som spelare tar ett sådant här ansvar och initiativ för att få fansen på sin sida igen.
Det såg verkligen inte bra ut senast...

Jag hoppas att man krossar Rögle i Ängelholm. Då ser det genast lite ljusare ut igen. Men jag är rädd för att allt kommer att hänga på den sista omgången - Modo borta!. uj uj uj.... Det kommer INTE att bli lätt. Och med tanke på den press båda lagen kommer att ha på sina axlar.... uj uj uj....ruskigt spännande!. Snacka om att båda lagens spelare kommer att lira med 20 kilo extra tyngd på sina axlar. Dessutom kommer man att ha gummi-armar och blockerade hjärnceller i 190. Det kan i princip gå hur som helst!. ....*letar efter några lugnande piller* :)

Pelle sa...

Higginz: Ni är borta redan efter Röglematchen i synnerhet om ni envisas med jättesållet Sjögren i kassen. Mot Rögle gäller det att vinna målvaktsmatchen i första hand och det lär ni inte göra med Sjögren mellan stolparna.

Kalle sa...

Läste att Nygårds tar klivet ned i båset och Larsson får sitta på läktaren. Då känns det som en rejäl kris och säg mig hur många gånger det har lyckats när sportchefen går ned i båset? Jag har aldrig förstått vad de hoppas uppnå med det, tror dem att det tar bättre om sportchefen skriker på spelarna än att någon annan gör det??? Vad har Nygårds för tränarrutin förresten?

Anonym sa...

"Kalle": Betydligt mer än Popovic i alla fall.

AIKaren sa...

Kudos till SSK som gör det här. Förstår iofs att de skäms lite över tidigare insatser men det är en stor gest ändå.

Marie Hallman sa...

Higginz: Ja, det visar hjärta och det var på tiden. Och det är tre segrar som gäller annars är det degradering.Så illa är det ju nu, så visst kan sista matchen där uppe bli avgörande.Nervöst detta.

Pelle: Om du hade sett matcherna så hade du sett att det knappast var Sjögrens fel att SSK förlorade de två sista, det var hela laget som kollapsade tyvärr.

Kalle: Nygårds har som anonym skriver mer efarenhet än Popovic. Om det hjälper vet jag inte men det kan definitivt inte bli sämre än i de två senaste matcherna. Ibland kan en ny röst vara en hjälp.

AIKaren: ja verkligen!

Uffe Borg oj oj oj sa...

Jag håller med Pelle och praktiskt taget alla SSKare är överens om att Sjögren varit pissdålig den senaste tiden och inte klivit fram och gjort matchavgörande räddningar. Det var bara att läsa på det nu stängda forumet på hemsidan för att se ogillandet mot Sjögren.

Marie Hallman sa...

Uffe Borg: Men om man ska gå på vad forum skriver så var ju Mark helt värdelös för några månader sedan och nu är han plötsligt kung. Samma har det varit med POntus faktiskt, värdelös i flera månader sedan när det gick bra så var han kung och sedan när det har gått dåligt så var han värdelös igen. Så med tanke på hur det svänger från en dag till en annan på forum så kan man(inte jag i alla fall) tycka att det som står i ett forum är "sanningen"

Anonym sa...

Ehhh Mark?
Vem f-n bryr sig om Mark i SSK?

Marie Hallman sa...

Anonym: det handlade om det här med att ena dagen är man kung, nästa värdelös. Är ju lika i alla lag, tyvärr.