söndag 24 april 2011

Äntligen Sverige!


(Daniel Fernholm visade vägen med sitt 1-0-mål på tennis. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Om jag gnällde på lam inställning i går på så ska jag väl hylla den vilja, fart och spelglädje som Tre Kronor visade upp mot Tjeckien i 4-2 matchen i dag (söndag). Riktigt, riktigt roligt att se. Och äntligen ett spel så som man vill se det inför VM.

Backen Daniel Fernholm visade vägen när han, med tur och skicklighet, satte klubban till pucken och drog in 1-0 på tennis efter 6.03 framspelad av Patrik Berglund och Magnus Pääjärvi Svensson.


Tjeckien fick en snabb kvittering och tre minuter efter det en 2-1 ledning då Jaromir Jagr gjorde mål. Det var ju mycket snack om superstjärnan Jaromir Jagr före match och visst var Jagr pigg men det var svenskarna också.

Och efter Martin Thörnbergs tidiga 2-2 kvittering i andra (efter 34 sekunder) kändes det som att Sverige tog över matchen både spelmässigt och mentalt.

Loui Eriksson gjorde 3-2 och spelade fram till 4-2 där Robban Nilsson elegant vände upp kroppen, tog emot pucken och direkt sköt kvällens kanske snyggaste mål.

Det känns som att spelarna börjar hitta varandra lite bättre nu, Loui Eriksson känns allt mer som en ledare både spelmässigt och vid sidan av isen som kommer bli viktig.

Erik Ersberg gjorde sin första match sedan han anslöt och var riktigt bra i målet. Kunde kanske ha tagit Jagrs mål men ju längre matchen gick desto säkrare kändes han och för att vara första matchen i Tre Kronor på väldigt länge så gjorde han en bra insats.

Sett i från Czech Hockey Games så känns Ersberg snäppet bättre än Fasth och då vet ni ju att jag tycker Fasth är ruggigt bra. Men Ersberg har fördelen av att spela i KHL, att ha varit med i VM förr och kan en del av de här internationella spelarna bättre än Fasth. Men det kommer bli en härligt konkurrens mellan dem två, som kommer lyfta båda. Sedan får vi se om Henrik Lundqvist kommer in och kryddar det hela ytterligare.

Förbundskaptenen Pelle Mårts sa efter matchen att han stod och njöt, inte bara av segern utan även av spelet och pressen som Tre Kronor satte på Tjeckien. Jag håller med. Riktigt kul att se Sverige spela ut Tjeckerna i andra och tredje på tjeckisk hemmaplan med Jagr i laget. Fortsätt så!

Fem dagar kvar till VM-startar nu (sex dagar för Sverige dock)! Hela gänget åker hem i kväll till Sverige, några hinner hem och vända, andra stannar på Arlanda och sover på hotell sedan går resan till Kosice någon dag senare. Jag har inte fått det exakta schemat för det än, lägger ut det senare. Men Sveriges första match i VM spelas på lördag 30 april, mot Norge klockan 20.15.

Inga kommentarer: