onsdag 13 april 2011

Mårts till motoffensiv


(Mårts har jobbat metodiskt för att få med NHL-spelarna. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Smart drag och väldigt klokt (samt uppskattat av oss i media) av Pelle Mårts och kompani i Tre Kronorledningen att gå ut och klart och tydligt slå fast vilka som kommer, vilka som inte kommer och framför allt varför när det gäller NHL-spelare till VM.

Tidigare år har det tagit evigheter att få besked, det har letats telefonnummer och mejladresser och media har varit där och frågat innan Tre Kronor har hunnit och så har det radats upp listor i media på spelare som tackat nej, fast de inte ens fått frågan och därmed - rent logiskt - aldrig tackade nej utan blev ratade själva.


Nu slipper vi allt sånt tjafs. Pelle Mårts och Johan Garpenlöv har verkligen lagt ner krut på att en bra NHL-spelares deltagande åtminstone inte ska falla på tjafs och taskig kommunikation. Jag antar att man även vill förebygga och ta död på "har tackat nej" snackat i de fall där det ju inte har tackats nej utan bara nobbats från lagledningen och det känns helt rätt.

Så här långt (onsdag kväll kl. 19.43) är följande NHL-spelare uttagna till VM:

Backar: Nicklas Grossman, Dallas Stars och Carl Gunnarsson, Toronto Maple Leafs.

Forwards: Mikael Backlund, Calgary Flames, Patrik Berglund, St Louis Blues, Loui Eriksson, Dallas Stars, Magnus Pääjärvi, Edmonton Oilers, Mattias Tedenby, New Jersey Devils, Tom Wandell, Dallas Stars.

Eftersom de här spelarna är garanterade en plats i truppen finns således följande tre målvaktsplatser samt 12 platser bland utespelarna kvar att slåss om för övriga NHL/AHL/KHL spelare samt de som nu är i Slovakien plus spelarna i finallagen.

Ska bli intressant att se vilka som tar de öppna platserna. Viktor Fasth måste till exempel ligga bra till. Sedant tycker jag det var synd att Jacob Josefson nobbades av Tre Kronorledningen. Han och Tedenby har bildat ett samspel radarpar i Devils sedan han kom tillbaka från sin skada och de hade kunnat dra varandra. Men så är det.

Här är de NHL och AHL spelare som enligt infon på swehockey.se inte kommer vara med i VM:

Skadade spelare som inte kan delta i VM:Daniel Alfredsson, Ottawa Senators, Tobias Enström, Atlanta Trashers, Kristian Huselius, Columbus Blue Jackets, Jacob Markström, Florida Panthers, Alexander Steen, St. Louis Blues

Spelare som av familjeskäl inte kan delta i VM:Johan Hedberg, New Jersey Devils, Anton Strålman, Columbus Blue Jackets, Henrik Tallinder, New Jersey Devils

Fler från Nordamerika som inte spelar i VM:Nicklas Bergfors, Florida Panthers, Fabian Brunnström, Texas Stars, AHL, Toronto Marlies, AHL
Jonas Gustavsson, Toronto Maple Leafs, Jacob Josefson, New Jersey Devils, Henrik Karlsson, Calgary Flames, Robin Lehner, Ottawa Senators, Fredrik Modin, Calgary Flames, Johnny Oduya, Atlanta Trashers
Fredrik Pettersson, Chicago Wolves, AHL, Samuel Påhlsson, Columbus Blue Jackets, Fredrik Sjöström, Toronto Maple Leafs, Gustaf Wesslau, Springfield Falcons, AHL, Alexander Urbom, Albany Devils, AHL

13 kommentarer:

Anonym sa...

Men Robert Pettersson på hockeysverige.se, som i övrigt brukar vara väldigt rätt ute i sina tankar och reflektioner, menar att Mårts egentligen bara vill tillfredsställa media för att få fina rubriker. Egentligen, menar Robert alltså, är Mårts inte alls intresserad av att vinna något. Allt som räknas är medias reaktioner. Tycker ni att det låter egendomligt? Det tycker jag också.

Robert, däremot, vägrar som vanligt att erkänna när han har fel, och drar till med det ena tveksamma resonemanget efter det andra.

Ibland alltså...

Ska dock tillägga att jag, som jag skrev ovan, oftast är överens med Robert. Han brukar skriva vettiga saker, men detta är ett klart undantag.

Marie Hallman sa...

anonym: okej, jag brukar aldrig läsa där så det har jag ingen uppfattning om.
Men min uppfattning om Mårts är att han går sin egen väg. Plus att han insett att media är en bra väg att nå fans och därför är så rak och öppen som det går. Men det är vad jag tror.

Anonym sa...

Grejen är att Robert tycks hävda att Mårts tar ut ett sämre lag för att slippa få skit i media. Det känns ju sådär lagom sannolikt...

Marie Hallman sa...

anonym: okej, ja det låter ju lite kontraproduktivt. tar man ut ett dålig lag och det laget förlorar så får man ju skit både för laget och för förlusten...

Niklas Persson sa...

Jag tycker VM känns spännande. Okey det tycker jag varje år. Men spelarna från NHL är unga och nya, så det känns fräscht och spännande!

Med lite tur kan vi krydda med Lindbäck och Hörnqvist och en Hjalmarsson...

Ska bli roligt med VM!

Marie Hallman sa...

Persson: ja det är verkligen andra tider nu!

Pelle sa...

Läste att gapige Popovic ska assistera Mårts i VM. Hur fan tänker man där??? Poppe har ju med all önskvärd tydlighet visat att han inte har kompetens nog att stå i ett hockeybås som ledare. Att han var en halvskaplig back under sin tid det är en sak men som tränare har han ju gjort bort sig big time. ÄNDÅ ska han nu leda Tre Kronor i VM. Det är helt tydligt att vissa får jobb bara på sitt namn, oavsett om de har kompetens eller ej. Tragiskt men sant.

Kalle sa...

Mårts är ju en hycklare av stora mått. Han har ju haft ett mantra om att de bästa spelarna ska spela i Tre Kronor. Ändå har han inte plockat ut spelare som Fredrik Modin och Johnny Oduya. Dessa båda är ju bättre än vilken "random-lirare" som helst i farmarligan AHL, i KHL eller i elitserien. Samuel Påhlsson tillhör också den kategorin och hur fan kan han godkänna att folk stannar hemma från landslaget av "familjeskäl"??? Sånt ska bara inte få förekomma. Dessa spelare verkar ha glömt bort vilket land det är som har gett dem chansen att bli utlandsproffs och det är deras förbannade skyldighet att betala tillbaka till svensk ishockey genom att vara tillgängliga.

Och hur många tror att Daniel Alfredsson är skadad??? Det är nog samma sak där. Det är väl hans kärring som stoppar honom från spel och tvingar honom skylla på en skada för att han ska avstå VM.

Men när spelare av denna dignitet saknas då tycker jag inte Mårts ska påstå att det är dem bästa spelarna som alltid spelar i Tre Kronor.

Anonym sa...

Jaha, Alfredsson har inte varit skadad på hela säsongen, de är frugan som inte vill att han ska spela i Ottawa. Alltid lär man sej någe nytt. :-)

Marie Hallman sa...

Pelle: Han ska väl inte LEDA Tre Kronor någonstans. Han är en i Mårts stab. En jäkla skillnad.

Kalle och anonym: Jag tror inte frugan bestämmer, men viktigast här är väl att är man inte sugen så är man inte. Då är det bättre att stanna hemma. Jag ser hellre ett "mindre" känt namn som spelar röven av sig för Sverige än en som mest tycker det är jobbigt och går på halvfart.

Anonym sa...

Jag förstår inte var någonstans Mårts har gjort fel. Vem har han nobbat som borde ha kommit med? Samuel Påhlsson? Fredrik Modin? Niklas Bergfors?

En defensiv fjärdecenter, en avdankad powerforward och årets flopp i NHL. Är det de killarna ni hade velat se i VM? De två förstnämnda har för övrigt - såvitt jag kan minnas - aldrig ställt upp förut. Nej, in med fartfyllda, hungriga, unga killar som vill framåt istället.

Marie Hallman sa...

Anonym: jag vill väl inte kalla Bergfors för årats flopp men jag håller med om att ajg inte heller ser vad han har gjort för fel.

Anonym sa...

Bergfors har varit helt under isen sen traden till Florida. 1 mål, jag upprepar... 1 MÅL!!!! på 16 matcher. Ej godkänt. Årets flopp bland svenskarna, helt klart.