fredag 15 april 2011

SSK:s nye tränare: "Jag vet hur mycket man måste offra för att vinna"

 
(SSK:s nye tränare - Johan Strömwall. Foto: Södertälje SK.)
Det har ryktats om Challe Berglund men det blev inte det. Det blev Johan Strömwall som tar över som tränare i SSK efter Peter Popovic. Och så här presenterar han sig själv:

– Jag är en positiv människa. Gillar att tävla, gillar att vinna och har samlat mycket erfarenhet som tränare nere i Mellaneuropa, där det är en tuff miljö att vara tränare. Jag har lärt mig mycket där, säger Strömwall.
Hockey har han hållit på med hela livet. Den nye SSK-tränaren har en lång spelarkarriär bakom sig med bland annat ett SM-guld (1996)  och två SM-silver (1993, 1997) samtliga med Luleå samt ett VM-silver 1990. Han spelade nästan hela karriären i Luleå, tog några år i Piteå och avslutade i Österrike i Klagenfurt.

 När spelarkarriären tog slut blev han tränare, först i italienska Bolzano sedan i Österrikes andra liga, för att därefter avancera till högsta ligan. Han har varit assisterande coach i Österrikes landslag och hann innan tränarkarriären även med två år som klubbdirektör i Luleå hockey.

Och Strömwall må vara född i Göteborg, men det är Norrbotten som det  hörs tydligt att han kommer ifrån. Det är någon slags blandning av Lule och Pitemål i andra luren. Och dagens elitserie och allsvenska har han bra koll på säger han:

– Jag har följt båda noga där nere, både på dator och senaste året även på tv.

Vilken typ av tränare är du?
– Jag är strukturerad för i modern ishockey är det väldigt viktigt att man har bra fysik, orkar jobbahårt och är aggressiv.

Vilken typ av hockey vill du att SSK ska spela?
– Modern ishockey, med hårt jobb, mycket aggressivitet samtidigt som man inte får vara FÖR offensiv och släppa in många mål. Modern ishockey måste även innehålla en bra defensiv.

Finns det något lag du kan ta fram som en jämförelse där?
– Det finns många ingredienser i många lag. Jag tycker att Luleå har gjort det bra i år och jag har följt de noggrant eftersom det är min moder föreningen. Men jag kommer inte att kopiera Luleås hockey, däremot tycker jag att de har gjort många bra saker, sedan finns det en del som jag har sett i Österrikisk hockey.

Som till exempel?
– Coachningen. Det är många kanadensare där och jag är inte rädd att coacha offensivt och modigt. Att låta killarna som är bra för dagen spela mycket, medan andra som har en sämre dag får spela mindre. Jag går inte och väntar på att saker ska hända under en match. Jag agerar.

Hur är du i båset då?
– Jag försöker hålla mig lugn och inte vara för emotionell. Jag tror att om man skriker FÖR mycket och är för emotionell, skriker på domarna och så vidare, då tappar man fokus lite grann. Det är många snabba beslut som ska tas i en match och då försöker jag hålla mig lugn och koncentrerad, säger Johan Strömwall.

Vem som blir assisterande vet han inte, eller kan i alla fall inte berätta. Däremot säger han att resten av teamet, han är noga med att betona just det,  kommer tas fram i samarbete med klubbdirektören Stefan Jonsson och sportchefen Per Nygårds.

Några egna krav på medarbetare eller spelarnamn har han inte heller. Även här kommer laget tas fram genom ett ”teamwork” med övriga i SSK-ledningen. Vilka namn som möjligen kan vara på väg in vill han inte heller gå in på:

– Det är inte min sak att berätta, det får Nygårds göra. Men det jobbas frenetiskt på det, säger Strömwall. Som tror att det kommer lossna med lite med spelarnamn nu när det finns ett tränarnamn klart för intresserade spelare att ta ställning till.

– Och jag hoppas ju att mitt namn ska vara positivt i det läget, ha, ha.

Men, hur vill han då komponera laget? Hur ska det - utan att ha några namn att snacka om – byggas?
– Vi kommer lägga stor vikt vid karaktärer och spelartyper som är beredda att spela modern hockey. Vi kommer lägga stor vikt vid att få en riktigt bra GRUPP. Ett bra LAG. Jag är övertygad om att ska vi nå framgång så måste vi fungera som ett lag.

Hur vill du att spelarna ska agera?
– Jag vill ha 23 spelare, som tänker och lever som professionella idrottsmän. Det ska synas i allt de gör, i levernet, i inställningen, i beredskapen att alltid ge det lilla extra och ha en positiv inställning till träning.

Om det blir ett nytt fall, med rattfylla eller liknande?
– Det som har varit vill jag inte kommentera. Det har varit.

Men om det händer igen?
– Då är det alltid en fråga för klubben. Vid sidan av isen är spelarna alltid representanter för klubben så då ska klubben ta beslut i den frågan.

Nu har du ju  inga namn att snacka om än men vad säger du om en sån spelare som Mathias Månsson? Det låter som en sån som du efterlyser i laget?
– Jo, Mathias Månsson jobbar bra. Han jobbar stenhårt och är nyttig för alla lag.

Du sa i början här att det är tufft att vara tränare i Mellaneuropa, tuffare än här i Sverige, vad menar du då?
– Att det är en tuffare miljö i lagen nere i Mellaneuropa. Spelarna är inte lika ärliga och lojala, du måste driva på dem hårdare och jag tror att det är en viktig del att kunna även här i Sverige. Det är många utlänningar i lagen nu, så det börjar bli lite mer samma grej här.

Vad menar du med driva på mer?
– Jo… hm, hur ska jag förklara. Jomen… att det är viktigt att du som tränare hela tiden visar att du är där, att man vill saker och att man ser till att direktiv följs, säger Strömwall.

Sverige har han haft sug att återvända till ett tag och han har haft lite span på boende i bland annat Södertälje. Att han skulle få förfrågan kom inte helt oväntat, säger han.

– Jag har ju haft kontakt med Stefan Jonsson tidigare under säsongen men i andra frågor och redan då så väckte han mitt intresse, plus att det lockar för mig att jobba i Sverige. Så vi har fört en dialog ett tag, men vi tog beslut först i dag (fredag 15 april).

Du kommer till ett lag där fansen förväntar sig snabbt kliv tillbaka till elitserien men där de ekonomiska förutsättningarna är helt annorlunda nu än de var bara för några år sedan då SSK senast åkte ur elitserien.  Hur ser du på det?
– Jomen vi kommer ha ett tillräckligt bra lag för att sätta kvalserien, att nå dit, som ett mål i det här laget. Det kommer att ta ett tag att bygga upp ett lag. Vilken tid det tar är omöjligt att säga. Jag vill upp med SSK så fort som möjligt. Men det ska inte ske med ett snabbt ihopvärvat lag som är en chansning ekonomiskt. Det är ingen bra väg. Vi ska bygga upp ett bra lag som kan spela så bra hockey som möjligt.

Nu vet du ju inte ens vilka spelare du kommer ha, så jag förstår att det är svårt att snacka målsättning men har du några tankar där?
– Ja, att ta oss till kvalserien är ju ett mål. Till att börja med. Sedan  när vi är där så är vi inte med för att förlora. Det är vi inte. Men att med buller och bång kasta fram ett stort mål och säga att vi kommer vara tillbaka i elitserien omgående, det går ju inte just i dag, när vi inte ens har ett lag klart än.

Har du någon pejl på ungefär när du kommer ha ett helt lag att börja jobba med?
– Nej, det är inte lätt för mig att säga.  Det förs en dialog med ett antal spelare, sedan hur fort de bestämmer sig är svårt att säga. Men jag hoppas att det blir så fort som möjligt sedan får vi börja med förberedelser nu med de spelare vi har.

 Det blir din första säsong i Sverige som tränare, hur ser du på det?
– Jag ser inga problem i den biten utan jag ser och tror att det kommer vara en bättre miljö för mig som tränare. Det är mer teamwork. Det gillar jag, säger Strömwall.

Han bor just nu i Österrike men kommer så fort det går att flytta till Södertäljetrakten. Men han börjar sitt jobb redan nu och kommer sköta en del av det via telefon och dator tills han är på plats.

Till sist kan jag inte låta bli att undra vad han tar med sig från sin egen tid som spelare. Det var ju ändå ett tungt gäng han spelade med ett tag där – som Tomas Holmström, Stefan Skuggan Nilsson, Tomas ”Bulan” Berglund, Roger Åkerström och Janne Mertzig:

– Det jag tar med? Att jag vet vad som krävs för att vinna. Jag vet hur känslan ska vara i laget, hur mycket man måste offra för att vinna ett mästerskap.

9 kommentarer:

Kent Fredriksson sa...

Tack Marie. Snabba puckar må jag säga.

Freij sa...

Grym intervju Marie, tack som f*n!

För övrigt är jag lite nyfiken på ett gäng spelare och dess eventuella framtid i Tälje, som du kanske skulle kunna slå en pling om du får tiden över och möjlighet till det. De jag främst tänker på är Freddan, Jocke, Matte, Bema, Robban och Kilas. Skulle vara grymt, tack på förhand!

Anonym sa...

Grymt jobb inte för att klaga men klubbdirektören heter Stefan Jonsson :) inte peter :) Keep up the good work Marie!

Anonym sa...

Tomas "Bulan" Berglund menar du va? Tack för en jättebra intervju som jag fick reda på via Facebook.

Anonym sa...

Du är Bäst Marie!!

Välkommen Johan, du verkar ha rätt filosofi tycker jag.

/Christer

Marie Hallman sa...

Kent: Tack själv! Hade lite tur att han svarade på första försöket också :)

Frei: Tack själv för att du läser:) JO jag är också lite nyfiken på vad som händer med dem, ska försöka hinna med åtminstone några.

anonym:tack! Aaah! Jag lyckades ha Stefan på ett ställe och peta in brorsan Peter på ett annat, host, host. Sorry! Bra att du sa till.

anonym: Jäpp ska vara bulan Berglund så klart och inget annat, vet int var jag fick Bengtsson i från. Ibland bara drar skallen iväg med namnen när jag har bråttom. Bra att du sa till!

Christer: Tack du det värmer. Blir intressant detta, spännande med någon som är helt "ny" i tränarkarusellen.

Anonym sa...

Varför är du tvungen att ta upp rattfyllan på hans första intervju? Finns väll typ 100 andra frågor som varit mera relevanta?

Plump i protokollet..

Mårten sa...

Äh strunt i det där allsvenska brödgänget.
Det som är viktigare är att AIK har värvat en ny keeper och det blev det som det spekulerats om - Markus Svensson från Malmö.
Se aikhockey.se.

Ännu ett "rykte" som du inte riktigt trott på men som visat sig stämma ;-)

Marie Hallman sa...

anonym: För att alkohol, inställning och attityd har varit en stor fråga för många fans hela säsongen. Plus att han själv är tydligt med hur han vill ha det. = Därför kändes det relevant.

Mårten: Ja, det trodde jag verkligen inte. Å andra sidan var väl du en av dem som var bergsäker på att målvakten på väg in var wesslau?! Och det var jag (helt rätt) skeptisk till för det blev ju Svensson ;))