söndag 3 april 2011

Viktiga veckan

Sjukt viktig vecka för SSK nu. De tre matcher (Rögle borta, Mora hemma, Modo borta) som är kvar handlar inte om att vinna eller försvinna för den här säsongen, det handlar om SSK:s framtid.

Det finns de som tror att det är bra att "ta något år i allsvenskan". Jag vet inte vilken värld de sovit i de senaste åren men för den förening som har som ambition att spela i elitserien - och det har SSK - finns det inget bra med att hamna i allsvenskan.

Ta bara ekonomin, det säger svosch så försvinner 28 miljoner i reklam och tv intäkter från Hockeyligan över en natt. Till att börja med.

Man brukar räkna med att det skiljer drygt 40-45 miljoner i intäkter om man räknar med de egna reklamintäkterna och lägre biljettpriser, färre åskådare för ett lag som ramlar ner till allsvenskan plus att organisationen måste krympas = folk i föreningen som inte är spelare blir av med sina jobb och det därför blir mer svårjobbat att ta in pengar bland annat. Så make no misstake. Allsvenskan är inget bra alternativ för SSK.


Det vet såklart spelarna om och det gör sitt till för att öka pressen, stressen och betongarmarna i laget. Men det finns positiva bilder att ta med sig också från säsongen som gick, bara en sån sak som att SSK var en match - ett mål eller två från att spela slutspel.

Nu väntar Rögle nere i hajtanken i Ängelholm. Ingen vidare skoj uppgift, men SSK:s spelare måste trots det se det som sitt livs viktigaste och roligaste hockeyuppgift. I Rögle anser man att förlusten i Södertälje var "vår sämsta match i kvalserien" och att " vi bad om ursäkt för att vi var där. Nu har vi kommit in i det och vet att det inte är så svårt att möta de här lagen" som tränaren Roger Hansson säger till Helsingborgs Dagblad.

Rögle ansågs uträknade och körda efter den tredje matchen i serien men vägrade tänka så och har nu jobbat sig upp på andra plats. Det måste SSK göra i dag också. Och på så vis har ju SSK ett bra läge. Man har Rögles öde delvis i egna händer då man möter Ängelholmslaget idag, tar man sedan Mora så har man även Modos öde -och så klart sitt eget - i egna händer då man kan spela bort Modo i sista omgången. Om de fortfarande är kvar då, men det får man väl ändå utgå ifrån även om Mora säkert är sugna på att nita Modo.

Jag kommer skriva fotboll för TT i dag, dumt nog börjar Syrianskas match samtidigt som SSK:s pågår men jag kommer följa SSK och följa upp dagens match efter att jag är klar med fotbollen. Så mer om det senare i dag.

3 kommentarer:

R sa...

Jag hoppas innerligt att dom åker ner, 7 ggr på 11 år eller vad var det? Nytt jävla rekord?
Är det ej bättre att ge ett nytt lag chansen? '

Låt Växjö få 28 millar och se om dom klantar sig lika mkt som SSK. Jag lovar att alla lag skulle ta det seriöst, kolla bara på AJK, dom kom upp fick "28" och kom sedan till semi. SSK har fått 20+ miljoner flera ggr men vad jag minns så har dom ej varit i slutspel på flera år.

Som jag redan sagt, dags för nytt friskt blod i ES. SSk får chansen att bygga nytt, helt nytt med egna talanger osv. Modo tycker jag inte heller särskilt synd om, kanske Charles, läser på forum hit och dit och han får ta överdrivet mkt skit.

Marie Hallman sa...

R Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Nu gick Växjö upp, grattis till det. Men vad ska man säga om Modo då? Som verkligen har haft alla förutsättningar men ändå klantar till det. Jag önskar att det blev en utökning till 14 lag, till att börja med.

Göran sa...

Marie: Nej jag är för tvärtom - en bantning till tio lag i stället för att jämna till toppen av svensk ishockey ytterligare.
Jag är så gammal att jag minns argumenten för den utökning som gjordes till tolv lag och den stora stötestenen var att få bort så många importer och få in fler juniorspelare.
Det tyngsta argumentet var den gången att en utökning från tio till tolv lag var att lagen skulle kunna lyfta fram juniorer i högre grad och att de utländska spelarna skulle begränsas till ett minimum, kanske bara en handfull totalt i elitserien. Hur gick det med det? Jo det är minst lika många utlänningar idag, om inte fler i elitserien. Samma sak lär det bli om serien utökas till 14 eller 16 lag.

Men se på fotbollen vad den serien blivit urlakad med 16 lag. Dit vill jag absolut inte att hockeyn kommer - att det blir tråkmatcher mellan två lag som egentligen inte ska spela i den högsta serien. Nej så håll hockeyn på tolv lag eller ännu bättre tio lag. Koncentrera hockeyn till storstäderna där intresset är som störst och där största marknanden finns både för sponsorer och publik, så kan lagen från obygden och orter med dåligt intresse som Leksand, Mora, MoDo och Södertälje spela i hockeyallsvenskan, där de skulle också fungera som en plantskola och vidareslussning av spelare till elitserielagen. Jag ser hellre Malmö, Vita Hästen och Almtuna än Leksand, Färjestad eller MoDo i elitserien.