torsdag 19 maj 2011

Bergman "Runt 10-15 miljoner, det är där vi ska ligga"


Det går väldigt många rykten om SSK just nu, om allt möjligt. Jag ringde ordföranden Jan Bergman för att reda ut åtminstone några av alla frågetecken.

Vi hade ett långt snack så det är lite kortade svar här…

Men så här sa han om…


… Hur många av de spelare som fanns i laget förra säsongen som erbjudits att stanna?
– Många av dem som har förflutet i SSK-leden både hade vi dialog med och gav bud till. Sedan har vi ett gäng spelare kvar som vi fortfarande har en dialog med. Men bortsett från de fyra som var kvar på kontrakt så fick ungefär halva laget erbjudanden om att stanna.

… att Jocke Eriksson och Stefan Bemström inte har fått bud än:
– Det både stämmer och inte. Vi har inte gett dem några konkreta bud än men vi har och har haft en ordentlig dialog med båda.

… Jocke Eriksson specifikt:
– När det gäller Jocke så är han en duktig spelare i slutet av sin karriär och funderar lite på vad han ska göra efter karriären också, vad det finns för möjligheter där. Lite hänger på det sedan är han en bra spelare som varit välbetald och frågan är om han vill spela för den ersättning som är normal i allsvenskan eller inte. Vi har indikerat var lönen ligger och jämfört med vad han kan få utomlands så är det kanske halva lönen. Och ska man gå ner så mycket så är det stora skillnader vi pratar om. Så där får vi se.

 …Stefan Bemström specifikt:
– Honom för vi en dialog med. Vi har inte gett honom ett kontraktsförslag än, utan där hänger det lite på vad vi får för lag. Det är viktigt att vi får ett lag som hänger ihop, med många unga hungriga spelare och några äldre. Några spelare har vi avfärdat men Bemström är definitivt INTE avfärdad.

… att de spelare som så här långt fått kontrakt (med undantag av 29-årige Månsson) är unga, de flesta runt 20-22, ett par runt 23-25 år unga:
– Men de är duktiga och gör sig bra i toppen av allsvenskan, många är på gränsen till elitserien, många är hemvändare, några är spelare som vi har haft tidigare, några har varit utlånade eller i andra klubbar. Några har varit under Nygårds vingar förr så vi har koll på deras personligheter och träningsvillighet och potential. Sedan är några så pass unga att de kanske inte kommer vara med i sluttruppen. Några kommer spela med juniorerna. Och vi har en sju-åtta seniorspelare kvar att ta in. Budgeten är inte förbrukat, vi kan nog fånga ett antal ”Månssons”.

… att Pakaslahti nog inte kommer bli aktuell:
– Så är det, framför allt för att han fortfarande är skadad och det är osäkert om han ens kommer spela hockey något mer.

…Robban Carlsson fick ett bud eller inte?
– Han fick absolut ett bud. Ett bud som vi ansåg vara bra. Vi hade en lång dialog och snackade om hur sugen han var. Vi tycker det var ett juste bud, ett bra bud, ett som vi inte skäms för. Sedan gick han till Malmö, varför ska väl han svara på. Visst betalar de bättre men vi gav ändå ett bra bud.

… om SSK för en dialog med Julian Jacobsen?
– Absolut. Vi för en konkret dialog med honom. Detsamma gäller Tim Heed. Vi är inne på ekonomiska diskussioner med båda.

…den sloven som ryktas vara på väg till SSK:
– Honom vill jag inte kommentera mer än att han är en intressant spelare.

… hur stor spelarbudget SSK har:
– Tittar man på allsvenska löner så ligger några lag runt 3-4 miljoner, sedan ligger några uppemot tio miljoner. Leksand vet jag inte men tar man bort dem och Malmö så ligger de flesta andra runt 10 miljoner och där ligger vi med. Det kan bli mer, exakt hur mycket vet jag inte men vi har startat på nivån i häradet runt 10-15 miljoner, det är där vi ska ligga. Vi jobbar hårt för att dra in mer pengar och lyckas vi ännu bättre än vi beräknat så kommer vi se över snabbt om vi kan spetsa till budgeten ännu mer. Det kommer ju en raid eftersommaren också, där det finns nya spelare att titta på då många inte fått NHL eller AHL-kontrakt och därför kommer finnas på marknaden då.

… ryktena om att en konkurs är nära och att det är därför SSK satsar ungt:
– De stämmer inte, vi är inte nära någon konkurs.  Däremot tror vi mycket på unga spelare. Titta på AIK och Växjö, de har inte haft större spelarbudget än den där vi ligger, runt 8-15 miljoner men de slog ändå lag som har 30-40 miljoner i spelar budget. Sedan har Strömwall och Nygårds en känsla av att det går att göra mycket med unga spelare. Att det har tagit lite tid med rekryteringar beror på att några av de spelare vi frågade först, och gav bra bud valde att spela på andra ställen. Men man kan inte ha 20 bud ute samtidigt så därför var vi tvungna att beta av de spelarna först.

… uppgifterna att Nygårds inte har vetat vilken budget han har att jobba med?
– Det stämmer inte, jag tror han har blivit lite felciterad där. Vi hade en budget klar för både allsvenskan och elitserien innan vi åkte ur. Och vi har hela tiden haft en grundbudget att jobba med. Sedan hoppas vi och jobbar med att drar in ännu mer pengar för att kunna skriva upp vår budget lite och där vet vi inte än hur mycket mer pengar vi kan få in. Men en grundbudget har det funnits hela tiden.

…Hur lång tid han räknar med att det tar innan större delen av truppen är klar?
– Till midsommar tror jag att vi har en trupp som diffar på två-tre spelare. Jag tror det kommer in flera spelare nu de närmsta veckorna. Sedan är det en del spelare som sitter och väntar på anbud från elitserien, anbud som hänger på att andra spelare drar till NHL eller inte. Och drar inte till exempel spelare X från till exempel Luleå, så behöver inte Luleå den spelare som hoppas på elitserien, då blir allsvenskan intressant för dem. Den typen av spelare kommer bestämma sig inom de närmsta veckorna om allsvenskan är intressant eller inte.

… hur det går i Putte Carlsson historien:
– Det kommer bli en form av skiljedomsförfarande. Vi har ett tvåårskontrakt med honom och kommer inte skriva på några transferpapper förrän allt är klart och utrett. Skiljedomsförfarandet är nog i gång nästa vecka, det borde vara färdigt innan semestern.

(Det som kan hända där är att SSK vinner, att SSK förlorar eller att man når en förlikning under förfarandets gång. Men vad som händer där och hur man agerar där efter ville inte Bergman spekulera i. Han konstaterade dock att förlorar man så kommer SSK acceptera det beslutet och inte överklaga.)

 … hur kontraktsläget är runt SSK:s juniormålvakt Johan Mattsson?
– Han har inte skrivit på fast vi har velat att han ska göra det. Vi är intresserade. Det är upp till honom. När det gäller målvakter så är det den tuffaste frågan för oss nu. Det finns lediga målvakter men det ska vara rätt spelare till rätt peng och vi behöver två. Så det är en av våra största utmaningar just nu. Pontus Sjögren hade vi (SSK) en konkret dialog med men han valde Malmö.

… målsättningen kommande säsong:
– Att gå till kvalserien, där kan allt hända. Men vi är inte beredda att riskera vår ekonomi och gå flera miljoner back i tron att det ska hjälpa. Men vi satsar på att gå upp och att ha ett slagkraftigt lag. Men vi måste också göra nya saker, vi måste lägga mer pengar på junior och ungdomsverksamhet än tidigare. Det var vi på det klara med redan innan vi åkte ut. Vi behöver få in ny kompetens bland ledarna, få in vinnarskallar i föreningen. Alla kanske inte är det när de kommer in men de ska åtminstone bli vinnarskallar när de är här. Därför måste vi se till att även ungdomslagen går till slutspel i sina serier.


16 kommentarer:

BigDan sa...

Tack Hallman! Mycket skönt att få svar på alla dessa frågor!

Grymt!

Lasse sa...

Tack Marie! Du är som vanligt oöverträffad och ovärdelig.

Magnus sa...

Bra jobbat Marie!

Anonym sa...

Marie du är grymt bra och extremt uppskattad bland oss SSK supporters. Keep up the good work :)

bigge sa...

Kan inte göra annat än att instämma i hyllningskören :)

Anonym sa...

Hej Marie! Vet du när klubbarna går ut med hur det har gått ekonomsikt denna säsong?

Har du hört något om hur det har gått för DIF?

/ Martin

Marie Hallman sa...

Tack själv alla för att ni läser! kändes som man = även jag ville ha lite raka besked nu :)

Martin: De gör bokslut sista april sedan brukar det komma i maj juni eller framåt årsmötet. Jag kan inte påminna mig att jag har sett några siffror än. DIF hockey är ju aktiebolag dessutom de får ju bara lämna rapport vissa tider på året. Minns inte exakt datum nu tyvärr, ska kolla det.

Uffe Borg oj oj oj sa...

Bagdad-Bob har talat. Vad fan väntar han på om han nu har tillgång till de millar han påstår?
Det är ju bara att signa upp spelare och börja försäsongsträningen. För varje dag som går hamnar man allt mer på efterkälken och antalet lediga spelare minskar i en strid ström och man får verkligen hålla till godo med bottenskrapet.

Praktiskt taget alla övriga hockeyallsvenska lag har redan tre fulla femmor plus en fjärdekedja signade. Och behöver bara 2-3 spelare för utfyllnad innan deras trupper är helt spikade och dessutom har de flesta två målvakter klara dessutom. Södertälje har fem backar, det räcker till två hela femmor och nio forwardar klara. Det räcker till tre kedjor.

Om det nu finns en sån stor budget som han påstår, så varför har det bara varit lågbudgetvärvningar (bortsett från Månsson) så här långt?

Det är ju bara att sätta igång att signa spelare, varför denna väntan och seghet?? Förläng med Tim Heed. Finns ingen anledning att dra ut på tiden med det.
Varför är ingen målvakt klar?
Björn Bjurling och Christopher Heino-Lindberg. Där är två lediga. Bara att signa upp!

När det gäller backsidan är det fem platser lediga.
Här är fem dugliga backar som absolut skulle hålla i hockeyallsvenskan.

Peter Nolander, AIK
Johan Björk, HV
Henrik Petré, Almtuna
Jan Öberg, Tingsryd
Tomas Skogs, Timrå

Bara att signa. Inget att tveka på!

Fem lediga och fullt dugliga i backar i hockeyallsvenskan. Bara att signa. Inget att tveka om.

När det gäller forwardar är det behövs fyra till för att få full trupp...
Lukas Sandström, Malmö
Stefan Pettersson, Oskarshamn
Fredrik Orrsten, Örebro
Patrik Bergström, Rögle.
Det är fyra spelare som absolut skulle tillföra den spets som behövs.

Så det är dags att få tummen ur. VAD FAN VÄNTAR NI PÅ???

Alla andra lag springer ju ifrån oss så det skriker om det och jag vill inte höra senare under säsongen när framgångarna uteblir att man skyller på att "det tog sån tid för oss att få klart med ett lag". Det finns hur gott om tid som helst nu och har funnits hur gott om tid som helst de senaste veckorna.

DAGS ATT AGERA OCH TRYCKA UPP TEMPOT BERGMAN OCH NYGGE!

bigge sa...

Uffe: no offense, men jag är glad att inte du är sportchef i SSK. "Där är en ledig spelare, honom tar vi! Där är en till, honom tar vi också!"

Man värvar givetvis utifrån en plan med en viss profil man vill ha på spelarna. Det arbetet verkar man tack och lov göra grundligare än på länge den här gången.

Dina förslag låter lite så som den strategi man verkar haft tidigare år.

Uffe Borg oj oj oj sa...

bigge: Så du tycker det är bra att alla andra lag hinner före med sina trupper och hinner längre med sin träning än oss? Det har redan dragit ut för länge på tiden och att inte ens ha en enda keeper signad med mindre än tre månader kvar till första träningsmatchen är för jävla uselt agerat. Ju längre man väntar dessutom, desto mer får man ta det skräp som blir över. Nej det här har skötts rejält dåligt och titta på det lag som är just nu. Tycker du det ser ut som ett kvalserielag? Nej, spets MÅSTE in och det bums! Som sagt. Finns ingen anledning till att ligga på latsidan. Signa upp lirare och börja den hårda träningen mot nästa säsong.

An O Nym sa...

För en gångs skull gör Sportklubben rätt. Plockar spelare efter strategi.

Uffe> Björn Badboll och Skade- Heino sorterar under sanslösa namn...jösses

bigge sa...

Uffe: Är väl upp till var och en att känna panik eller inte. Sen har du fel i en rad antaganden. Självklart har man jobbat på vissa namn, men en del har inte bestämt sig än och andra har tackat nej. Du har också fel i att alla bra namn försvinner direkt. En del väntar på svar från bättre serier och alla kommer inte få det. Sen haltar jämförelsen med andra lag där de flesta behövt max fem nya namn. SSK ska ju ersätta nästan ett helt lag.

Vi får väl se vart allt landar, men i dagsläget är jag bara tacksam om ledningen är lite kallare än många fans.

Marie Hallman sa...

Uffe: Jag förstår att alla är otåliga och jag tycker också det går långsamt men.... du kan inte jämföra SSKs sits med de andra allsvenska lagen. De har börjat med fullt lag och har sedan att byta ut en handfull spelare medan SSK får börja om från scratch. Inte undra på att det tar längre tid då.
Sedan räcker inte 10-15 mille så jättelångt. Om en spelare har tex 30 000 i månadslön ska du gångra det med 12 månader och sedan lägga på sociala avgifter på det. Tänk sedan 20-25 spelare... så några jättelöner har inte SSK att erbjuda trots att klumpsumman låter stor och då tvingas man ibland invänta svar. Spelare som Blaz, jeglic och Julle ville spela klart VM först innan de tar beslut. Andra - till exempel Nolander har es som prio ett och väntar in svar från elitserieklubbar innan klubb i allsvenskan blir aktuellt. Tim Heed tex för man ju diskussioner med men det är han och inte SSK som drar på beslutet. Sedan håller jag med övriga här att det väl är bra att man försöker ha en genomtänkt linje och inte bara hugger första bästa lediga spelare.
Heino gillar jag verkligen men jag vet intei hur det är med hans skador. Att VIK coh Örebro tackade nej pga dem gör ju att man blir fundersam. Så som sagt. Ja det går långsam men det finns skäl till det. Och jag tänker i alla fall ge dem chansen ett tag till innan motorsågen kommer fram.

Marie Hallman sa...

Bigge och AnoNym jag håller med er! Och bara för att en spelare är ledig innebär inte det att det bara är att "signa upp" den spelaren. De killarna har ju sina prioriteringar och väntar på än det ena än det andra, oftast i es innan de ens vill snacka med allsvenska klubbar. Det rä ju inte bara att ta det man vill ha bara för att en spelare är ledig.

Anonym sa...

Uffe Borg oj oj...

Jag säger bara "oj oj" åt dig.
Det fattar väl vilken ordentligt navlad person som helst att SSK började med NOLL spelare och ska bygga en helt NY trupp.

Vill du se en full trupp eller vill du se eftertanke?

Och vidare, har du ingen läsförståelse? SSK har lämnat bud till Heed. Vad ska man göra, få honom att skriva under med hot?

Det tar ÅR att bygga en trupp, SSK ska bygga en ny trupp på ett par månader där 1,5 månader passerat och klubben är halvvägs. Vad är problemet???

Marie Hallman sa...

anonym: precis, SSK har en helt annan sits än de andra lagen. En mycket tuffare sits och omställning. Och att det tar tid beror bland annat på tillfrågade spelare segar på svaret.