söndag 8 maj 2011

Inget KHL för Videll...som det verkar


(Verkar inte bli något KHL för Videll!. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Nu är vi inne på den 8 maj och det verkar som att Linus Videll inte har kritat på för någon KHL-klubb vid midnatt så nu borde den faran vara över för AIK.

Jag skriver borde, då jag har messat de som vet om det finns kontrakt eller inte och inte har fått något svar ännu. Går inte att slå fast något förrän det kommer svar på det.


Men dealen var ju att var inget KHL-kontrakt påskrivet 23.59 den 7 maj, och dygnet hann gå över på åttonde maj så löper KHL-klausulen ut. (Ni kan se det som Gozzi sagt tidigare om detta här)

Sedan har ju Videll - liksom alla andra en NHL - klausul också fram till 15 juni - men Ryssland verkar det i alla fall inte bli för honom - om det inte har skrivits kontrakt som inte har offentliggjorts än.

Men sett ut AIKs synpunkt så stannar han förhoppnings vis och det vore bra för AIK som kan behöva en kreativ kille med fantastiska handleder. Som Videll ju både är och har.

Fantastiske Fasth får nog anses som förlorad till NHL även om de klubbarna inte får förhandla med honom så länge han spelar VM.

För vem vill inte??? ha killen. Han vill ju ha envägskontrakt och det är möjligen det som kan sätta käppar i hjulet men det känns som något NHL-lag kommer hugga honom.

Frågan är bara vem man ska ta in i stället? Känns som de bästa redan är tagna. Och Tellqvist har jag enormt svårt att se i AIK-dress. Ungefär som att se Dick Tärnström i Djurgårdens. Det går liksom inte.

Apropå AIK måste jag bara säga Richard Zednik. Alltså... han var hyfsat trött, seg och tung i Gnaget i vinter. Och han har varit ännu segare, tröttar och tyngre i Slovakiens landslag här under VM.

Till en början kunde man ju skylla på att han varit skadad och var otränad men nu? Nä. Ibland litas det för mycket på "stora namn" och gamla NHL-meriter. Så åkte Slovakien ut igår också. Inte med dunder och brak utan mer med tårara, förtvivlan och uppgivna blickar.

När Finland ökade farten i slutet av andra och sedan gasade järnet i tredje hade Slovakien ingenting att komma med, tvärtom hände det som har hänt i alla matcher att man tappade fart ju längre matchen led.

Slovakien hade det - kroppsmässigt - största laget, man hade så gott som bara spelare med NHL och KHL meriter men man var för tunga, för sega och tyvärr alldeles för mycket over the hill. När dessutom en av de få som hade fart under fötterna - Ladislav Nagy - var skadad och inte kunde spela då var det kört. Trist för dem, luften gick lite ur VM när hemmanationen åkte ur.

Men samtidigt kul för Finland som nu har legat under och vänt till seger på slutet (först i två straffläggningar och nu i tredje perioden) i tre matcher på rad. Starkt jobbat!!!

5 kommentarer:

Gnasher sa...

Hej!

Kan du förklara vad ett envägskontrakt är? Det är ett sådant ord som sportjournalister slänger sig med, som de bara antar att man ska förstå. Utan att någonsin någonstans ha förklarat det. Samma sak med en "nyemission". Jag har ingen ANING om vad det är. Bara att det är något man gör för att få in stålar till bolagiserade lag...

Mårten sa...

Men har Videll verkligen en NHL-klausul? För i intervjun med Gozzi är ju det ju bara KHL som han "oroar" sig för. Blev det inget KHL så är det ju helt klart att det skulle bli AIK. Annars borde väl Gozzi ha sagt att det var två datum som gällde. Eller hur?

De rykten som jag hört florera när det gäller ny keeper är tre: Mikael Tellqvist, Jakob Markström och Jonas Gustavsson. Men samtidigt onödigt att spekulera i, då Fasth ju inte är klar för spel borta i nordamerika.

Och jag tror det är fler saker än att han vill ha envägskontrakt och det är att Fasths storlek.

Efter Lundqvists intåg i NHL så är ju alla General Managers våta dröm att värva stora och långa målvakter, se på Henrik Karlsson och Jonas Gustavsson som ju båda över 190 cm. Fasths 182 cm känns inte tillräckligt.

Mårten sa...

Gnasher: Ett envägskontrakt innebär att du lyfter samma lön om du blir nedflyttat till farmarlaget som om du skulle haft om du spelat i NHL. Ett tvåvägskontrakt som du kanske också läst om betyder att din lön sänks rejält om du får spela i AHL.
Och ingen NHL-klubb är förtjänt av att betala ut en dyr NHL-lön till en spelare i farmarligan. Så får man ett envägskontrakt, ska det mycket till om du får spela i AHL.

Och äldre spelare (de över 25 typ) vill helst ha envägskontrakt eftersom de anser vara slöseri med tid att ta ett eller ett par "hundår" i AHL.

Erik sa...

Gnasher//
Eftersom Mårten svarade vad envägskontrakt är så kan jag försöka förklara vad en nyemission är:
En nyemssion görs när ett aktiebolag vill ha in mer kapital i verksamheten. Det man gör är att man ger ut nya aktier som sedan ger nytt kapital till ett oftast skuldtyngt bolag.
Ex. Bolaget X AB gör en nyemission 1:2 ( en ny aktie på två gamla) med emissionskursen 100kr. Om det fanns 1000 gamla aktier så innebär det att det skapas 500 nya aktier till ett totalt värde på 50000kr (100kr x 500 aktier).
Detta nya kapital går direkt in i verksamheten och hjälper ofta till att förbättra likviditeten (betalningsförmåga på kort sikt).
En idrottsklubb som har bolagiserats (ex AIK Hockey AB) fungerar på samma sätt.

Marie Hallman sa...

Gnasher: Bra svar där av Mårten och Erik om envägskontrakt och nyemission.

Mårten, Erik: TACK bra hjälp av er där :))

Mårten: När det gäller NHL klausul så ja, det har han, Vi tog inte upp den i intervjun eftersom samtliga spelare i elitserien och allsvenskan är anslutna till ett kollektivavtal som svenska ishockeyförbundet, via IIHF har skrivt med NHL. Och där finns en överenskommelse att samtliga spelare som är under kontrakt får dra till NHL senast 15 juni.
Jag var lite slarvig och utgick från att alla kände till det, dumt av mig.
Det som var avvikande i Vidells kontrakt var däremot KHL-klausulen, där finns inget liknande kollektivavtal och därför gjorde man en separat klausul om det.